Dodaj do ulubionych

Brak kupki !!!

24.06.05, 22:29
Dziewczyny pomóżcie bo bardzo się niepokoję. Czy brak kupki przez cały dzień
jest bardzo niebezpieczne u dwutygodniowego malucha.
Moj Staś nie zrobił dziś kupki (je co 1,5h). Jaka może być tego przyczyna?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
Monika
Obserwuj wątek
    • agnes12zx Re: Brak kupki !!! 24.06.05, 22:38
      spokojnie, taki maluch karmiony wylacznie piersia moze nie zrobic kupki pare
      dni. Rekord mojej Zuzi to tydzien. A potem kupka taka jak zwykle. Mleko mamy
      moze byc wchlaniane przez maluchy nawet w 100%.
    • driadea Re: Brak kupki !!! 24.06.05, 22:38
      A jak jest karmiony?
      Moja córka robiła kupki raz na 9 dni i wszystko było w porządku (żadnych kolek,
      wzdęć, zatwardzeń - wszystko idealnie!) - ale była wyłącznie na piersi.
      Czy Twój maluch ma twardy brzuszek, widzisz, że mu dokucza? Czy może wszystko
      ok, poza brakiem kupy?
      Aga, pozdrawiając
      • mojsam Re: Brak kupki !!! 24.06.05, 23:05
        Moj Staś karmiony jest wyłącznie piersią. Twardy brzuszek miewa i puszcza
        straszne baki. Naprawde uważam z jedzeniem, praktycznie jem tylko chuda szynke,
        serek wiejski, ryz, ziemniaki, piers z kurczaka, marchewka surowa i gotowana,
        buraczki, pietruszka i seler - gotowane.
        A no tak... dzisiaj zjadlam jajecznice i boje sie ze to wlasnie przez nia bo to
        ok 3 jaja, mamie rozum odebrało sad((, zupełnie nie pomyślalam ze moze to
        zaszkodzić.
        Jestem w szoku ze dzieci i po pare dni nie robia kupki i ze jest to zupelnie
        normalne. W madrych ksiazkach pisza ze powinno ich byc ok 5-6 dziennie.
        Bardzo dziękuję za pomoc

Monika (mama dwutygodniowego Stasia )
        • myelegans Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 05:30
          Wyeliminowalabym serek bo to nabial i wszelkie surowe owoce i warzywa, oraz
          slodycze.
          • mojsam Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 07:35
            Nabiał czyli serek biały, zółty i mleko?. Ale z tego co zauważyłam maluch nie
            ma po nabiale żadnych krostek lub zmian skurnych.Czy mimo wszyskto powinnam
            odstawic nabiał???
            Pozdawiam
            Monia
            • driadea Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 08:59
              Nie! Jeśli dziecko nie ma alergii to jedz normalnie!
              Ja karmię 20 m-cy i nigdy nie stosowalam żadnej diety. Mam to szczęście, że
              dziecko nigdy nie miało kolki, bólu brzuszka, nic, ideał. Od początku karmienia
              jadłam wszystko, czekoladę, kawę, cytrusy, fasolę, kapustę, tatar, mleko i jego
              przetwory - i inne, rzecz jasna, "normalne" rzeczy smile
              Moim zdaniem dieta powinna być poparta jakimiś argumentami (kolka, alergia), bo
              odstawienie nabiału (i innych pokarmów) bez powodu jest bez sensu. Jeśli
              widzisz, że deziecko źle reaguje na nabiał, to odstaw, ale jeśli nic się nie
              dzieje, to po co masz go sobie odmawiać? W imię czego?
              Pozdrawiam, Aga
              • myelegans Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 15:22
                A dlaczego nie pojdziesz do lekarza i niech on oceni, co eliminowac z diety.
                Alergie latwo zdiagnozowac robiac wymaz z kupki na obecnosc czerwonych cialek
                krwi. Nabial jest najczestsza przyczyna alergii u dzieci, a i to tylko u malego
                procentu.
                • mojsam Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 23:12
                  Ale chodz nie ma zadnych zmian skurnych dziecko moze byc uczulone od nabialu?
                  Czy w takim razie uczulenie moze sie przejawiac brakiem kupki?
                  Zeczywiscie chyba jednak bede musiala wybrac sie do lekrza w poniedzialek.
                  Dziekuje za wszelkie rady
                  Monia
                  mama dwutygodniowego Stasia wink))
                  • monia72 Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 23:43
                    Bez paniki! Czy maluch placze, reaguje inaczej itp? Moje dziecko bylo co prawda
                    regularne jako zupelnie male niemowle ale teraz (8 mcy) zdarza sie, ze kilka
                    dni nic nie robi. Niektorzy mowia, ze jesli dziecko karmione wylacznie piersia
                    nie robi kupy to oznacza to, ze ladnie trawi pokarm swojej mamy. A czy my
                    dorosli robimy kupe codziennie (ale mi sie zdanie udalo smile). Pozdrawiam. No i
                    jesli nie ma dodatkowych objawow, to nie ma co przesadzac z dieta, po prostu
                    jesc uwaznie i z umiarem, ale co nieco wszystkiego!
                    • driadea Re: Brak kupki !!! 25.06.05, 23:55
                      E tam, skoro widzisz, że dziecko zdrowe to po co się zamartwiasz? Chyba, że
                      widzisz, że dziecko boli brzuch.
                      A oto, co na to ekspert:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=565&w=22032839&a=22084057
                      Pozdrawiam, Aga
                      • mojsam Re: Brak kupki !!! 26.06.05, 12:46
                        Bardzo dziekuje za pomoc. Dzis Staś zrobił duzą kupkę ale jakąś taką żadką.
                        Dodatkowo pręży się i marudzi, czuje ze boli go troszeczke brzuszek ale nie
                        jest to za bardzo dokuczliwe, bo marudzi na tyle ze nie trzeba go podnosic i
                        uspakajac. Pije koper i ;widze ze jest znaczna poprawa. NIe bede panikowac
                        najwyzej na wszelki wypadek w ramach spaceru wybiore sie na wizete kontolna do
                        przychodni tuz za rogiem. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.
                        Monia
                        • agz75 Re: Brak kupki !!! 26.06.05, 16:44
                          mój maluch zaczął robić rzadziej kupki zaraz następnego dnia po podaniu mu
                          witaminy d3, też miał 2 tygodnie, pediatra twierdził, że to nie z tego powodu,
                          ale później, gdy się okazało, że muszę mu odstawić tę witaminę, znowu zaczął
                          robić kupki kilka razy dziennie, dodam, że gdy robił kupki rzadko, to miał
                          straszne gazy i ciągle puszczał bąki
                          • mojsam Re: Brak kupki !!! 27.06.05, 20:24
                            Wiesz co, cos w tym jest bo moj Staś robi żadko kupki i dokładnie tak jak twoje
                            maleństwo puszcza straszne bąki,niemalże jak stary facet smile))
                            Witamine "D" mam mu podać dopiero w 4 tygodniu, więc to chyba nie jest z tego
                            powodu.
                            Monia
                  • monika2928 Re: Brak kupki czwarty dzień !!! 28.10.05, 13:52
                    Dziewczyny pomózcie. Moj synek skonczył 12 tygodni. Karmię go wyłacznie
                    piersią. Bardzo ładnie przybiera na wadze. Ale co z ta kupką? Wiem, ze to moze
                    byc niebezpieczne. Jadłam ostatnio ciastka z pestkami dyni. Czy to moze byc
                    przyczyną. Czy mam cos zastosowac zeby dzidzius sie wyproznił? A z drugiej
                    strony czytałam, ze pokarm matki moze sie wchłonac w 100%. Ale 4 dni bez
                    kupki???????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka