Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      agresywny

agresywny

(43 wyniki)
    • Synek 4,3 lata; zaczyna mnie męczyć już ta sytuacja, synek jest agresywny, jak mu coś się nie podoba to krzyczy, rzuca, nie pozwala się, a jeśli już to bardzo rzadko, przytulać, ze starszą siostrą 12 lat nie ma wspólnego języka, ich zabawa po paru minutach kończy się kłótnią, jak nie biciem siostry. Marzę, żeby mu poczytać książeczkę, ale to jedynie udaje mi się przed samym spaniem, ale mam wrażenie, że jest to tylko po to, żeby opóźnić spanie. O grach wspólnych to mogę zapomnieć. Zwrac...
    • Tak mi się nasunęło po kilku obserwacjach dzieci (kilkulatków) z otoczenia. Wszystkie agresywne dzieci które znam, to dzieci bardzo łagodnych rodziców. Zazwyczaj agresywne jeszcze przed pójściem do przedszkola, będące w domu z mamą albo babcią. I tak się zastanawiam - czy fakt, że rodzice reagują na złe zachowania dziecka w sposób bardzo łagodny nie powoduje eskalacji agresji u dziecka? Czy łagodne i spokojne powiedzenie do trzyletniego dziecka, które wylało zupę na podłogę (c...
    • Czy ktoś spotkał się z problemem skrajnej agresji u dzieci,tzn.sadyzmu?Poznałam kilkoro dzieci o takich skłonnościach i zauważyłam,że to wierzchołek góry lodowej,bo gorszy problem jest z rodzicami takich dzieci.Dzieciak jest gburowaty,ponury i np.miażdży drugiemu dłoń tak,żeby nikt nie widział,kopie w brzuch,bije pięścią,przewraca i dusi,wywołuje do drugiego pokoju,żeby tam eksperymentować,przy czym nie reaguje na grymas bólu czy płacz u drugiego dziecka,tylko robi to jeszcze mo...
    • Co o tym myslicie .Pisalam kiedys o kolezance , ktora ma dosyc agresywnego prawie pieciolatka no i teraz wymyslila dla niego karate jako zajecie poza przedszkolne. Uwazam ,ze to nie najlepszy pomysl, bo juz widze jej synka jak cwiczy na kolegach. Wiem ,ze w karate sa okreslone reguly ale obawiam sie ,ze jej synek nie bedzie sie specjalnie do tych regul stosowac.Nie wiem moze sie myle co myslicie?
    • w piaskownicy agresywna koleżanka (19m-cy) bije moje dziecko(młodsze), tzn. sczczypie po twarzy! i wsadza palce w oczy! mama sie patrzy i śmieje, moje uwagi typu NIE WOLNO, nie skutkują. jak się zachować? SKUTECZNIE!
    • Tak mi się przypomniało... Jak Ela miała dwa lata, poszła do żłobka. Na pół dnia, babcia ją potem odbierała, chodziło o to, żeby była wśród dzieci a nie tylko ze starszą panią. No i w tym żłobku doczepiła się do niej agresywna koleżanka, która - chyba wyczuła, że Ela jest cielę - nagminnie Elę szczypała, kopała, waliła po głowie itd. No i ja, matka-lwica, zaczęłam mojej dwulatce tłumaczyć "Nie wolno dzieci bić, szczypać, kopać itd. Nie wolno zaczynać! Ale jak dziecko bije ciebie,...
    • Ma 3 latka i 3 miesiące, rozwija się fizycznie rewelacyjnie, duży, silny, zdrowy, ładny. Dużo mówi, zna wszystkie planety, potrafi je wskazać i nazwać,zna niektóre marki samochodów, zna kilka liter, na pamięć nauczył się Pana Slowika, Słonia Trąbalskiego po kilkurazowym przeczytaniu, właściwie nic nie mogę mu zarzucić. Potrafi się przytulać, mówić, że "kocha", ale... mój synek jest agresywny,pracuję do 16, zajmuje się nim babcia(jeszcze młoda ma 50 lat),ja odbieram go od 16.30, i ...
    • Witam,chciałabym się doradzić : moja 15 msc córcia jest agresywna.Szczypie,gryzie ,szarpie za włosy i kopie.Nie tylko inne dzieci są narażone na takie traktowanie z jej strony ale także osoby dorosłe.Już nie wiem co robić,nie pomaga tłumaczenie,zakaz"nie wolno" albo "to boli" itp jest całkowicie ignorowany.Przytrzymuję ręce to wtedy idą w ruch nogi.Poradźcie co robić by tego uniknąć ,ponieważ już naprawdę nie wiem jak sobie z tym radzić.
    • Witam, szukam sposobu aby mój syn (obecnie prawie 3,5 roku) nie reagował agresją w sytuacjach w których się wstydzi. Przykłady: 1) gra muzyka, zachęcam do tańca, trochę podyga ale zaraz potem widzę że nie podoba mu się jak patrzę, podbiega do mnie i uderza. (patrząc na taniec nie wyrażam olbrzymiego zachwytu tylko uśmiecham się i mówię że fajnie tańczy - wiem że dzieci są czułe ńa fałszywe zachwyty) 2) w sklepie zoologicznym spotykamy dzieci oglądające kraby. Mały chce im coś ...
    • Pisze, bo mialam dzis juz niestety po raz kolejny, przykra sytuacje na placu zabaw. Coreczka ma 2,5 roku i jest bardzo towarzyska, umie sie dzielic, nie bije, nie gryzie, nie kopie, nie rzuca piaskiem w inne dzieci. Czasem nie chce sie bawic z innym dzieckiem, ale nigdy nie robi mu z tego powodu krzywdy. A dzis na placu zabaw byla z corka troche starsza dziewczynka, moze 3, 35 roku miala. I odpychala Mala jak tylko sie do niej zblizyla, nie pozwalala jej wsiadac na sprzety, jak tylko co...
    • Za Metrem: "Pięciolatek terroryzuje warszawskie przedszkole "Metro": Pogryzione do krwi nauczycielki robią obdukcje, dyrekcja zakłada monitoring, a rodzice boją się o swoje dzieci. Tego chłopca pozbywało się już kilka stołecznych przedszkoli. Kolejna placówka, która go przyjęła, przeżywa horror. Tomek potrafi uderzyć z główki, gryźć, kopać, gdzie popadnie, skakać po stołach, rzucać zabawkami w kolegów. Kładzie się też na koleżanki i symuluje stosunek płciowy, używając słów, których ...
    • mam następujący problem: szkoła podstawowa, czwartoklasiści a wśród nich jeden chłopiec stwarzający kłopoty. Jest drugoroczny a więc starszy i silniejszy od reszty klasy, z zaniedbanego domu, wulgarny i nieuczący się. Przedwczoraj doszło do sytuacji w której tenże chłopiec przewrócił kolegę z klasy(w trakcie lekcji, pod nieobecność nauczyciela) i usiadł mu na głowie i skakał.Dzieciak zszokowany sytuacją nie bronił się i dopiero po paru godzinach zgłosił całe zajście wychowawczyni....
    • Rozumiem Panią, ja też mam 2 latka , który próbuje wszystkiego ;-) mam też 8 miesiecznego brzdąca i średnio mam czas dla siebie na wypoczynek ;-)Szkoda że u nas w Polsce nie ma "Zaklinaczki Dzieci" która przychodziłaby na ratunek zdesperowanej MATCE!
    • Moje dziecko stało się w przedszkolu bardziej agresywne i bije wszystkie dzieci wokoło. Panie zupełnie tracą nad nia kontrolę i nie dają sobie rady. Dziecko nikogo w przedszkolu się już nie słucha. Codziennie słyszę te same skargi od wszystkich wychowawczyń. Co w takiej sytuacji powinnam jako rodzic zrobić (oczywiście poza tłumaczeniem, dawaniem kar: nie ogląda wówczas bajek). Córka ma trzy lata (skończyła w październiku), nie ma rodzeństwa (więc nie ma z kim bic się w domu i nie widzę...
    • Moja bratanica ma 20 miesięcy. Jest bardzo mądrym dzieckiem, wszystko rozumie, potrafi pokazać co chce itp, ale nie mówi kompletnie nic. Nawet "mama" jest sporadyczne i jakieś takie niezrozumiałe. Do tego ostatnio doszła u niej straszna agresywność: bije każdego, zwierzęta, siostrę, mamę. Nie widzi agresji w domu, nie ogląda bajek, nie wiemy więc skąd u niej takie zachowanie. Zasugerowałam, że może to nerwy na to, że nie umie powiedzieć co by chciała i stąd agresja, ale bratowa mo...
    • Czesc moze wy mi pomozecie moj synek ma teraz16 miesiecy ma swoja ulubiona Ciocie ma 19 lat zawsze jak przychodziła rozpieszczała go rączki chodzenie zabawa itd...... teraz kiedy ja jej zakazuje nie kturych zeczy z nim robic lub po prostu jej sie nie chce on ja bije krzyczy kładzie sie na ziemie i płacze tak wogule sam nie chce chodzic tylko za rączke.W stosunku do mnie jest oki jeden minus to agresywnosc nie wiem co mam z tym fantem zrobic z jednej strony on ja kcha ale i bije
    • Jak pomóc dziecku, które w wieku 3 lat stało się bardzo agresywne? Synek wychowywany był zawsze w szacunku do innych, uczyłam go delikatności, opiekuńczości i dzielenia się z innymi dziećmi. Niestety mały był świadkiem kilku niemiłych scen, które bardzo przeżył. Wiem, że to okropne, ale stało się. Swoim zachowaniem dręczy szczególnie mocno babcię, przy której się wychowywał. Wygania ją, kilka razy dziennie krzyczy, że jej nie lubi. Druga babcia, którą widuje sporadycznie - jest cacy. Bardz...
    • Czy mieliście kiedyś podobny problem i jak go rozwiązaliście? Moj 2,5 letni synek ni stąd ni z owąd w czasie zabawy atakuje inne dzieci - szarpie za włosy, popycha. Bawi sie, bawi i nagle hop. Choć wcześniej nic nie zapowiada ataku. Mieliście taki problem? Jak się udało go rozwiązać? Nie pomaga tłumaczenie, że tak nie wolno robić, nie pomagają kary, np. nieoglądanie ulubionej bajki po powrocie do domu.
    • Ani ja, ani mąż nie popieramy agresywmych zachowań - dlatego nasza córkę Martę (2,5 roku)uczymy, aby do innych dzieci podchodziła z uśmiechem i raczką wyciągniętą do "cześć". Dotychczas - podczas zabaw z dziećmi znajomych i na pobliskim placu zabaw, takie przyjazne zachowania się sprawdzały. Coraz częściej bywamy jednak w miejscach publicznych i - obserwując, co się dzieje na placach zabaw - zaczynam przekonywać się, że Martę trzeba nauczyć agresji (przepychania się na zjeżdżalni, walki o swo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się