Gość: Jola IP: 195.205.3.* 06.08.05, 17:24 Bardzo proszę o przepis na ciasto kruche ze sliwkami, jakis sprawdzony i smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.upc-j.chello.nl 06.08.05, 18:11 Poszukaj na forum, wczoraj chyba widzialam przepis, watek o ciescie z owocami na kruchym pod beza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:46 Właśnie dziś upiekłam i już pół blachy nie ma. Placek jest dobry ze śliwkami lub z wiśniami. Jeśli z wiśniami to obowiązkowo musi byc kruszonka. Przepis: 1/2 ks margaryny 1 szkl. cukru ( ja w starym młynku do kawy melę na puder) 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczkę proszku Blachę należy wysmarować, wysypać bułką tartą.Do naczynia włożyć margarynę i cukier - ukręcić na krem,następnie dodać jajka,dalej kręcąc robotkiem. Jeśli masa będzie miała gładką konsystencję wsypać mąkę i proszek, kręcić dalej.Ciasto jest dość gęste. Wyłożyć na blachę, na to poukładać śliwki. Piec w temp. 175 stopni około 30-35 minut. Jeśli placek ma być z wiśniami (też pycha) to wierzch posypujemy kruszonką: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru (pudru), 1/2 szkl. mąki - zagnieść. Placek nie jest dość wysoki, kiedyś próbowałam piec z dwóch porcji, ale za dużo było ciasta w stosunku do owoców, dlatego teraz piekę częściej, ale z jednej porcji. Znika w mig! Smacznego. Napisz jeśli upieczesz i będzie smakować.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:21 Ja mam pytanie dotyczące tego cukru - szklanka cukru kryształ czy puder? POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_klara Re: ciasto kruche ze śliwkami! 29.08.05, 16:32 dziekuje! wlasnie skorzystalam z przepisu i upieklam po raz pierwszy kruche ciasto ze sliwkami wyszlo bardzo przyjemnie, mimo ze mam troche problemow z piecykiem; zrobilam wprawdzie ze sliwkami, nie z wisniami, ale i tak posypalam je kruszonka, bo bardzo lubie kruszonke dziekuje bardzo za przepis, prosty w wykonaniu, a ciasto swietne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:02 Szklanka cukru kryształ. Pudru nigdy nie sprawdzałam po zmieleniu, ale zrobię to przy następnym placku.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: 212.244.54.* 08.08.05, 17:38 a mozna dac do tego owoce z kompotu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.range86-128.btcentralplus.com 08.08.05, 17:46 Ciacho brzmi super a czy mozna uzyc masla zamiast margaryny? Bo ja margaryny nie znosze. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:58 Moje tajemniczki: Do kruchego ciasta zawsze dodoaje kwasna smietane. Na ulozone przekrojeniem do gory sliwki -wegierki- scieram pol kostki masy migdalowej. A jak wystygmoe polewam cienka warstwa galaretki wisniowej. wyglad i smak super :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camilen Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 09.08.05, 11:08 A co to jest ta masa migdałowa? Można to kupić czy zrobić samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: ciasto kruche ze śliwkami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:30 wiadomosc dla Camilen: piszac migdalowa myslam o marcepanowej:)). kupuje sie ja w kostkach op. jak maslo chyba 200g, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: ciasto kruche ze śliwkami! 29.08.05, 18:01 To ja na tej fali może podam mój przepis na ciasto półkruche - świetne do wszystkiego, a już na pewno do owoców! 30 dkg mąki krupczatki, kostka masła, 15 dkg cukru + cukier puder - posiekać dość drobno i pomieszać. Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko, dwie porządne łyżki śmietany i szczyptę proszku do pieczenia. Szybko zagnieść. Schować na pół godziny (albo dłużej) do lodówki. Układa się to ciasto cienką warstwą na blasze, na to śliwki (wiśnie, czereśnie, morele, gruszki, brzoskwinie... co kto chce), a na owoce - ściera się resztę w formie kruszonki. Wychodzi też z tego świetna szarlotka! Swoją drogą - ten pomysł z marcepanem - boski! Dzięki, wykorzystam na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_klara Re: ciasto kruche ze śliwkami! 31.08.05, 10:50 Wlasnie piekę po raz drugi kruche ciasto ze śliwkami z przepisu Magdy powyzej, a nastepnym razem chcialabym wyprobowac Twoj przepis, tylko powiedz prosze - ile cukru uzywasz? Piszesz "15 dkg cukru + cukier puder" - ile tego cukru pudru? Pozdrawiam i prosze o wyjasnienie :-) Odpowiedz Link Zgłoś