babcia

(31 wyników)
  • Mamy 3 dzieci , 2 synów i córkę . Babcia faworyzuje chłopców, najczęsciej ignorując istnienie wnuczki. Przykład z dzisiaj: za 2 dni wszyscy wyjeżdzają na wakacje . Babcia przyniosła paczki ze słodyczami dla chłopców, dla mojej córki ani lizaka. Nie chodzi o te słodycze , ale o fakt i przykrość jaką sprawia. Babcia ma tylko 1 syna , mojego męża i tylko nasze dzieci( w roli wnuków). Mam ochotę odwieżć jutro te słodycze babci z komentarzem adekkwatnym do sytuacji, czyli będzie afera. T...
  • właściwie prababcia... miałam dzisiaj dramatyczny telefon od koleżanki,mieszka pod Warszawą.jej babcia mieszka daleko,kilkaset km stąd,babcia jest chyba po wylewie,ale chodzi do wc;ma zaniki pamieci i na pewno postępującą demencję.jak to osoba po 80-tce.i właśnie dzisiaj ta moja koleżanka dowiedziała się,że jej mama oddaje babcię do DPS-u,bo nie daje rady z opieką.ta mama ma w ogóle depresję z powodu opieki nad tą babcią,nigdy tego nie chciała robić,ale się zmusiła...koleżanka już daw...
  • Witam,jestem babcią i mamą zarazem. Jestem mamą szóstki i babcią(narazie) tylko jednego szkraba. Chętnie pogadam z innymi wieeelodzietnymi mamami. Pozdrawiam
  • Podejrzewam, ze wiekszosc mam wielodzietnych to mamy pelnoetatowe.No ale bywaja takie sytuacje, kiedy trzeba np z jednym dzieckiem pojechac do lekarza, zalatwic cos w urzedzie, gdzie krzywo patrza na obecnosc maluchow itp.. Chodzi mi wlasnie o takie sytuacje.Podzielcie sie, jak to zyciowo rozwiazujecie.Pomijacac rozwiazanie, gdy babcia jest na kazde zawolanie.
  • Czy są tu wielodzietne babcie? JA JESTEM!!!! Mam czworo własnych dzieci, prawie wszystkie dorosłe, i czworo ukochanych wnucząt- Anielkę, Julianka, Zosieńkę i Justynka.Zosieńka i Justynek urodzili sie w 2005 r. Fajnie, co?
  • Witam! Opisze sytuacje od poczatku bo musze sie zwyczajnie wyzalic. Otóż mój ojciec ma dwóch braci i siostre.Jeden brat wyemigrował do Włoch juz bardzo dawno temu,drugi zmarł tragicznie kilka lat temu,a siostra mieszka w innym miescie od wielu lat.Babcia (taty mama) od wielu lat mieszkała sama(pisze mieszkała bo juz niezyje),opieka nad nia zawsze przypadała w udziale mnie i w mniejszej części także mojej siostrze(mnie bardziej bo mieszkalam najbliżej),to ja robilam babci zakupy,biegalam do ...
  • Tak po prostu chce sie glownie pozalic. Po prostu sredni synek daje mi w kosc zlosliwoscia wzgledem malego. Ciagle mu cos wyrywa, popycha. Mialam go dzis serdecznie dosc, choc wlasnie to dzis nauczyl sie wymawiac "R", czym sprawil nam ogromna radosc. Do tego na koniec dnia rozbil mi wazonik z Grecji, ktory dla mnie mial "dusze". Nakrzyczalam strasznie na niego, choc w sumie zrobil to zupelnie niechcacy. Teraz mam wyrzuty sumienia, bo naprawde zachowalam sie niemadrze. Malo tego w ciagu dnia t...
  • Witam wszystkie wielodzietne mamy:) To mój pierwszy wpis na forum, choć czytam je od dłuższego czasu. Nie jestem wielodzietną mamą, choć zamierzam nią być w przyszłości:) Teraz spodziewam się pierwszego szkraba. I tu pojawia się mój problem. Ma być synek, upragnione i wyczekane dziecko, choć miało być dziewczynką:) Dla mnie i dla męża nie stanowi to problemu, ale pojawiły się dziwne reakcje ze strony rodziny jeśli chodzi o płeć tego dzieciaczka... Moja mama zawsze chciała mieć wnusię i ...
  • Witam! Mam trójeczkę maluchów. Czytałam w poprzednim wątku ,że wiele z Was pracuje i zastanawiam się z kim zostawiacie dzieci? W jakich zawodach pracujecie i po ile godzin? Ja obecnie nie pracuję i jakoś mnie "dołuje" wizja pracy w przyszłości, bo z dojazdem to prawie 10 godz poza domem, przy czym po opłaceniu przedszkola i miesięcznego biletu to niewiele z tej wypłaty zostanie
  • Pomijam fakt, że nawet jak jestem ciężko chora to nie pomoże (mieszka 30 km dalej), bo jej tez nikt nie pomagał (według mojego męża to bzdura, zresztą co to za tłumaczenie?). Przebolałam nawet to, że nie chciała się zająć wnuczkami jak miałam rodzić, chociaż nie pracowała wtedy, a data wywołania porodu była wcześniej ustalona, więc można się było spokojnie zorganizować (a nie zajęła się, bo nie). Ale jutro impreza urodzinowa wnuczki, a ona nie przyjedzie, bo w ferworze zajęć damy radę ...
  • Hejka:) W najbliższym czasie zamierzam jeszcze więcej czasu poświęcić wypiekom słodkości w domu. W związku z tym chciałbym was prosić o podzielenie się dobrymi przepisami na ciasta(najchętniej takie "po babciach":). Dzięki i pozdrawiam:) M
  • Powiedzcie co o tym sądzicie....moje dzieci, tzn najstarszy 5latek, co piątek chodzi do dziadków, praktycznie na cały weekend. Mieszkja niedaleko nas wiec w soboty czesto też sie widujemy. Dzieje sie tak poniewaz on bardzo tego chce, a przede wszystkim oni. Nie chce mu zabraniac skoro tak sie cieszy na te weekendy. Często w soboty, a czasami w niedziele pracuje, ale czasami kiedy jestem w domu chcialabym , zebysmy ten czas spedzali wszyscy razem. Ostatnim razem syna zawiezlismy w sobote wiecz...
  • mam pytanie do doświadczonych mam czym najlepiej dojechać nad morze do Władka z 3 małych dzieci mam rezerwację na pociąg na 5 miejsc w 2 klasie ale teraz zaczynam się wahać jak to logistycznie zorganizować jadę z babcią, mąż nas wsadzi do pociągu. Proszę o radę.
  • nadchodza wakacje i po raz drugi dziadkowie prosza zebym im podrzucila najstarsza dwojke na 2 (ok) tygodnie. jak jest u was? rozdzielacie rodzenstwo na wakacje? w jakim wieku dzieci spedzaly wakacje bez was po raz pierwszy? moja najstarsza dwojka ma teraz 6 i 4 lata. dziadkowie mieszkaja w niemczech i w polsce, my w UK. mam dwie obiekcje i nie wiem czy mysle racjonalnie (chociaz nie musze, wiem;)): 1. moje dzieci sa za male na pobyt beze mnie tak daleko, boje sie ze w razie ...
  • dzieki Gersominie spojrzalam na ten watek: forum.gazeta.pl/forum/w,16714,15936858,15936858,koszmar_wspolnego_wychodzenia_z_domu.html Jak dobrze ze sie dzis przypadkowo pojawil. U nas zamieszanie straszne bylo, no i wcale mi wesolo nie bylo. Zwykly dzien, ale kolejny deszczowy. Dzieci dostaly jakiejs furii, wszystkie naraz cos ode mnie chcialy, te starsze zarzucily mi ze ich nie slucham (marysia skutecznie placzami zabkowymi zagluszala reszte), nikt nie chcial jesc obiadu, najstar...
  • ja dużo czytałam o problemach 6-latki związanych z lękami i obawami przed utratą mamy, ale Magda chyba przegina. Ona mnie nawet nie chce stracić z oczu!! A jak tylko jest czas wolny i nie ma nikogo obcego z kim mogłaby się bawić to wisi na mnie, obok mnie, no normalnie już nie wie jak na mnie wleźć i wciąż jej mało przytulactwa. Ona już normalnie w wyrażaniu swoich uczuć o mało nie pęknie, że mnie kocha powtarza setki razy dziennie. Ja nie mogę z domu wyjść bez jej kwaśnej i smutnej miny, a p...
  • u nas bardzo sympatycznie jest, choc oczekiwalam halasu, jazgotu, klótni itd. czwórka dzieci razem w domu. Oczywiscie mowie o czasie w domu nie na wycieczkach czy wyjazdach. Ustalił sie pewien schemat. Wczesnie rano wychodzimy na śniadanie w plenerze, zahaczamy o sklep i kupujemy swieże pieczywo, czasem jeszcze cos na deserek. Dochodzimy do placu zabaw, huśtamy sie chwile i bawimy, potem na polane na jedzonko, Marysia fajnie sobie raczkuje między nami i prosi każdego o jakis sma...
  • Dziewczyny, jesli korzystacie z uslug opiekunek, ile im placicie? chodzi mi o taka dochodzaca (kilka godzin w tygodniu) a nie taka na stale, z wynagrodzeniem na miesiac. Typu zeby wyjsc do kina itp. Do opieki byloby w zasadzie jedno dziecko male (1,5 roczku), plus dwoje staszych (8 i 11 lat) ale oni sami sie soba zajmuja. Slyszalam o stawce 10 zl/ godz... a jak jest u was? dzieki za info.
  • Pamiętacie taki film pt. "7 niebo"?? Tam była kiedyś taka scena, jak z okazji pojawienie się w rodzinie nowego dziecia wszyscy śpiewali mu tradycujną piosenkę. Taką, którą zawsze śpiewano z okazji pojawienia się noworodka. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy w mojej rodzinie istnieją jakieś "noworodkowe rytuały". I doszłam do wniosku, że tak chociaż nie wiele. Włąściwie tylko dwa: 1) nowonarodzone dziecko w momencie wyjścia ze szpitala ubieram w mój stary kaftanik, taki jes...
  • Taki do obrusów, serwetek itp. Bo nie chce mi się ciągle wydawać na te gotowe. Ma ktoś sprawdzony przepis? Ja wiem, że musi być prawdopodobnie woda i mąka ziemniaczana, ale ile??? Czy się gotuje??? W jakich proporcjach??? Ile trzeba na przeciętny obrus???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się