herbaciana1 07.01.08, 04:44 co to moze być? Grzybica? jak to zwalczyć? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciotka_lilka Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 08:12 właśnie miałam zakładać podobny wątek ;) po raz trzeci w ciągu miesiąca mam właśnie białą bolącą plamkę, w moim przypadku to nie grzybica tylko zarośnięte (nie wiem czy to dobre okreslenie) ujście... mleko się gromadzi i boli. Pomaga mi na to przebicie tego pęcherzyka igłą, mleko wypływa, synek wysysa resztę zgromadzonego mleka i ból powoli przechodzi (boli jeszcze w trakcie karmienia dzien-dwa). Problemem jest to że to wraca po dośc krótkim czasie. Pytanie jak się tego pozbyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_lilka Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 08:34 dodam tylko że ta plamka robi się zawsze w tym samym miejscu, po tej stronie brodawki gdzie młody ma język. I to w dodatku na piersi która od początku była "lepszą" piersią (tzn brodawki mlody mi w niej nie zmasakrował) Odpowiedz Link Zgłoś
meys Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 11:04 Witam Tez coś takiego miałam a bolało,ze nie mogłam sie dotknąć! tez nie wiedziałam skąd to,ale okazało się,ze to małym mnie ugryzł . Przykładałam kapustę ;) i pomogło! Współczuje bólu! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 12:46 Jeżli nie ma innych objaw, to raczej nie grzybica. Brzmi to jak własnie to co opisuje Ciotka-lilka. Cytuję swoj dawniejszy post: To jest najprawdopodobniej zatkane ujście kanalika. Może się robić od tego, że skóra "zarasta" ujście, albo że od środka się blokuje "zgęstniałym" mlekiem. Szczególnie razem z zapaleniem czy zastoju może się zrobić. Ale moga byc różnorakie przyczyny. Spróbuj przed samym karmieniem wziąć gorący prysznic albo bardzo ciepły wilgotny okład przed i podczas karmienia. Albo tak samo, a potem odciągnąć ręcznie, albo plamkę/krostkę spróbować delikatnie zdrapać czystym paznokciem albo zetrzeć mokrą myjką. A tu masz wypowiedź p. Moniki na ten temat: ------------- "Jesli ani karmienie, ani odciąganie nie spowodowało jeszcze znikniecia plamki, prosze spróbować rolując otoczke i delikatnie ugniatajac ja między dwoma palcami wycisnac ową plamkę (najpierw moze wyjsć takie jakby mleko z tubki, a później zacznie płynać normalne). Jesli taka działalność nie przyniesie poprawy trzeba przetrzeć brodawkę spirytusem, jałową igła bdelikatnie nakłuć (nie boli!!!) punkcik, jeszcze raz przetrzeć spirytusem i wtedy spróbować wycisnąć mleko. Powinno pomóc. jesli prz nakłuciu pojawi sie kropelka krwi w ciągu najbliższej doby prosze po karmieniu przecierać brodawke wodnym roztworem gencjany. pozdrawiam :) monika staszewska" ----------- P. Monika zwykle pisz, że w przypadku nawracającego pęcherzyka może coś być nie tak ze ssaniem dziecka. Może wystarczy dla tej piersi zmienić pozycję karmienia? Dodatkowo: przy nawracających zastojach czy zatkaniach kanalika zrodla angielskie podają, że wielu kobietom pomaga zażywanie lecytyny. (Czasami pomaga także picie dużej ilości płynów oraz poważne ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w diecie). W USA lecytynę zalecają lekarze. Zaleca się ok. 1200 mg 3-4 razy dziennie. Dawkę można stopniowo zmniejszać jezeli zastoj/zapalenie nie powraca. Link: www.kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin.html Czasami zaleca się też olej z siemienia lnianego. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 14:08 Na wszelki wypadek napiszę i ja. Biała plamka może być albo w kolorze kremowo-białym wielkości łebka od szpilki, albo taka bardziej przezroczysto biała, płaska, wielkości mniej więcej połowy paznokcia od małego palca. Obie mają tą samą przyczynę w postaci chwilowego, bądź długotrwałego, niezbyt doskonałego ssania. Owo nienajlepsze ssanie może wynikać z zaburzonej techniki związanej ze ssaniem smoczka, ale również z opanowywania zbyt szybko wypływającego mleka. Żeby problem znikł i nie wracał warto dojść do wniosku co go powoduje i ową przyczynę wyeliminować. Oczywiście przy plamce, tej wielkości łebka od szpilki, jeśli karmienie nie powoduje jej zniknięcia, a próba zlikwidowania jej palcem też się nie udaje, bywa, że trzeba uciec się do pomocy jałowej igły, o czym już ciotka_lilka wspomniała zresztą. Niewątpliwie jeśli samym nie udaje nam się poradzić sobie z problemem warto spotkać się ze specem od laktacji i skorzystać z jego pomocy. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_lilka Re: biała, boląca plamka na brodawce 07.01.08, 15:48 dzięki za wszystkie odpowiedzi ;) czasem warto "podczepić" się do czyjegoś posta/u(?) pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś