Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lub ma)

06.02.06, 16:28
Witam wszystkie mamy!!!

ostatnio robilam badania na obciazenie glukozą, i wyniki nie byly zbyt dobre.
do lekarza ide dopiero 20 lutego. Odstawilam slodycze, cukier, ale slyszalam
ze nawet niektore owoce mogą zawierac duzo cukru, np. winogrona banany. a co
z miodem ??? mozna spozywac czy nie bardzo??? prosze o rady
Obserwuj wątek
    • superiwona Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 17:14
      rozumiem, ze mialas obciazenie 50 g glukozy,bojezeli po50 mialas obciazenie 75
      g. i lekarz stwierdzil cukrzyce ciazowa, to powinien dac ci namiary na poradnie
      diabetologiczna. gzie lekarz powinien poprowadzic ciaze. gdy mials na razie
      obciazenie 50 g to czeka cie 75g i wtedy okaze sie co dalej. to prawda, ze
      wiekszosc owocow zawiera cukier, dlatego nalezy je odstawic. nawet jasny chleb
      zawiera cukier. cukrzyca to powazna choroba, a wszelkie info powinnas odtrzymac
      od swojego lekarza. wiele miejsca na forum poswieca sie cukrzycy. poszukaj. ja
      w pierszej ciazy mialam cukrzyce, ale urodzilam zdrowego syna, ktory ma juz 3 i
      pol roku. w obecnej na obciazenie ide za 3 dni..czekam ... zobaczymy jak
      bedzie. trymaj sie pozdrowienia
      • fefka01 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 19:59
        Mam cukrzyce ciazowa i jestem na diecie i pod stała kontrolą diabetyka w
        przychodni dla cieżarnych. Owoców unikaj, szczególnie bananów. winogron i
        wszelkich brzoskwin i ananasów z puszek. Chleb w małych ilosciach ale tylko
        razowy żytni, soki musisz rozcinczac 1:1. I tylko 1 szklanka do posiłku, a
        najlepiej jednak wode mineralna. Dostaniesz pewnie rozpiske co mozesz jesci i w
        jakich ilosciach. Ale dieta jest okrutna. O SLODYCZACH ZAPOMNIJ !!
        • hellusia Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 20:12
          To zalezy jak wysoki masz poziom cukru, bo sa dziewczyny ktore musza brac
          insuline, a sa ktore musza tylko uwazac ale bez wariacji. Wyeliminuj cukry,
          slodycze i w/w owoce.

Pzdr
          hellusia
          • ps29 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 20:20
            Walcze z cukrzyca, ale dziwna to walka. Np moje kolacje i pierwsze oraz drugie
            sniadanie codziennie jem o tej samej porze i codzinnie to samo. A za kazdym
            razem mam inny poziom cukru! Wkurza mnie to bardzo, bo warotosci sa od 65 do
            138 (norma 60 - 120), juz na ostatniej wizycie lekarka chciala mi wcisnac
            insuline, ale jeszcze poprosilam o tydzien laski. Kontrole mam we srode i
            ciekawa jestem jak dalej bedzie wygladalo leczenie. Oby mnie minal szpital i
            cesarka. Diete jakos wytrzymuje. Acha - jeszcze co rano na czczo nalezy robic
            badanie na obecnosc acetonu w moczu, ale po co to? Pojecia nie mam, i tutaj
            podobnie jak z cukrem, raz aceton mam, a raz kompletnie nic.
            • fefka01 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 20:33
              Zalezy co rozumiesz przez "to samo". Nie mozna przekroczyc 140 mając juz
              wykrytą cukrzycę ciązowa!! Nie wiem skąd pomysł na insulinę ???
              Cos mi smierdzi bzdurą wink
            • ussa77 Re: do ps 29 06.02.06, 21:16
              witaj. ja miałam cukrzyce ciężarnych a teraz mam cukrzyce. na początku też
              broniłam sie przed insuliną ale to nie miałao sensu. skoro masz takie wachania
              cukrow to raczej bedziesz musiała brać insulinę a na dodatek w ostatnich
              tygodniach ciązy zapotrzebowanie na insulinę gwałtownie wzrasta i twoja
              trzustka sama sobie nie poradzi. a to ze bedziesz miał cesarkę to wcale nie
              jest prawdą , bo cukrzyca ciązowa nie jest wskazaniem do cesarskiego cięcia( no
              chyba ze dzidziuś jest duży). to ze cukry ci skacż amimo ze ze jesz to samo to
              tez normalen , ponieważ każdego dnia nie robisz tego samego tylko zależy to w
              dużej mierze od wysiłku fizycznego!! a tak poza tym to uważaj na siebie bo on
              jest bardddzo niebezpieczna!!!
              • ps29 Re: do ps 29 06.02.06, 21:56
                Dzieki za pocieszenie. I juz powoli oswajam sie z mysla o insulinie, choc
                wszyscy dookola strasza. Ale "Ci WSZYSCY" nie musza miec racji. Co mnie jeszcze
                zaniepokoilo, to to, ze lekarka, jak i pielegniarki kazaly mi jesc ogromna
                biala bulke na kolacje o 22.30, a wszedzie jest napisane, ze biale pieczywo nie
                jest dobre dla cukrzykow. Wierze, ze bedzie dobrze. Dziekuje raz jeszcze za
                dobre slowo.
          • magdamag Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 07.02.06, 07:51
            Ja choruję na cukrzycę od 8 roku życia, więc już mówię jak to jest: ogranicz
            napoje typu: soki, duże ilości mleka, cola,fanta itp... ograniczaj słodycze
            (najlepiej żebyś w ogóle z nich zrezygnowała) powinnaś nie słodzić herbaty i
            przez cały czas kontrolowac poziom glikemii. Jeśli Twój poziom cukru nie
            przekracza 140mg/dl to wszystko w porzątku, jeśli przekracza, to trzeba będzie
            sie poświęcić dla dzidziusia i troche pokłuć (nic nie boli - uwież. Poza tym-
            najbardziej niebespieczne dla dzidziusia są spadki glikemii poniżek normy
            (poniżej ok 70mg/dl) Wszystko będzie dobrze-głowa do góry!!! pozdrawiam
    • simonkapl Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 06.02.06, 20:36
      Nie mam cukrzycy, ale chetnie ci podesle diete dla kobiet w ciazy, jesli jestes
      zainteresowana.Pozdrawiam
      • antarka do simonkapl 06.02.06, 20:53
        Jeżeli to możliwe,to ja poproszę o tę dietę na antarka@wp.pl

Pozdrawiam
        • fefka01 Re: do simonkapl 06.02.06, 20:58
          Ale dieta dla kobiet w ciazy nie ma nic wspolnego z dieta dla kobiet
          z cukrzyca ciązowa.
          • dlaagi Re: do simonkapl 03.03.06, 10:02
            Simonka, czy mogłabym poprosić o dietę dla kobiet w ciązy? Wysłąłam mail na prv.
            dzieki
            Aga
        • nati53 Re: do simonkapl 06.03.06, 09:18
          Witam,

Jeżeli jest to możliwe to również proszę o przesłanie diety na adres
          monika@sykoma.pl

z góry dziękuję
          Nati
      • beatle1 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 11:50
        hej. mozesz mi podeslac te diete na priva? Bede zobowiazana. beatle1@gazeta.pl
        dziekuje
    • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 03.03.06, 19:34
      hejka ja mam cukrzyce ciazowa i biore insuline nic strasznego wyniki sa rozne
      jak mam spokuj i sie nie denerwuje to jest wszystko dobrze wystarczy ze czyms
      sie zdenerwuje i cukier leci do gory.nie jem slodyczy ale herbate troche slodze
      bo gorzkiej nie wypije.jestem w 33 tyg wiec jeszcze troche i bedzie
      ok.pozdrawiam
      • kasia819 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 04.03.06, 11:15
        Cześć. Ja też mam cukrzyce ciążową.Jestem w 28t.c.Jestem od 3 dni na diecie i
        4*dziennie mierze poziom glukometrem.Póki co wyniki mam w normie.Nie chciałabym
        przyjmować insuliny i mam nadzieje że po porodzie cukrzyca zniknie.Co wy na to?
        • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 04.03.06, 12:22
          witaj kasia819 ja mialam bardzo wysokie wyniki wiec musze brac insuline ale
          dzieki temu jestem spokojna.napewno nam minie ta cukrzyca poprostu mamy jeszcze
          jeden organizm w sobie i nieraz takie niespodzianki wypadaja nie masz sie czym
          przejmowac.pozdrawiam
          • kasia819 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 05.03.06, 20:29
            Cześć czarna83smile Dzięki za słowa pocieszenia.Staram się jeść w/g rad
            lekarza,choć niekiedy na coś tam sobie pozwalam.Wydaje mi się że nie robię
            źle,gdyż pomiary mam w normie. Pozdrawiamsmile
            • tucik pytanko 05.03.06, 21:10
              czy miałyście jakieś wczesniejsze objawy cukrzycy ciążowej? sama jutro ide na
              ten test z obciazeniem, normalnie moja glukoza nie przekracza 70 ale to chyba
              nie oznacza ze bedzie ok po obciązeniu? mnie np. męczy wręcz wilczy głód zaraz
              po jakiejś drzemce czy śnie-chyba bardzo mi spada cukier bo zjadłabym wtedy
              konia z kopytami! napiszcie jak to sie wszystko ma do siebie
              • czarna83 Re: pytanko 05.03.06, 22:31
                hejka tucik zrob to badanie i juz bedzie wszystko wiadomo ja nie mialam zadnych
                objawow.tylko pamietaj jak wypijesz to ochydztwo to nie siedz tylko chodz bo
                jak sie siedzi to jest cukier wyzszy.pozdrawiam odezwij sie wyniki mialam w ten
                sam dzien moze ty tez.trzymaj sie
                • evas2006 Re: pytanko 08.03.06, 22:25
                  czarna83 napisała:

> hejka tucik zrob to badanie i juz bedzie wszystko wiadomo ja nie mialam
                  zadnych
                  >
                  > objawow.tylko pamietaj jak wypijesz to ochydztwo to nie siedz tylko chodz bo
                  > jak sie siedzi to jest cukier wyzszy.

czarna83, jesteś w błędzie - właśnie wysiłek fizyczny powoduje wzrost poziomu
                  glukozy, więc jak się robi testy z obciążeniem, to po wypiciu glukozy (wcale
                  nie jest taka ohydna, zwykła słodka woda wink należy sobie posiedzieć spokojnie.

Ja jestem na diecie, mierzę poziom glukozy 4 x dziennie : na czczo i 2 godz. po
                  śniadaniu, obiedzie, kolacji. Dietą można wszystko wyregulować.
                  • czarna83 Re: pytanko 09.03.06, 07:14
                    evas2006 co ty mowisz ze wysilek fizyczny powoduje wzrost poziomu glukozy
                    mialam to badanie robione 2 razy a teraz biore insuline wiec wiem co mowie
                    zreszta pomyszkuj troche na forach to zobaczysz .wiesz jak wypilas i siedzialas
                    to moglas sobie pozniej zmierzyc i po chodzeniu tez to bys zobaczyla roznice.ja
                    biore insuline i gdybym z tylkiem siedziala po wzieciu insuliny i zjedzeniu np
                    obiadu to niezly cukier bym miala .dieta mozesz wyregulowac jak mialas
                    wczesniej nie duze skoki cukru ja niestety mialam bardzo duzo wiec ta dieta nic
                    by mi nie dala.zreszta jak mierzysz 2 godz po jedzeniu to pewnie ze masz maly
                    cukier zmierz godzine po to zobaczysz.
                    • tucik Re: pytanko 09.03.06, 10:59
                      zrobiłam, po obciążęniu 50 mg wyszło 128 mg/dl...? czy to źle czy może jeszcze
                      być?
                      • ola261 Re: pytanko 09.03.06, 11:04
                        Górna granica wynosi 140, więc jest oksmile
                      • czarna83 Re: pytanko 09.03.06, 14:27
                        witaj tucik ale na czczo czy po godz?
                      • czarna83 Re: pytanko 09.03.06, 15:03
                        tucik na czco do 90 a po godz do 140.pozdrawiam
                    • evas2006 Re: pytanko 09.03.06, 12:32
                      czarna 83, otóż moje wyniki po wysiłu fizycznym (poszłam na zakupy w wielkim
                      tempie, żeby zdążyć w czasie godz.)były dużo gorsze niż po kolejnym badaniu,
                      kiedy siedziałam.
                      czarna83, zapraszam Cię na stronę internetową poświęconą cukrzycy, jest tam też
                      wyraźnie napisane, że jak badasz sama cukier to zawsze 2 godz. po posiłku,
                      takie też mam zalecenia diabetologa. Mam nadzieję, że uda mi się wstawić link:
                      cukrzyca.akcjasos.pl/?a=text&id=20
                      • czarna83 Re: pytanko 09.03.06, 14:26
                        evas2006 no to ja mam odwrotnie jak siedze jest wiekszy cukier a jak cos robie
                        to jest mniejszy.pozdrawiam
                  • lucyna831 Re: pytanko,do evas 09.03.06, 21:34
                    Cukier w ciąży mierzy się po 1 godż. a nie po dwóch!!!!!!!!!!!!
                    • czarna83 Re: pytanko,do evas 10.03.06, 07:39
                      lucyna831 ja wiem ze cukier mierzy sie po godz od jedzenia miedzy 28 tyg a
                      32.jestem w 33 i diabetolog powiedziala ze moge od jedzenia mierzyc tak do 2
                      godz a mierze 1,5 godz po posilku zalezy tez gdzie mieszkasz bo np w lodzi
                      norma po 1 godz jest 140 a wszczecinie juz 130 takze nie trafi sie za
                      tym.pozdrawiam
                      • evas2006 do lucyna831 i czarna83 10.03.06, 09:37
                        Moja diabetolog kazała mi mierzyć 2 godz. po posiłkach, ale norma to 120 (a na
                        czczo 100), właśnie dlatego, że jestem w ciąży. Dla osób nie będących w ciąży
                        norma jest do 140.
                        • czarna83 Re: do lucyna831 i czarna83 10.03.06, 15:10
                          evas2006 widzisz co jeden lekarz to co innego mowi ja jestem w ciazy norma na
                          czco u nas to do 90 a pozniej 140 powiem ci ze nieraz swira juz dostaje myslalm
                          ze wszedzie jest tak samo ale jednak sie mylilam.i teraz kogo sluchac siebie
                          czy lekarza.zglupiec mozna .pozdrawiam
                          • evas2006 Re: do lucyna831 i czarna83 10.03.06, 16:02
                            czarna83 napisała:

> teraz kogo sluchac siebie
                            > czy lekarza.zglupiec mozna
                            Najlepiej lekarza prowadzącego, a jak nie jesteś pewna to skonsultuj się z
                            innym lekarzem.
                            No a jakie masz te wyniki pomiarów? Bo moje są w 99% dużo poniżej norm, raz mi
                            się zdarzyło 140 po kolacji, ale zdaje się, że zmierzyłam za szybko (coś mi się
                            pomyliło z czasem, po prostu usnęłam i wydawało mi się, że już powinnam
                            zmierzyćwink.
                            • czarna83 Re: do lucyna831 i czarna83 10.03.06, 17:09
                              evas2006 mi teraz sie utrzymuja jakos narazie a po ilu mierzysz po 1 godz czy
                              wiecej
            • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 05.03.06, 22:33
              kasia819 jak masz gg to podaj to pogadamy moj to 3894915.oczywiscie jak
              bedziesz chciala.pozdrawiam
              • kasia819 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 08.03.06, 20:17
                Cześć czarna83.Tomoj nr. gadu-gadu 7939341.
    • maria70 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 07:41
      cześć, jestem w 33 tyg ciąży i mam cukrzyce ciążową. Codziennie mierze pozim
      cukru, na czczo, po sniadaniu, obiedzie i kolacji. narzie wszytsko ok. co do
      diety to należy spożywać jedzenie o niskim indeksie glikemicznym.
      • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 14:25
        maria70 mam do ciebie prosbe przeslij mi ta diete jak mozesz pozdrawiam
        • maria70 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 15:22
          zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
          to jest adres na strone z art o niskim indeksie, ja jem to co jest na tej
          liscie. jak byłam w poradni to dostałam własnie wykaz wg. indeksu.
          z warszawy jesteś? ja chodze do szpitala na Starynkiewicza
          i jeszcze ta strona
          www.kalorie.net/modules.php?name=Indeksglik
          • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 18:06
            maria70 dzieki jestem z lodzi.
            • lucyna831 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 09.03.06, 21:42
              Miałam cukrzycę w ciąży-teraz mam 10miesięczną śliczną córeczkę.Byłam na diecie
              i pomagała mi.Każdy musi sam dostosować ją do swojego organizmu.MMnie cukier
              podnosił się bardzo po chlebie więc piekłam sojowy/mam przepis,a mojej
              koleżance mocno skakał po mleku i owocach -mnie nie.Sprawdzałam glukometrem
              poziom cukru po każdym jedzeniu= po 1 godz.Dwie godziny po mierzy się przy
              zwykłej cukrzycy a nie ciążowej.Pa.
              • kumakk Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 11.03.06, 14:18
                Mam cukrzyce ciazowa, jestem pod opieka poradni diabetologicznej i na patologii
                ciazy.
                Obowiazuje dieta 1800 kalorii wyliczona przez dietetyczke z poradni (ja
                wyzebralam 1600, bo leze w lozku i takiej ilosci zwyczajnie nie jestem w stanie
                przejesc). Badanie glukometrem na czczo i godzine po kazdym posilku. Norma na
                czczo 60-90 a godzine po jedzeniu 60-120. Calkowita eliminacja cukrow z diety.
                Tu uwaga - cukry sa nie tylko w owocach (banan, jablko itd) - one sa
                praktycznie wszedzie. W kazdym serku smakowym, jogurcie itd. Czyli jogurty
                tylko bezcukrowe, soki tak samo. I ogolnie metoda prob i bledow, bo to, ze na
                opakowaniu nie ma cukru jeszcze nie oznacza, ze po badaniu glukometrem nie
                wyskoczy wysoko! Odpada wszystko co smazone i tluste - takze np. sery zolte.
                W poradni dostaniesz dokladna rozpiske kiedy i ile czego wolno Ci a nawet
                musisz zjesc. Dostaniesz tabelke z wymiennikami i policzysz Sobie ile kromek
                chleba, plastrow miesa itd mozesz zjesc do kazdego posilku. Posilkow trzeba
                zjesc 6 dziennie i nie wolno dopuscic do uczucia glodu. Brzmi strasznie, ale
                mozna sie przyzwyczaic. Nie taki wilk straszny, nie boj sie.
                Najwazniejszy jest teraz maluch - idz jak najszybciej do poradni po diete i
                glukometr (wypozycza Ci w poradni, zeby nie szkodzic dziecku. Bedzie dobrze smile
                • kumakk Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 11.03.06, 14:20
                  i jeszcze jedno - wysilek fizyczny oczywiscie obniza poziom cukru ALE stres za
                  to silnie podwyzsza. Dlatego jest mozliwe, ze po wspomnianych zakupach w
                  supermarkecie poziom cukru bedzie wyzszy smile
                  • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 11.03.06, 20:57
                    kumakk widzisz a moja diabetolog nie kazala mi trzymac diety tylko jesc
                    czesciej a mniej biore insuline ale widze ze te wyniki mam takie sobie
                    przewaznie na czczo mam od 91 do 98 a po jedzeniu tak od 112 nawet do 137 ale
                    mysle ze nie jest az tak zle.wlasnie piszesz o nerwach a ja niestety denerwuje
                    sie na okraglo moze i dlatego mam taki cykier.pozdrawiam
                    • kumakk Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 12.03.06, 18:02
                      Hej, Czarna! Nie mozesz sie denerwowac, bo to naprawde bardzo zmienia wyniki
                      pomiaru. Nawet jezeli zjesz dwa razy samo, ale jedno powoli i spokojnie a
                      drugie szybko i w nerwach to dostaniesz zupelnie rozne wyniki. Sprobuj wziac
                      zwolnienie, polezakuj troche. Sprobuj poczytac optymistyczna ksiazke (nawet dla
                      dzieci czy mlodziezy smile, powyszywac. Twoj spokoj jest dla maluszka
                      najwazniejszy. Dieta wcale nie taka straszna jak ja maluja, jesli chcesz to Ci
                      przesle skan wymiennikow diety to sobie troche zweryfikujesz to co jesz, jak i
                      kiedy. Na pewno malenstwo bedzie zadowolone. Naprawde odpocznij i wypij
                      herbatke z melisy. W sumie od kiedy pilnuje diety to mam idealny poziom cukru i
                      bez zadnych skokow. Nawet czuje, ze mi mloda w brzuchu sie uspokoila. Wczesniej
                      sie zdarzalo, ze kopala okropnie po jakims posilku - a teraz tak gmera
                      spokojniej smile
                      • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 12.03.06, 20:50
                        kumakk mam do ciebie prosbe przeslij mi ta diete.pozdrawiam
                      • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 12.03.06, 20:52
                        kumakk ja jestem na zwolnieniu od 6 miesiecy od 2 miesiaca.ale to zycie i ta
                        cukrzyca mnie dobija
                      • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 07:17
                        hej KUMAKK cos mi sie skonocilo ze nie moge wysylac emaili wiec jak mozesz to
                        napisz na ten sam z gory dziekuje.goraco pozdrawiam.
                      • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 11:35
                        KUMAKK bede miec chlopca termin na 22 kwietnia ale czuje ze bedzie na koniec
                        marca albo poczatek kwietnia pozdrawiam.
                      • maria70 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 12:52
                        witam, to ja tez mam prośbe o diete, porównam ją ze swoja, dzis byłam w poradni
                        i pani doktor powiedziła,że mama za duze skoki pomiedzy wynikami na czczo i po
                        jedzeniu a to tez nie dobrze
                        • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 13:13
                          maria70 to pewnie da ci insulinke ale nie masz sie czym martwic najwazniejsza
                          jest dzidzia.ja tez tak mialam jak ty i nawet jeszcze czasami mam chociaz biore
                          insulinke trzymaj sie cieplutko tylko sie nie denerwuj,bo jak ja sie denerwuje
                          to mama stasznie duze wyniki cukru.trzymaj sie goraco.bedzie wszystko ok
                          zobaczysz .
                          • maria70 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 13:41
                            no własnie powiedizła mi dzis,z ę bez insuliny, tylko mam jeśc wiecej warzyw i
                            wiecej na noc. A jak tu jeść warzywa jak nie ma tak naprawde co? chemiczne
                            pomidory, ogórki?o tej porze roku to tragedia
                            • czarna83 Re: Cukrzyca ciążowa, któraś z was ją miała???(lu 13.03.06, 14:54
                              maria70 wiesz troche dziwne mi sie to wydaje ze przy skokach cukru kazala ci
                              jesc warzywa co ma jedno do drugiego?pamietaj zeby nie jesc gotowanej marchewki
                              an burakow.moze zmien lekarza.pozdrawiam goraco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka