Gość: J. IP: *.nowiny.net 07.07.05, 12:58 mam jeszcze kilka innych składników, ale makaron i pomidory mają być dominujące w potrawie. Może ktoś ma jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:05 Zeszklić na oliwie 2 cebule pokrojone w piórka, dodać 2 ząbki czosnku rozgniecionego z solą, dodać 50 dag mielonego mięsa z indyka, dusić pod przykryciem często mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (ortodoksi obierają ze skórki i usuwają pestki) Nadal dusić mieszając. Doprawić solą i białym pieprzem. Jeśli jest zbyt gęste można podlać bulionem. Na końcu dodać posiekaną bazylię. To przepis podstawowy, ale mozna poszaleć. dodać imbir, śmietanę, paprykę, cukinię i dużo, dużo więcej. Makaron ugotować półtwardo, połaczyć z zawartością patelni i przed podaniem posypać z wierzchu żółtym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:18 Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, przyprawić posiekaną bazylią (lub suszoną), solą i pieprzem. Makaron ugotować. Gorący, odcedzony makaron połączyć z pomidorami i wymieszać (najlepiej robić to w garnku, w kótrym gotował się makaron, bo wtedy potrawa nie stygnie tak szybko). Podawać posypane utartym serem. Potrawa wielokorotnie sprawdzona przez mnie i moją rodzinkę - jest naprawdę pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
kotekkk Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:21 pomidory surowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martha Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:24 pomidory surowe a w zimie daję pomidory z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:03 a czy trzeba wypestkować? Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:34 Generalnie surowe, choć po kontakcie z gorącym makaronem trochę na tej surowości tracą. Jak pierwszy raz robiłam, to też byłam nieco nieufna, ale szybko się przekonałam, że niepotrzebnie, bo jedzonko pierwsza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
emango Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 03.08.05, 13:45 Ja dzisiaj mam na obiad rigattoni in pomodoro fresco (bo to się chyba tak nazywa). Uwielbiamy to i zjadamy koszmarne ilości :( Ale pomidory świeże, najlepiej takie pachnące, mniam :) (proszę się nie czepiać pisowni włoskie, bo włoskiego nie znam i mogłam zrobić błąd. Wiem jak się mówi i co znaczy :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martrha Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:22 robię tak samo tylko dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę , dużo oregani i wszystko posypuje parmezanem. ja to uwielbiam i gdyby nie rodzina to pewnie jadłabym to codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:59 Mozna tez wymieszac z sosem i serem, a potem zapiec / jesli przy upalach da sie wlaczyc piekarnik /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:06 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:55 fajne danie na tą porę Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 23:06 a moze tak? tylko trza miec cukinię :) Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny (cytryny jest duzo bo lubię .. dla wrazliwych podniebień sugestia - wkropić mniej cytryny ). Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca. 3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić Makaron ugotować Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami Posypać listkami rucoli (niekoniecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 no wiesz martusia!!!!! 08.07.05, 01:28 a ja myslalam, ze to tylko MÖJ przepis! :))))) czesto tak robie do röznego rodzaju makaronöw, jest pyszne. staram sie brac pomidory "z krzaczka", bo maja wiecej aromatu. wogöle dawno juz sie przyzwyczailam wachac (wonchac) pomidory przy zakupie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 08.07.05, 05:03 Rurki to chyba bardzo ogólna, niespecyficzna nazwa... www.foodsubs.com/PastaTubes.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 12:41 Podciągam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 14:57 Aga, a co chcesz wiedziec? Nadal pomidory mają dominować?> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:05 max pomidorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.303.krakow.pl 03.08.05, 12:31 Ten przepis prezentuje się bardzo smakowicie: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,2804510.html Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:32 też dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś