babcia

(67 wyników)
  • Wg mnie nie wszystkie imiona pasują zarówno do dziecka jak i do osoby dorosłej. Wyobraźmy sobie sytuację, że za X lat wnuk naszego dziecka opowiada w przedszkolu/szkole o swoich dziadkach i mówi: - moja babcia: Nikola, Paula, Patrycja, Sara, Marika, Angelika, Vanessa, Amanda, Mia itp. - mój dziadek: Kamil, Patryk, Kacper, Natan/Nataniel, Oliwier, Alan, Tymon itp. Nie wiem, takie jest moje odczucie, ale jakoś mi nie pasują te imiona (i wiele innych) do osób dorosłych.
  • Czy dałybyście córeczce niepopularne dziś imię po babci Władysława lub Stanisława???
  • Wątek znalazłam, ale zarchiwizowany. Moja najukochańsza Babcia ze strony mamy - Stanisława, rocznik 1914, cieszy się doskonałym zdrowiem. Ciekawostka: miała aż osiem sióstr! podziwiam pradziadków że starczyło im pomysłów na imiona :-) Większość dożyła sędziwego wieku. Dziadek ze strony mamy - Józef, rocznik 1906, niestety zmarł długo przed moimi narodzinami. Dziadkowie ze strony taty - Maria i Piotr, oboje 1906. Również nie zdążyłam ich poznać. Zawsze żałowałam że nie mam dziadka... ...
  • "Teraz te imiona takie brzydkie i udziwnione. Kiedys byly piekne: Genowefa, Gertruda..."
  • Poszukuje imiona z dawnych czasów, czyli te które nadawano kiedyś ;-) podobają mi się te tzw. stare imiona i dlatego piszcie jak miały na imie wasze babcie i jak mieli na imię wasi dziadkowie. Może znajde coś dla mojego synka a może córci ;-)
  • Mam pytanie:) a wzasadzie to kilka:P Skąd wzięło się to imię? Co spowodowało nagły wzrost tego imienia? Załozmy ze Nikola jest juz dorosla kobieta ma dzieci:) synek Jeremi, dzewczynka Anastazja (to tak sobie zmyslilam :P) i jak teraz Jeremi i Anastazja nazwa swoje pociechy? po babci to by Nikola byla Przeraza mnie widmo babc Nikol, Dżesik, dziadkow Kevinow i Brajanow...
  • wpisujcie imiona Waszych babć i dziadków , często są inspiracją dla następnych pokoleń :-) Oto imiona moich: Halina, Leon, a także z ich pokolenia Stefania, Leonard, Bronisława,
  • Jakie są imiona wnuków i prawnuków Waszych Babć i oczywiście Dziadków. U mojej Babci ze strony mojej Mamy to: wnuczęta (kolejność chronologiczna):Jarosław, Beata, Bożena, Waldemar, Sławomir, Radosław, Grzegorz; prawnuczęta (również chronologicznie):Adrian, Gabriela, Przemysław, Irmina, Anna, Kamil, Paweł, Tomasz, Dawid.
  • Chyba zaczynam byc nudna... ale ciagle nie moge sie zdecydowac jakie imie by naprawde pasowalo do moich 4 panien (Zuzanna, Julia, Klara i Matylda). Ostatnoi stanelo na Stefanii (w innym watku) ale po obejrzeniu dokladnie kilku spisow przodkow wychodzi mi ze tylko Klara tam wystepuje reszty nie ma a wiec to niedokladnie ta sama bajka. Mam wiec prosbe: jezeli w waszych rodzinach wystepowalo ktores z w/w imion czy moglibyscie mi zapodac jak mialy na imie siostry tej osoby? Chodzi mi ...
  • Zainspirowana rozmową z babcią postanowiłam napisać o rodzeństwie mojej babci urodzeni pomiędzy 1919 a 1937 imiona podawane w kolejności nadań 1.Genowefa 2.Janina 3.Jan 4.Stanisław 5.Franciszek 6.Stefania (moja babcia) 7.Alicja 8.Adam 9.Bronisław Imiona na tamte czasy były modne a teraz spora cześć znów wróciła do łask
  • Witam. Jestem w ciąży i chciałabym da swemu dziecku imię, które nosili już moi przodkowie. Okazało się, że będzie to dziewczynka, więc wytypowaliśmy kilka imion naszych babc i prababc. Kłopot w tym , że nie możemy się ostatecznie zdecydowac które z imion nadamy naszej córeczce. Może wy poradziecie? W grę wchodzą: Balbina Antonina Konstancja Zofia Aniela
  • Byłam w sklepie a tu jakiś szkrab pędzi między półkami zupełnie samotnie, ale wesolutko :) Za nim babcia zdyszana woła Mojżesz, Mojżesz, poczekaj na babię... Chłopiec miał jakieś 4-lata i to połączenie imienia z wiekiem chłopca wydało mi się zabawne, ale podobało mi się.
  • Dziś otrzymałam, od mojej babci, zdjęcia jej prawnucząt[fotki umieściła na jednym arkuszu -całkiem ładnie to wygląda].Imiona[od najstarszego dzieciaczka] :Jessica,Dominik,Filip[to moje!-wiadomo, że najukochańsze],Kacper,Julia,Emil[podoba mi się to imię],Adrian,Marcel[ładnie!].
  • Te słowa wprowadzają do rozmowy na temat imion z psychologiem w programie "Mamo, to ja": vod.onet.pl/mamo-to-ja,mamo-to-ja,2511,3,2553,odcinek.html (około minuty 4:20) Pozdrawiam.
  • Pia a Mia(27)

Chciałabym zapytać Was co sądzicie imieniu Pia. Czy uważacie, iż imię to może dobrze funkcjonować na polskim "gruncie"? Bardzo podobna do niej Mia nie jest zbyt dobrze postrzegana przez RJP z uwagi na wymowę "niezgodną" z zasadą fonetyki j. polskiego (Mija a nie Mia) -> www.rjp.pan.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=510 Czy macie może jakieś informacje na temat opinii wydanych przez RJP, które dotyczą Pii?
  • ... i stanowczo protestuje przeciwko imieniu, jakie chcą nadać rodzice.Moja babcia w 63 roku szykowała się na przyjęcie Anny.Ale z kolei dziadka siostra zaprotestowała i moja mama została Jolantą.Czy było tak też w przypadku kogoś z Was?
  • Macie w rodzinie ciekawe tradycje związane z imionami? Mój dziadek nazywał się Ambroży (to imię chyba nigdy nie było i nie będzie modne). Urodził się 5.12, następnego dnia polecieli z nim do Chrztu - miał być więc Mikołajem. Ale ksiądz proboszcz akurat pokłócił się z jakimś miejscowym Mikołajem i się uparł, że takiego imienia nie da! Wziął kalendarz i stwierdził, że następnego dnia patronem jest Ambroży... Babcia miała być Marią, zdaje mi się, ale stwierdzili (znów ksiądz?), że tego...
  • Proszę pomóżcie. Czy Anastazja (mała Nastka, Nastusia) to udziwnione imię, którym można tylko skrzywdzić dziecko? Mnie i mężowi sie podoba ale reszta rodziny NIE ZGADZA się na to imię (jedna babcia stwierdziła, ze nie będzie jeździć na spacery z dzieckiem o takim imieniu, druga podobnie - i tak będzie do nie mówić inaczej). Natomiast jest to jedyne imię, które podoba sie mnie i mężowi. Ja bym jeszcze chciała Justynkę, a mąż Marikę -ale z tymi nie umiemy sie zgodzić. Proszę więc o opini...
  • Genowefa(15)

Tak sie zlozylo, ze wsrod moich znajomych prawie kazda babcia ma tak na imie...Moja jedna tez (2. byla Ludwika), moj brat cioteczny ma obie babcie Genie, a kolezanki-blizniaczki tez 2 Genie (Gienie), z tym, ze jedna jest Eugenia;). Czy jest mozliwe, ze to imie znow wroci do lask? Swoja droga tak pienie brzmi po francusku Genevieve...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.