Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      brak

brak

(26 wyników)
    • Mój tata został 2,5 tygodnia temu ukąszony przez kleszcza chorego na BB. Wynik został uzyskany dopiero wczoraj, na podstawie badania PCR kleszcza w Diagnostyce. Tata nie miał i nie ma objawów choroby. Kleszcz ugryzł w nietypowym miejscu, bo między kostkami dłoni i siedział tam, ledwo widziany, przez całą dobę. Po usunięciu kleszcza było niewielkie zaczerwienie. Tata przyjmował przez 10 dni od ukąszenia amoksycyklinę w dawce 1,5g dziennie. Czy powinien zgłosić się do lekarza jeżeli nie ma obja...
    • Witajcie, Mam dwa pytania, może dysponujecie jakąś wiedzą w tych kwestiach (najlepiej popartą jakimiś rzetelnymi dokumentami medycznymi, choć wnioski z doświadczenia własnego też mile widziane): 1.Jak długo lekarze ILADS (Wasi czy inni) stosują antybiotykoterapię w przypadku braku jakiejkolwiek reakcji (brak herksów, brak poprawy)? 2.Jak długo stosuje się dany zestaw abx w przypadku braku reakcji? Zdaję sobie sprawę z tego, że w leczeniu bb i koinfekcji regułą właściwie jest brak re...
    • Od okolo dwoch miesiecy jestem bezobjawowa, caly czas biore szczec (karde). W zeszlym tygodniu robilam badania u ortopedy i wyszlo dodatnie IgM i dodatni Innoblot (mysle ze to WB, nie mam tych wynikow, sa jeszcze u lekarza). No i nie wiem- co ja mam robic-leczyc sie dalej ziolami, wracac do abx? Czuje sie dobrze, neurologicznych zaburzen nie mam, z psychika wszystko ok,czasami cos zakluje w kolanie ale po kilku minutach przechodzi. Poradzcie cos....
    • Witam, 8 tyg po ugryzieniu zrobiłam WB który wyszedł negatywny w klasie IgM, w przypadku IgG pozytywne wyszedł prążek p41, OspC, i jeden + w p18 przy B.garinii 2. Wykonałam równiez panel koinfekcji w POznaniu po citrosepcie, cały wyszedł negatywny. Objawów nie mam - tak mi sie przynajmniej wydaje. Lekarz mówił że nie leczy się wyników jedynie objawy. Myślałam o drugiej ciąży i nie wiem co mam teraz robić, a czas leci:(gdyby nie ten przeklęty kleszcz w ogóle nie robiłabym tak kos...
    • Witam, Być może wątek ten był poruszany na tym Forum, jednak mimo długiego czasu poszukiwania nic na ten temat nie znalazłem. Tytułem wstępu: zostałem ugryziony przez kleszcza ok. 6 tyg. temu (kleszcz był przyczepiony przez klikanaście godzin). Usunąłem kleszcza i zapomniałem o sprawie, ale po ok. 3 tyg. miejsce, w które ugryzł mnie kleszcz zaczęło lekko swędzieć. Lekko mnie to zaniepokoiło i zacząem szukać info na ten temat trafiając na to Forum. Po lekturze Forum postanowiłem z...
    • Witam! Chciałam spytać, czy jest możliwe, by mimo ukąszenia kleszcza i wielkiego rumienia oraz braku leczenia antybiotykiem nie jest się chorym? Od tego zdarzenia minęło już około 5 lat.
    • Witam, mam pewien dylemat kończę właśnie 4 tydzień leczenia (400mg doksy plus plusacyjnie tinidazolium i metronidazol) i nie miałam żadnych dziwnych objawów grypopodobnych prócz powiększonego węzła chłonnego pachwinie w pierwszym dniu leczenia i stad moje pytanie czy mam brać abx jeszcze przez 2tyg czy te 4 tyg starczą? Kleszcz ugryzł mnie na początku sierpnia po 4 dniach wyszedł rumień (bolacy), myślę że siedział ok 4h antybiotyk właczyłam 2 dni po zauważeniu rumienia.
    • Sporo osob mnie ostatnio kontaktuje w zwiazku z brakiem poprawy. Jakkolwiek chcialbym im pomoc to pewnych rzeczy nie przeskocze. Jak wiadomo w chorobie z Lyme wiele rzeczy pozostaje niewiadomych i wielokrotnie lekarz musi sie posuwac po omacku sprawdzajac co i jak dziala. Przypomne, ze choroba niekiedy ustepuje w 100% po kilku latach 'beznadziejnej' walki. Znane sa mi przypadki zupelnego wyzdrowienia, (takiego na 100%) po 6 i 8 latach. Dr Jones mowil, ze jeden z jego pacjentow wyzdrow...
    • Na początku października pojawiła mi się opuchlizna łokcia i bolesność przy dotyku (przy zginaniu nie było problemu). Na łokciu pojawiała się w ciągu dnia (w nocy zanikała, bladła) duża 10-12 cm plama, podłużna o nieregularnych brzegach, opuchlizna i osłabienie (osłabienie trwało może 1 dzień, plama i opuchlizna utrzymywała się ok 7 dni). Po wizycie u chirurga zdiagnozowano zapalenie kaletki łokciowej (pani dr pytała czy nie ugryzł mnie kleszcz) i przykazano smarować maścią i oszczędzać rękę....
    • Po 2,5 roku leczenia, czyli w styczniu 2009 pojawil mi sie objaw ktory trwa bez dnia przerwy do dzis i uwazam go za najgorszy ze wszystkich objawow (gorszy od bolu, dretwien, brain fogu itd) a mianowicie bardzo silne problemy z rownowaga i zawroty glowy. Od kilku miesiecy nigdzie sama nie wychodze, jedynie z kims i to pod ramie. Mam bardzo silne zawroty glowy i zaburzenia rownowagi (rowniez jak siedze czy leze) Mam poczucie ze ściąga mnie raz na prawo, raz na lewo , jak ide to chodnik ...
    • Artur moje pytanie dotyczy nie tyle jak wygladaja herxy bo te mam przyjemnosc poznawac co miesiac ale o to jak odroznic samo juz dzialanie antybiotyku na organizm od reakcji H. dla dodatkowego objasnienia mojego pytania :) opisze o co mi chodzi wczesniej mialem lamanie w stawach, bol kosci, miesni itd. a obecnie w ciagu miesiaca nic sie nie dzieje- czuje sie sweitenie, za wyjatkiem kilku dni (wlasnie teraz) podczas ktorych czuje tzw. zimne nogi, stawy nie bola - moge wbiegac po ...
    • Witam wszystkich, po roku czytania i kilku wpisach pod waszymi wątkami postanowiłam zacząć własny. Daruje sobie opis szczegółowy bo zrobiła to dobbiaco. Diagnoza: 08.2007 - neuroborelioza,KZM - szpital, biotrakson, wypis; 03.2008 - odczynowe zapalenie stawów, wypis bez wskazań, 08.2008 - szpital, kontrola, wyleczona, a przyczyn dolegliwości mam sobie szukać sama !!!!!! bo oni nie są od tego (słowa ordynatora). W sumie 5 pobytów w szpitalu, 5 różnych prowadzących (na tym samym oddz...
    • Witam, 8 września ukąsił mnie kleszcz - był w ciele na pewno dłużej niż 24 godz., wysłałam go do badania i niestety okazało się, że był zarażony borelią Od razu udałam się do lekarza rodzinnego, który stwierdził, że na tym się nie zna, dał skierowanie do zakaźnika i receptę na doksycylinę terminy u zakaźnika na terenie całego województwa są najwcześniej na 2009 i 2010 (!) rok... prywatnie nie wiem do kogo sie udać (jestem z częstochowy) - nikt nie potrafi mi pomóc dodam jeszcze, że rok t...
    • To pytanie kieruje przede wszystkim do ludzi, ktorzy rozpoczeli leczenie pomimo ujemnych wyników: nie wiem czy to tylko ja tak mam czy zdarza się to tez wam, ale moja rodzina kompletnie mnie nie wspiera i mają mnie za hipochondryka(od dziecka ciągle mnie cos bolałao, a przeciez badania mam swietne), kiedy wspominałam, ze moze te wszystkie moje objawy to bb to kazdy patrzył na mnie jak na idiotke i słyszalm kilkakrotnie : przestan się nakręcać, przestan sobie wmawiać ze masz bb..." potem, p...
    • Czy powiekszony wezel chlonny nieopodal miejsca ugryzienia, bardzo wysoka temp., oraz objawy grypopochodne (ale bez rumienia) to na 100% borelioza? Objawy te wystąpiły tydzień po ugryzieniu. Mialem taka sytuacje 5 lat temu. Testy RT PCR w Poznaniu dają minus. Obecnie mam objawy podobne do Waszych. Dostalem info na priv. ze znana pani dr B. aktualnie nie przyjmuje. Czy moge prosic namiary na innego lekarza? Jestem z Krakowa. Dziekuje
    • Witam wszystkich,na poczatku to chciaLEM napisac ze bardzo zaluje ze wczesniej nie trafilem na to forum:(ale po koleji.Kleszcz ukasil mnie w 2004 roku w warszawie.Zawsze unikalem lasów itp.a tu proszę kleszcz sam mnie znalazł.Po miesiacu od ukaszenia zaczał mi sie robic rumień,byłem jeszcze osłabiony i miałem ciagle katar.Przerazony udałem sie do internisty,przepisal mi doxycyline w dawce 200mg na dobe i jeszcze cos ale nie pamietam.Mialem brac to przez miesiac,po miesiacu wszys...
    • nie mam apetytu, nie czuje głodu! tez tak macie? czy to sprawa antyb? czy o co chodzi?
    • Czy moje wyniki są dobre? [img]https://img401.imageshack.us/img401/8808/20100803343.jpg[/img] [img]https://img225.imageshack.us/img225/3410/20100803344.jpg[/img]
    • Kochani, w celu zobrazowania wyników badań na Bb, seronegatywności, skuteczności PCR oraz diagnozowania klinicznego w kontekście przebiegu leczenia może spróbójmy zrobić ankietę dającą nami i wszystkim "nowym" pogląd na skuteczność badań. Pozwoli to nam na zebranie danych w jednym miejscu a nie na różnych watkach. Aby było przejrzyście proponuję taki układ: 1. ELISA: pozytywna / negatywna / brak badania 2. WB: pozytywny / negatywny / brak badania 3. PCR: pozyty...
    • Mój przypadek: 9 miesięcy temu, w czerwcu 2009 byłem na wyprawie w lasach na polskim Pomorzu. Załapałem aż 14 kleszczy! :/ Żadnych objawów nie miałem, rumienia brak. Po 4 miesiącach zaczęło mnie delikatnie szczypać w kolanach. Ponieważ biegam (jogging), myślałem że to z tego. Ale szczypanie w kolanach utrzymywało się około 3 miesięcy i narasta do dzisiaj (szczypania, kłucia, lekkie bóle). Wtedy przypomniałem sobie o kleszczach! Robiłem już badania: PCR - minus Wester...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się