Gość: kama IP: 82.139.45.* 18.09.06, 20:01 u mnie w domu rodzinnym były gotowane wiele godzin.... znajoma mówi, że wystarczy około pół godziny. Mam kozaki... jak długo powinnam je dusic, by nie zaszkodziły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: 30 minut aż nadto. 18.09.06, 20:15 Tylko co Ty z nimi chcesz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: jak długo powinno gotować się grzyby? IP: *.radom.pl 18.09.06, 22:02 Ja znam taką zasadę ,że grzyby należy obgotować ok.10min a następnie w drugiej wodzie jeszcze ok.50 minut , w sumie obróbka termiczna grzybów powinna trwać ok.1 godz. Jeśli mrożę to takie obgotowane przez 10 min. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ileeeeeeee??????Godzina????No bez przesady. 18.09.06, 22:09 Martin Knoop "Grzyby"W-wa 1999 r., str.63, 5 wers od dołu: "...Przygotowane (oczyszczone) grzyby dusi się przez 10 min. we własnym sosie i jeszcze gorące nakłada do słoików.(...)Małe słoiki pasteryzuje się w gorącej wodzie półtorej godziny, słoiki powyżej litra - 2 godziny..." Gotowanie ich dłużej po prostu nie ma najmniejszego sensu za wyjątkiem niepotrzebnej straty energii. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re:Ileeeeeeee??????Godzina????No bez przesady. 18.09.06, 22:39 Grzyby wrzucam na wrzątek i obgotywuję do 10 min i to w zupełności wystarcza . Kiedyś też gotowałam pół godziny albo i więcej bo tak wszyscy robili . Te długaśne gotowanie i zlewanie wody wg starej szkoły wynikało z ostrożności w stosunku do grzybów z rodzaju tych niejadalnych ale i nietrujących czyli tak nie do końca pewnych . Także ci którzy nie znali się na gatunkach grzybów woleli zabezpieczyć się b.długo gotując i zlewając wodę w razie co z trującymi toksynami . Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: jak długo powinno gotować się grzyby? 18.09.06, 23:29 Do miękkości. To NAWET JA wiem :-))))))))) Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: jak długo powinno gotować się grzyby? 18.09.06, 23:34 Raczej bardziej skupić się przy sortowaniu: zbierać - nie zbierać. By sie potem człowiek nie zastanawiał czy rana dożyje (po kolacji grzybowej). Żyra OCZYWIŚCIE, że wypowiedziałam sie na temat :-). Odpowiedz Link Zgłoś