gospuc 09.02.05, 23:14 zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzieci?jakaś krótka ale ładna.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalioppe Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 10.02.05, 08:57 To wszystkie jakie swego czasu znalazłam w necie... - miłej lektury..) Do Ciebie Boziu rączki podnoszę o zdrówko mamy, taty i wszystkich proszę (można wymieniać więcej np mamy, taty babci dziadka i wszystkich proszę i proszę także niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą dobranoc Bozieńko ________________________________ A mam coś dla zupełnie małych: Dobranoc Boziu Ja idę spać Daj mi jutro rano szczęśliwie wstać. _____________________________________________ Do Ciebie o Boże rączki podnoszę O zdrowie mamusi i tatusia proszę a także proszę niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą... _____________________________________ A my mówimy tak: Do Ciebie Boże rączki podnoszę o zdrowie taty i mamy proszę a także moje miej w swej opiece o to cię prosi maleńkie dziecię. _________________________________ A my mówimy coś innego ale tez o Aniołku: Promienisty i złocisty jak obłoczek pośród zóż stoi przy mnie w dzień i w nocy mój najmilszy Anioł Stróż. Chociaż nigdy go nie widzę, czuję go w serduszku swym Jak pomaga mi przy pracy jak ostrzega mnie przed złym. _____________________________________________ A my mówimy właściwie cały paciorek łącznie ze wszystkimi przykazaniami, bo po "Aniele bozym..." mój synuś od razu woła "ojcze nasz". Poza tym mówimy jeszcze kilka modlitwe bardzo krótkich: "dobranoc Boziu ja już idę spać bo jutro muszę raniutko wstać cały dzionek biegałem, maiałem Bożą Moc a teraz Ci Boziu mówię dobranoc" oraz "o Maryjo bez grzechu poczęta módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy" - jest to modlitwa-prośba wszystkich chorych i cierpiących. Nauczyła mnie jej siostra zakonna, kiedy mój synuś był bardzo chory i od tej pory towarzyszy nam codziennie. A my oprocz znanego Ojcze nasz, Zdrowas itp mowimy jeszcze: Zanim się do snu położę Chcę przeprosić Ciebie Boże A za dary z Twojej ręki Składam ci serdeczne dzięki oraz Ja idę z Bogiem spać Nie mam się czego bać Pan Jezus w Wielkiej Mocy strzec mnie będzie do północy A Maryja do świtania, Anił stróż, aż do skonania. A po przebudzeniu się nasze maluchy mówią : Tyś mnie strzegł tej nocy Boże, Nowy rozpoczynam dzień Chcę ci dzięki za to złożyć Chwalić i uwielbiać Cię. _________________________________________ Ide grzecznie spać, nic złego nie może mi si stać, mam Aniołka do pomocy, co mnie chroni w dzień i w nocy. __________________________________________ a my mówimy: "O dobry Boże kłade się spać i nic mi się złego nie może stać bo ja mam na obronę znak krzyża świętego" ________________________________________ A mnie moja Kochana Babcia uczyła tak: W Imię Ojca, w Imię Syna i Świętego Ducha Polska modli się dziecina a Pan Bóg ją słucha W oczach dziecka dwie łzy duże, wiara w każdym słowie - Ojcze, błagam, coś jest w górze, daj nam wszystkim zdrowie Pobłogosław dłońmi swymi mą rodzinną strzechę A mnie pozwól na tej ziemi rosnąć na pociechę. Piękna prawda? _____________________________________ Ale moje maluszki (synek 3,9, córcia 2)mówią własnymi słowami tak: _Boziu daj wszystkim zdrówko: mamie, tacie, Darkowi, Oli...(i tak wymieniaja wszystkich którzy w domu akurat ), i miłe sny ( i tu też wymieniają wszystkich))). I się żegnają na koniec. Myślę, że na razie im wystarczy A ostatnio synek powiedział mi, że na leżakowaniu w przedszkolu to on też sobie mówi pod kołdrą paciorek, słodkie nie? _________________________________________________ Mój synek jeszcze nie potrafi się modlić( ma 15 msc), ale ja zdzieciństwa pamiętam taka fajną: " Ja ..........( tu imię)np. Katarzyna ochrzczona Matce Boskiej polecona Matka Boska mnie ochrzciła Swoim płaszczem mnie okryła Krzyż za mną, Krzyż przede mną Matka Boska śpi ze mną" i jeszcze jedna: " Już za chwil parę spać się położę jam Ci za wszystko dziękuje Boże, że źle zrobiłam, przepraszam Ciebie, mój Ojcze ukochany w niebie." A swoja droga, w jakim wieku zaczęłyście uczyć dziecko modlitwy? ______________________________________________ Dopóki dzieci są małe musimy im pomagać w zapuszczaniu "korzeni", później powinniśmy podarować im "skrzydła"... _____________________________________________ A ja znam coś takiego: Aniele Boży stróżu mój Ty zawsze przy mnie stój Gdy się bawię i gdy śpię i do szkoły spieszę się jeszcze jedna do aniołka: aniele boży stróżu mój ty zawsze przy mnie stój rano wieczór we dnie w nocy bądź mi zawsze ku pomocy strzeż duszy ciała mego zaprowadź mnie do żywota wiecznego amen A u nas tak: Mały (tu imię) idzie spać, Wy aniołki przy nim stać. Matka Boża przy łóżeczku, A Pan Jezus w serduszeczku. To dla zupełnych maluchów, nie umiejących mówić. Potem już Ojcze Nasz i Zdrowaś. ________________________________________ A ja pamiętam z dzieciństwa, ze modliliśmy się w ten sposób: Ojcze nasz... Zdrowaś Maryjo... Aniele Boży, stróżu mój... "Do Ciebie Boziu rączki podnoszę O zdrowie mamy, taty, babci (itp) serdecznie proszę A także proszę niech mnie od złego na każdym kroku anieli strzegą. Dziękuję Ci Boże za dobry dzień i proszę Cię Boże o szczęśliwą noc. O pokój, o rozum, o boską miłość, o ludzką przyjaźń i błogosławieństwo całego domu" "Dobranoc Boziu, idę już spać Jutro raniutko musze wstać, cichutko, spokojnie prześpię całą noc A Tobie mój Boże - dobranoc, dobranoc" Ładnie, nie? Sama nauczę tego moich dzieci... ______________________________________________ Nad łóżeczkiem dziecka przyklej sobie kartkę z napisem: "Najbardziej na świecie kocham mojego męża". _________________________________________________ Ja, nauczę mojego synka modlitwy, której dawno temu nauczyła mnie babcia: "Chroń mnie dobry Boże gdy się spać położę, Niech Twoi święci Anieli stoją przy mojej pościeli, daj, abym wstała cała i zdrowa i mogła Cię wielbić i kochać od nowa!" Odmawiam ja do dzisiaj. ______________________________________ A my nareszcie znaleźliśmy sposób, żeby to była przyjemna chwila dla Maciusia, bo próbowałam różnych modlitw, ale Maciuś strasznie się buntował, więc po prostu modliłam się sama. A któregoś razu zaśpiewałam "Dzieckiem bożym jestem ja" i od tej pory za pomocą tej piosenki się modlimy. I to właśnie Maciuś sam klęka i kilka razy śpiewamy refren i pierwszą zwrotkę (bo pozostałych nie znam, ale musze się nauczyć, skoro dziecku tak się podoba). Pozdrawiam! A ja polecam malutką chudziutką książeczkę "Kogo Pan bóg kocha". Są tam bardzo ładne wierszyki dla dzieci o Bogu, Matce Boskiej, Aniele Stróżu itp. W dodatku jest ładnie ilustrowana. Autora ani wydawnictwa nie pamiętam. Mogę sprawdzić przy okazji. ______________________________________________ A moja Emi mówi przed snem "dziękuję Ci Boziu" a ja wymieniam za co Bozi dziękujemy -Luśka mama 21 miesięcznej Emilki ____________________________________ Ja modliłam się tak: Kładę się spać Daję Bozi znać Jestem ...(tu imię) ochrzczona Panu Jezusowi poświęcona Biorę krzyż w ręce, Pana Jezusa w serce, Zasypiam z Nim. Odpowiedz Link Zgłoś
gioja Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 11.02.05, 20:38 Boże, choć Cię nie pojmuję ale nad wszystko miłuję, nad wszystko, co jest stworzone, boś Ty dobro nieskończone. Ufam Tobie, boś Ty wierny, wszechmocny i miłosierny. Dasz mi grzechów odpuszczenie, łaskę i wieczne zbawienie. Wierzę w Ciebie Boże żywy, w Trójcy, jedyny, prawdziwy. wierzę coś objawił Boże. Twe słowo mylić mnie nie może. Ach żałuję za me złości jedynie dla Twej miłości. Bądź miłościw mnie grzesznemu. Dla Ciebie odpuszczam bliźniemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexxja Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 08.03.05, 10:20 Dla bardzo malutkich - " Jezusku chodź ze mną ziuźku" Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaf77 Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 09.03.05, 09:47 A tak mówi Zuzia Dobranoc aniołki na noc Matka Boska przy łóżku a Pan Jezusek w serduszku. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 10.03.05, 20:00 U nas podobnie: Dobranoc aniolki na noc Matka Boza koło łóżka A Pan jezus do serduszka Odpowiedz Link Zgłoś
herbatazcytryna Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 09.03.05, 20:06 Dobranoc idę spać aż do jutra rana z Jezuskiem w serduszku z Matką Boską przy łóżku Odpowiedz Link Zgłoś
1malla Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 09.03.05, 22:19 A ja dodam taką: Dobranoc Jezu, kocham Cię znów Ci podrosłem o jeden dzień. Proszę niech Twoja Święta moc czuwa nade mną także w tę noc. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszawa01 Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 10.03.05, 16:09 jezuniumalutki pokornie cichutki ,powiem ci na uszko wez moje serduszko zbuduj z niego mieszkanie ,dla siebie samego Odpowiedz Link Zgłoś
mzn1 Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 11.03.05, 23:16 Ja nauczylam Nadie " Aniele Bozy". Modlitwa bardzo pomogla malej. Na podstawie obrazkow wytlumaczylam jej kim jest aniolek i teraz mala wierzy, ze on nad nia czuwa - noce ma spokojniejsze i juznie budzi sie wystraszona w koncu ma swojego "opiekuna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinka i Ania Boziuniu Kochana IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.14, 11:06 Boziuniu Kochana Ja idę już spać, bo jutro raniutko muszę ...... (np.do szkoły lub przedszkola)....wcześnie wstać. Cicho i spokojnie pragnę przespać tę noc, Boziuniu Kochana Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
moniaka77 Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 14.08.14, 15:14 A u nas jest modlitwa własnymi słowami. Zapytaj dziecko, jak myśli za co powinno podziękować Panu Bogu. Dzieci są bardzo szczere i takie modlitwy są moim zdaniem najbardziej cenne Odpowiedz Link Zgłoś
kiwamsie Re: zna ktoś jakaś modlitwe na dobranoc dla dzi 22.08.14, 14:42 Chyba najładniejsza to aniele boży, stróżu mój... Odpowiedz Link Zgłoś