Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      babcia

babcia

(289 wyników)
    • Wracam do pracy od maja. Właściwie to podejmuję nową pracę na cały etat. Mój syn będzie miał wtedy 9,5 miesiąca. Rozważam posłanie go do prywatnego żłobka albo przywiezienie do nas babci, która się nim zajmie. Obie opcje to nowość. Obie opcje to stres dla mnie. Co wybrać?
    • iej Hej, Mam do Was pytanie. Moj maluch ma obecnie 14 miesiecy, sporo zajmuje sie nim moja mama. Wszystko super, ale istnieja dwa punkty zapalne dot. opieki. Otoz Babcia twierdzi, ze dziecku nalezy zawsze podawac napoje cieple. Np. ciagle panikuje, jak probuje podac dziecku wode w temperaturze pokojowej. Druga sprawa: otwieranie okien przy dziecku. Babcia kategorycznie zabrania i od dawna juz tego w domu nie robimy (tzn. wietrzymy wylacznie, gdy maly jest w drugim pokoju). Mo...
    • Pytałyście się kiedyś Waszych babć, "jak to było za ich czasów"? Może były jakieś różnice "regionalne" w trendach wychowawczych? Albo miasto / wieś? Bardzo ciekawe są takie opowieści, chociaż mnie przyprawiają o zgrzyt zębów, dlaczego to poniżej ;) Moja babcia, obecnie prawie 90 lat, urodziła swoje córki jak miała ok 35 lat. Ze swojego dzieciństwa pamięta, jak jej młodszego brata krępowali powijakami, czyli bandażami / pasami materiału, całego jak mumię. I jeszcze układali tak zawinięte r...
    • Niedługo wracam do pracy. Niemowlęciem zajmą się babcie. Obie będą dojeżdzały. Jedna ma 120km druga 250km. Jak to zorganizować. Początkowo myślałam nad opcją 2 tygodniową. Jedna babcia zajmie się przez dwa tygodnie niemowlęciem, potem druga i tak na zmianę. Jednak dowiedziałam się, że lepiej będzie jak babcia jedna będzie przez miesiąc z niemowlakiem, a potem druga miesiąc i tak na zmianę. Obie rzadko widują dziecko. Jak to zorganizować, proszę o rady z doświadczenia.
    • Mój synek odkąd pamiętam ( myślę , że odkąd zaczął dobrze widzieć rysy twarzy, po 3 m-cu) reaguje płaczem i histerią na widok mojej teściowej.... Nie wiem już sama czym to jest spowodowane, może tym że rzadko ją widuje,czyli raz na tydzień przez ok godzinkę, ale z drugiej strony pediatrę i innych ludzi w sklepie widuje jeszcze rzadziej a nie płacze gdy coś do niego mówią i się uśmiechają, sama już nie wiem czy powinnam częściej wozić synka do babci aby się oswoił z jej osobą, tym bardziej, że...
    • corcia zawsze dobrze wygladala. Jako male niemowle jej waga wskazywala gorne centyle. Potem powoli zaczela sie wyciagac. Babcia widzac wnuczke stwierdzila to mala chudzinka...myslalam ze zartuje...Miesiac z babcia jednak dal sie we znaki. Znowu widze ze jest pulchna i te komentarze ludzi "ona jest duza", "do chudych nie nalezy"...babcia sie cieszy, a mnie szlak trafia. Jestem przewrazliwiona?
    • Mam dylemat natury psychologicznej. Gdy jesteśmy w pracy, naszą cóeczką opiekuje się niania na którą mówimy babcia Zosia. Babcia Zosia jest w wieku mojej mamy (60 wiosen)i jest prawie jak członek rodziny. Nasi rodzice mieszkają daleko od nas więc nie mogą opiekować się dzidzią, ale staramy się conajmniej raz w miesiącu ich odwiedzać, żeby mieli kontakt z wnusią. Zastanawiam się jak córcia powinna się do niej zwracać? Nie chciałabym, żebym do niej jako ierwszej powiedziała "baba", mimo, że cór...
    • Tu chciałam podziękować życzliwym dziewczynom (kobietom), które starały się wczuć w moją sytuację i doradzić jako starsze doświadczeniem- zażegnany konflikt/dylemat zażegnałam z Waszą pomocą. Dzięki :) Całej reszcie pragnę powiedzieć serdeczne (i tutaj zostawimy puste pole, gdyż sowa moje nie przeszłyby przez cenzurę). Aczkolwiek czytanie tekstu ze zrozumieniem to dla niektorych za trudna sztuka. Co do babci (mojej mamy) przyznałam się do problemu (a ciężko było, bo nie należę do wylewny...
    • Moje dziecko chyba przestało mnie lubić. Syn ma pół roku. Ostatnio wybuch radości powoduje babcia w pokoju. Kiedy syn zaczyna marudzić- biegnie na pomoc babcia. Kiedy syn zaczyna bardziej marudzić- babcia nosi na rękach. Zaznaczałam granice wiele razy, ale babcia (moja mama) ciągle te granice naciąga jak się da. "Bo płakał!"- to jest zawsze wytłumaczenie na "mamo, nie noś go na rekach ciągle". Problem w tym że to nie babcia usypia małego w nocy. Ostatnio uśpienie go to po prostu katorga- nie ...
    • 1,5 miesiąca temu wróciłam do pracy. Młodym zajmuje się teściowa. Rozpisałam jej o której mniej więcej je i co. Młody ma 8 miesięcy: 6.00 210 ml kaszki 10.00 deserek 13.00 obiad 16.00 180 ml mleka 19.00 210 ml kaszki, czyli 5 posiłków; w międzyczasie oczywiście picie. Ja pracuje w godz 7.00-14.35. Teoretycznie w tych godz Młody nie powinien dostawać mleka, ale dałam teściowej opakowanie mleka na wszelki wypadek. I widzę, że mleko znika w błyskawicznym tempie.Co rusz prosi o nowe opa...
    • Moja 3 miesięczna córeczka boi się babci...ciepłej, ładnej, spokojnej i uśmiechniętej osoby :( Od jakiegoś miesiąca mala na widok babci dostaje spazmów, piszczy, płacze i nie można jej utulić. Nie wiem dlaczego. Kiedy zauważyłam, że mała u dziadków zachowuje się w ten sposób, pomyślałam, że to przejściowe, że zaczęła kojarzyć twarze i stąd to zachowanie. Przez kilka dni ograniczylismy kontakty z innymi. Bylo lepiej, w odwiedzinach u dalszej rodziny było ok, mala nie płakala, rozglądała się...
    • Czy powierzyłybyście opiekę nad 7-miesięcznym dzieckiem starszej osobie. Na poczatku myśleliśmy o niani ( zaufana niania ma 59 lat). Prababcia opiekowała sie moim mezem jego bracmi ale to było ponad 20 lat temu. nie wiem czy da sobie teraz rade. Prababcia jest bardzo żywą osoba ostanio nawet chodziła na dancingi, jednak gdy jej partner zmarł przestała. Powiedziała ze jakby sie opiekowała nasza coreczka to czuła by sie znowu potrzebna. Szkoda mi sie jej zrobiło ale nie wiem czy da sob...
    • Witajcie. Wiem, że już były takie wątki, czytałam je, ale jakoś dla siebie nie znalazłam pocieszenia. Moja Mała jest jeszcze malutka, ma 8 miesięcy, a nie roczek lub więcej, jak piszą tam dziewczyny. A mimo to "już" woli Babcię. Ja pracuję, Mała zostaje z babcią, jak wracam, karmię ją piersią i wtedy do mnie ręce wyciąga owszem, ale potem do Babci i pojękuje, żeby to ona ją wzięła na ręcę, Babcia jest oczywiście wniebowzięta, ochoczo ręcę wyciąga zabiera ją, nosi. I trudno zres...
    • Wygląda na to że to ja matka do niczego jestem, za to Babcię mamy po prostu Czarodziejkę! Niedawno opisywałam swoje problemy z rozszerzaniem diety mojej 6,5 miesięcznej córki. Że nic nie chciała tknąć, że histeria na widok butelki, kopanie na widok słoiczka, wypluwanie jabłuszka itp. Ten tydzień wniósł sporo zmian, bo Babcia, która przebywa w ciągu dnia z moją córcią, normalnie ją zaczarowała. Córka je po ok. pół słoiczka marchewki (czasem trwa to co prawda pół godziny, ale jednak...
    • mój 4-mies synek nagle z dnia na dzień zaczął bać się babci. dość często ją widywał, lecz pewnego dnia na jej widok zrobił mega podkówkę i od tamtej pory tak mu zostało. nie wiemy czemu? pewnie coś mu nie pasuje, ale co? zależy nam aby się z nią na nowo oswoił, bo babcia nie pracuje i mogłaby być znacznym wsparciem dla nas. oczywiście babcia bardzo to przeżywa, bo to jej pierwszy wnuk, a tu taki klops. zupełnie nie wiem jak ugryźć temat. czy brutalnie próbować dalej narażając małego i babcie...
    • Witam,wszystkie Mamusie,wiem,że ten temat był "wałkowany" tysiące razy,ale ,każdy dzień,wnosi coś nowego,mam prosbę,abyście podpowiedziały ,co jest potrzebne maluszkowi-będzie chłopiec!,poza ciuszkami(tego mamy az nadto)w momencie przyjścia na świat,a i przyszłej mamci-to może bardziej,Pozdrawiam.Córka "niby"jest zorientowana w "temacie",ale,ja..babcia .chciałabym się upewnić.Dziękuje za każdą wskazówkę.
    • Synek ma 13 m-cy, od jego urodzenia jestem z nim w domku. Jak tylko w zasiegu jego wzroku pojawia sie Babcia (moja tesciowa), jest caly szczesliwy, wyrywa sie do niej, chce byc tylko z nia. Jak ja chce go wziac na rece, mowi nie i mocno sie jej trzyma odwracajac glowe. Kiedy ona wychodzi, jest wielki placz i protest. Na mnie tak nie reaguje, nie przeszkadza mu jak ja wychodze. Cieszy sie jak wracam, ale tej radosci nie mozna porownywac z euforia na widok babci. Ja sobie tlumacze, ze ja...
    • Mieszkam z mężem i córką w bomu bliźniaku razem z moimi rodzicami. Funkcjonujemy tak jakbyśmy mieszkali wszyscy razem: wspólne gotowanie, bardzo częste odwiedziny. Mama bardzo dużo mi pomaga: zostaje z małą kiedy tylko ją o to poproszę, prasuje jej ciuszki, czasem zabiera ją żebym mogła się przespać, dużo pomaga finansowo w rozmaity sposób. Wszystko świetnie tylko że: nieustannie nosi córkę na rękach, sadza ją, stawia na nóżki. Miliony razy prosiłam żeby tego nie robiła, że mała ...
    • Wiem, że to jeszcze trochę czasu, ale nie lubię zostawiać spraw na ostatnią chwilę. Chodzi mi o prezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Chcieliśmy kupić coś fajnego, ale średnio mamy pomysł. Dodam, że oprócz dwóch kompletów babcia+dziadek mamy jeszcze 3 prababcie i 2 pradziadków. Od razu dodam, że opcja z kalendarzem ze zdjęciem odpada. Super pomysł, ale wykorzystany na Gwiazdkę. Czekam na fajne pomysły, z góry dzięki za podpowiedzi.
    • Mój syn, prawie 9 mies.,generalnie kiepsko sypia. Od kilku miesięcy jest to ,max 8-9 h w nocy, przy czym budzi się min. 2 razy - jak łyknie mleka, to czasem śpi dalej a czasem nie. Generalnie jak cięgiem prześpi 4 h to sukces, a i to udaje się tylko w pierwszym ciągu snu (od 20.00). W ten weekend wyjechałam na zajęcia i mały został 2 noce z babcią. Przy identycznej ilości jedzenia na kolację co zawsze oraz pójściu spać o 20.30, pierwszej nicy spał do 4.00 rano, potem zjadł i pr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się