babcia

(136 wyników)
  • Problem pojawił się w wakacje, odkąd tesciowa mieszka u nas na stałe w związku z przyjściem na świat młodszego rodzeństwa. Moja córka kompletnie nie akceptuje babci. Nie wita się z nią rano, kiedy wstaje, nie chce z nią jesc przy jednym stole, nie ma mowy o buziakach i przytulaniu. Często zdarza jej się powiedzieć innym:”nie kocham babci” , albo „lubie mamę, lubię tatę, braciszka, wszystkie zabawki, domek, garaż, samochód..” i tylko czeka kiedy babcia spyta: „a ...
  • Witam, Mam problem z moją 4-letnią córeczką i moją matką. Otóż moje i męża stosunki z moją matką są złe, jesteśmy pokłóceni, nie utrzymujemy kontaktów, nie odwiedzamy się. Natomiast postanowiliśmy być ponad to i nie utrudniać babci kontaktów z wnuczką, tym bardziej, że mała ją uwielbia. Od dłuższego czasu jednak moja matka próbuje skłócić mnie z mężem, podkopać jakiś dołek, usnuć intrygę i co najważniejsze dla niej, udowodnić, że mój mąż jest dla nas niedobry, a jego rodzice są złymi d...
  • Od duższego czasu nosze się z zamiarem napisania tego postu i dziś postanowiłam to zrobić. Mam 8 letnią córkę i 6 letniego synka i 3 letnią córeczkę. Problem jest z babcią. Zacznę od tego, że babcia miała przyjechać do nas na wakacje na 2 tygodnie, ponieważ jej narzeczony wyjeżdża do siebie. Pierwszego dnia nakupowała dzieciom prezentów, drugiego dnia zabrała córcię na cały dzień. W tym czasie młoda kupiła: biżuterię w sporych ilościach, kosmetyki do malowania, zestaw do pazkokci, dwie tor...
  • Moja corka odkad miala 10 mscy na widok mojej mamy( a swojej babci)zawsze wybuchala placzem.Nie mialam i nie mam najmniejszego pojecia skad takie zachowanie moze wynikac.Na codzien corka nie ma kontaktu z babcia poniewaz mieszkamy daleko poza Polska.Moja mama bardzo stara sie aby corka(jej wnuczka) miala wszystko co sobie zamarzy-kupuje jej slodycze,gotuje obiadki,proponuje zabawy,wspolne wyjscia.W odpowiedzi moja corka potrafi byc bardzo arogancka,niemila do tego stopnia ze odtraca moja mame...
  • Witam Moj synek ma 3 lata i spotyka sie z babcia 2 razy w tygodniu. Za kazdym razem dostaje cos od babci. Jesli chodzi o drobiazgi typu slodycz, soczek czy kolorowanka to nie mam nic przeciwko. Ale co tydzien dostaje jakas zabawke.. Ma ich juz duzo, zarowno w domu jak i u babci. Ostatnio nawet sam pytalo co babcia mu kupi.. Czy to dobre dla dziecka, ze dostaje prezent co spotkanie? Czy waszym zdaniem doceni ich wartosc?My widzimy ze syn lepiej sie bawi jak ma mniej zabawek, wymysla sam zabaw...
  • W ubiegłym tygodniu zmarła moja Mama. Śmierć nastąpiła dość szybko na skutek powikłań pooperacyjnych. W czasie, kiedy Mama była w szpitalu, mój 7,5-letni syn miał infekcję układu pokarmowego (chyba jakaś jelitówka). Do tego pojawiły się bakterie w moczu. Leczony był antybiotykiem. 2 dni po skończeniu brania leków i jednocześnie 2 dni po pogrzebie babci, u syna pojawiły się nudności i odruch wymiotny. Pediatra dała skierowanie na powtórne badanie moczu i krwi. Ale tak sobie pomyślałam, czy ta ...
  • moja prawie 3,5 letnia corka ma problem z moja mama. Nie wiem dlaczego, ale od momentu kiedy zaczela byc swiadoma wszystkiego ok 2 r.z przy spotkaniach ( nie czestych bo mieszkamy za granica) miala neatywny stosunek do mojej mamy. Odpychala ja, nie chciala z nia sie bawic... w tej chwili robi to samo, abo po porstu mowi ze nie lubi babci J. Moja mama ma 70 lat, ale nie jest "typowa babcia'' - nie wyglada na swoj wiek, jest dosc energiczna, mila i ciepla.. od wielu lat dorabia jako niania. w...
  • Witam! Nakreślę najpierw sytuację: moja córeczka dwulatka, moja mama zajmuje się nią kilka razy w tygodniu. Ja pracuję, mieszkamy z rodzicami. Problem polega na tym, że córka czasem bardzo negatywnie odnosi się do babci. Na przykład: babcia wchodzi do pokoju, reakcja córki: "uciekaj, idź stąd, nie chcę baby, chcę mamusi". Albo inny przykład: córka bawi się zabawką, babcia przechodzi obok niej, reakcja dziecka: "nie zabieraj mi zabawki". Skąd pomysł, że babcia chce jej coś zabrać, tego nie wie...
  • Nie wiem czy to właściwe forum,pewnie nie. Sytuacja z babcią może mieć równiez wpłay na dzieci dlatego mimo wszystko tu pytam. Mieszkamy ( nasza 4 ) z moją babcią, ja się nią opiekuję.Ma 83 lata i okropny charakter.Ma totalnie w nosie mój trud , moje sprzatanie.Notorycznie proszę aby jadła nad telerzykiem z fotela ( ma stół ) ale jak tylko nie ptzre chodzi w kanapką w buzi i potem jest syf na podłodze ( dzieci po tym chodzą, mały zjada ). Tylkou niej jest dywan, więc często co 2 dzień musz...
  • Jak słyszę ten tekst, to mną aż trzęsie... Właściwie to nie wiem, czy to forum jest właściwe, bo większy problem jest z babciami, nie z dzieckiem, ale może macie dobre rady... Mam synka, 3,5 roku. Generalnie nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Razem z mężem i nianią (do przedszkola idzie dopiero od wrzesnia) staramy wychowywać go na dobrego i kulturalnego człowieka :) Co to znaczy? na przykład to, że sprzątamy po sobie, po jedzeniu i zabawie; że nie bije się ludzi i zwierząt (mamy 2 ...
  • Od jakiś 2 miesięcy synek (4,5 roku) kilka razy dziennie powtarza, że nie lubi babci. Wygląda na ciągle obrażonego na nią (babcia mieszka z nami). Jego niechęć do jej osoby jest na tyle ogromna, że jak zostaję z nią np. podczas choroby to zamyka się w pokoju i nie pozwala jej wchodzić. Pozwala na to natomiast dziadkowi. Babcia raczej nie zrobila mu nigdy krzywdy. Jedyne co może zastanowić to krytyka moich sposobów wychowywania w obecności synka że np. po ataku furii go przytulam, daję buziak,...
  • Odkąd córka skończyła 1 rok 7 miesięcy raz w tygodniu przez kilka godzin opiekowała się nią teściowa. Wyglądało na to, że wszystko jest w porządku, widziałam, ze teściowa bardzo cieszy się, że może opiekować się wnuczką i jest cała za nią, nawet może zbyt pobłażliwa i zbyt daje sobie na głowę wchodzić. Niestety ostatnio powtarza się, że córeczka nie chce z babcią zostać. Za pierwszym razem pomyślałam, że może ma akurat gorszy humor. Za drugim też znalazłam na to jakieś wytłumaczenie... Zaczęł...
  • Witajcie. Miesiąc temu zmarła mi Mama. Pięcioletnia córka była z nia związana i bardzo zżyta. MAluje sama dla niej laurki ale czasem gdy idziemy na grób zaczyna płakać i pyta: Co będzie jak Aniołki iPan Jezus przestana się opiekować babcią?? Gdy w radiu usłyszy piosenke Pójdę boso wybucha w płacz....sa takie historie i najbardziej trudna. Dzień Babci i Dziadka w zerówce. Rozmawiałam z tata i niechce pójść do szkoły sama niewiem co zrobic. Pani w zerówce podpowiada by córka została w domu b...
  • Witam. Staś ma dwa lata i 10 miesięcy. Z babcią (moją mamą) spotykamy zawsze w niedzielę, zazwyczaj na spacerze. Staś jest w babci zakochany, babcia uważa, że to najwspanialszy wnuk (siostra ma dwie córki już nastolatki). I wszystko było świetnie, ale ostatnio zostawał kilka razy u nas w domu z babcią, bo ja musiałam wyjść do dentysty. (Staś bardzo chętnie zostaje, nie zwraca uwagi na to, że wychodzę/wychodzimy.) Po pierwszym zostaniu z babcią Staś przestał siusiać na sedes (nakładkę), dłuż...
  • Witam, od roku moja 3 letnia coreczka zostaje u babci gdy wychodzimy do pracy, wiadomo początki były ciężkie ale szybko przywykła do nowej sytuacji. Na przełomie roku mieliśmy z mężem 2 tygodnie wolnego i mała była z nami, teraz gdy wrociliśmy do pracy córeczka nie chce jeździć do babci, co dziennie płacze i marudzi, że nie chce do babci. Nie podaje żadnego konkretnego powodu dlaczego nie chce tam jechać, chociaż próbowałam się dowiedzieć czy coś się u babci wydarzyło co ją do niej zniechęc...
  • Nie wiem jak i co sie stalo? Od 4 mies. jest z nami babcia (przyjechala w odwiedziny na 5 mies i juz niedlugo wyjezdza). Synek 3,5 roku chodzi do przedszkola na 2 dni a 3 dni z babcia pozostaje w domu. Od jakiegos moze miesiaca lub 1,5 zachowuje sie skandalicznie. Jak wracamy do domu nie chce widziec babci i krzyczy "nie babcia, nieeee" Nie chce czasem wejsc nawet do domu. Pare razy podszedl i ja uderzyl.Oczywiscie zawsze musi ja przeprosic. ALE!! najbardziej lubi sie bawic z babcia. Jak gdzi...
  • Witam. Już nie wiem co o tym myśleć. Córka skończyła 14miesięcy. Od września chciałam wrócić do pracy i córka miała zostać z babcią, moją mamą. Problem polega na tym że ona nie chce do babci pójść na ręce. Chwilkę pobawi się z babcią i na tym koniec. Każda moja próba wyjścia nawet do drugiego pokoju kończy się płaczem i szukaniem mamy, do babci nawet na ręce nie chce pójść tak więc mama nawet nie ma możliwości jej pocieszyć, przytulić itp., ucieka i płacze. Babcia odwiedza wnuczk...
  • Od tygodnia mam Wielki problem Moja 3 letnia corka przez wiekszosc dnia jest pod opieka babc ktore ja rozpieszczaja pozwalaja na wszystko Ola jak wraca od babci nie pamieta ze istnieje kosz na smieci i takie tam. My z mezem nie reagujemy na wymuszanie placzem uczymy ze trzeba po sobie sprzatac zabawki, czasami wydaje mi sie ze jestesmy za surowi dla niej. I wlasnie od tygodnia jak jej czegos zabronimy np wspinaczki na okno i wychylana sie gdy jest otwate, albo powiemy ze jak j...
  • Mamy z mężem taki problem.Jako nowocześni rodzice,ale nie fanatyczni,pozwalamy naszym córkom na wiele.Głownie jednak chodzi w tym wypadku o starszą,sześcioletnią.I przede wszystkim o jedzenie i stosunek do jedzenia.Otóż jest typowym niejadkiem. Pozwalamy jej zatem by jadła głównie to co lubi,warzywa,owoce,mięso,produkty mleczne.Teściowa,która mieszka blisko i ma częsty kontakt uważa że głodzimy dziecko i że powinna jadać częściej i więcej.Zwykle córka je 4 razy dziennie.Jednak ...
  • Mam problem z moim 5-letnim synem... a może z teściową ...? Proszę o radę, jak postępować w sytuacji, kiedy w miarę "normalne" :-) , bezproblemowe dziecko u babci zaczyna zachowywać się okropnie. Synek nie sprawia nam - rodzicom większych kłopotów - wszystkie jego humory, niegrzeczność, rozrabianie są jak najbardziej w normie, udaje nam się nad nimi zapanować, w przedszkolu też nie ma problemów. Niestety problem zaczyna się w czasie wizyt u babci (tylko jednej, drudzy dziad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się