Dodaj do ulubionych

Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos miał?

19.12.04, 10:24
Karmie juz ponad 2 miesiące, mam wysuszoną skóre ale od jakiegos tygodnia okropnie nie swędzi i to dosłownie wszytko!gdzie sie nie dotkne to zaczyna swędziec...nie wiem czy to moze objaw odwodnienia skóry, staram sie duzo pic czy moze dostałam alergii na mojego własnego kota... Prosze napiszcie czy któraś tez tak miała.Dodam jeszcze ze sluzówke w nosie mam popękaną i to z powodu słabego jej nawilzenia. Gdy podrapie się w jednym miejscu od razu zaczyna aswędziec w innym!koszmar!
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 11:38
      Ja mam alergię i atopowe zapalenie skóry. Moja dzidiza ma 9 tygodni. Narazie u
      niej nic nie zauwazyłam-to tak na marginesie, bo atop.zap.skóry jest
      dziedziczne!! natomiast u siebie też własnie ostatnio zauważyłam że mnie często
      swędzą ręce, nogi itp. Sezonu na pylenie i takie tam teraz nie ma. Nie wiem
      dlaczego. Może od zjedzenia czegoś? a może masz rację-przez karmienie? Nie wiem.
      • sobeautyfull Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 12:03
        Mam dokładnie to samo.Zaczęło się jak tylko wróciłam z dzieckiem ze
        szpitala.Lekarz powiedział ,że to pewnie uczulenie na któryś ze środków
        używanych w szpitalu, ale minęło półtora tygodnia a mnie nadal swędzą nogi i
        ręce. Lekastw przepisanych przez lekarza nie biorę ze względu na dziecko, ale
        na swędzące , podrapane miejsca doskonale pomaga sudocrem.
        • nataliamackowiak Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 12:16
          Ja mysle że to nie ma nic wspólnego ze szpitalem. To cos związanego z
          dzieckiem, karmieniem, jedzeniem albo nerwami...
    • patbal Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 12:15
      wiecie co, jak przeczytalam ten watek, zdalam sobie sprawe, ze i mnie to
      dotyczy... swedza mnie nogi i rece, chwilami nawet bardzo. myslalam, ze to
      zbieg okolicznosci, ze moze to od golenia nog, a rece od swetra, itp.
      nie wspominajac o piersiach, ktore swedza mnie niemilosiernie!!! ale to
      podejrzewam od ciaglego rozciagania sie skory ze wzgledu na produkcje mleka (a
      przez to witajcie rozstepy... sad
      pozdrawiam,
      patrycja
      • anka10 Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 12:32
        U mnie zaczęło się własnie od piersi a teraz to juz wszytko!Ledwo skończe się drapać w jednym miejscu to juz zaczyna mnie swędzieć w innymsadsmaruje sie tona balsamów ale nic nie pomaga a sudocremem musiałabym nasmarować się od stóp do głowy bo mnie swedzi wszystko!dzisiaj w nocy myslałam już ze mam świerzb!ale opr krosteczek po drapaniu nie mam innych objawów. Dałam pytanie na forum majac nadzieje ze ktos ma cos podobnego co wykluczało by jakaś chorobe skóry.
      • baziaczek Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 19.12.04, 13:29
        Mam to samo. Po porodzie gwałtownie wysuszyła mi się skóra, tak że wszystko
        mnie swędzi. Cera na twarzy z mieszanej zrobiła się nagle sucha. Dawniej
        musiałam codziennie myć głowę, bo jak następnego dnia wstawałam, to wyglądałam
        potwornie. Teraz 3 dni i nic, włosy wogóle się nie przetłuszczają, są wręcz
        wysuszone. Na dodatek kolor włosów pociemniał mi o kilka tonów (z blondu zrobił
        się bardzo ciemny blond). Myślę, że to jakieś hormony tak działają i karmienie
        piersią tak wysusza.
    • marena.1 Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 20.12.04, 10:13
      czesc mamuśki
      Widzę, że nie jestem sama (tzn nie byłam)bowiem to piekielne swędzenie minęło
      jakieś 6-7 tygodni po porodzie.Swędziały mnie napoczątku rozstępy na brzuchu,
      udach, piersiach a później to i całe nogi, ręce nawet plecy. Pani dermatolog u
      której byłam powiedziała, że to jest reakcja organizmu na brak ciąży i powinno
      minąć po połogu. lekarstwa do smarowania nie pomagały wcale. odwiedziłam
      swojego alergologa, który kazał mi wszystkie leki i nawet witaminy odstawić na
      2 tygodnie i przyjść na testy. Ciało zalecił smarować tylko oliwą z oliwek.
      Położna poleciła kąpiel w krochmalu lub w siemieniu lnianym. Tak więć zwróciłam
      się ku naturalnym metodom i rzeczywiście po 6 tygodniu walki ze swędzącą
      skórą, przestało swędzieć i minęło bezpowrotnie.
      Acha i testy nic nie wykazały.
      pozdrawiam
      mama mikołaja (14.02.2004)
    • anka10 Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 20.12.04, 14:54
      Tylko że u mnie zaraz po porodzie było wszytko ok, dop jakieś 2 tyg temu zaczęło sie to swedzenie a urodziłam 8 tyg temu...dowiedziałam się ze pomaga wapno
    • jagandra Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 20.12.04, 19:26
      Miałam trochę podobny a trochę inny problem: potwornie swędziała mnie skóra
      przez ostatnie 2 miesiące ciąży. Testy wątrobowe wyszły OK, więc to nie było
      przyczyną. Teraz myślę, że "nabawiłam się" alergii na wełnę i to swędzenie było
      spowodowane pledem z owczej wełny. Tak myślę, bo od tego czasu (a moja córeczka
      ma już ponad rok) nie mogę nosić swetrów - mam od razu podrażnioną szyję. Ciąża
      to podobno okres, gdy ujawniają się alergie.
      Łagodząco działa Balneum - jest i płyn do kąpieli i balsam, zalecane przy
      atopowym zapaleniu skóry. Ale to może tylko złagodzić, nie zlikwiduje raczej
      całkiem swędzenia.
      Może masz kołdrę z owczej wełny? A może pościel z pierza? Pierze też często
      uczula. Na Twoim miejscu poszłabym do alergologa.
      Pozdrawiam i współczuję, wiem jak to jest sad
    • patbal Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 02.01.05, 20:11
      ja już nie wiem co mam robić z tym swędzeniem skóry; najpierw zaczęlo się od
      piersi, a teraz już nie mogę spojrzeć nawet na swoje nogi - tak są podrapane. i
      co tu robić??? jestem już dwa miesiące po porodzie a tu zamiast ustępować to
      jest coraz gorzej; smaruję się balsamami nawilżającymi, ale zero efektu! szału
      dostaję!! dodam, że teraz pojawiła się nawet wysypka (myślałam, że to swędzą
      rozstępy) na biodrach, ale to chyba od mojego notorycznego drapania...
      dziewczyny! już nie wiem co robić!
    • barponia Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 02.01.05, 20:16
      hej dziewczyny - to brak wody w organizmie, teraz naprawde trzeba
      duuuuuuuuuuuuuuuuuzo pic, do kazdego karmienia przynajmniej szklanke albo i
      dwie, i potem dowadniac sie, nasze dzieci bardoz mocno sciagaja plyny i
      dodatkowo powietrze jest suche od grzania w domach; tez tak mialam przy
      pierwszym dziecku, a teraz przy drugim znacznie mniej, ale w momencie karmienia
      cycki swedza bo skora sie kurczy, ale wystarczy wmuszenie (nie znosze pic) paru
      szklanek herbaty i pomaga - TAKZE PIJCIE DUZO I NA ZDROWIE
    • bula68 Re: Swędzenie skóry a karmienie piersią czy ktos 03.01.05, 12:06
      Witajcie
      Miałam taki sam problem (jestem 7 m-cy po urodzeniu małej ). Swędziało mnie
      całe ciało a najwięcej piersi. Od kilku dni stosuję krem do ciała z Vichy -
      LIPIDIOSE 2. Rewelacja!!!!!! Ciało już tak nie swędzi , jedynie jeszcze trochę
      piersi. Polecam i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka