Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczku??

06.08.07, 09:04
Hej!
Dziewczyny mam z tym wielki problem.Moja pociecha nie chce za żadne skarby
spać w łóżeczku. Próbowałam różnych metod ale ona jest gorzej uparta niż ja.
Przyznaję że to moja wina sama ją tego nauczyłam z wygody, jak spała ze mną w
łóżku zawsze mogłam ją szybko nakarmić, bez rozbudzania. I mam za swoje mija
6 miesiąc a ja nie mogę jej oduczyć spania z nami?
Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • tyssia Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 09:32
      Ja mojej tez nie umie nauczyć a ma juz 21 miesięcy, i ciągle spi ze mną, ale
      dalej sie budzi w nocy kilka razy więc dla mnie jak narazie wygodniej. gorzej co
      bedzie pózniej...
      • ja.xantia Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 13:42
        Podobno trzeba być konsekwentnym smile. Ale wiem, że może być ciężko. Na szczęście
        moja córeczka(2 m-ce) przesypia całą noc ( ok. 7-8 godzin ) w swoim łóżeczku i
        to od urodzenia. Od początku spała sama i nie zdarzyło się jeszcze, żebym ją
        brała do swojego łóżka na karmienie. Ale też nie musiałam wstawać do niej po
        kilka razy w ciągu nocy.Trzymam za was kciuki dziewczyny, na pewno dacie radę!
        • szyszunka82 Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 13:50
          Ja po uzyskaniu dzięki wspaniałym duszyczkom cudownych książek "Język niemowląt"
          i "uśnij wreszcie" ( vanilka.republika.pl/usnij.htm )zaczełam stosować
          się do wskazówek oraz starać się ułożyć dziecku cały dzień. Według tych zasad
          pierwszego dnia mała nakarmiona, wykąpana powędrowała do łóżeczka i....zaczęło
          się, płacz, piski, ale nie za długo, doglądałam, uspokajałam aż skapitulowała,
          drugiego dnia to samo, ale wersja cichszasmile trzeciego dnia zaczęla sama wstawać
          w łóżeczku, siadać i tak w kółko, aż się sama po kilku minutach położyła,
          dostała swoją pielunię, smoczek, wyszłam i nastała cisza, wczoraj obyło się
          wogóle bez niczego, bo była u siostry i jak wróciłyśmy do domku to już spała,
          ale zauważyłam dziś że i w dzień nie protestuje już w łózeczku usypiać tak
          mocno, nie wiem jak będzie dziś, ale zobaczymy. Dodam, że zaprzestaję również
          nocnych karmień, zamiast flachy od kilku dni daję wodę, napije się dwa lyki i
          dalej śpi, aha, moja mała ma 9 mies, do tej pory spała od ok 20-21 do 5, dziś
          spała aż do 7 i szybko idzie dalej w drzemkę. Chyba mądre te ksiażki, w razie co
          podeślę na maila. Konsekwencja, metoda, rytuały, ustawione karmienia i drzemki i
          dziecko nie do poznania.........to tak po krótce......
          • blanez16 Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 13:55
            "Konsekwencja, metoda, rytuały, ustawione karmienia i drzemki"

Zgadzam się w pełni - moje dziecko też "było prowadzone" wg wskazówek T.Hogg
            (choc nie jestem jej fanką), z tym że od urodzenia. Problemów z usypianiem,
            karmieniami, drzemkami, nieprzespanymi nocami, kolkami - zero.

Życzę powodzenia

PS> Uczciwie przyznaję jednak, że moje dziecko było "butelkowe".
            • ammam Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 14:06
              mam to szczęście że mogłam moja córcię przenieść do jej pokoju jak miała 6
              miesiecy i już od tego czasu spała sama, a syn to do 1,5 roku wendrowała w nocy
              do nas do łóżka ale jak już miałam tego dość to poświęciła kilkanaście nocy i
              odprowadzałam go spowrotem i czekałam aż uśnie i to dało skutki takie po jakimś
              czasie przestał do nas wędrować.
    • albyion Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 16:12
      A ja postanowiłam być wygodna...
      Od początku wyglądało to tak - usypianie na kolankach + odłożenie do łóżeczka.
      Początkowo - jak już zupełnie zasnęła. Z czasem odkładałam ją jak była na granicy snu.
      Obudziła się w nocy? - brałam do łóżka, a jak przysnęła -> kierunek łóżeczko.
      Obecnie (22 m-ce): sama dorosła do tego, że CHCE zasypiać w łóżeczku.
      Obeszło się bez krzyków, wrzasków, płaczu, stresu, nieprzespanych nocy.
      Dziecko zadowolone i mama zadowolona.
      Obecnie też czasem usypiam "na kolanku" - a co smile - lubię poprzytulać "diabełka".
      • mamaigiiemilki Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 22:23
        i ja nie szalalamsmilenajpierw lozeczko+plozy, potem bez ploz ale male
        usypialy na kolanku i do lozka potem kladlam sie obok nich a
        potem...dorosly do samodzielnego usypiania...a ze kazde dziecko jest
        inne to jedna z blizniaczek spi sama od ponad roku i nie trzeba do
        niej wstawac a druga w polowie nocy wola"mamunia" i spie z nia...i
        tego tez nie zamierzam zmieniac na razie, potrzebuje tego i juzsmile
    • asiula30 Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 17:57
      Ja chcialam zeby nasz synek spal z nami kiedy byl malutki ale maz kategorycznie powiedzial "NIE", dziecko zanosilo sie od placzu zebym go wziela wieczorem do nas, siedzialam w kuchni i beczalam jak bobr ale opalcilo sie synek zasypial sam , gorzej jest teraz kiedy ma 4 lata i zasnie tylko kiedy poloze sie z nim do lozka moja wina wiem i wiem tez ze musi sie to skonczyc juz nad tym pracuje zreszta nie tylko ja ale i maz tez bardziej surowosmile))
    • marychna31 Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 19:30
      Tylko nie "uśnij wreszcie"....
      Zobacz co poleca w temacie ekspert z forum Wychowanie bez porażek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=851&w=67071733&v=2&s=0
      • elske Re: Jak nauczyć malucha spania we własnym łóżeczk 06.08.07, 21:35
        Moja cora od urodzenia spala z nami (nocne karmoenie trwalo 1.5 godz, a ja nie
        mialam sily trzymac ja na rekach).W lutym skonczyla 2 lata a w maju
        przeprowadzilismy sie do nowego domu (do tej pory mieszkalismy w
        kawalerce).Teram mala dostala swoj pokoj i 5 dni po przeprowadzce zaczela spac w
        swoim pokoju.Pierwszej nocy o godz,1.00 obudzila sie i wzielam ja do naszego
        lozka.Nastepna noc przespala juz sama.Czasami budzi sie w nocy i mnie wola.Wtedy
        przykrywam ja koldra, mowie ze jestem obok i zasypia dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka