Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      brak

brak

(61 wyników)
    • www.bild.de/BILD/news/2009/10/04/falscher-arzt-christian-e/bereitet-sich-fuer-operation-vor.html
    • "Kartuzy, Człuchów, Starogard Gdański, Kwidzyn, a od pewnego czasu nawet Gdańsk. Nie ma praktycznie dnia, by z oddziałów położniczych w tych miastach nie napływały do konsultanta wojewódzkiego, prof. Krzysztofa Preisa, dramatyczne sygnały. Cztery oddziały w regionie są o krok od likwidacji z powodu braku lekarzy specjalistów. W Gdańsku porodówki są tak zatłoczone, że co rusz któryś szpital zgłasza tzw. blokadę, czyli całkowicie wstrzymuje przyjęcia pacjentek. - Właśnie kryzys perso...
    • W trakcie rutynowej jednodniowej wizyty w szpitalu na Wolskiej podsunięto mi do podpisu takie oświadczenie. Nie pamiętam dokładnie zapisu ale sens był: "W przypadku mojej śmierci w trakcie pobytu itd NIE ZGADZAM się na udostępnienie komukolwiek dokumentacji medycznej." Podejrzewam że jak 99% pacjentów podpisałem ten dokument machinalnie. Miałem wrażenie że wyrażam zgodę na leczenie etc a nie na taki zapis. W sumie to gdybym nie wyszedł z tego szpitala na wskutek błędu lekarskiego ...
    • Dostałem skierowanie do ośrodka leczenia nerwic lecz obecnie nie mam ubezpieczenia :( Czy jeśli zarejestruję się w urzędzie pracy jako bezrobotny to załatwi sprawę i będę mógł podjąć tam bezpłatne leczenie ? Pozdrawiam
    • Witam mam takie pytanie czy jeśli rodzice dziecka nie są ubezpieczeni to czy małe dziecko (wiek 2 latka) ma zapewnioną opiekę lekarską bezpłatną czy za np za wizytę u lekarz (np choroba czy bilans 2-latka)będę musiała zapłacić??Bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam
    • Czy jeśli nie mogę znaleźć pracy i automatycznie nie mam zapłaconej opieki zdrowotnej, to gdy coś mi się stanie (typu zawał, udar, czy podobne dolegliwości) nie mam prawa nawet do karetki pogotowia?
    • oszczędności na medal !!! , ministerstwo zapewnia ze to kilka dni , tysiące pójdzie do gleby, gratulacje dla nowego ministra ...
    • Jak często spotykacie się z brakiem szacunku i kompetencji ze strony lekarzy? Ja tylko 2 razy w życiu zachorowałam ale to mi w zupełaności wystarczy!!!!!!!! Nie wiem-może miałam pecha!.Pierwszy raz w życiu zdażyło mi się zachorować w wieku 16 lat.Różni lekarze nie wiedzieli przez kilka miesięcy co mi dolega.Dostałam skierowanie do szpitala dziecięcego.Wykonano dziesiątki badań, z których na pierwszy rzut oka wszystko było ok.Wkońcu stwierdzili, że to nerwy.Musiałam kilka razy chodzi...
    • biznes.interia.pl/news?inf=872238
    • Co robią prywatne szpitale gdy brak już limitów? Bardzo ciekawe.
    • oddział ok.30 osobowy w tym pododziałleczenia SM czyli koedukacyjny,Jedna łazienka z jednym prysznicem,jedna umywalkądruga łazienka w remoncie.Codzienna "walka "tzn.stanie w kolejce schorowanych ludzi by z niej skorzystać.Pech chciał,że jako kobiecie własnie tam przytrafa się co miesięczna przypadłość.Stoję jak tan bóg,po nogach cieknie,a tu bez pardonu (pomimo,że na drzwiach była kartka z napisem zajęte)wchodzi kobieta jedna,potem druga,pozostawiając otwarte drzwi.Na zwróconą uwagę reagują a...
    • Witajcie, czytam to forum od czasu jakiegos. Prywatnie jestem za szacunkiem naleznym lekarzowi i odpowiednim wynagrodzeniem. Raczej tradycyjne wychowanie wpoilo mi tez szacunek do wszystkich ktorzy swoj zawod wykonuja rzetelnie i z poszanowaniem innych. Do tego w moim pokoleniu w rodzinie jest jakies 10 osob wykonujacych zawody medyczne, znam tego dobre i wiele zlych stron. Fakt, dzieki temu nie znam zbyt dobrze realiow SZ, bo albo sie szlo tam gdzie rodzina przekierwoala albo rodzina leczyla...
    • Dlaczego (w większości przypadków) panie z rejestracji wchodzą bez pukania do gabinetu lekarskiego gdy jest tam pacjent? Często robią to również pielęgniarki i inni pracownicy włącznie (a jakże) z kierownikiem przychodni. Na zwróconą uwagę, lekarz reaguje z uśmiecham mówiąc: Taką mamy kulturę - i nic. Poza tym do gabinetów lekarskich, nawet podczas obecności tam pacjenta, wciskają się rozmaici dystrybutorzy, akwizytorzy i inni bliżej nieokreśleni osobnicy. Z błyskiem w oczkach, spoceni,...
    • wiadomosci.onet.pl/2047744,11,kopacz_ma_recepte_na_brak_lekarzy_specjalistow,item.html no to chirurg - po 3 miesięcznym przeszkoleniu. albo na fakultetach niech się decydują. By żyło się dostatnio ! :)
    • Refundacja w 2010 - 8,545 mld zł Lek generujący najwyższe koszty refundacji - Clexane (3,11% ogólnej kwoty refundacji ) Kontrole ordynacji: w 2009 r. wartość kontrolowanej ordynacji lekarskiej wyniosła ponad 39 mln zł. w 2010 r. wartość kontrolowanej ordynacji lekarskiej wyniosła 307 mln zł. Wzrost o 688% Wartość zakwestionowanej ordynacji lekarskiej 5,3 mln zł (w 2009 r. 2,7 mln zł) Ciężkimi uchybieniami, skutkującymi koniecznością zwrotu pełnej kwoty refundacji, są: - brak j...
    • Ustawa o zawodzie lekarza stanowi Art.36 1. Lekarz podczas udzielania świadczeń zdrowotnych ma obowiązek poszanowania intymności i godności osobistej pacjenta. 2. Przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych może uczestniczyć tylko niezbędny, ze względu na rodzaj świadczenia, personel medyczny. Uczestnictwo innych osób wymaga zgody pacjenta i lekarza. Więc dlaczego lekarze nagminnie przyjmują w obecności pacjenta dystrybutorów, czy innych przedstawicieli firm np. farmaceutycznych? Włazi...
    • Wyglada na to, ze w Kanadzie, ze wzgledu na brak lekarzy, zostanie przywrocony do cywilnego zycia zawod "pomocnika lekarza" ( rownowaznik polskiego/rosyjskiego felczera) : www.cbc.ca/canada/edmonton/story/2007/10/15/cal-docs.html "Short of that" nalezy spodziewac sie dalszych ulatwien w uzyskaniu licencji dla lekarzy, z innych krajow, osiedlajacych sie w Kanadzie. Co o tyle moze byc interesujace, ze w Kanadzie dochod lekarza jest circa dwa razy wiekszy niz w Wielkiej Brytanii. ...
    • Pani Kopacz bredzi nic nie musimy znosić może zacznie od obcięcia kasy na leczenie swojego kolegi po fachu kopcącego pety po nowotworze płuc i tych wszystkich z nadciśnieniem i nadwagą - lecznie bezpłatne dostepne po odchudzeniu w tych wypadakch - bardzo licznych - pacjenci mają wpływ na stan swojego zdrowia a mimo to radośnie dalej je rujnują i marnotrawią ciężką forsę na ból nie mamy wpływu i zdanie pani kopacz co jest naturalne a co nie i jak sobie z tym radzić jest kuriozum...
    • miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,7268041,Umarl__bo_odwiezli_go_do_domu_zamiast_do_szpitala_.html [i]17-letni Wiktor K. miał zadać mu cios ręką w głowę; uderzony mężczyzna upadł i [b]stracił przytomność[/b] Przybyły na miejsce lekarz - według śledczych - po przebadaniu rannego [b]nie zdecydował się na przewiezienie go do szpitala[/b], a jedynie na odwiezienie go do domu.[/i] Szkoda i ofiary i lekarza. Ale niestety wymowa faktów jest jaka jest. Urazowa utrata przytomności to wskazanie ...
    • Sprawa doktora G wypowiadaja sie jego wspolpracownicy w kontekscie mobbingu Lekarze mowia ze osduwanie od dyzuru to forma kary jaka stostowal G A Wy tu piszecie ze to harowa za gosze Jak to wiec jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się