Dodaj do ulubionych

Preferuje mleko - 8 miesięcy

01.12.10, 15:04
Witam serdecznie,

chyba mam problem z moją 8-miesięczną córką (właśnie dziś kończy 8 miesiąc).

Od 5 miesiąca jest na mleku Bebiko (obecnie Bebiko 2). Schemat żywienia wygląda następująco:
6.00-7.00 - 210 mm
9.30-10.00 - kaszka ryżowa owocowa (150 ml + 5 łyżek kaszki)
13.00-13.30 - zupka-obiadek, duży słoiczek, tj. 190g + pół żółtka co drugi dzień
16.30 - 17.00 - owoce, mały słoiczek, tj. 130g + 100 mm z kaszką glutenową
19.30 - 210 mm z kleikiem (3 łyżeczki kleiku).
W międzyczasie 100 ml herbatki Hipp Ułatwiająca trawienie (tylko to toleruje do picia).

Posiłki mleczne zjada w całości, do niedawna też w całości zjadała wszystkie inne dania. Od ok. 2 tygodni nie toleruje za bardzo obiadków i owoców. Zjada parę łyżeczek i więcej nie chce, wypycha językiem. Udaje mi się jeszcze trochę jej "wcisnąć", ale ostatecznie dokarmiam ją mlekiem (może to błąd, może skoro nie chce, to nie dawać już nic, ale z drugiej strony chętnie to mleko wypija). Z kaszką jest jeszcze jako-tako, ale też czasami jest problem, by zjadła wszystko, co jej przygotuję.
Waży obecnie niewiele ponad 8 kg (masa urodzeniowa 3390). W stosunku do wzrostu jest nieco za lekka (na ostatnim ważeniu sugerowano, że dobrze by było, by ważyła ok. 0,5 kg więcej; z wagą od urodzenia jest na 35 centylu, długość, obecnie 74 cm - 90 centyl; my oboje wysocy i szczupli).
Poza tym zdrowa, wesoła, rozwija się wzorcowo (próbuje raczkować, pełza po całym mieszkaniu), nie ma ani jednego ząbka (ślini się od bardzo dawna, ale dziąsła wyglądają na takie, z których na razie nic nie wyrośnie)!

Czy to minie, czy może jest to zwiastun czegoś niepokojącego?

Z góry dziękuję za radę.
Obserwuj wątek
    • abigail83 Re: Preferuje mleko - 8 miesięcy 01.12.10, 19:17
      Moim zdaniem zęby. Dzieci zabkują bardzo różnie - mojej 7mies córce dwa zęby wyrosły z dnia na dzień z zupełnie twardego dziąsła. Wcale dziasla nie musza byc rozpulchnione i nie musi byc innych objawow. Jedne dzieci jak zabkują, to odmawiają smoczka (butelki, uspokajacza), inne drażni właśnie łyżeczka! inne nic nie chca bo im zupelnie siada apetyt. Jeśli mała siedzi, sprobuj jej dać jakies warzywko ugotowane w całości do "powysysania".
      I tak duzo jadla do tej pory, moja wprawdzie miesiac mlodsza, ale moze trzy razy do tej pory zjadła na raz 130 g obiadku! 190 g to chyba na osiemnastke zje :)
      • kepucha Re: Preferuje mleko - 8 miesięcy 01.12.10, 20:23
        Dzięki za odpowiedź. Czekam i czekam na te zęby. Może to właśnie teraz.
        A moja, tak, apetyt miała, jadła wręcz przepięknie, stąd teraz moje zmartwienie.
    • barbara.gierowska Re: Preferuje mleko - 8 miesięcy 01.12.10, 22:00
      Witam,
      Myślę,ze nie dzieje się nic szczególnie niepokojącego. Zmiana upodobań i preferencji może mieć istotnie związek z ząbkowaniem.Co do parametrów rozwoju fizycznego ( masa i wzrost) - proponuję uznać to za normę i nie martwic się.
      Proszę nie rezygnować z dania warzywno - mięsnego. Można je ewentualnie rozbić na 2 porcje ( np o 13 i o 17). Owoce można zastosować jako dodatek do lubianej przez malucha kaszki
      • kepucha Re: Preferuje mleko - 8 miesięcy 02.12.10, 20:48
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
        Dziś było nieco lepiej, ale może dlatego, że poszłam na łatwiznę ;-) i podałam córci jej ulubione potrawy, tj. słoiczek Gerber z rybką, a z owoców rozgnieciony banan (nie ze słoiczka). Ząbki, nie ząbki okazało się, że tych przysmaków Mała sobie nie odmówi :-).
        Dziękuję za rady.
        Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka