babcia

(36 wyników)
  • Witam serdecznie, Mam pytanie może któraś z Pań ma ściągnięte przepisy naszej babci forowiczki na swój komputer? i mógłaby się podzielić droga emailową,tymi przepisami- byłabym wdzięczna. Pozdrowienia dla babci - jest Pani wielkim wzorem do naśladowania.
  • a ja się czepiam i robię teściowej na złość...Bo uważam, że to nie jest danie dla 2-latka. Żeby to było raz na jakiś czas...Tymczasem mały dostaje je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ręce mi opadają! Niby cielęce, ale wydaje mi się, że chyba lepsza by była kiełbaska gotowana, niż to nie wiadomo co. Niestety Kubkowi smakują te parówki, więc teściowa faszeruje go kiedy wlezie. RATUNKU! Może one są naprawdę dietetyczne i delikatne a to ja się niepotrzebnie denewuję? (za przeproszeniem, mnie po ...
  • Witam, szukam przepisu na łamańce - przepisu na ciasto na łamańce ALE wszędzie znajduję łamańce - ciasteczka, które wtyka się do masy makowej Moja Babcia robiła łamańce w ten sposób, ich piekła duże płaty ciasta, ono było takie suche, sztywne i niesłodkie - następnie po upieczeniu je łamała i nasączała chyba mlekiem być może wymieszanym z miodem i dopiero dodawała do maku - i to było super! Ktoś tak robi, zna przepis?
  • WITAM. PROBOWALAM ZNALESC PODOBNY TEMAT ALE JAKOS NIE MOGLAM TRAFIC. OTÓŻ MOJA CORKA ZARAZ SKONCZY 2 LATKA I NIESTETY NADAL NIE JE ZADNYCH PRODUKTÓW MLECZNYCH. NIE CHCE ZADNYCH JOGURTÓW, SERKÓW, KEFIRÓW, MAŚLANEK TWAROŻKÓW, BUDYNIÓW, KIŚLI ITD ITD. KAŻDA PRÓBA DANIA JEJ CHOCIAZ ODROBINKE KONCZY SIE NIE POWODZENIEM, A NIE DAJ BOZE NIECHCACY POCZUJE CIUT CZEGOŚ MLECZNEGO NA USTACH TO PLUJE I PŁACZE I WYCIERA SIE. NAWET JAK JEJ CHCE ZMIESZAC NP Z OWOCAMI CZY PLATKAMI ITD TO JAK WIDZI ...
  • Starałam się jak mogłam by synek jak najpóźniej poznał smak słodyczy ale dzięki pomocy babć nie udało się... ciągle podarunki w postaci cukierków itp. Z reguły ukrywałam i potem sama zjadałam jak mały spał. Ale miałam wyrzuty sumienia, że to dla małego a ja mu zjadam więc dałam raz spróbować - synkowi strasznie posmakowała czekolada. Teraz jak widzi cukierka w świecącym papierku to aż piszczy i skacze żeby mu dać... no i wszystko robie i ukrywam te słodycze ale czasem jest wpadk...
  • Proszę o podpowiedzi i przepisy, które pozwolą mi zachęcić córeczkę do próbowania/jedzenia i urozmaicić Jej ubogą dietę. Córeczka skończyła 12 m-cy i jest niemal wyłącznie piersiowa, je niewiele innych rzeczy - z założenia "suchych". Są to więc: płatki kukurydziane (takze pełnoziarniste), pieczywo(w tym chlebek chrupki), jabłuszka suszone w formie chipsów (bez dodatków), pojada ostatnio cus-cus na sypko, kaszę jaglaną (rączką - co nieco zostaje w buzi), kurczaczka panierowanego ...
  • Mam w rodzinie dziecko, 4-miesięczne, ktoremu od urodzenia podawana jest glukoza. Urodziło się 3 tygodnie przed terminem i wowczas matka z babcią tłumaczyły, że dziecko musi być dopajane glukozą bo jest wcześniakiem (o ile mi wiadomo urodzenie 3 tyg. przed terminem to nie katastrofa). Wszystko super, tyle że ta mała dostaje tą glukozę do dziś! Do soczku z wodą w proporcjach 50:50 dostaje łyżeczkę glukozy dodatkowo. Pytam się po co? Dziecko waży ponad 7 kg i wygląda jak zapaśnik sumo.
  • borykam sie caly czas z problemem co dawac dziecku do jedzenia. czytam bierzace informacje na temat zywienia dzieci i staram sie tego trzymac. ale slysze nieraz ze ja dostawalam grysik na mleku krowim (poczatkowo mieszanym z woda) slodzonym cukrem i nic mi nie jest. co myslicie o tych pokoleniowych roznicach
  • Mojej rocznej córeczce zawsze przygotowywaliśmy posiłki na wodzie Żywiec.Stoi sobie przegotowana w garnuszku.Mój mąż czasami kupuje wodę cytrynową z tej serii, dla siebie oczywiście. Specjalnie stawiamy ją gdzie indziej ale moja mama lubi sprzątać i dzisiaj po pracy... przygotowałam na tej wodzie mleko dla córci. Dopiero później mąż szuka swojej wody, próbuje tą w garnuszku a tu babcia przegotowała wodę cytrynową. Nie wiem czy mam śmiać się czy płakać, boję się, że podczas gotowania te dziwne...
  • Większość mam skarży się na brak apetytu u dzieci. Ja mam inny problem. Mój dwuletni synek przy wzroście 96cm waży 19kg. Je wszystko, wszędzie i zawsze. Zje płatki śniadaniowe, prosi o kanapkę, zje obiad, krzyczy, że chce banana albo jogurt. Nie chcę, aby chodził głodny, ale boję się, że wyrobię w nim złe nawyki żywieniowe. Oczywiście, babcie uważają, że przesadzam i trzeba dać kiedy chce i cieszyć się, że dziecko żywe i zdrowe. Dadam jeszcze, że mój starszy, czteroletni synek dla...
  • Mój syn ma 8 miesięcy,nie należy do chudziutkich.Oceńcie proszę czy dużo je? 6rano- 180ml mleka modyfikowanego bebilon pepti 10-tak samo 14-zupka 125ml lub obiadek 125ml (słoiczki bobovita) 18-deserek owocowy(pół sloiczka 60ml) 21-mleko modyfikowane 210ml,do tego dodane 2łyżeczki kaszki kukurydzianej lub zamiennie kleiku ryżowego W nocy nie je i nie pije,przesypia do rana. W ciągu dnia nie podaję mu żadnych przekąsek,do picia dostaje wodę,czasami herbatkę malinową.
  • Bo ja roznicy nie widze, ale moja babcia owszem :P Mam jej kupic pulpety w sloiku, bron boze nie klopsiki! Jak dla mnie to to samo :P Ktos mnie oswieci?
  • Piszę, bo od dłuższego czasu zastanawiam się czy moje postępowanie kiedyś nie wyjdzie mojemu synkowi na złe. Dotyczy jedzenia. Mój 3 latek marudzi np.przy obiedzie, jeśli podam mu zupę, której jak mówi 'nie lubi'. Ale pamietam, ze jakiś czas temu ją jadł i nie narzekał, więc teraz tez ją ugotowałam. Wtedy ja odpowiadam: nie jedz, ale ja z Tadkiem-niejedkiem nie pójde dziś spac i nie opowiem mu bajeczek. On zaczyna wrzeszczec. Ja tez, bo do szewskiej pasji doprowadza mnie jego krzy...
  • Gluten(4)

Dziewczyny poradzcie!!! Chce swojemu synkowi 6 miesiecznemu podawac gluten tylko nie wiem jak to robic Kupilam zwykla kasze manne i wczesniej podawalam mu juz zupki ze sloiczka. Czy ta kasze manne gotowac? na wodzie? czy jakos inaczej? i dodawac to do zupki ze sloika? Wiem ze gerber ma taka nowac..zupka jarzynowa z kasza manna ale ciezka ja znalesc...moze jaka inna firma tez to ma? (HIP...bOBOVITA?)
  • Mój synek za 3 dni skończy 8 miesięcy.Dostaje do jedzenia tylko gotowe produkty w słoiczkach.I tu zaczyna się problem.Lubi,nawet kocha jeśc,ale słoiczki z napisem-po 5 miesiącu.Czyli takie obiadki,w których nie ma żadnych grudek.Parę razy próbowałam mu podac danie-rosołek z ryżem albo pomidorowa z kaszką i był ogromny płacz.Tak samo nie chce mi jeśc kaszy,bo gęstrza od mleka i ma grudki.Co robic?Jak go przekonac?Ma już 4 ząbki,rosną kolejne.Mógłby coś innego spróbowac.pomocy
  • Moja córcia ma teraz 14 miesięcy. Odkąd skończyła roczek moja teściowa zaczęła mi udzielać porad kulinarnych, a dokładnie co powinnam gotować swojemu dziecku. Od samego początku starałam się jej to łagodnie wytłumaczyć, że chcę gotować zdrowo tylko z przyprawami ziołowymi, że mała ma refluks i nie może jeść mocno przyprawionych potraw i smażonych bo to go nasila. No i tydzień temu teściowa opiekowała się naszym dzieckiem praktycznie cały dzień, bo oboje z mężem pojechaliśmy do znajomych w o...
  • Niedawno udało nam się po trosze przekonać teściową, by nie raczyła naszego synka czekoladami (młody ma silną alergię na mleko). No więc, ponieważ on taaaakie biedactwo, jako rekompensata braku czekolady pojawiły się SOLONE ORZESZKI ZIEMNE w opakowaniach 0,5kg na tydzień (!!!) "Przygotowuję się" do wybicia teściowej z głowy dawania w prezencie synkowi tych orzeszków, ale jedyny argument, jaki obecnie przychodzi mi do głowy to taki, że sól obciąża nerki i negatywnie wpływa na ciśnieni...
  • jak zrobić jakiej maki uzyć, jaki typ , czy musi być pełnoziarnista. chciałabym zrobić z orkiszowej.
  • cześć dziewczyny, chciałabym urozmaicić obiady mojej córce i myślałam, aby zrobić np ryż/ziemniaczki/makaron z drobno posiekanym mięskiem lub rybką i do tego kilka warzywek na parze rozgniecionych widelcem. Bez dodatku jakiegoś sosu wydaje się to jedzenie jednak bardzo suche. Co mogłabym dodać do takiego jedzonka dla 10cio miesięcznego dziecka? Ostatnio gdzieś przeczytałam że do wywaru z warzyw/mięska można dodać trochę serka topionego, czy gotujecie w ten sposób dla swoich pociech? Byłaby ...
  • Tak sobie czytam różne wypowiedzi mam i nie wiem co mam robić! Wszystkie książki i poradniki piszą by dzieku podać pierwsze jedzonko w 5 m-cu życia a jeśli karmione jest piersią to w 7 m-cu. A tu dowiaduję się że mamusie swoim pociechom na 5 m-c życia zamiast tortu serwują ZIEMNIACZKA. Inne mamy podają herbatki Hipp a ja NIC. Karmię piersią - więc czy powinnam już coś podać swojej 4,5 miesięcznej córeczce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się