krisssy 27.10.05, 20:52 Są to informacje dotyczace procedur zakładania prywatnego złobka , nie jakiegos domowego przedszkola czy tez klubu malucha, tylko konkretnie żłobka zaliczanego do zakładu opieki zdrowotnej. Chętnym wysle na maila. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jd17 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 27.10.05, 21:33 Czy ja mogłabym poprosić - mój adres to j.derwich@majkowski.pl. To moja pierwsza wiadomość więc napiszę Ci kilka zdań o sobie. Mam 25 lat, a mój synek niecałe 2. Chodzi do żłobka w Gdyni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agagor2 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 27.10.05, 23:44 poproszę również i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
e.kamyk Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 08:50 Witam, Jestem mamą 16 miesięcznego maluszka. Synek również chodzi do żłobka ( warszawa). Będę ogromnie wdzięczna za informacje. e.kamyk@gazeta.pl, e.kamyk@wp.pl Z góry dziekuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malakarolcia Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 09:26 ja też poproszę bardzo.od dawna szukam takich informacji. malakarolcia@gazeta.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
gosiawitek Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 09:31 jestem mama 2,5 oskarka rowniesz prosze o informacje gosiawitek@buziaczek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 09:36 poprosze na gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaban Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 04.11.05, 22:21 Poproszę o informacje mój adres sylwiaban@gazeta.pl Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
justynas2 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 10:26 bardzo poprosze o te informacje nie raz juz podnosilam ten temat na forum i nikt sie nie chcial podzielic bardzo ci dziekuje za przeslanie j.stepien@lazarski.pl Odpowiedz Link Zgłoś
c0nstantine Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.10.05, 10:33 jestem mamą 5 miesiecznej Ewki. Od stycznia idzie do złobka. moze ja sama załoze? Poproszę na gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
krisssy Żeby było łatwiej 28.10.05, 13:37 Wrzuciłam dokument Word na stronę www.krissy.e-data.net.pl/zlobek mozna sobie z niej pobrac plik. pozdrawiam wszystkich zapaleńców Odpowiedz Link Zgłoś
jd17 Re: Żeby było łatwiej 30.10.05, 08:44 Próbowałam już parę razy i niestety strona mi sie nie otwiera. Możesz zrobić wyjątek i wysłać mi maila - j.derwich@majkowski.pl. Dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamag1 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 31.10.05, 11:41 Widzę, że bardzo wiele Mam jest chętnych, aby zalożyć prywatny żłobek. Jeśli któraś z Was zdecyduje się na założenie takiego żłobka w Krakowie to bardzo prosze napiszcie o tym. Bo w tej chwili jest tylko jeden i to w odległej dla mnie okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_abc Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 01.11.05, 21:22 Ja również poproszę. I z góry dziękuję. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
astrom Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 01.11.05, 22:28 Bardzo proszę o te informacje na adres astrom@interia.pl>pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
loseg2 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 05.11.05, 21:45 jeśli to nie problem, to ja równiez poproszę loseg2@o2.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
marzuss Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 06.11.05, 19:40 ja również proszę o informacje, mój adres:marzus@tlen.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marybg Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 06.11.05, 21:39 proszę również o info na mail gazetowy.Dzięki z góry.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malakarolcia Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 07.11.05, 11:49 Procedura zakladania zlobka jest dość złożona. A jaki status posiadaja inne formy typu klub malucha czy male misie. wlasciwie funkcjonuja jak złobek ale formalnie nim nie są, czy na zalozenie takiego klubu malucha tez sa formalne wymogi?? ktoś wie??? Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 oto ten tekst: 07.11.05, 12:06 Żłobek jest zakładem opieki zdrowotnej w rozumieniu art. 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz.U. 1991, nr 91, poz. 408 z późn. zm.)(dalej jako: u.z.o.z.). Procedura tworzenia przebiega zatem tak jak przy tworzeniu każdego zakładu opieki zdrowotnej. Z faktu przynależności żłobka do kategorii zakładów opieki zdrowotnej wynika konieczność przeprowadzenia procedury utworzenia placówki w trybie opisanym w ustawie.Pierwszą czynnością jest podjęcie decyzji co do ustroju podmiotu tworzącego. Zakład opieki zdrowotnej (także żłobek) stanowi formę organizacyjną prowadzenia działalności. Formą prawną - a więc tą, która rzeczywiście uczestniczy w obrocie prawnym i gospodarczym - jest sam podmiot tworzący. Art. 8 ust. 1 i ust. 3 u.z.o.z. wskazują katalog podmiotów uprawnionych do utworzenia niepublicznego zakładu opieki zdrowotnej. Są nimi:1) kościół lub związek wyznaniowy,2) pracodawca,3) fundacja, związek zawodowy, samorząd zawodowy lub stowarzyszenie,4) inna krajowa albo zagraniczna osoba prawna lub osoba fizyczna,5) spółka nie mająca osobowości prawnej.Zgodnie z przyjętą wykładnią pytania, odpowiadająca omówi tworzenie żłobka- niepublicznego zakładu opieki zdrowotnej przez osobę fizyczną. Osoba fizyczna, aby stać się pełnoprawnym podmiotem zdolnym do utworzenia zakładu opieki zdrowotnej musi zaistnieć w obrocie jako podmiot gospodarczy. W tym celu należy dokonać wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Podstawą prawną wpisu jest art. 7-7i ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej (Dz.U. 1991, Nr 101, Poz. 1178, z późn.zm.)(dalej jako: pr.d.g.). Ewidencję prowadzą gminy właściwe dla miejsca zamieszkania przedsiębiorcy (osoby fizycznej ubiegającej się o wpis). We wpisie należy wskazać jako przedmiot działalności - żłobki, kod 85.32.A - oznaczenie pochodzi z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 stycznia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Dz. U. Nr 33, poz. 289, z późn. zm-dalej jako: p.k.d.). Przedsiębiorca musi także uzyskać numer REGON. Rejestr ten reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 lipca 1997 r. w sprawie sposobu i metodologii prowadzenia i aktualizacji rejestru podmiotów gospodarki narodowej, w tym wzorów wniosków, ankiet i zaświadczeń, oraz szczegółowych warunków i trybu współdziałania służb statystyki publicznej z innymi organami prowadzącymi urzędowe rejestry i systemy informacyjne administracji publicznej. (Dz.U. 1999, Nr 69, Poz.763, z późn.zm.; dalej jako: r.p.g.n.). Numer REGON jest nadawany po uzyskaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Kolejnym krokiem winno być uzyskanie opinii właściwego powiatowego inspektora sanitarnego o spełnieniu wymagań sanitarnych przez obiekt, w którym ma być prowadzony żłobek. Do uzyskania opinii konieczne jest posiadanie tytułu prawnego do obiektu - akt notarialny stwierdzający uprawnienia właścicielskie, umowa najmu, itp. Inspektor sanitarny wydaje postanowienie o spełnianiu wymagań sanitarnych na wniosek podmiotu zamierzającego utworzyć żłobek. Podstawą prawną do wydania opinii jest:1. art. 9 u.z.o.z. ;2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 czerwca 2005 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 116, poz. 985), w szczególności załacznik nr 5, 3. ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej ( Dz.U. 1998, Nr. 90, Poz. 575 z późn. zm.).Kolejną czynnością jest sporządzenie statutu zakładu opieki zdrowotnej - żłobka. Wymagania co do treści statutu zawiera art. 11 u.z.o.z.W ostatnim etapie należy sporządzić wniosek o wpis żłobka do rejestru zakładów opieki zdrowotnej prowadzonego przez właściwego wojewodę. Rejestr zakładów opieki zdrowotnej uregulowany jest art. 12 u.z.o.z. oraz wydanym na podstawie art. 17 u.z.o.z. Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 lipca 2004 r. w sprawie rejestru zakładów opieki zdrowotnej (Dz.U. Nr 169, poz. 1781). Przy okazji sporządzania wniosku o wpis do rejestru zakładów opieki zdrowotnej wyłania się konieczność sporządzenia dokumentu zawierającego decyzję o powołaniu zakładu opieki zdrowotnej, oświadczenia o powołaniu kierownika placówki, który musi spełniać wymagania określone w par.9 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2000 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać osoby na stanowiskach kierowniczych w zakładach opieki zdrowotnej określonego rodzaju.( Dz.U. Nr 44, Poz. 520 z późn. zm.). Zgodnie z powołanym § 9 kierownikiem żłobka powinna być osoba posiadająca wykształcenie wyższe pielęgniarskie lub inne wyższe mające zastosowanie przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych i co najmniej 3-letni staż pracy w zawodzie albo osoba posiadająca wykształcenie średnie medyczne i kurs specjalistyczny oraz co najmniej 6-letni staż pracy w zawodzie. Żłobek, jak każdy zakład opieki zdrowotnej może podjąć działalność dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
katna Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 07.11.05, 12:34 ja tez poprosze na adres katna@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krisssy Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 10.11.05, 15:00 vanilii sie udalo sciagnac i cala informacje Wam wkleila Odpowiedz Link Zgłoś
dar39 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 11.01.06, 15:11 proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
loopki Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 16.01.06, 21:44 lepiej późno niż wcale jestem bardzo zainteresowana ale dopiero teraz tu trafiłam. Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
liptov1 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 17.01.06, 13:46 ja też dopiero tu trafiłam, jestem ogromnie zainteresowana liptov@o2.pl Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_gebka Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 27.01.06, 18:34 prowadzę prywatny żłobek od 2001 roku, wcześniej byłam kierowniczką żłobka miejskiego więc miałam doświadczenie. Z chwilą likwidacji przez gminę żłobków publicznych założyłam na bazie jednego ze złobków, placówkę niepubliczną w spółce cywilnej z koleżanką. Nie jest to łatwa praca. Jeżlei chcesz jakieś szczegółowe informacje to pytaj postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatamw Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 04.02.06, 16:46 Witaj Krystyno, wielu rzeczy nie da się opisać na forum, czy wchodzi w rachubę ewentualne spotkanie.Będę bardzo wdzięczna.Odległość nie gra roli. Proszę jeśli możesz to odpowiedz na mój adres malgorzata.wozniak@autograf.pl Wiem że praca jest ciężka,ale mnie podobno taka lubi ))) Pozdrawiam cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatamw Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 04.02.06, 16:46 Witaj Krystyno, wielu rzeczy nie da się opisać na forum, czy wchodzi w rachubę ewentualne spotkanie.Będę bardzo wdzięczna.Odległość nie gra roli. Proszę jeśli możesz to odpowiedz na mój adres malgorzata.wozniak@autograf.pl Wiem że praca jest ciężka,ale mnie podobno taka lubi ))) Pozdrawiam cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisia5000 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 17.01.06, 19:27 Ja też poproszę na maila gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorka1 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 22.01.06, 16:24 Jeżeli to możliwe to prosze o przesłanie informacju na adres gazetowy. Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fryga5 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 19.01.06, 09:15 ja również poroszę na gazetowego.dziekuje z góry Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka1olka Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 21.01.06, 23:46 Również proszę o informacje Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorka1 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 22.01.06, 16:24 Jeżeli to możliwe to prosze o przesłanie informacju na adres gazetowy. Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina78 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 23.01.06, 15:54 ja bym też prosiła o informacje na maila gazetowego. z góry dziękuję i pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tazmanka Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 24.01.06, 10:42 Witam. Bardzo prosze o informacje na adres gazetowy, lub na e-mail aga-ziolko@wp.pl. Z gory dziekuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dadzia101 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 27.01.06, 23:27 ja rowniez poprosze-na adres gazetowy.bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hania.robus Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 28.01.06, 10:26 Witam serdecznie, poproszę o informacje na meila gazetowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babelecke Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 29.01.06, 18:27 poprosze o dane na maila babelecke@babelecke.tet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
susy11 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 30.01.06, 18:50 poproszę o przesłanie informacji na gazetowy mail Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamyska Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 31.01.06, 08:09 Bardzo proszę o przesłanie informacji na ten temat. Mam półtorarocznego synka i nie mogę iść do pracy, bo w kieleckich żłobkach brakuje miejsc (żłobków jest aż cztery). Przydałby się kolejny. Podaję e-mail kamyska@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka37 Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 07.02.06, 21:54 Ja też proszę o przesłanie informacji na adres calineczka37@gazeta.pl. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
olusias Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 09.02.06, 15:01 ja bym też prosiła o informacje na maila gazetowego. z góry dziękuję i pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ola-p Re: Jak założyć żłobek- mam informacje 20.02.06, 12:00 Ja również dopiero teraz tu trafiłam, jesli jeszcze odpowiadasz na posty w tym wątku, to proszę o przesłanie informacji na mój adres: ola-p@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś