tropikalna 13.05.05, 22:55 MOja niunia ma 2,5 miesiąca, od dwóch dni strasznie się ślini i ssie piąstki.Czy to może być zapowiedź ząbkowania? Tak wcześnie?? POzdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia-s-74 Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 13.05.05, 23:55 Myśę że może już się zaczynać ząbowanie ale zęby mogą wyrosnąć równie dobrze i za kilka miesięcy. Mojemu synkowi zęby wyrżnęły się tuż przed czwartym miesiącem a ślinił się dużo wcześniej.Teraz ma 5.5 miesiąca i dalej się ślini-ida już kolejne zęby. MOżesz sprawdzić dotykając palcem czy czuć coś na dziąsłach np. zgrubienie. Jeśli nie to jeszcze trochę to potrwa. Cześć Kaśka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 00:01 7,5 m-ca. teraz ma 6 zębów i prawie 10 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 07:12 Bardzo możliwe że Twoje dziecko ząbkuje. Jest to szeroki proces, zaczyna sie dużo wcześniej przed wyjściem pierwszego ząbka. Najpierw swędzi, boli itp... Oliwia miała pierwszy ząbek-przebity-na 12 tygodni czyli niecałe 3 miesiące. drugi na 16 tyg., trzeci na 6 mies. a czwarty na niecałe 7 miesięcy. Nie wiem co Ci poradzić-dawaj gryzaki żelowe-ale nie każde dziecko je lubi- smaruj żelem przeciwbólowym na ząbkowanie-nie wierze w działanie, ale tez smaruje dla swojego spokoju sumienia...daję też kuleczki homeopatyczne na zabkowanie -rozpuszczam je w wodzie na łyżeczce...czasem czopek Viburcol, czasem mocniejszy Paracetamol czopek lub syrop...i tak w kółko od ząbka do ząbka...a gdzie tu do 20 ząbków?? Pozdrawiam. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
afryka11 Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 10:50 u nas pierwsze objawy gdy synek miał 3 mies - pierwszy ząbek gdy miał 7 mies, teraz ma 9,5 mies i 4 zęby Odpowiedz Link Zgłoś
kkkasiaaa1 Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 08:12 A moja corka za 4 dni konczy 6 miesiecy nie ma ani jednego zeba a slini sie jak gdzies od 3 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 08:26 Ja zobaczylam na wierzchu pierwszego zeba w 4 m-cu (dokladnie w dzien kiedy zaczynal 4 m-c) przed ukonczeniem 11 m-ca mial na wierzchu 16 zebow. Zostaly nam tylko 4 maly obecnie ma 1,5 roku i jak narazie ilosc sie nie zmienila Odpowiedz Link Zgłoś
moniaz28 Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 10:05 może to i zabkowanie ale może też zaczął sie proces tworzenia śliny przez ślinianki ( własnie w takim okresie jak jest twoje dziecko) . Mój synek zaczął sie ślinić jak miał 3 miesiące teraz ma 10,5 mc i ani jednego zabka. Niby dziasła rozniesione ale jakoś nie chce wyjśc. Mam nadzieje że nastapi to lada chwila. pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nastica Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 16:52 to ze sie slini nie musi oznaczac wcale ze zaczyna zabkowac. Moj Kacperek tez sie mocno slinil w wieku 2-3 mies i tez myslalam ze to zabki. Teraz ma 7 mies i ani jednego zabka. Przestal sie rowniez slinic. To ze sie slini to efekt tego ze organizm produkuje wiecej slini ktorej maluszek jeszcze nie umie polykac. NIemniej jednak oczywiscie zdarzaja sie dzieciaczki ktore maja pierwsze zabki w wieku 4 mies. ale czy akurat Twoje to spotka. Trudno przewidziec. Przede wszystkim dziasla chyba powinny byc nieco spuchniete, zaczerwienione...choc to tez nie regula. Znam mamy ktorych dzieciaczki nie wykazywaly zadnych objawow zabkowania a tu pewnego ranka po przebudzenia pokazuja pierwszy zabek! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Kiedy Wasze dzieci zaczęły ząbkować??? 14.05.05, 16:59 Dzieci w trzecim miesiącu mają już dojrzałe ślinianki, ale nie potrafią jeszcze połyać tak szybko śliny, stąd ślinienie. W tym wieku ślini się 99% niemowląt, tylko kilkoro z nich z uwagi na ząbkowanie!!! Moja też się śliniła (przeszło jej po około 2 tygodniach, kiedy to opanowała sztukę połykania naprodukowanej śliny), a pierwsze dwa zęby (jednocześnie) wyrżnęły się w 10 miesiącu. Pozdraiam. Odpowiedz Link Zgłoś