babcia

(36 wyników)
  • Jak w temacie.... Czy któraś z Was zatrudniała babcie jako nianię Waszego dziecka? Jak to wygląda ? Jakich formalności trzeba dopełnić ?
  • Jak w tytule, problem polega na tym że w razie śmierci babci istnieją podobno przepisy za sprawą których moge stracić mieszkanie. Babcia jest już osobą w podeszłym wieku i odkąd pamiętam zawsze bardzo jej zależało abym kiedyś mogła zostać właścicielem tego mieszkania. Nie mogę wykupić teraz mieszkania na własność ponieważ odnalazł się właściciel gruntu na którym znajduje się blok i od 12 lat trwa sprawa w sądzie. Wiem że to nie ma znaczenia ale jestem tam zameldowana od prawie 2...
  • W momencie śmierci mojej babcia listopad 2009 byłam na macierzyńskim. Czy przysługuje mi dzień wolny od pracy i czy mogę go wykorzystać po skończeniu macierzyńskiego tj po 25 grudzień 2009 r. Proszę o pomoc Dora
  • Witam, mam pytanie, czy ktoś orientuje się czy po śmierci babci należy się jakieś odszkodowanie z ubezpieczenia? Jestem ubezpieczona w pracy w PZU, zakład pracy odprowadza składki. Nie chcę teraz wyskoczyć jak z konopii w kadrach a takim pytaniem.... Wolę wiedzieć.
  • W styczniu tego roku zmarła moja babcia.Dowiedziałam się że pozostawiła testament allograficzny(czy jakoś tak) w którym mnie pominęła.Wujek powiedział że zostałam wydziedziczona bo on wie cxo było napisane w tym testameńcie.W tej kwestii wydziedziczenia mógł tak powiedzieć specjalnie żebym nie ubiewgała się o zachowek.Pytanie moje brzmi następująco jakie i w jakiej kolejności mam składać wnioski do sądku. Koligacje rodzinne uprawniające mnie o ubieganie się o spadek: Babcia wdowa mia...
  • Niedawno w końcu znalazłam pracę. Mam dwuletniego synka którym w czasie kiedy jestem w pracy zajmuje się moja mama. Pracuję od poniedziałku do piątku po osiem godzin. Zastanawiam się ile pieniędzy powinnam dawać mamie za opiekę nad wnuczkiem. Zaznaczę jeszcze że mieszkamy w jednym domu i mama też czasem gotuje, sprząta itp. Mojego męża praktycznie nie ma cały tydzień bo jest w delegacji. Poradźcie proszę.
  • Watek będzie o spadku i darowiźnie. Babcia właścicielka działki wraz z domem miała 2 synów, starszy mieszkał z nią założył rodzinę itp. pokrywał wszelkie koszty, inwestował i utrzymywał posiadłość. Młodszy wyprowadził się do żony urodził mu się syn, następnie się z nią rozstał( nie rozwiódł) i wrócił do matki. Mieszkali wszyscy razem. W 1993 roku babcia przepisała w akcie darowizny dom wraz z placem na starszego syna, wiedząc iż ona z młodszym synem i tak będzie tam mieszkać dożywotnio. Jes...
  • zachowek(41)

mam pytanie. Bacia przepisała w darowiźnie dom na córkę. Miała drugie dziecko syna, ale on zmarł kilka lat przed darowizną. Mam pytanie czy zatem wnuk moze ubiegac sie o zachowek?
  • Chciałabym prosić o pomoc w następującej kwestii: Babcia w 2008 r. sporzadziła w banku dyspozycje na wypadek śmierci, w której wskazała syna. Pół roku później spisała testament, w którym inaczej rozporządziła majątkiem - wskazała, ze pieniadze na rachunku bankowym przekazuje w połowie córce, a drugą połową do podziału po równo pomiedzy synów. Czy jeden z synów miał prawo wybrać pieniądze z dyspozycji bankowej? Dyspozycja nie została odwołana na piśmie w banku, ale przecież dyspozyc...
  • Witam, prosze o porade za ktora bede serdecznie wdzieczna. Mianowicie moja babcia mieszka wraz z corka i jej znajoma. Corka ma 3 dzieci a jej znajoma ma chlopczyka (1 rok i 7 mies). Ale przejdzmy do rzeczy szkoda mi babci i tego chlopca. Babcia go pilnuje ale gdy przyjdzie jej corka i maz z pracy oraz jego mama zaczynaja go bic nie tak ze dostanie klapsa w tylek i juz jest rzucany po podlodze musi ciagle chodzic powodem chodzenia jest to ze kiedys z niego byla kluseczka teraz jak po ...
  • matka ma ograniczoną władzę rodzicielską, tata ma pełną, nie byli małżeństwem, nic ich nie łączyło.Chowa go babcia, jest rodziną zastępczą. Matka i babcia ukrywają prawdę o jego ucieczkach, postępach nauce- raz już nie zdał, teraz znowu na półrocze ma jakieś 6 pał. Nie chodzi do szkoły, czy jego ojciec będzie miał kłopoty.I czemu są takie matki, których dzieci nie interesują.szok, ale ten chłopak ma 14 lat i nie widzę szans na to był porządnym człowiekiem.Pali, piwka smak także ...
  • Moja babcia zmarła 2 lata temu.Mieszkała w kamienicy należącej do PKP ( dziadek był kolejarzem). Jak się okazało po tym długim czasie, nikt się tym mieszkaniem nie interesował , stoi do dzisiaj puste. Kiedy kuzynka starała się o jego wykupienie, gdyz kiedyś tam była zameldowana, nie pozwolono jej tam zamieszkać , gdyż ewentualnie przysługuje to tylko dzieciom a nie w jej przypadku - wnuczce. Teraz nagle zainteresowali się tym mieszkaniem i pisza do nas pisma, że mieszkanie nie ...
  • Witam wszystkie e-mamy. Podczytuje was od jakiegoś czasu i postanowiłam sie was poradzić. Mam bardzo skomplikowaną sytuację mieszkaniowa i potrzebuję porady. Ale od poczatku. Mieszkamy w mieszkaniu po babci mojego męża(babcia nie żyje 2 lata). W mieszkaniu jesteśmy zameldowani,my tzn ja,mąż i nasz 2 letni synek. Przeglądając chyba cały internet czytam ,ze nie ma możliwości przyznawania mieszkania wnukom(mieszkanie przechodzi tylko z rodziców na dzieci). I tutaj nasuwa się pytanie....
  • Witam, w lipcu 2007 zmarł mój tata. pozostawił testament w którym mieszkanie zapisał babci. Jeżeli jednak babcia nie przyjęłaby by spadku lub nie byłaby w stanie go przyjąć udział w posiadaniu owego mieszkanie mój i siostry miał wynosić po 40% natomiast brata taty - 20%. tata był w separacji z mamą od kilkunastu lat i wydziedziczył ją w testamencie. babcia została zmuszona przez wuja do przyjęcia spadku. w październiku 2008 zmarła babcia. nie pozostawiła testamentu zatem 50% udziału w ...
  • Hej, może ktoś wie jak to jest z prawnego punktu widzenia: czy jest w ogóle możliwe, żeby lekarz wypisał zwolnienie dla męża/ojca dzieci, ponieważ żona jest w szpitalu i nie może się tymi dziećmi opiekować? Czy ktoś się kiedykolwiek spotkał z takim przypadkiem? Uzasadnienie jest takie, że żona idzie do szpitala, dzieci są małe i ktoś się nimi musi zająć, mąż pracuje na zmiany, więc tym gorzej. Tylko czy to w ogóle ma jakiekolwiek podstawy prawne? Jeśli tak to na co się ew. po...
  • spadek(15)

witam serdecznie, moja babcia wykupujac mieszkanie komunalne, wykupila je na jedną z ośmiora wnucząt, proszę o info, czy pozostałej siódemce przysługuje coś po śmierci babci? (dziadek rowniez nie zyje - mieszkanie babcia wykupila po smierci dziadka) z góry dziekuje za info pozdrawiam daaisy
  • potrzebuję porady prawnika - tak ogólnie... powiedzmy, iż babcia ma mieszkanie i chce je przekazać wnuczce, czy lepiej z punktu widzenia finansów - podatku do płacenia przekazać testamentem czy za życia, teraz, zrobić umowę darowizny, matka dziecka ma w tym mieszkaniu 25%, na ile musi być obecna przy tych transakcjach i czy musi się zrzekać swojej części w którymś z przypadków... dzięki z góry
  • mam prosbe o porade moja babcia jest w szpitalu, daleko od domu pobyt sie przedluza, a jej skonczyly sie pieniadze nie moze wychodzic na zewnatrz, wiec o wizycie w banku nie ma mowy jak moge jej przeslac pieniadze???
  • Proszę o pomoc w imieniu mojej mamy, sytuacja wygląda następująco: z racji wieku oraz problemów zdrowotnych mama mojej mamy została skierowana prze MOP's do domu opieki,który zabiera jej emeryturę w wysokości 1000 zł na poczet jej wyżywienia, leków. rzeczony MOP's napisał pismo do mojej mamy aby płaciła na rzecz swojej matki alimenty ( mama ma jeszcze 4 rodzeństwa, z którego zarabia tylko wujek , reszta jest na emeryturze bądź na rencie)moja mama natomiast straciła pracę i jest...
  • mam ogromny problem. babcia mojego narzeczonego jest bardzo chora. dziś dziadek oswiadczył ze jeśli umrze nie pochowa jej. nie zrobi pogrzebu. umówił się z nią podobno, ze jeżeli ktoreś z nich umrze to drugie skremuje ciało i zostawi w domu. a pogrzeb będzie dopiero jak to drugie umrze. żeby byli razem pochowani. ich synowie nie zgadzają się na takie coś. chciałabym się dowiedzieć czy może tak zrobić???? mam nadzieje ze nie jest to zgodne z prawem. proszę o odpowiedz z odnośnikami do o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się