Dodaj do ulubionych

Prosze o pomysły na menu imieninowe

11.11.04, 10:50
Chciałąbym podac swoim gościom jakieś nowe potrawy, cos, czego jeszcze u mnie
nigdy nie jedli, a co byłoby pyszne i efektowne. Koszty nie sa istotne, mogą
to być drogie potrawy, ale takie, żeby były w miare łatwe i szybkie do
przyrzadzenia. bede bardzo wdzieczna za wszelkie podpowiedzi, co lubicie, co
sami robicie, albo gdzies jedliscie i zrobilo na was wrazenie, moga byc
salatki, dania gorące, zimne, moze jakies desery, proponuje burze mózgów,
bede wdzieczna za wszelkie pomysly.
Obserwuj wątek
    • reniatoja Re: Prosze o pomysły na menu imieninowe 11.11.04, 11:41
      Kurcze, burza mózgów, widzę z piorunami jest...
      • egipcjanka15 Re: Prosze o pomysły na menu imieninowe 11.11.04, 11:52
        Poczekaj az sie dlugi weekend skonczy, to i mozgi sie pojawia w wiekszej
        ilosci ;-). Teraz wszyscy w zaciszu domowym gesi konsumuja zagryzajac rogalem.

No i latwiej byloby doradzic, gdybys chociaz jakas mysl przewodnia podala.
        Miesnie raczej, czy bez-. Goscie maja manie liczenia kalorii, czy nie trzeba
        sie tym przejmowac. Jakis temat imprezy? Kraj? Ulubiona kuchnia solenizanta?
        • reniatoja Re: Prosze o pomysły na menu imieninowe 11.11.04, 12:00
          Dzieki, ze sie odezwałas. CZekanie do końca długiego weekendu to własnie jest
          problem, bo impreza pojutrze. Moze byc i miesnie i bezmiesnie, nikt nie bedzie
          liczyl kalorii na moich imieninach, kraj srodziemnomorski jest, ale goscie
          zarowno Polacy jak i Grecy. Interesuje mnie wszystko co wam przyjdzie do glowy,
          a ja wybiore pare pomyslow - przynajmniej taki mialam plan zakladajac ten
          watek... Ale chyba za pozno wpadlam na pomysl i bede musiala cos sama wymyslec.
          • egipcjanka15 Re: Prosze o pomysły na menu imieninowe 11.11.04, 12:44
            No, tu w dni wolne to zawsze lekka stagnacja panuje. Moze Giezik wpadnie, to na
            pewno cos wymysli :-)

Mam pewne obawy, ze Grekom i tak zasmakuje tylko to, co z kuchni greckiej
            pochodzi ;-). Nie, nie powielam tu stereotypow. Zdarzylo mi sie czas jakis
            mieszkac w tym kraju i ludzi wielu poznac. Wszyscy, jak jeden maz, uwazali, ze
            nie masz to nic nad kuchnie Hellady.

Nie wiem tez, co juz u Ciebie bywalo na imprezach, ale..
            Na poczatek moze grzanki z tapenada oliwkowa (jak wrzucisz haslo w wyszukiwarke
            to wiele wersji sie pokaze, a jak Ci sie nie chce samodzielnie, to taka paste
            oliwkowa mozna w Grecji kupic). Mozna cieniutko fety na nich polozyc, jesli
            sama pasta nie za slona.
            A dalej to u mnie wielkie tryumfy swiecilo chilli con carne: Na oliwie
            podsmazyc cebule (sporo) i czosnek, jak troche sie zeszkla dodac sporo drobno
            posiekago swiezego chilli i krotko posmazyc (chilli nie moze sie przypalic!).
            Dodac mieso wolowe mielone i smazyc mieszajac, zeby sie nie zbrylilo (taki dosc
            spory gar i duzej srednicy do tego potrzebnu, albo patelnia wielka z wyyysokim
            brzegiem) Dodac sporo kminku rzymskiego (kammun, cumin), slodkiej papryki w
            proszku i chilli w proszku i oregano. Dorzucic pokrojone, obrane ze skory
            pomidory i razem poddusic. Na koniec dodac 2-3 puszki fasoli roznokolorowej.
            Jedna koniecznie czerwona. Chwilke razem podusic (tyko tyle zeby sie fasola
            zagrzala). Oprocz michy z chilli stawiam miseczki z tartym ostrym serem, drobno
            pokrojona cebulka i kwasna smietana. (sa rozne wariacje i skladu i dodatkow).
            Jako dodatek chleb plaski, ale mozna sie pokusic o zrobienie tortilli. (a ten
            przepis to w ogole zasluga Myisulka, podziekowania :-))))

W dobrym kierunku kombinuje, czy wolalabys cos bardziej "eleganckiego"?
    • aga_piet Tarta rokpolowo-cebulowa 11.11.04, 12:25
      Spód:
      ciasto kruche,
      1/2 kg mąki
      z 1,5 masłem
      + jajo (niekoniecznie)
      sól
      trochę śmietany lub wody w razie potrzeby
      składniki nożem posiekać, wymieszać, szybko zagnieść, cienko rozwałkować,
      podpiec w piekarniku ok. 10 min.
      FARSZ:
      100 g rokpola
      200 g śmietany
      3 jaja
      1/5 kg cebuli
      cebulę w drobną kostkę, zeszklić na maśle, doprawić solą i pieprzem.
      Rokpol rozgnieść widelcem wymieszać ze śmietaną, jajami i cebulą. Doprawić gałką
      muszkatołową, solą i pieprzem.
      Wylać na zapieczone już lekko ciasto i zapiekać aż stężeje i się zrumieni.

Zrób dużo bo smakuje nawet ludziom nie lubiącym rokpola.
      Pozdrawiam
      Aga
    • Gość: kinga salatka z tunczyka,sledz po japonsku IP: *.direct-adsl.nl 11.11.04, 14:12
      ryz ugotowany na sypko
      puszka tunczyka w oleju lub wodzie
      kukurydza z puszki
      groszek konserwowy
      czerwona papryka ze sloika

Wystarczy wszystko wymieszac,nie dodaje zadnych przypraw ani majonezu.
      Sprawdzilam na wielu imprezach.Polecam.

Sledz po japonsku(nie wiem skad ta nazwa),tez wyprobowane:

sloik marynowanych sledzi w occie
      gesta kwasna smietana
      jablko utarte na grubej tarce
      majonez ok.2 lyzki

Ze sledzi radze zdjac skore,pokroic w czesci,wymieszac z reszta.Nie doprawiam
      juz zadnymi przyprawami,bo zmieniaja calkiem smak.
    • dorota20w Re: Prosze o pomysły na menu imieninowe 11.11.04, 14:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17421042&a=17552277

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka