Dodaj do ulubionych

co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad??

IP: *.nowiny.net 07.07.05, 12:58
mam jeszcze kilka innych składników, ale makaron i pomidory mają być
dominujące w potrawie. Może ktoś ma jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:05
      Zeszklić na oliwie 2 cebule pokrojone w piórka, dodać 2 ząbki czosnku
      rozgniecionego z solą, dodać 50 dag mielonego mięsa z indyka, dusić pod
      przykryciem często mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (ortodoksi
      obierają ze skórki i usuwają pestki) Nadal dusić mieszając. Doprawić solą i
      białym pieprzem. Jeśli jest zbyt gęste można podlać bulionem. Na końcu dodać
      posiekaną bazylię.
      To przepis podstawowy, ale mozna poszaleć. dodać imbir, śmietanę, paprykę,
      cukinię i dużo, dużo więcej.

Makaron ugotować półtwardo, połaczyć z zawartością patelni i przed podaniem
      posypać z wierzchu żółtym serem.
    • martusia_25 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:18
      Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżony czosnek,
      oliwę, przyprawić posiekaną bazylią (lub suszoną), solą i pieprzem.
      Makaron ugotować. Gorący, odcedzony makaron połączyć z pomidorami i wymieszać
      (najlepiej robić to w garnku, w kótrym gotował się makaron, bo wtedy potrawa
      nie stygnie tak szybko). Podawać posypane utartym serem.
      Potrawa wielokorotnie sprawdzona przez mnie i moją rodzinkę - jest naprawdę
      pyszna!
      • kotekkk Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:21
        pomidory surowe??
        • Gość: martha Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:24
          pomidory surowe a w zimie daję pomidory z puszki.
          • Gość: kasia Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:03
            a czy trzeba wypestkować?
        • martusia_25 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:34
          Generalnie surowe, choć po kontakcie z gorącym makaronem trochę na tej
          surowości tracą. Jak pierwszy raz robiłam, to też byłam nieco nieufna, ale
          szybko się przekonałam, że niepotrzebnie, bo jedzonko pierwsza klasa.
          • emango Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 03.08.05, 13:45
            Ja dzisiaj mam na obiad rigattoni in pomodoro fresco (bo to się chyba tak
            nazywa). Uwielbiamy to i zjadamy koszmarne ilości :( Ale pomidory świeże,
            najlepiej takie pachnące, mniam :) (proszę się nie czepiać pisowni włoskie, bo
            włoskiego nie znam i mogłam zrobić błąd. Wiem jak się mówi i co znaczy :) )
      • Gość: martrha Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:22
        robię tak samo tylko dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę ,
        dużo oregani i wszystko posypuje parmezanem. ja to uwielbiam i gdyby nie
        rodzina to pewnie jadłabym to codziennie.
        • linn_linn Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 13:59
          Mozna tez wymieszac z sosem i serem, a potem zapiec / jesli przy upalach da sie
          wlaczyc piekarnik /.
          • Gość: justa Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:06
            dzięki
      • Gość: ania Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:55
        fajne danie na tą porę
    • marghe_72 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 07.07.05, 23:06
      a moze tak?

tylko trza miec cukinię :)
      Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku
      Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę
      ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i wcisnąć
      sok z 1/2 cytryny (cytryny jest duzo bo lubię .. dla wrazliwych podniebień
      sugestia - wkropić mniej cytryny ). Porwać kilka listków bazylii i dodać.
      Posolić, popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.

3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski razem
      z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką
      oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić

Makaron ugotować
      Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
      Posypać listkami rucoli (niekoniecznie).
    • basia553 no wiesz martusia!!!!! 08.07.05, 01:28
      a ja myslalam, ze to tylko MÖJ przepis! :))))) czesto tak robie do röznego
      rodzaju makaronöw, jest pyszne. staram sie brac pomidory "z krzaczka", bo maja
      wiecej aromatu. wogöle dawno juz sie przyzwyczailam wachac (wonchac) pomidory
      przy zakupie:))
    • ampolion Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad 08.07.05, 05:03
      Rurki to chyba bardzo ogólna, niespecyficzna nazwa...
      www.foodsubs.com/PastaTubes.html
    • Gość: Aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 12:41
      Podciągam
      • Gość: marghe_72 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 14:57
        Aga, a co chcesz wiedziec?
        Nadal pomidory mają dominować?>
        • Gość: aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:05
          max pomidorów
    • Gość: bajeczka04 Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.303.krakow.pl 03.08.05, 12:31
      Ten przepis prezentuje się bardzo smakowicie:
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,2804510.html
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: aga Re: co z makaronu typu rurki i pomidorów na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:32
        też dziękuję :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka