brak

(11 wyników)
  • nasz prawie 4-miesięczy syn miał stwierdzone niedługo po urodzeniu poszerzone miedniczki nerkowe. kolejne badanie USG to potwierdziło. podobno układ kielichoow-miedniczkowy jest poszerzony nieznacznie. zakażeń w sumie nie było tzn. badanie ogólne zawsze ok, posiewy wychodziły średnie ale to sądzę był błąd przy pobieraniu (do woreczka) i baktreie pod napletkiem. w środę miał robioną cystografię, badanie nie wykazało odpływów. posiew z cewnika był jałowy. co dalej?jakie koljne badania...
  • witam Was... po raz pierwszy odkryłamWasze forum pół roku temu - kiedy majka zachorowała na ZUM. byla w szpitalu (bo miała wtedy jakieś 6 miesięcy), leżała tydzień. po wyjściu miała kontrolę w poradni nefrologicznej, pani doktor powiedziała, że do czasu cystografii trkatujemy maję jakby refluks miała - a więc podajemy Furagin. na CUM majka w końcu czekała sporo czasu, doczekała się na początku stycznia. Badanie wyszło.... ok, a mnie kamień spadł z serca. Maja dostała zalecenie, by dwa tygodn...
  • witam serdecznie wczoraj doznałam szoku i bardzo się martwię, moja dwu meisieczna córeczka bardzo czesto placze w brzuszku przelewa sie jej ciągle i widać ze ma jego bóle, pediatra zalecila zrobic usg brzuszka, podaczas badania USG wyszło że nie znaleziono lewej nerki, badanie powtórzyłam jeszcze raz gdzie indziej i nadal taka sama diagnoza, bardzo sie wystraszylam, prosze powiedzcie czy to cos grożnego? co robić dalej? slyszalam ze jest jakeis badanie zeby jeszcze dokładnie zbadać urog...
  • Bardzo liczę na Wasze ogromne doświaczenie. Chciałabym wgłębić się w schorzenia nerek, bo życie niestety nauczyło mnie już, że trzeba samemu orientować się w schorzeniach ;-( i potwierdzać zalecane terapie. Moja starsza córeczka (5 lat) od conajmniej 2 lat ma leukocyty w moczu: zalegające całe pole widzenia albo 1/4 pola, 30 w polu, itd. NIE MA PRZY TYM ŻADNYCH INNYCH OBJAWÓW. Tak naprawdę nie wiemy od kiedy to trwa, bo badanie zrobiłam sama kontrolnie, po tym jak co chwilę miała "infekcję ...
  • witam moja 15mczna córcia ma w moczu z wczoraj leukocyty. wartości z wyników nieprawidłowe to: leukocyty 500 leukocyty w osadzie 20-30 ilośc bakterii to 217 więc w normie z tego co wyczytałam dzisaij powtórzylismy mocz, jutro robimy posiew poza tym nie ma żadnej gorączki, zachowuje się normalnie, do niedawna mieliśmy z nią poważne problemy, brak apetytu, w zasadzie zerowe przyrosty masy ciała, a nawet spadek, ale po wakacjach nad morzem wreszcie zaczęła ładnie jeść i teraz ju...
  • Hej, Bardzo prosze o radę. Moje dziecko wymiotowało wczoraj i miało biegunkę, a w nocy dostało b.wysokiej gorączki. Poniewaz już przechodziło 1 ZUM, zrobiłam paskowy test i wyszło duzo krwi w moczu i ponad 1030 ciężar właściwy, ale leukocytów brak (do tej pory test wykazywał się dużą czułoscią na leukocyty właśnie).mocz jest kwaśny. Co o tym sądzicie? Czekam na szybkie odpowiedzi, bo się zamartwiam. Zuza Jak tylko się obudzi robimy test laboratoryjny.
  • Witam, wiem , że na forum są dzieic , które mają częste zumy a nie stwierdzono u nich refluxu. Może warto byłoby sprawdzić poziom Ca, P to też częst jest przyczyną ZUM. Tego dowiedziałam się w CZD. Pozdrawiam, może komuś się ta informacja przyda.
  • Pytanie-zwłaszcza do Madziulec i Medykonline ale może ktoś jeszcze będzie miał jakieś sugestie. Chronologicznie: Dziecko 2latka- kwiecień -40stopni temperatury przez kilka dni, fatalne badanie ogólne moczu (100 leukocytów, liczne bakterie, krwinki białe 30-33- 35)-wdrożony Zinnat(bez posiewu). Poprawa- po 3 tygodniach posiew jałowy 3 mce późniejlipiec - brak kontroli moczu, posikiwanie w majtki, badanie ogólne moczu w miare dobre (krwinki białe 4-4-5 w polu widzenia)-wdrożony ...
  • Witam, Moj synek jest wczesniaczkiem i urodzil sie z ageneza prawej nerki. Mial robione 2 usg wczesniej ktore nie wskazywaly na poszerzony ukl. kielochowo miednicowy zdrowej nerki. Badania te nie byly tak dokladne z parametrami (niestety wczoraj z tego wszystkiego zostawilam wypis ze szpitala malego i musze po niego jutro jechac). Lewa nerka 5 cm. Szerokosc kielichow od 0,37 cm, miedniczka ok 0,96 cm, 0,59 cm. Moczowod bez cech istotnego poszerzenie. Echostruktura nerki prawidlowa. Pecherz m...
  • Wiem, ze to brzmi absurdalnie, ale tak jest. Mamy zrobic scyntygrafie i badania urodynamiczne. Po raz kolejny wiedzialam o czym pan doktor mowi (i nie zostalam wysmiana, ze prowadze forum, ale nie nagabuje przy okazji lekarzy listami o forum..... - list taki widzialam i raczej nie za bardzo pozytywnie zostal odebrany przez lekarza). Tak wiec jestesmy znow na poczatku drogi. Sroda - pediatra. Potem zobaczymy. W CZD troche dlugie terminy czekania na badania, wiec .. no sami rozumiecie...
  • Córka (prawie 2 latka), prawdopodobnie ma 4 raz zum. Trzy pierwsze razy w posiewie wychodziła e.cola, badania ogólne złe, jednak żadnych objawów nie miała.Po zakażeniach dawałam furagin, po ostatnim (trzecim zakazeniu), prze 4m. dostawała urotrim, który odstawiłam 3 tyg. temu. Obecnie, w badaniu ogólnym :mocz lekko mętny, pozostałe parametry ok (ph 6,5), w osadzie leuk: 0-2, bakterie:bardzo liczne. Powtórzyłam badanie ogólne: wszystko tak samo, tylko bakterie pokrywają luźno pole widzen...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się