-
Witam
Chcialabym pomoc mojej rodzinie, ale nie wiem jak.
Zaczne od tego, jestem dorosla osoba, ktora nie mieszka juz z rodzicami. Moi rodzice mieszkaja z babcia. Ale problem lezy miedzy moja mama a babcia.
Moja mama od zawsze miala kiepskie relacje z babcia. Mlodo opuscila dom rodzinny, po czesci zeby stamtad uciec. Babcia zawsze byla bardzo konserwatywna, a mama byla buntowniczka. Przez wiele lat ich relacje byly poprawne, przyjezdzalismy w odwiedziny do babci na weekend i jakos bylo.
J...
-
Chciałam prosic o porade w nastepujacej sprawie. Mam babcie- ponad 90 letnia, ktora jest osoba o trudnym charakterze. Oczywiscie byla taka chyba cały czas- ale ja dopiero teraz jako weteranka roznych terapii (; pewne rzeczy zauwazam wyraźnie.
Jest osoba bardzo dzialajaca na moj stan zdrowia- dzisiaj z trudem wytrzymalam 40 minut u niej- kazda chwila owocuje krytyka, probami zdominowania, absurdalnymi zarzutami, czasem jest wprost obrażanie.
Jestem osoba cierpiaca na zaburzenia odzywiania...
-
Mój problem dotyczy mojej babci - nie wiem, gdzie mam się poradzić, postanowiłam spróbować tutaj.
Mam 30 lat, mieszkam z mężem i naszym dzieckiem w domu mojej babci. Przy wprowadzeniu się babcia podpisała ze mną umowę użyczenia mieszkania, z której jasno wynika, że jako wnuczka mogę tu przebywać z moją rodziną, korzystać z mieszkania bez czynszu na czas nieokreślony, po prostu prowadzić nasze życie codzienne. Dodam, że sama mieszka na tej samej posesji, z 40 m dalej w drugim domu.
I tu ...
-
Sytuacja w sumie długa do opisania ale postaram się wymienić najważniejsze fakty.
Dziecko ma 2 lata, jest do mnie bardzo przywiązane. Nie można się dziwić, ponieważ przez większość dnia tylko ja się nim zajmuje. Nie pracuję, więc poświęcam czas na dziecko i dom. Oczywiście codziennie w czasie spacerów "odwiedzamy kogoś", wieczorami jeździmy do jednej bądź drugiej babci. Synek jest bardzo społeczną istotą, i uwielbia kontakt z dziećmi i innymi ludźmi, ale lubi też kiedy ja jestem blisko.
P...
-
Mamy 3 dzieci , 2 synów i córkę .
Babcia faworyzuje chłopców, najczęsciej ignorując istnienie wnuczki.
Przykład z dzisiaj:
za 2 dni wszyscy wyjeżdzają na wakacje .
Babcia przyniosła paczki ze słodyczami dla chłopców, dla mojej córki ani lizaka.
Nie chodzi o te słodycze , ale o fakt i przykrość jaką sprawia.
Babcia ma tylko 1 syna , mojego męża i tylko nasze dzieci( w roli wnuków).
Mam ochotę odwieżć jutro te słodycze babci z komentarzem adekkwatnym do sytuacji, czyli będzie afera.
T...
-
Mam corke 9 miesiecy. I problem z tesciowa.. Z tesciowa od poczatku znajomosci mialam bardzo dobry kontakt. Lubilysmy sie. Przez rok razem z mezem mieszkalismy z nia. Bylo wszystko ok. Potem sie wyprowadzilismy. I urodzila sie nasza coreczka. I tu zaczal sie problem. Tesciowa oszalala na jej pukcie. Mowi o niej 'moja krolewna'. Non stop by ja nosila na rekach. Jak przyjezdzamy do niej to nawet sie z nami nie wita, tylko wyrywa nam dziecko i w zasadzie do konca wizyty z nami nie gada tylko n...
-
Czy teściowa może wymagać od nas, żebyśmy przywozili jej 3-letniego synka niemal codziennie? Nie mam zwyczajnie na to ochoty. Jak mały wraca od niej to jest rozklejony, płaczliwy, przewrażliwiony na swoim punkcie, tam robi to na co ma ochotę czyli przez większość czasu ogląda bajki i to jakieś okropne, mówiłam żeby mu takich nie puszczali ale oni w to nie wnikają, tylko pytają wnusia co chce i to jest ich wyznacznikiem. Poza tym babcia karmi go samym ciastem i czekoladą, mamy z synkiem proble...
-
Czy mogę oczekiwać od babci, która opiekuje się moimi dwoma synami (7 i 9 lat) aby egzekwowała od nich kary, które na nich nałożyliśmy?
Może będzie łatwiej mnie zrozumieć na przykładzie. Mój starszy syn doznał urazu nogi co zakończyło się włożeniem jej w gips. W związku z tym ponad dwa tygodnie siedzi w domu z babcią. Żeby jej było łatwiej i jemu tak bardzo się nie nudziło odwiesiłam wcześniejszą karę na komputer. Jednocześnie miał tez obowiązki czyli czytanie książki oraz odrabianie lek...
-
Proszę o radę. Chwilowo zmuszona jestem mieszkać z powrotem z rodzicami. Mam
dwoje dzieci 2-latka i 6-latka. Nie mieszkamy z ich ojcem. Moja matka od
zawsze wpadała w kilkunastodniowe ciągi alkoholowe pomiędzy którymi były
dłuższe i krótsze przerwy. Ja oczywiście borykam się w moim dorosłym życiu z
syndromem DDA ale mam tego świadomość i jakoś sobie radzę. Gorzej, że teraz
moje dzieci patrzą jak babcia (idolka zwłaszcza starszego syna) wpada w ciąg i
śpi całymi dniami, a jak nie śpi to ...
-
Problemem zawsze było posłuszeństwo córki, generalnie miała dużo swobody, ale chciała zawsze mieć swobodę całkowitą. A dokładnie to ona chciała od pewnego czasu "rządzić" w domu. OD kiedy wróćiła z "Zielonej szkoły" z chłopakiem, zaczęła wracać w nocy, aż pewnego dnia nie wróciła wcale. Telefonu nie odbierała. Następnego dnia udałam się do szkoły, gdzie umówił się z nią psycholog szkolny. Cóka skarżyła się, że nie pozwalam jej chodzić po nocy, że ma za duzo obowiązków itd. Tłumaczyłam wszystk...
-
Zastanawiam się jak rozwiązać naszą sytuację.
Nie utrzymujemy kontaktu z mamą i siostrą mojego męża. Jesteśmy od wielu lat w konflikcie, którego podłożem są relacje między moim mężem a jego mamą, która nie chce zauważyć, że jej syn dorósł, ma własną rodzinę i podejmuje własne decyzje. Problemem jest również nasze małżeństwo – to że mąż założył własną rodzinę i ma za żonę mnie – wielokrotnie podejmowaliśmy próby nawiązania fajnych stosunków z rodziną męża, niestety nie udało się....
-
Dlaczego czasem tak jest, bo ja nie rozumem, mam czterolatkę, którą
babcia się w ogóle nie interesuje.Mieszkamy w tej samej
miejscowości. Nie chodzi mi o "wyręczenie mnie", a o utrzymywanie
kontaktów. Ma 4 lata, przez ten czas zabrała małą slownie 3 razy na
spacer przed dom, nigdy nie zabrała jej na wesołe miasteczko, do
parku, na jakąś wycieeczkę.Boli mnie to bardzo, bo mała tak bardzo
garnie się do niej "babcia, babcia", a babcia uśmiech i myk - zawsze
musi coś załatwić ważneg...
-
Jestem ciekawa Waszego zdania na ten temat. Moja siostra podrzuca kilka razy w tygodniu 9 letniego syna babciom, obowiązkowo przynajmniej jeden raz z noclegiem....Przedtem to on nawet to lubił, teraz widze nie bardzo. To duży chłop, z babciami mu sie już nudzi. Matka traktuje go jak rzecz, która jej w domu chyba przeszkadza. Siostra pracuje w domu i tłumaczy się, że jest taka zapracowana. Tymczasem dzieciak w trzeciej klasie ma juz sporo zajęć w szkole /ona ma sporo czasu wolnego/, ponadto ta...
-
problem jakich wiele, w sumie chyba nie do rozwiązania, ale może
ktoś będzie miał jakiś pomysł.
Jeszcze pół roku temu dzieci zostawały z moją teściową raz w tyg, i
nie było problemu. Póżniej była kilku miesięczna przerwa i teraz z
teściową zostają ok. 3 dni w tyg od 15 do późnego wieczora, kładzie
je spać. W sumie wcale się nie dziwię córce (ma 4,5 roku), bo
teściowa jest osobą apodytktyczną, nie rozpieszcza wnuków- na 5 co
ich ma tylko mój starszy syn (6,5 lat) ją lubi i nie n...
-
Witam,
Mam problem z moją mamą, a babcia mojej 1,5 rocznej córeczki. Mieszkamy z moją
mamą, osobą samotną, aktywną zawodowo, o trudnym charakterze. Ja jestem na
wychowawczym (dziecko wymaga rehabilitacji), więc babcia się dzieckiem nie
zajmuje. Niestety recesja szaleje, firma cienko przędzie, ja do pracy iść nie
mogę, bo rozwój mojego dziecka wciąż wymaga ogromnych nakładów pracy, i nie
mamy możliwości się wyprowadzić.
Problemem są kontakty babci z małą - na złość łamie moje prośby i...
-
Nie jestem pewna, czy to dobre forum na ten wątek, ale problem choc zaczyna
się od 3,3 letniej corki - właściwie dotyczy babć i dziadka.
Chodzi o ich reakcje na złość małej.
Zarówno moi rodzice jak i teściowa mają problem z zaakceptowaniem złości, jako
po prostu sposobu wyrażania trudnych uczuć. Złość jest zla. Nie wolno jej
okazywać.
I mimo moich protestów, próśb i wskazówek na złość córki reagują no, na
przykład tak:
- Ojeeeejj, ale brzydka sie robisz jak tak krzyczysz, ...
-
Mam 4,5 letniego synka i problem z babcią - otóz tak się złożyło że
przez jakiś czas miałam remont łazienki i na ten czas
przeprowadziłam się z synkiem do babci i tu zaczyna się mój problem.
Babcia jest osobą despotyczną i nie znosi jak ktoś ma inne zdanie
niż ona. Rozpieszcza mojego syna kiedy ja mówią że czegoś mu
niewolno np. było już dość późno mój syn chciał pobiec do sąsiada
odwiedzić jego córkę ja powiedziałam że absolutnie jest już późno i
to nie pora na wizyty - syn się...
-
od kilku lat moje stosunki z moją mamą są fatalne ...
ostatnimi czasy obserwuję, ze jej zachowanie nie jest naturalne, kiedy
zwierzyłam sie przyjaciółce z moich problemów z mamą, ta zasugerowała chorobę
psychiczną,
sama nie wiem, jednak im dłużej sie zastanawiam, tym bardziej wydaje mi sie to
prawdopodobne, moze to jakas psychoza maniakalno-depresyjna albo cos zupełnie
innego, bo czy to normalne, ze 60-letnia kobieta płacze, kiedy jest
niezadowolona z wyniku wizyty u fryzjera ? poza ty...
-
Mam odwieczny problem - kompletnie nie dogaduję się z teściową,
szczególnie w kwestii wychowywania mojego trzyletniego synka. Ona
jest przewrażliwiona, a ja chyba "niedowrażliwiona";) Problem
poważny, bo teściowa mieszka u nas i szanse, ze to ulegnie zmianie
są nikłe, przynajmniej przez najbliższych kilka lat. Teściowa pełni
ważną rolę w naszej rodzinie, jesteśmy jej wdzięczni, bo pomaga
(zajmuje się dzieckiem) kiedy tylko o to poprosimy, jest troskliwa,
poświęca dziecku maksimu...
-
Niewiem jak postąpić... Niedługo wracam po macierzyńskim do pracy i
zastanawiałam się nad tym by dzieckiem zajęła się moja mama. Nie za