Dodaj do ulubionych

eMamy starszych dzieci:-)

04.06.03, 20:23
Czy jest tu ktos kto ma dzieci 11 letnie? Albo moze mi napisac jak sobie
radzi z dziewczynka 9-ci letnia? Moje dzieci urosly tak szybko ze jak czytam
to forum to czuje sie bezgranicznie starasad Jesli jest tu ktos taki to niech
odpisze a jak nie to moge wszystkim emama z maluszkami sluzyc dobra rada jako
stateczna matronawinkPozdrawiam wszystkich Gosia
Obserwuj wątek
    • yomama Re: eMamy starszych dzieci:-) 04.06.03, 22:20
      Witaj ..no nie mow o sobie Stateczna Matronasmile))))
      JA ma male dziecko a i doswiadczenie tez malesmile..wiec taki ktos..jak Ty jest
      cenniejszy od zlotasmile
      A jak masz jakies pytania to zajrzyj na forum wychowaniesmile
      Pozdrawiamsmile
      Joaska
    • yomama Re: eMamy starszych dzieci:-) 04.06.03, 22:31
      zajrzyj tutajsmile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=5431791Pozdrawiam
    • a-nutka Re: eMamy starszych dzieci:-) 04.06.03, 22:36
      Ja się właśnie "odmłodziłam" prawie 10-miesięcznym Kubusiem, ale mam też 11-
      letnią Maję i tu jest też o czym gadać. Chętnie się poużalam nad niehybnie już
      rozpoczętym czasem dojrzewanie i tym, że wszystko jest głupie i bez sensu, że
      zjadłaby coś, ale nie wie co i w ogóle no, mamo!...etc.
      Mam nadzieję, że będziemy się wspierać, bo ja czasem wysiadam.
      Tymczasem pozdrawiam!
      Ania.
    • mmarusia Re: eMamy starszych dzieci:-) 07.06.03, 23:04
      Ja mam dziecko 11-letnie,jak widac w podpisie smileCiezki okres,prawda?
    • grajka11 Re: eMamy starszych dzieci:-) 13.06.03, 12:09
      Dołączam się do grona doświadczonych mam i tych odmłodzonych też. Ja akurat
      nie narzekam na córcię, albo wszystko przede mną, albo będzie ok'y, bo choć
      zaczął się okres dojrzewania jakoś spokojnie się dogadujemy. Oczywiście
      humorów i zmienności nastrojów nie da się uniknąć, ale to mam wkalkulowane w
      wychowanie i nie stresuję sie tym, tylko rozmawiam, albo przeczekuję.
      Pozdrawiam Grajka.
      • zarra Re: eMamy starszych dzieci:-) 13.06.03, 13:48
        Witam emamy starszaczków,
        Moja Zuzia ma 9 lat. W tym roku rodzice uszczęśliwili ją rodzeństwem-
        siostrzyczką, Gabrysia ma 3 m-se.
        Zuzia dobrze się uczy, ale i tak nie jest "uczniem na medal" (odpowiednik
        naszych czerwonych pasków). Utrudniło jej to gadulstwo i trochę jeszcze nie
        poważne traktowanie szkoły (np. nie odrabia lekcji, bo zapomina kart pracy
        wziać do domu).Pozatym np. nie podoba jej sie nauka angielskiego, za którą
        słono płacimy i traktuje ją dość "luźno" pomimo naszych tłumaczeń ,ze to
        ważne. No i jakieś 2 miesiące temu zaczął rosnąć jej biuścik, czyli wkracza w
        faze dojrzewania, czyli trzeba uzbroić się w cierpliwość-będzie się działo wink
        Tylko po co jej to już? No nic, czas płynie...
        A jak wasze staszaki?
        pozdrawiam
        OLA
        • alltid_ung Re: eMamy starszych dzieci:-) 17.06.03, 21:18
          Super Ola!
          Niech sie Zuzia uczy angielskiego to moze korespondowac z moja Paulina tez suma
          sumarum 9 lat, ktora tez uczy sie tego jezyka (polski zna slabo). Potem mozemy
          sie wymienic pogladami na temat problemow i sukcesow 9-cio latek. Pozdrawiam
          obie dziewczyny Malgosia
    • zarra Re: eMamy starszych dzieci:-) 18.06.03, 00:06
      Świetny pomysłsmile Może to ją zmobilizuje do nauki?
      Póki co od dzisaj Zuzia ma wakacje! Jedzie na 3 tyg na kolonie, a potem z
      ciocią nad morze ( i siostra cioteczną).
      Odezwiemy się po wakacjach.
      Papa
    • alekijulka Re: eMamy starszych dzieci:-) 19.07.03, 10:38
      Cześć duże mamusie, dużych dzieci.
      U nas podobnie jak u Was. Alek ma 9 lat a Julka 1,5. Różnica kolosalna, co
      widać w stosunkach między nimi. Oboje są o siebie zazdrośni. Niedługo wysyłam
      Alka z kochaną babcią nad morze a Julka zostaje z nami. Nie wiem tylko czy to
      dobry pomysł. Czy u Was też takie problemy z zazdrością i brakiem wspólnych
      zabaw. Cyba gorzej jest jak starszy jest chłopiec.

Ola
      • mika.r Re: eMamy starszych dzieci:-) 22.07.03, 22:35
        Moje dzieci to:Natalia 13,5 , Bartek 12,5 , Julia 2 miesiące. Nie mam problemu
        z zazdrością, chociaż Natalia narzeka, że za mało ją przytulam. Bartek jest
        mistrzem w uspokajaniu i zabawianiu małej.
        Pozdrawiam. Monika
        • ewa_a_1 Re: eMamy starszych dzieci:-) 23.07.03, 04:31
          Witam wszystkie mamuski, i te starszakow i te odmlodzone tez.
          U nas tez dwojeczka ze straszna smile))) przepascia wiekowa. Corcia to juz 15,5
          letnia panienka (straszna balaganiara, z wieczna odpowiedzia "zaraz") a synek
          to malutki 20 miesieczny kawaler, ktory jest leniuszkiem i nie chce mowic
          (pocieszam sie ze to wina tego ze slyszy 2 jezyki-polski i angielski).
          Pozdrawiam i gotowa rowniez jestem do pogaduch. Ewa
          • beatka31 Re: eMamy starszych dzieci:-) 23.07.03, 08:50
            Witam! Ja jestem mamą 10 -cio letniej Gabrysi i prawie (31.08) rocznego
            Mateuszka. Gabrysia, przynajmniej na razie dzielnie "matkuje" braciszkowi.Ale
            okresy kiedy buzia jej się nie zamyka są coraz częstsze, ostatnio nawet zaczęła
            się obrażać. Zastanawialismy się z mężem, że być może jest to spowodowane tym,
            że przestała być jedynaczką... Chyba za wcześnie na okres dojrzewania, a może
            nie... ? Sama nie wiem. Pozdrawiam cieplutko
    • mika.r Re: eMamy starszych dzieci:-) 23.07.03, 19:56
      Cieszę się, że są tu mamy z dziećmi o dużej różnicy wieku.Mam mały
      dylemat.Kiedy moje duże były jeszcze malutkie, panowały zupełnie inne zasady
      dotyczące wprowadzania nowych pokarmów.Wtedy najpierw były soczki, potem
      zupki.Teraz odwrotnie.Wtedy wprowadzało się je w 2,3 miesiącu, a teraz 5,6 lub
      nawet 7 miesiąc.Co o tym myślicie i jak sobie radziłyście?
      Pozdrawiam.Monika
      • beatka31 Re: eMamy starszych dzieci:-) 24.07.03, 09:27
        Cześć! Jeśli chodzi o moje dzieci, to faktycznie w przeciągu tych 9- lat
        dokonała się prawdziwa rewolucja. Gabrysia (1993) ssała pierś tylko dwa
        miesiące,już w trzecim piła soczki, natomiast Mateusz (2002) do pół roku tylko
        i wyłącznie cyca, na co b. źle reagowała moja teściowa ! Dopiero od 7-ego
        miesiąca soczki. Teraz ma 11 m-cy i je właściwie wszystko. Dla mnie nowością są
        nawilżone chusteczki do pupy. Jaka wygoda! Pozdrawaim
        • grajka11 Re: eMamy starszych dzieci:-) 12.08.03, 12:49
          Też zauważyłam dużą różnicę w zaleceniach wychowawczych z przed 10 lat. Kasia
          też była karmiona tylko 3 miesiące potem soczki i bebiko lub "niebieskie"
          mleko w proszku, Grześ do siódmego miesiąca wyłącznie moje mleczko, potem
          zupki ze słoiczka - jaka wygoda! Czy ktoś pamięta, że pampersy kupowało się na
          sztuki - np. jak szło się do lekarza. Mąż co wieczór robił pranie pieluch,
          teraz pamperki od noworodka. Zostaje więcej czasu na zabawę z maluszkiem,
          przynajmniej tak twierdzi. Moja mama przy Kasi mówiła tobie to dobrz masz
          pralkę, ciepłą wodę w łazience - ja to się namęczyłam pranie ręczne, woda
          zimna w korytarzu, a tu 10 lat minęło i myślę sobie ale się przedtem
          namęczyłam pralka Frania, żaden automat, zupki miksowane mikserem, ale własnej
          produkcji itd. Ciekawe co będzie za kolejnych 10-20 lat?
          Pozdrawiam wszystkich.
          P.S Uważam, że dla drugiego dużo młodszego maluszka chyba lepiej jest jak
          starsza jest dziewczynka, choć zdarzają się i chłopcy z instynktem
          opiekuńczym. Miałam takiego opiekuna w zeszłym roku na wczasach, gdy Grześ
          miał 8 mies. chłopak 13 letni syn koleżanki, aż prosił się bym mu dała Grzesia
          do opieki, był super, Kasia w tym czasie była na obozie sportowym, bo inaczej
          by go nie dopuściła do braciszka.
          No to kończę i czakam na inne opinie i refleksje.
    • jolkaxp Re: eMamy starszych dzieci:-) 12.08.03, 22:28
      Cześć.Pozdrawiam,ja też mam dwie dziewczyny:2,5letnią i 7,5letnią.Myślę,że
      będziemy się wspierać radami i wymieniać doświadczeniem. Jolka.
      • magdawro Re: eMamy starszych dzieci:-) 13.08.03, 09:32
        Magda, mama 7latki i 4latka,czyli przedszkole i początki szkółki. A zawodowo
        pomagaczka gimnazjalistom. MAm nadzieję na wymianę doświadczeń.
    • mader1 Re: eMamy starszych dzieci:-) 13.08.03, 07:32
      witam . Jestem mama 13 latki, 7 latki i 8 mies. malucha. Najwiecej problemow w
      wakacje mam z rozrzutem w stawaniu moich dzieci - maly o 6.30, najstarsza
      czasem o 11.00 smile
    • neronka Re: eMamy starszych dzieci:-) 13.08.03, 20:29
      Hej
      Jestem mamą 10 latki Moniki i 2 letniego Jaśka.
      Zeby było śmieszniej moje dzieci mają róznych tatusiów, ale staram się
      wychowywać je tak samo.
      Mika to juz prawie nastolatka i czasem ją denerwuje wszędobylski braciszek...
      Widzę że przy takiej różnicy wieku tak jakbym miała dwóch jedynaków.
      Wy tez macie takie odczucia?
      • kaazka Re: eMamy starszych dzieci:-) 17.11.03, 22:45
        Serdecznie witam mamuski ze stażem smile)
        Moj syn Krzys konczy 8 lat (druga klasa) a corcia Marynia 4 miesiace i
        wspaniale z nich rodzenstwo !! Młody jest bardzo opiekunczy i troskliwy, choc
        niezbyt uwazny (chyba zbyt czesto mu zwracam uwage: ostroznie, nie krzycz, nie
        skacz). Ale wszystko na dobrej drodze, wiem ze jest dumny i szczesliwy smile Przy
        tym ma swietny kontakt z moim mezem, czyli ojczymem, nie moglam trafic
        lepiej ;>> Tworzymy teraz naprawde udana rodzinke, choc mamy trudne charaktery
        i scieramy sie na wielu frontach.
        Pozdrawiam Was serdecznie i licze na dalsza rozmowe smile)
    • mama321 Re: eMamy starszych dzieci:-) 02.09.03, 10:56
      Hej!Zgłasza sie mama 10-letniej Kajki.Moja duza córeczka właśnie rozpoczęla
      naukę w czwartej klasie.Jest bardzo mądrą i wesola dziewczynka.Moze nowy rok
      szkolny zdopinguje nas do tego,zeby ten watek sie rozrastal?Bardzo potrzebuje
      czasem ponarzekac z kims na moja pannice-lub (czesciej)pochwalic jasmile
      Czekam na wasze posty!
      • elmira_k Re: eMamy starszych dzieci:-) 02.09.03, 11:26
        Cześć! Ja też jestem mamą 13 letniej pannicy i 3 tygodniowej panienki. Starsza
        córka jest zachwycona siostrą i bardzo mi pomaga przy młodej. Ciekawe jak
        długo ? smile
        Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki
        Ewa
        • bea-chiara Re: eMamy starszych dzieci:-) 09.09.03, 04:19
          Witam Was!Mam dwoch synkow-8 lat-trzecioklasista i prawie 2.5 latek.Tez mam
          czasem wrazenie jakbym dwoch jedynakow miala,bo i zajecia inne i koledzy
          inni.Ale w zeszlym tyg. mieli taka rozmowe i wspolny atak smiechu w samochodzie-
          ponad pol godziny!-ze odkrylam w nich calkiem niezlych wspolnikow...Pozdrawiam-
          Bea.
    • alltid_ung Re: eMamy starszych dzieci:-) 25.10.03, 15:22
      No prosze watek ten nie jest taki malutki jak myslalam z poczatku. Prawie o
      nim zapomnialam i tu niespodzianka kiedy go "odnalazlam" i przeczytalam smile
      Pozdrawiam wszystkie mamy starszych i mlodszych dzieci , teraz juz zadowolona
      mama "troche" starszych dzieci smile)))
      • zarra Re: eMamy starszych dzieci:-) 27.10.03, 22:39
        Hej alltid i inne mamy starszaków smile
        Właściwie to co chciałąm napisać zobaczywszy ten wątek
        Alltid wyjęła mi z ust. Też się cieszę smile
        Co u naszych starszaczków słychać?
        U nas 3 klasa Zuzi. Pozatym Zuzia jest cały czas na etapie wielkiej fascynacji
        i miłości ogromniastej do swojej 8 miesięcznej siostrzyczki Gabrysi.
        A 10 dni temu Zuzia skończyła 9 lat.
        Było przyjęcie dla koleżanek i dzieci z rodziny.
        Były ciasteczka Witch (czy wasze córki też uwielbiają czarodziejki Witch?),
        było karaoke i super zabawa. Wszystkie mamy się dziwiły, że robię to przyjęcie
        w domu, że odważna jestem,ze się zdecydowałam na przyjęcie w domu.
        Kurcze, kiedyś nie było McDonalda i Kolorado i wszystkie urodziny były w
        domu. Czy się miało warunki czy nie.Owszem , było głośno, męcząco, ale
        niezapomnianie i naprawdę warto było się troche przy dzieciarni zmęczyć.
        Zuzia napewno miała najlepszą imprezę! Zresztą w domu robiłam juz drugi raz.
        Rok temu był niestety McDonlad, ale byłam w ciąży i dlatego poszłam
        na łatwiznę. Ale myślę ,że ta impreza nadrobiła też i zeszłoroczną.
        Tak się rozpisałam , bo chciałam właśnie poruszyć ten wątek (oddzielnie)
        "czemu idziemy na łatwiznę, przecież to tylko raz w roku"
        Ale myślę , ze to co napisałam tu wystarczy.

Póki co pozdrawiamy
        Alltid jak tam angielski? Może namówimy nasze córki na korenspondencję?
        Ja nie znam angielskiego bardzo dobrze, ale na poziomie 3 klasy na pewno jej
        pomogę.
        Ola,
        mama 9 letniej Zuzi i 8 miesięcznej Gabi
        • majcia74 Re: eMamy starszych dzieci:-) 30.10.03, 10:00
          Cześćsmile)
          Kłania się mama prawie 10-cio letniego Olka oczekującego na małego
          braciszka /w brzuszku już 29tyg./. Trochę się boję, że nie poradzę sobie z
          problemem zazdrości, a to z powodu różnych tatusiów dzieci i tego, że młody jak
          się urodzi będzie miał tatę na miejscu, a Olek nie... Czy któraś z mam ma takie
          doświadczenia? Jak nie dopuścić do porównań obu chłopców i jak zrobić żeby tak
          samo mocno ich kochać?... Da się? Boję się też, że nie będę umiała zająć się
          maleństwem... ja już nic nie pamiętam, a taką nowonarodzoną kruszynkę to aż
          strach wziąć na ręce. smile ale faktem jest, że teraz powinno być technicznie
          łatwiej - pampersy, pralka automatyczna, zupki w słoikach etc smile)

Maja, Olek i Groszek
          • kaaama Re: eMamy starszych dzieci:-) 31.10.03, 11:33
            Witaj smile))
            Mam bardzo podobną sytuację do Twojej: dwóch synów - starszy 14 lat młodszy
            2,5. Też mają różnych ojców - a mieszkamy z Tatą młodszego. Nie martw się na
            zapas - zobaczysz, wszystko się ułoży. Mój starszy syn bardzo chciał mieć
            rodzeństwo, a tak dokładnie to składał zamówienie na brata smile)) Kocham bardzo
            ich obu i - mam nadzieję, że mi to się udaje - nie faworyzuję młodszego.
            Rzeczywiście po powrocie z pracy najpierw na plan pierwszy wpycha się maluch,
            ale jak tylko ochłonie, zajmie się zabawą, znajduję czas dla starszego.
            Wieczorem, gdy szkrab już śpi, my sobie rozmawiamy - wybór tematów pozostawiam
            synowi (choć od czasu do czasu coś dorzucam od siebie). Nie myśl nawet o tym,
            że sobie nie poradzisz - to nieprawda smile)) Niech tylko dzidziuś pojawi się na
            świecie, nie będziesz miała żadnych wątpliwości co, kiedy i jak. A technicznie
            rzeczywiście znacznie lepiej smile))) Będziesz też miała pomoc ze strony
            starszego synka, mój w każdym razie się udziela - znakomicie się razem bawią smile
            Pozdrawiam Cię gorąco smile)))
            Krystyna
            • majcia74 Re: eMamy starszych dzieci:-) 31.10.03, 14:47
              O rany! smile Dzięki...smile Trochę mi ulżyło smile Ale i tak boję się pytań starszaka o
              to którego bardziej kocham albo nerwicy gdy jestem zmęczona, a wiem że wtedy
              potrafię palnąć coś głupiego na "odwal się" i może być z tego kłopot. Pewnie
              troche panikuję, ale mam wrażenie że ze starszym dzieckiem łączy mnie tyle
              przeżyć, także tych trudnych typu rozwód czy ciężka choroba i szpital, że nic
              nie jest w stanie przebić tej więzi. Z kolei małemu dziecku trzeba poświęcić
              więcej czasu, a wiem że mój Olek jest czasami przewrażliwiony i będzie pewnie
              zazdrosny o ten czas... no, ale jak tu czytam to widzę, że nie musi być wcale
              tak ciężko smile Mój syn też czekał na braciszka choć ostatnio zaskoczył mnie bo
              przestawił się na siostrzyczkę...a tu w drodze chłopak! smile Zobaczymy co
              będzie...smile
              Dziś oglądałam te wszystkie maleńkie ubranka w sklepie, no normalnie szok!
              Takie malutkie!!! smile)) Ale mój syn zgodził się ochoczo żeby na razie zakupione
              dla malucha mini skarpeteczki przechowywac w jego szufladzie z bielizną!?smile To
              chyba dobry znak?smile

Pozdrawiam serdecznie
              Maja, Olek i Groszek /29tyg./
              • kaaama Re: eMamy starszych dzieci:-) 31.10.03, 16:02
                Pewnie że dobry znak smile)))
                Mój starszy cyklicznie zadaje mi pytania w stylu "kogo bardziej kochasz?" a ja
                niezmiennie odpowiadam - zgodnie z prawdą - obu was kocham smile))
                Darek pomagał mi w zakupach wyprawki dla malucha i strasznie był oburzony moim
                wyborem buciczków dla niemowlaczka - twierdził, że to dla dziewczynki smile)))
                A wracając do problemów życia codziennego - nie masz się co łudzić, jakieś
                drobne spięcia na pewno będą się zdarzać. Jak u każdego smile))))
                Trzymaj się, zobaczysz jak to fajnie znowu mieć takiego maluszka smile))
                Gorąco pozdrawiam
                Krystyna
        • alltid_ung Re: eMamy starszych dzieci:-) 11.11.03, 20:02
          Pewnie !!! niech sprobuja. Adres do Pauliny: paulina_persson@hotmail.com
          pozdrawiam wszystkie mamy maluch i duzych dzieciaczkowsmile))))
          • alltid_ung Re: eMamy starszych dzieci:-) 11.11.03, 20:05
            alltid_ung napisała:

> Pewnie !!! niech sprobuja. Adres do Pauliny: paulina_persson@hotmail.com
            > pozdrawiam wszystkie mamy maluch i duzych dzieciaczkowsmile))))

Zarra mialam na mysli Zuzie oczywiscie smile))
            • zarra Re: eMamy starszych dzieci:-)-do alltid 13.11.03, 00:48
              Hej Gosiu,
              a czy twoja córka zna j.polski? Bo z tego co pamiętam to pisałas , ze słabo.
              Więc od razu po agielsku ma do niej napiasać? Będzie wiedziala o co chodzi?
              Wiesz, Zuzia to moze narazie takie tam : "mam na imie, lat, lubie"
              To chyba im starczy co? Ale jak jej napisze po angielsku skąd ją zna i po co
              ten list i wogole o co chodzi? Moze by im pomóc na początku po polsku?
              Jak sadzisz?
              odpowiedz na gg.2711129 lub na priv zarra@gazeta.pl
              pozdrawiam
              Ola, mama Zuzi i Gabrysi
    • kafima Re: eMamy starszych dzieci:-) 29.02.04, 16:37
      Cześć! Dlaczego nikt tu nie zagląda? Ja mam syna lat 12,drugiego syna lat 9, i
      córeczkę 20 miesięcy. Czy ktoś może sobie wyobrazić jak wygląda taka mieszanka?
      Kłótnie, bijatyki a mała naśladuje i pyskuje( po swojemu).Teraz
      komunia,wchodzimy w wiek dojrzewania i buntu. Tylko się pocieszam,że kiedyś
      będzie normalnie i spokój.Trzeba się cieszyć każdym dniem dzieciństwa naszych
      dzieci.Za nidługo syn najstarszy będzie przyprowadzał dziewczyny do
      domu...itd,itd.
    • iwo_72 Re: eMamy starszych dzieci:-) 04.03.04, 10:08
      Witam,

jak fajnie ze nie tylko ja mam takie duże dziecko. Moja pierwsza córeczka Ania
      ma prawie 11 lat (wrzesien 119) a druga Małgoś 12 dni (21/02/2004). Trochę duża
      różniaca, ale co tam....

Chętnie poznam mamy (ja jestem z Warszawy) z dziećmi w podobnym wieku.

Pozdrawiam was serdecznie
      Iwona
      • dorjot Re: eMamy starszych dzieci:-) 07.03.04, 15:37
        Cześć
        Ja mam dwóch chłopców. Jeden w lipcu skończy 10 lat a drugi 9 lutego będzie
        miał miesiąc. Jestem z Warszawy.

Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka