Dodaj do ulubionych

Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.?

02.03.06, 13:42
Witam.
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w porównaniu konkretnych propozycji kredytu
budowlano-hipotecznego, które otrzymałem a naprawdę nie wiem co wybrać BO
TRUDNO MI JE PORÓWNAĆ. Kredyt 145 tys. (2 transze 65 tys. i 80 tys.) na 10 lat
w PLN, 20% wkład własny, okres budowlany kredytu: 9 miesięcy. Po wykorzystaniu
2-giej transzy (koniec roku) zamierzam po ok. 2 miesiącach wpłacić kwotę równą
tej drugiej transzy do banku (po sprzedaży aktualnego mieszkania) więc z tych
80 tys. będę korzystał góra 2 miesiące. Oferty banków:

PKO S.A.:
WIBOR 3M + marża 0.5% przez 2 lata co w sumie daje oprocentowanie 4.28%+0.5%=
4.78%
po tym okresie marża 0.9%

Pod uwagę brany jest aktualny WIBOR 3M, jednak z miesiąca na miesiąc może być
aktualizowany jeśli jego zmiana na rynku wyniosła conajmniej 0.25% - wtedy
bank PKO S.A. aktualizuje go.

0.9% prowizji za udzielenie kredytu (1305 zł)
brak opłaty za wcześniejszą spłatę jeśli pieniądze pochodzą ze sprzedaży
mieszkania, które mam (zapis w umowie)
kontrola kredytowanej nieruchomości: 168zł
Ubezpieczenie spłaty kredytu: powiększona marża o 0.6% do czasu wpisu do
hipoteki (liczone kwartalnie) a dodatkowo 0.15% za przystąpienie do
ubezpieczenia (217.50 zł)
Weksel: 145zł
---------------------------------------------------------
Ban ING Śląski:

WIBOR 6M + marża 1% co w sumie daje oprocentowanie 4.11% + 1%= 5.11% przez
cały okres kredytowania

Pod uwagę brany jest WIBOR 6M w miesiącu podpisywania umowy (teraz 4.11) i
jest niezmienny przez 6 miesięcy. Po tym czasie aktualizacja.

0% prowizji za udzielenie kredytu
0% prowizji za wcześniejszą spłatę

Ubezpieczenie spłaty kredytu: powiększona marża o 0.5% do czasu wpisu do
hipoteki (liczone kwartalnie)
Weksel: 145 zł
Prowadzenie rachunku: 6zł/miesiąc

BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYBORZE, BO NIE WIEM, KTÓRY KREDYT JEST TAŃSZY/LEPSZY.
Z góry dziękuję... robiw
Obserwuj wątek
    • a0151 Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 02.03.06, 15:42
      Mam podobny problem. 300 tys. mieszkanie, 270 000 kredytu, za rok jak sprzedam
      obecne, to ok. 190 000 nadpłacę. I też rozważałam te dwa banki. ING zniżył mi
      marżę do 0,9%, ale i przy 1% wyszło mi, że trochę bardziej opłaca się ING.
      Biorąc pod uwagę wszystkie koszty w obydwu bankach wyszło mi, że w ING będę po
      dwóch latach o 2500 zł do przodu, a po dwóch latach banki mają podobną marżę, z
      tym że 6-miesięczny WIBOR jest zazwyczaj niższy. Do tego w ING bezprowizyjna
      możliwość wcześniejszej spłaty i nadpłat, czyli jak się dalej coś nie będzie
      podobało, można zawsze przenieść kredyt do innego banku, PKO się już przed tym
      zabezpiecza prowizją.
      Podsumowując ja wybieram Bank Ślaski.
      • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 02.03.06, 16:05
        Mi wcześniejszą spłatę PKO S.A. gwarnatuje bez prowizji w umowie ale sam nie
        wiem. Te wachania WIBORu 3M i ich dynamika trochę mnie wstrzymują choć może to
        być zarówno na plus jak i na minus. PKO S.A. marżę ma mniejszą... może ktoś
        doradzi... robiw
      • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 02.03.06, 16:07
        a0151 napisała:

> Mam podobny problem. 300 tys. mieszkanie, 270 000 kredytu, za rok jak sprzedam
        > obecne, to ok. 190 000 nadpłacę. I też rozważałam te dwa banki. ING zniżył mi
        > marżę do 0,9%, ale i przy 1% wyszło mi, że trochę bardziej opłaca się ING.
        > Biorąc pod uwagę wszystkie koszty w obydwu bankach wyszło mi, że w ING będę po
        > dwóch latach o 2500 zł do przodu, a po dwóch latach banki mają podobną marżę, z
        >
        > tym że 6-miesięczny WIBOR jest zazwyczaj niższy. Do tego w ING bezprowizyjna
        > możliwość wcześniejszej spłaty i nadpłat, czyli jak się dalej coś nie będzie
        > podobało, można zawsze przenieść kredyt do innego banku, PKO się już przed tym
        > zabezpiecza prowizją.
        > Podsumowując ja wybieram Bank Ślaski.

Jak zrobiłeś, że ING zmniejszył Ci marżę. Ja ma w ING 2 polisy ubezpieczeniowe
        od wielu lat (młodzieżową i kapitałowo-emerytalną) a ich to nie obcodzi... robiw
        • a0151 Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 02.03.06, 16:34
          Mój doradca kredytowy współpracuje z developerem, który buduje moje mieszkanie.
          Podobno, gdy developer jest wiarygodny, skłonni są opuścić marżę.
          Co do oprocentowania, w ING rata wyszła mi 1511 zł, a w PKO BP przy marży 0,5%
          1495 zł(przed obniżeniem stóp),czyli jak za dwa lata PKO podniesie marżę, to
          rata będzie większa niż w ING, o ile oczywiście różnice między WIBOR'ami
          pozostaną bez zmian.
      • zbooycerz Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 02.03.06, 19:50
        > za rok jak sprzedam
        > obecne, to ok. 190 000 nadpłacę.

i co, potem karta kredytowa na 12%? po co sie pozbawiasz na sile najtanszego
        kapitalu?

> z
        > tym że 6-miesięczny WIBOR jest zazwyczaj niższy.

bo sa oczekiwania dalszych znizek jeszcze o 0.25pkt... ale to sie wkrotce zmieni
        i w przyszlym roku beda po prostu rowne sobie o ile sytuacja sie nie odwroci

> Do tego w ING bezprowizyjna
        > możliwość wcześniejszej spłaty i nadpłat, czyli jak się dalej coś nie będzie
        > podobało, można zawsze przenieść kredyt do innego banku, PKO się już przed tym
        > zabezpiecza prowizją.

no tak, ale gdzie dadza lepsza oferte niz PKOSA

ponegocjuj, albo sprawdz dokladnie warunki i ew. zaplac wyzsza prowizje ale wez
        0.75% marzy po dwoch latach

tylko PKO SA moze sobie na takie extrawagancje pozwolic bo ma duzo wolnej kasy
        klientow...

zreszta na miedzybanku mowia o nim w skrocie: 'KASA' wink
        • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 03.03.06, 09:06
          No tak tylko nadal nie wiem, która oferta jest lepsza - oferty przedstawiłem w
          pierwszym poście tego wątku. Sam nie wiem co jest lepsze bo oferty pod względem
          finansowym w ogólnym rozrachunku wydają się takie same... robiw
          • zbooycerz Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 03.03.06, 11:30
            to rzuc monetą przez lewe ramie

orzel to byczek
            a reszka to lew

zdrowka
            • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 03.03.06, 15:34
              zbooycerz napisał:

> to rzuc monetą przez lewe ramie
              >
              > orzel to byczek
              > a reszka to lew
              >
              > zdrowka
              >

Ha..ha..
              Zdaję sobie sprawę, że oferty są podobne ale w PKO S.A. muszę na dzień dobry
              zapłacić ponad 1300zł, no i nie wiem jak z tymi zmianami WIBORU 6M - do tej pory
              mieli 4.68 a teraz 4.28, tylko czy znowu zmienią in minus. Z drugiej strony w
              ING będzie niezmienny przez 6 miesięcy. W PKO S.A. mam konto a w ING muszę
              zakładać... robiw
    • kamilkka30 Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 05.03.06, 15:18
      ING oprocentowanie 4,11% + 1% = 5,11 %
      Po 2 latach spłacony kapitał – 23.257,46 + odsetki 13.845,32 = 37.102,80

PKO S.A. oprocentowanie 4,28% + 0,5% = 4,78%
      Po 2 latach spłacony kapitał – 23.605,18 + odsetki 12.934,28 = 36.539,52

37.102,80 – 36.539,52 = 563,28 na korzyść PKO S.A.
      jednak od tej wartości należy odjąć prowizję PKO S.A. 0,9 tj - 1.305,00
      wyjdzie wtedy na korzyść ING – 741,72
      zwiększona marża będzie tu i tu, więc nie brałam jej pod uwagę. Zresztą i tak
      wychodzi na korzyść ING 0,5%, PKO S.A. 0,6%.

Po 2 latach, jeśli nie zmieni się WIBOR , niższe raty będą w ING (5,11 %), PKO
      S.A. (5,18%). Czy WIBOR, będzie się gwałtownie zmieniał – tego nikt nie wie.
      Konto w PKO S.A. raczej jest wymagane – kosztuje ok. 11 PLN.

Brak prowizji i opłaty za wcześniejszą spłatę w ING, daje tę możliwość, że bez
      dodatkowych kosztów możesz kredyt przenieść do innego banku. W przypadku PKO
      S.A., zapłacisz 2,5% od kwoty nie pochodzących ze sprzedaży mieszkania (może
      się okazać, że nie chcesz go sprzedać, gdyż np. bardziej będzie opłacało się
      jego wynajmowanie, lub nagle będziesz potrzebował tych pieniędzy na inny
      cel ) .

Przy wyliczaniu rat kredytu, korzystałam z kalkulatora na stronie www.bph.pl .
      Ostrzegam, jeśli będziesz chciał zrezygnować z oferty PKO S.A., to nie licz na
      łatwe odpuszczenie z ich strony.
      Będą dawali niższą prowizję, niższą marżę. Ale na siłę będą też dodawali inne
      punkty, na które musisz zwracać baczną uwagę . W konsekwencji pewnie
      wybierzesz PKO S.A. , ale czytaj umowę kilka razy.
      • zbooycerz Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 05.03.06, 16:15
        ale po co te wyliczanki
        przeciez wystarczy porownac marze... odejmuj odsetki a nie kapitaly!!!

jeszcze negocjuje i ciekawe czy pojda na cos takiego:

0% prowizji za 3.5% kary za wczesniejsza splate...

no i po dwoch latach w PKO SA mozna dostac 0.75% i tu jest jego przewaga nad ING

skad Ty wzielas PKO SA po dwoch latach?

porownuj marze i nie przekombinuj smile

pzdr
      • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 06.03.06, 07:38
        Witam.
        Tyle, że ja biorę kredyt na 10 lat w 2 transzach, z których drugą oddam po 1,2
        miesiącach lub wogóle nie wezmę jeśli sprzedam wcześniej mieszkanie, które mam.
        Skąd więc te wyliczenia. Dodatkowo w PKO SA mam konto a w ING musiałbym założyć
        co przez 10 lat będzie mnie kosztować 600 zł wink Oferty są podobne natomiast
        mnie najbardziej martwi sposób zmiany "swojego" WIBORu przez oba banki i
        konsekwencje z tego wypływające no i to, że PKO SA może mi robić różne "psikusy"
        jak zechcę coś "kombinować" - taką mają chyba opinię jako moloch... Wogóle to
        kredyt zamierzam spłacać wcześniej niż te 10 lat... Nadal mam mętlik w głowie...
        robiw
        • zbooycerz Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 06.03.06, 17:23
          masz metlik w glowie bo za szybko chcesz splacac kredyt hipoteczny

szczerze, jesli masz zdolnosc to kuriozum nawet wogole nie wziasc przyznanej transzy

no ale widocznie lepiej miec VISE w portfelu niz hipoteke w ksiedze

takie czasy wink

jesli ING by zeszlo do 0.8% to wydaje sie lepsze niz PKO SA

pzdr
          • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 07.03.06, 08:07
            zbooycerz napisał:
            > masz metlik w glowie bo za szybko chcesz splacac kredyt hipoteczny
            > szczerze, jesli masz zdolnosc to kuriozum nawet wogole nie wziasc przyznanej
            tr> anszy
            > > no ale widocznie lepiej miec VISE w portfelu niz hipoteke w ksiedze
            > > takie czasy wink
            > > jesli ING by zeszlo do 0.8% to wydaje sie lepsze niz PKO SA
            > > pzdr

W ING nie ma mowy o negocjacjach. Nie lubię mieć poprostu kredytów w tej
            wysokości. Teraz bardzo dobrze zarabiam ale co będzie za 3,4 czy 5 lat to nie
            wiem. Poza tym lubię "korzystać" ze swoich pieniędzy więc kredyt chcę spłacić
            szybko... robiw
            • robiw Re: Pomocy- wybór z 2 ofert ING Śląski/PKO S.A.? 12.03.06, 11:18
              Witam ponownie.
              Najgorsze jest to że oferty są podobne pod względem kosztów choć ING ma bardziej
              "jasne" zasady. Dodatkowo trudno powiedzieć czy lepiej mieć jako podstawę WIBOR
              6M stały w półrocznych okresach czy też WIBOR 3M (PKO S.A.) ale z możliwością
              zmiany przez Bank "swojego bazowego" Wiboru, od którego liczą oprocentowanie
              nawet w każdym miesiącu jeśli tylko tenże Wibor zmienia się conajmniej 0.25%
              (taki mają regulamin). Co lepsze? robiw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka