Gość: mOonika IP: 195.205.190.* 04.03.08, 20:27 W koncu to tez wazne:)macie jakies opienie na temat tureckich przysmakow? Moze cos polecicie albo odradzicie? Czekam na odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 04.03.08, 22:07 Turecka kuchnia jest naprawdę pyszna. CO prawda słodycze ociekają cukrem, ale co tam, raz się zyje ;) moje ulubione przysmaki to: 1.borek - cieniutkie ciasto zwane yufka, ktore przekładane jest na rozne sposoby, miesem, warzywami, serem itp. Na pewno bedzie to w hotelu. Najlepsze jest z serem, i szpinakiem. Wyglądem troche przypomina lasagne, bo ciasto jest cienkie jak makaronowe płaty, albo wręcz ciasto francuskie. to jest yufka - ciasto www.ruki.org/37yufka.jpg a to borek www.turizm.net/images/cookbook/c97tepsiboregi.jpg 2. GOZLEME - są to placki smażone na podpłomyku, rowniez z roznymi dodatkami. Najczęsiej z serem, szpinakiem, pietruszką. Siedzi sobie zazwyczaj taka pani na terenie hotelu i robi to cały dzien ;) www.anttravel.com/tours/turkey/bodrum/gozleme.jpg 3. KEBAB - są rózne naprawdę rodzaje. Doner to ten popularny u nas. Adana Kebap to mieso owiniete na cienkie druty i podane jak długie "paluszki" www.ugurpide.net/bulvar/urunler/kebap/Buyuk/adana_kebap.jpg Kebap Iskender to moj ulubiony. Na spodzie jest polozony turecki chlebek (niestety zapomnialam nazwe), pozniej pokrojone w cieniutkie, prawie jak szynka parmenska plastry - mięso, polane jest to sosem pomidorowym i do tego obok dla złagodzenia smaku leży jogurt.Pyyycha!! www.finbom.se/Resa/Turkiet/Iskender%20Kebab.jpg Kebap Ali Nazik - to kebap rowniez z jgurtem, ale zapiekany w naczyniu razem z miesem i oberżyną - tez pyszny www.reisbeysofrasi.com/prodimg/004AliNazik.JPG Jest jeszcze sis kebap - czyli przekładany jak nasz szaszłyk, i wiele innych, zaleznie od regionu i kuchni ;) 4. Kofte i Piyaz - to danie popularne w okolicach Antalii, polecam bar Oz Simsek Kofte Piyaz. Kofte to mieso, a piyaz to sałatka z cieciorki, pomidrów, cebulki. piyaz www.turizm.net/images/cookbook/c19whitebeansaladpiyaz.jpgkofte img2.travelblog.org/Photos/18186/79649/t/509371-Kofte-0.jpg 5. AYRAN - turecki słony jogurt zmieszany z wodą. Mozna go kupic w sklepie albo dostac w niektorych barach w postaci ubitej piany: cache.virtualtourist.com/707001-Ayran_the_turkish_yogurt- Turkey.jpg 6. SAC KAVURMA - mieso z baraniny z grilla, dokładnie takie jak na obrazku altinsini.com.tr/Resimler/yemekler/diger/sackavurma.JPG - ja jadłam takie w restauacji wodnej niedaleko Adrasan, koło Kemer. Pyszne! SŁODKOŚCI: 7. Wszechobecna BAKLAVA. Ciasto z cienitkich warstw, przekłądane pistacjami, orzechami itp. nasączane w syropie. Turcy jedzą je również maczając je w lodach. Słodycz niesamowita, popijać wodą! :) www.uga.edu/tsa/turkishnight/images/baklava.jpg 8. KEMAL PASA - ulubione ciasteczka Ataturka, stad ich nazwa www.yelizindunyasi.com/wp- content/uploads/2007/08/kemalpasa.jpg na pewno beda w hotelu 9. KADAYIF - www.selincaglayan.com/images/rbayram/kadayif1.jpg ciasto z "nitek" , rowniez nasaczone syropem jak porzednie. 10. REVANI - ciasto o posmaku orzechow i z duza ich iloscia, ale z syropem pomaranczowym lub cytrynowym. Wygląda jak nasz biszkopt, ale smakuje jak delicje! ;) www.webhazine.com/wp-content/uploads/2007/10/revani.jpg TO jest moj numer 1 :) Wiecej juz nie pamietam, ale glodna sie zrobilam i chyba ide spac. Pozdrawiam Jutro napisze krótko o kawie i herbacie Pariss Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 04.03.08, 22:10 Zapmniałam jeszcze o jednym SARMA - jest to mięso zawinięte w liście winogron, w cieniutkie ruloniki. COs jak nasze gołąbki. www.yunus-emre.net/wp-content/uploads/yaprak-sarma.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mOonika Re: Kuchnia Turecka IP: 195.205.190.* 04.03.08, 23:12 Dziekuje pariss1 :) az mi slinka leci...juz na sam widok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mOonika Re: Kuchnia Turecka IP: 195.205.190.* 05.03.08, 07:58 A wiesz moze jakie sa godziny posilkow,tzn. sniadania i obiado-kolacji? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Kuchnia Turecka 05.03.08, 10:07 Doradźcie, co dać 9 miesięczniakowi z restauracji hotelowej do zjedzenia? Czy w ogóle coś się nadaje dla takiego malucha? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 05.03.08, 12:36 Monika, śniadania zazwyczaj są do 9.30 lub 10.00 a obiadokolacje do 20.30-21.00 lub 19.30 (pod koniec sezonu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek.k20 Re: Kuchnia Turecka IP: 213.25.44.* 05.03.08, 13:43 Pariss dzięki za jak zawsze wyczęrpujące wyjaśnienia i czekam na obiecane informacje o kawie i herbacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: Kuchnia Turecka IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.08, 17:19 Ja polecam zapiekane bakłażany z warzywami lub ryżem,zapiekane grube plastry pomidorów serem,taze fasulye-fasolkę szparagową z pomidorami , borki,pidy i wszystko co z ciasta filo zrobić można (szkoda tylko że u nas go się nie dostanie).No i oczywiście tureckie sery-grzechem jest być w Turcji i ich nie spróbować;).Herbata moja ukochana jabłkowa-Akdeniz-niestety też nie do kupienia w Polsce;( Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 05.03.08, 19:20 Na poczatek odrazu napisze jak nazywa się ten turecki chlebek o ktorym wspomnialam przy kebabie iskender. Nazywa się PIDE i jest podawany na sucho lub tez z roznymi dodatkami. Czesto w restauracjach podają go przed kebabem, zeby umilic sobie czekanie na danie głowne, do tego podają masełko, które rozpuszczone na ciepłym chlebku daje niesamowity smak pide: www.laurafries.com/archives/7_pide.jpg pide z dodatkami: www.turkishcookbook.com/images/DomatesZeytinvePeynirliPide.jpg HERBATA - Turkish Cay [czaj] Turcy piją herbatę wręcz litrami. Częsty widok to chłopcy biegający po ulicy od sklepu do sklepu z tacą pełną małych filiżanek herbaty. Nawet w banku widziałam takiego, który wbiegł z ulicy i rozdawał pracownikom herbatę. Tak wyglądają takie tacki: www.yurdan.com/ProductImages/productdetails/HDBAK0855S.jpg szklanki są w kształcie tulipana, i do nich są specjalne małe łyżeczki oraz tak samo małe kostki cukru. CZęsto te szklaneczki mają również zakrywki na wierzch aby nie uciekło z nich ciepło i nie dostał się kurz z ulicy. Najpopularniejszą turecką herbatą ulubioną przez turystów ( o której wspominała Olin) jest herbata jabłkowa czyli ELMA CAY. To najczęściej herbata rozpuszczalna, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. W sklepach na pewno ją zauważycie. Jest rowniez wersja "liściasta". Kolejna dobra herbata to ADACAYI. TO wysuszone kwiaty lawendy. Mają smak lekko jakby gorzkawy (jesli za długo parzymy), lekko orzezwiający. Mi bardzo pomagała na bole żołądka. To są takie podłużne zielone ususzone kwiatki. Najlepsza jednak jest tradycyjna czarna turecka herbata czyli po prostu CAY. Turcy mają bardzo dobre odmiany herbaty, które rosną w rejonach Morza CZarnego. Jelsi bedziecie kupowac liściastą herbatę to nie kupujcie żadnych znanych Liptonów tylko po prostu turecką. Ja lubię tą harmonymarkets.com/images/images/000375_lg.jpg Taką herbatę parzy się w specjalnych dzbankach zwanych CAYDANLIK: www.esme.com.tr/images.cgi?img=014-003-047&typ=2 Do górnego czajniczka wsypuje się herbatę (łyżeczka na szklankę), dolewa się wody tylko tyle, aby zakryć wszystkie liście. Do dolnego zaś wlewamy wodę i stawiamy jeden na drugim i gotujemy. Kiedy woda w dolnym dzbanku zagotuje się, wlewamy ją do górnego (do 3/4 wysokości), a do dolnego znowu uzupełniamy do pełna i ponownie gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na chwilę i nalewamy do szklanek. Dobrze zaparzona powinna mieć bursztynowy kolor i liscie powinny odrazu opadac na dno. KAWA - KAHVESI img143.imageshack.us/img143/9043/tur3138fz2.jpg Turecka kawa parzona jest w specjalnych tygielkach i jest bardzo gęsta i mocna. Tygielki na pewno juz widzieliscie nie raz: fantes.com/images/121072turkish.jpg Wsypujemy do niego kawę i cukier wg uznania, dolewamy wodę i gotujemy. Po zagotowaniu, uniesieniu się kawy, spienieniu, odstawiamy ją z ognia i czynnosć zaraz powtarzamy az do kolejnego spienienia. I tak trzy razy. Następnie kawę mozna wlac w niewielkiej ilości do filiżanek i znowu zagotować. Wtedy juz mozna dlac do pełna w filiżanki. sade kahve - to zwykła czarna kawa bez dodatków sekerim kahve - z cukrem , cok sekerim - z duzą ilościa cukru sutlu kahve - z mlekiem Do sade kahve podawana jest tez czasem woda. Są dwie szkoły dlaczego. Pierwsza mowi, ze po to by wypic ja przed kazdym kolejnym łykiem i delektować się smakiem kawy, a druga mowi, ze pijemy ją po kawie by wypłukać zęby z fusów :) Zarówno kawę i herbatę na pewno wypijecie przy zakupach w sklepie. Wtedy mozecie wydziwiac i zamawiac wg gustu. A na koniec jeszcze słodycze o których wczoraj zapomniałam: LOKUM - najczęsiecj kupowany i widoczny przysmak turecki. Są to takie jakby galaretki posypane cukrem pudrem. Galaretki mają rózne smaki i kolory, oraz dodatki typu orzechy, pistacje itp. www.ogas.com.tr/uploads/4big.jpg PISMANIYE - czyli chałwa w postaci cieniutkich nitek bawełny ;) www.realfiesta.com/blog/uploaded_images/pismaniye3-795597.jpg To chyba juz wszystko na dzisiaj ;) Pozdrawiam czytających i zyczę Wam spróbowania tych przysmaków i wielu innych. Pariss Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 a po jedzeniu.... 05.03.08, 20:19 .....czas na ruszane bioderkami: pl.youtube.com/watch?v=kvH48v77lFw - Ozan, Sekerim Benim ten teledysk był krecony w hotelu Orange County w Kemer, tam chodziłam na plażę ;) Romeo: pl.youtube.com/watch?v=13GTI9JvgDA Robert Hatemo: pl.youtube.com/watch?v=0QzKHd4PgXA Izel : pl.youtube.com/watch?v=aBFfFDQVRaA Mustafa Sandal : pl.youtube.com/watch?v=wt1yvhcaPhU cok cok optum :P i cos wolniejszego: pl.youtube.com/watch?v=UJEKna0g5KY&feature=related - piękne :) pl.youtube.com/watch?v=7FKXm1OCUpQ - Burak Kut Dobrej nocy, ja dzisiaj idę sobie potęsknić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: a po jedzeniu.... IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.08, 21:06 To jeszcze moje ulubione do kolekcji: Indir-Mustafa:pl.youtube.com/watch?v=FvRJWAFth6Y Du du-Tarkan:pl.youtube.com/watch?v=EF5IbmDoK9U Serdar-Danzoz:pl.youtube.com/watch?v=fXfrYK-OYLs A żeby nie tęsknić aż tak mocno mam lwie mleko na popitkę-Yeni Raki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: a po jedzeniu.... 05.03.08, 21:49 O Tak! Dudu jest niesmiertelny i najbardziej turecki, na rowni z Isyankar Mustafy Sandala. To dla mnie zawsze wspomnienie pierwszego wyjazdu do Turcji. Tez mam w domu raki, ale jakos nie ma nigdy "klmatu" żeby się napić. W Turcji wszystko smakuje inaczej, w połączeniu ze słońcem to już wogle. Widzę Olin, że Ty też z Gdyni, Pozdrówka serdeczne ;) Pariss Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_dab Re: Kuchnia Turecka 05.03.08, 23:08 Doradzam aby kupowac "Elma Cay" (herbata jablkowa),ale naturalny susz takze z owocow granatow.Ten proszek,ktory mozna rozrabiac na zimno czy goraco to nic innego jak zwykla chemia. Brrr. Najlepsza naturalna suszona.Polecam. A na upaly schlodzony Ayran czyli rozwodniony slony kefir.Pycha. Bardzo gasi pragnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: istanbull Re: Kuchnia Turecka IP: *.97.14.158.dynamic.ttnet.com.tr 07.02.20, 09:58 yurdan przeprowadził się do www.enjoyistanbul.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kuchnia Turecka 08.02.20, 13:16 I po co ten spam na forum którego nikt nie czyta ? Dzięki spamerom nikt nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
huntsman111 Re: Kuchnia Turecka 11.02.20, 01:46 Nie dzięki spamerom. Teraz są grupy na facebooku, które zastępują fora. Nie masz facebooka czy koniecznie chcesz być anonimowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda30081 Re: Kuchnia Turecka IP: *.powiat.poznan.pl 06.03.08, 14:24 ja, poza pysznościami wymienionymi przez przedmówców, polecam pyszne, ciągnące się jak polskie "mordoklejki" lody :D Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 06.03.08, 19:00 O tak! Lody tureckie są pyszne. A sprzedawcy czasami.... pl.youtube.com/watch?v=vPHNCk0a9Fw&NR=1 wszędzie mają te same sztuczki ;) W Alanii jest bardzo sympatyczna kafejka idąc w górę na Kale, zaraz na samym początku. Wieczorem można usiąść przy oknie i jest widok na port, a lody i kawa pyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawilk1 Re: Kuchnia Turecka 08.03.08, 13:13 polecam tez pyszna Raki z lodem lub woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Kuchnia Turecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 20:04 Ale się rozmarzyłam a będę znów w Turcji dopiero w sierpniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
sebyzbarma Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 08:30 Paris, jesli pozwolisz… > Do górnego czajniczka wsypuje się herbatę (łyżeczka na szklankę), dolewa się wody tylko tyle, aby zakryć wszystkie liście. W Turcji herbate zalewa sie dopiero gdy woda w malym czajniczku sie zagotuje, nie zalewa sie herbaty zimna woda! > Do dolnego zaś wlewamy wodę i stawiamy jeden na drugim i gotujemy. Kiedy woda w dolnym dzbanku zagotuje się, wlewamy ją do górnego (do 3/4 wysokości) Jesli robimy herbate dla 3 osob to nie ma sensu wlewac tyle wody. Turcy wlewaja “na oko”. Jesli zalewasz gorny dzbanek do ¾ wysokosci to ci wyjdzie herbaty na wiele razy, a I tej herbaty musisz wsypac wiecej, bo chyba nie zalewasz 3 lyzeczek herbaty taka iloscia wody? :-) > Po zagotowaniu odstawiamy na chwilę i nalewamy do szklanek. Dobrze zaparzona powinna mieć bursztynowy kolor i liscie powinny odrazu opadac na dno. > Po zalaniu herbaty zmniejszamy ogien tak by herbata mogla dojsc do siebie I nabrac aromatu. Zalewamy herbate dopiero gdy wszystkie liscie spadna na dno czajnika. Przy prawidlowo zaparzonej herbacie zaden listek nie powinien znajdowac sie w szklance. Herbata parzona dla ok. 5-6 osob to jeszcze ok. 20 minut “dochodzenia” do siebie po jej zalaniu. > sekerim kahve - z cukrem , cok sekerim - z duzą ilościa cukru Generalnie w Turcji sa 2 rodzaje kawy z cukrem: şekerli kahve (nie şekerim kahve, bo şekerim znaczy “moja slodka”, “moj slodki”) czyli kawa z cukrem-slodka I orta şekerli czyli kawa z cukrem-polslodka. Kawe turecka bardzo rzadko pije sie z mlekiem. Ja zreszta nie widzialam Turka ktory by pil z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 09:33 Paris, jesli pozwolisz… > > > Do górnego czajniczka wsypuje się herbatę (łyżeczka na szklankę), > dolewa się wody tylko tyle, aby zakryć wszystkie liście. > > W Turcji herbate zalewa sie dopiero gdy woda w malym czajniczku sie > zagotuje, nie zalewa sie herbaty zimna woda! A mi wlasnie Turek mowil, ze zimną wodą a nie zagotowaną zalac. Po zalaniu herbaty zmniejszamy ogien tak by herbata mogla dojsc do > siebie I nabrac aromatu. Zalewamy herbate dopiero gdy wszystkie > liscie spadna na dno czajnika. Przy prawidlowo zaparzonej herbacie > zaden listek nie powinien znajdowac sie w szklance. Herbata parzona > dla ok. 5-6 osob to jeszcze ok. 20 minut “dochodzenia” do siebie po > z tym się zgodzę, pamiętam jak mi mowiono, że w szklance nie ma byc lisci. Tez zostawiam ją żeby dobrze się zaparzyła. Sekerim czy sekerli tego nie byłam pewna czy dobrze napisałam i wyszło sekerim :p chyba nic sie nie stało... A Turka pijącego kawę turecką z mlekiem widziałam (chociaz tylko jednego)i dlatego napisałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 09:57 Sebyzbarma a może Ty wiesz jaka to turecka zupa, dośc gęsta i chyba z dodatkiem ciecierzycy, cytryny, moze miety?. Ma żółty kolor. Podaj mi prosze kilka nazw to moze mi pamiec wroci. Bardzo bym chciała zrobic w domu, ale nie moge znalezc nic w necie bo nie mam nazwy. Dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebyzbarma Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 10:22 > A mi wlasnie Turek mowil, ze zimną wodą a nie zagotowaną zalac. To jak ta herbata sie parzy???? Chyba ze potem na ta zimna wode lejesz goraca? Probowalas tego kiedys??? Po co sie zalewa zimna woda? Wiem ze w tych café dla mezczyzn czesto myja herbate w czajniku – zalewaja liscie woda, potem ta wode wylewaja, ale tez robia to tylko goraca woda. > Sebyzbarma a może Ty wiesz jaka to turecka zupa, dośc gęsta i chyba z dodatkiem ciecierzycy, cytryny, moze miety?. Ma żółty kolor. Podaj mi prosze kilka nazw to moze mi pamiec wroci. Bardzo bym chciała zrobic w domu, ale nie moge znalezc nic w necie bo nie mam nazwy. Mercimek çorbasi (jest tylko jedna nazwa). Ciecierzyca w tej zupie to nie dodatek tylko podstawa. Chyba, ze chodzi Ci o inna zupe. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 10:42 To jak ta herbata sie parzy???? Chyba ze potem na ta zimna wode > lejesz goraca? Probowalas tego kiedys??? Po co sie zalewa zimna woda? > Wiem ze w tych café dla mezczyzn czesto myja herbate w czajniku – > zalewaja liscie woda, potem ta wode wylewaja, ale tez robia to tylko > goraca woda. Oczywiście, że próbowałam bo mam w domu caydanlik i robię prawie codziennie z niego herbatę. Ja robię tak jak napisałam. DO dolnego wlewam wodę, a do gónego herbatę zalaną zimną wodą. Dopiero jak w dolnym się zagotuje to przelewam ją do górnego (ale w tym czasie ona i tak już jest gorąca bo się ugrzała od dolnego czajniczka). Mercimek zaraz sobie sprawdzę, chyba, ze masz jakis sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
sebyzbarma Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 10:52 > Dopiero jak w dolnym się zagotuje to przelewam ją do górnego (ale w tym czasie ona i tak już jest gorąca bo się ugrzała od dolnego czajniczka). Hmmm, ciekawy sposob, to i ja wyprobuje :-) > Mercimek zaraz sobie sprawdzę, chyba, ze masz jakis sprawdzony przepis? Nie lubie tej zupy wiec nigdy nie zastanawialam sie jak ja robic. Co do potraw: mnie nie smakuja w ogle tureckie slodycze, sa za slodkie, torty maksymalnie mdle. Lodow tez nie lubie. Lubie za to ciğ köfte i ich rozne salatki i mizerie (ja to tak nazywam), a na pierogi z miesem zawsze daje po turecku sos czosnkowy z przyprawami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janika Re: Kuchnia Turecka IP: 80.54.108.* 13.03.08, 19:51 Co do parzenia herbaty , to ja z kolei widziałam początkowe zaparzanie 'na sucho ' , tzn w małym czajniczku wsypana jest herbata (bez wody), która jakby ogrzewa się na tym dużym , tam gotuje się pzrez kilka chwil woda, po czym taką gorącą wodą zalewane sa te ugrzane listki . I kolejnych kilka minut parzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 13.03.08, 20:39 Także jak widać ile domów tyle przepisów. Tak samo przecież jest z kebabami, podobno w każdym rejonie Turcji są inaczej przyrządzane i podawane. Tak mowiła kiedyś któraś przewodniczka. u nas przecież też bigos ma tyle przepisów ile pań domu, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 herbata i kawa po turecku 02.04.08, 01:53 Co do herbaty to nigdy w Turcji sie nie spotkalam, zeby zalewano herbate w malym czajniczku zimna woda, zawsze wrzatkiem (choc ziola z kolei zalewaja zimna;). 1. Najpierw herbate sypie sie do malego czajniczka. 2. Natepnie maly czajniczek z herbata "na sucho" stawia sie na duzym czajniczku, w ktorym jest zimna woda. 3. Jak ta woda w duzym czajniczku zaczyna sie gotowac to wowczas z tego duzego czajniczka zalewa sie herbate w malym, po czym uzupelnia sie wode w tym wiekszym i gotuje do momentu wrzenia. Ten czas jest potrzebny do tego, zeby zalana herbatka dobrze sie zaparzyla:). 4. Gotowa herbate wlewa sie do szklaneczek naprzemienymi ruchami-w jednej rece maly, w drugiej rece duzy czajniczek (troche mi zajelo, zeby sie wprawic;). Herbate pije sie baaardzo goraca. Potrzeba tez czasu, zeby szklaneczke z wrzaca niemal herbata utrzymac w palcach (bo wlasciwie trzyma sie palcami, a nie cala dlonia, inaczej poparzenie gotowe). Siorbanie jak najbardziej na miejscu i glosne mieszanie cukru lyzeczka rowniez:D. Jesli chodzi o kawe to faktycznie typowej tureckiej kawy nie pija sie z mlekiem. Zaden Turek, ktorego znam nie pije z mlekiem. Kawa (w malej filizance, doslownie na pare lyczkow) zwykle podawana jest razem ze szklanka wody, zeby po wypiciu przeplukac fuski, ktore moga sie nam ostac w buzi i zabic ostrosc smaku kawy, bo wiadomo, ze jest bardzo mocna:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjs w tym roku jadę po pismaniye IP: 194.42.116.* 07.04.08, 15:24 ipekpismaniye.com.tr/ niestety nie ma takich w polskich sklepach kolonialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: w tym roku jadę po pismaniye 07.04.08, 15:38 Ja za tym nie przepadam, choc rodzince w Polsce smakowalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: w tym roku jadę po pismaniye 07.04.08, 16:58 Są pismaniye u nas w Polsce :) I to wlasnie od Koski! Jesli są u Ciebie w miescie sklepy BOMI to masz jak w banku. Ja kupowałam na święta. Sama to lubię, ale jeden kłębuszek mi starczy żeby zasłodzić się na cały dzień :) W BOMI są też chałwy od Koski zarówno na kg jak i pakowane w puszkach. Nie są tak wymyślne jak w Stambule u Koski, ale zawsze jakieś są. Jeszcze trochę i będzie lokum. To bardzo lubię, niektóre są naprawdę dobre. p.s. Paczka 8 kłębuszków ok. 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: w tym roku jadę po pismaniye 07.04.08, 17:11 Widzę, że na tej stronie są też kasztany. Ja jadłam dwa razy takie kasztanki, są oczywiście słodkie, ale też warte spróbowania. Gdzieś dorwałam kiedyś jakiegoś mężczyznę sprzedającego po sklepach takie kasztanowe batoniki w czekoladzie. Były dość drogie bo jeden chyba 6 lirów, ale wszyscy brali i nawet Turcy się ustawiali w kolejce :) One były podobno prosto z Konyi, bo tam są najlepsze. W konsystencji to było coś jak marcepan. Kiedyś też znajomy Turek przywiózł do Polski taką bombonierę kasztanową. W sklepach jednak nigdy nie rzuciły mi się w oczy żadne kasztanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Kuchnia Turecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 21:00 O ile mi wiadomo to nie ciecierzyca ale soczewica :) Dokładnego przepisu nie pamiętam, ale robi się mniej więcej tak: na maśle zeszklić cebulę, dodać opłukaną czerwoną soczewicę, potem zalać wodą, można z bulionem. Rozgotować, zmiksować, posolić i voila! w przepisach widziałam że można dodawać pomidory, mój mąż twierdzi że woli bez. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 07.04.08, 21:08 Widzisz nosek mi nie chodzi o czerwoną zupę tylko o żółtą. I myślę, że to ciecierzyca a nie soczewica (no chyba ze żółta soczewica). Znam dobrze smak ciecierzycy i myślę, że to właśnie jest główny składnik tej zupy. Ja nawet widziałam ją gotową do zrobienia w paczce z Knorra, ale zapomniałam ta nazwę. W czerwcu zajrzę do sklepu w końcu i napiszę tutaj o którą mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Kuchnia Turecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 22:02 To z pewnością soczewica, rozgotowana soczewica robi się żółta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Kuchnia Turecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 22:04 Jeszcze raz: rozgotowana czerwona soczewica robi się jasno zółta. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: Kuchnia Turecka 07.04.08, 21:28 Tak, to najlatwiejszy sposob na przygotowanie, dodaje sie tez czerwona ostra papryczke, zreszta wszystko co czerwone:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: Kuchnia Turecka IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.08, 21:51 Pariss a czy tobie przypadkiem nie chodzi o Harirę???Robi ją się z ciecierzycy ale czasem i z soczewicy.Wprawdzie to kuchnia marokańska,ale w Turcji jadłam dwa razy(szczególnie w okresie ramazanu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjs u nas w hotelu nazywali lenthyl soup IP: 194.42.116.* 01.08.08, 12:00 tureckiej nazwy nie podali. apropo Konyi tam to dopiero można kupić słodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia38 Re: Kuchnia Turecka IP: *.chello.pl 03.08.08, 20:52 polecacie przysmaki, a czego nie polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Kuchnia Turecka 05.08.08, 19:06 Gosia ja nie mogę czegoś nie polecić bo ja uwielbiam turecką kuchnię. Nic co jadłam nie było niezjadliwe ;) Za to dowiedziałam się o jaką zupę mi chodziło. Miałyście rację to EZOGELIN. Kupiłam tym razem sobie ezogelin instant. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Czajnik do herbaty 03.12.08, 14:42 Podnoszę wątek - ktoś pytał się mnie mailowo, gdzie w Polsce można kupić turecki czajniczek do herbaty, taki dwupoziomowy. Ponieważ ja swój kupiłam w Turcji, więc nie mam pojęcia, czy w Polsce taki towar jest gdziekolwiek dostępny... Może się orientujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Czajnik do herbaty 03.12.08, 15:19 Hej Iza, Myślę, ze bedzie ciezko. Nigdzie nigdy nie widziałam. Moznaby popytac w sklepie orientalnym www.samirashop.pl lub sklepach z kolonialnych. Ja swoj caydanlik kupilam tez w Turcji za ok. 20 lirów, ale ostatnio widziałam tez w Niemczech w sklepie "u Turka". Moze jak ktoś ma blisko do Niemiec czy tam jezdzi to moglby zajrzeć. A jak nie to zostaje kolejna wizyta w Turcji :) p.s. też chyba odpowiadałam tej samej osobie na innym forum ;) Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Czajnik do herbaty 03.12.08, 15:30 Hej Pariss, tak miałam nadzieję, że się odezwiesz :) Przejrzałam pobieżnie różne sklepy online'owe i nic. Dobrze, że sobie kupiłam na miejscu :) Myślałam jeszcze, że zainteresowani mogą się popytać lokalnych polskich Turków np. z restauracji. Może oni mają jakieś źródła, bo ciężko sobie wyobrazić, że się od swojej ukochanej herbatki odzwyczaili... Jak dla mnie to oczywiście najlepszą poradą jest powrót do Turcji po zakup i nie tylko po to :) Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Czajnik do herbaty 04.12.08, 07:51 Każdy pretekst jest dobry do tego żeby wrócić do Turcji. Może to być i caydanlik hi...hi... Miłego dnia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: istanbull Re: Kuchnia Turecka IP: *.97.14.158.dynamic.ttnet.com.tr 07.02.20, 09:54 Do tureckich zestawów do herbaty i kaw www.enjoyistanbul.com/turkish-coffee-tea-spice-sets Odpowiedz Link Zgłoś