Gość: qqas IP: *.chello.pl 25.09.05, 22:40 czy znacie przepis na sos holenderski (?), a raczej metodę wykonania, bo składniki znam i wiem, że z wykonaniem tego sosu mają problemy nawet zawodowi kucharze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: soso holenderski -to wyzwanie! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.09.05, 23:26 Przy tworzeniu sosu holenderskiego klarujemy masło, to znaczy podgrzewamy tak długo aż cała serwatka wyparuje i utworzy się osad na dnie. Masło nie powinno przy tym zmienić koloru ani nabrać smaku orzechowego. Następnie masło przecieramy przez ściereczkę i trzymamy w cieple. Zółtka ubijamy w gorącej (ok. 75 °C) kąpieli wodnej aż zgęstnieją i nabiorą konsystencję kremu. Ważne jest żeby zatraciły smak surowego jajka. Woda nie powinna się w żadnym razie zagotować, żeby żółtka się nie ścieły. Sklarowane masło mieszamy po kropelce z żółtkami, masło i żółtka powinny mieć taką samą temperaturę. Można też przygotować z nieklarowanym masłem, wówczas może sos szczególnie latem szybciej skwaśnieć. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty i nie wchłaniał więcej masła można dodać kilka kropli ciepłej wody lub soku cytrynowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqas Re: soso holenderski -to wyzwanie! IP: *.chello.pl 26.09.05, 12:00 słyszałem też, że można dodać trochę białego winka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ok teraz składniki: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.09.05, 12:42 na 4 - 5 porcji: 250 g masła, 1/2 łyżki b.drobno posiekanej szalotki, 6 rozgniecionych ziaren białego pieprzu, 2-3 łyżki białego octu winnego, 5 łyżek wody, 3 żółtka, sól, pieprz cayenne, odrobina soku cytrynowe. Szalotke z pieprzem, octem i wodą gotować 5-6 minut, następnie przetrzeć.Przetartą masę i żółtka wymieszamy w naczyniu ze stali nierdzewnej, naczynie zanurzamy w kąpieli wodnej na 75 °C i ubijamy żółtka tak długo, aż zgestnieją do konsystencji kremu i masa będzie ugotowana. Naczynie wyjmujemy z kąpieli wodnej i ostrożnie dodajemy uprzednio sklarowane masło po kropelce cały czas mieszając. Masło i masa z żółtek powinny mieć tą samą temperaturę. Przyprawiamy na koniec solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i do momentu podania na stół przetrzymujemy w temperaturze 35 - 40 °C. Białe wino i estragon dodajemy do masy żółtkowej przy sosie Béarner. Odpowiedz Link Zgłoś