Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
      dda

dda

(42 wyniki)
    • podczytuje Wasze forum od jakiegos czasu, chyba sama 'wzglednie zsacjalizowana' dda. Ale w tym co napisze nie chodzi o mnie tylko o poznanego mezczyzne. Poznalismy sie rok temu, krotkie spotkanie, pozniej dlugie nocne rozmowy przez tel. Troche mi opowiadal o sobie, o dziecinstwie z wiecznie pijanym ojcem, ktory bil i awanturowal sie. W koncu 'usunal'go z bratem z domu. Pozniej rodzina dowiedziala sie ze zmarl gdzies na ulicy.(juz po fakcie). Sprawial wrazenie bardzo 'rzutkego' i zaradn...
    • co robić, kiedy mój partner dda znów jest na mnie zły/obrażony? nic złego nie zrobiłam. przerwałam rozmowę nie w tym momencie. zanegowałam. wypowiedziałam swoje zdanie, niestety inne... jak sobie poradzić z milczeniem? z odrzuceniem? ze sowami,które całą winą obarczają mnie... co robić gdy tak bardzo się staram, jest dobrze, tak bardzo dobrze przez jakiś czas i wystarczy jedno źle wypowiedziane słowo i wszystko jest nie tak, a mi można powiedzieć najgorsze rzeczy... rzecz jasna terapia jes...
    • moja córka ma 28 lat od dzieciństwa były ciągle z nią problemy mój maz pił/od 10 lat jest trzeżwy zmusiłam go do terapii/ dzieci twierdzą że nie odczuwały alkoholizmu taty zero agresji,dostatni dom-mi było tylko ciężko sama 2 dzieci-prywatna firma -wybudowałam dom,w którym zawsze były piekne święta,zadbałam o naukę dzieci-sama je uczyłam angielskieo,potem szkoły językowe ,są wysportowane razem kazde ferie na nartach w lecie surfingi wspólne wyjazdy -z córką zawsze były problemy...
    • Witam serdecznie, Poniższa ankieta skierowana jest do Dorosłych Dzieci Alkoholików. Proszę o Waszą pomoc, gdyż piszę pracę licencjacką o trudnościach jakie ze sobą niesie bycie dzieckiem któremu w dzieciństwie podcięto skrzydła. Wyniki przeprowadzonej przeze mnie ankiety będą wykorzystane wyłącznie w celach naukowych. Ankieta jest całkowicie anonimowa. Bardzo dziękuję za pomoc www.ankietka.pl/survey/show/id/16498/dorosle-dzieci-alkoholikow-dda.html
    • Witam! Wiem, że grupy dda w cz-wie nie ma, ale może jakiś zacny psycholog? Czy możecie kogoś polecić? Z góry dziękuję
    • Kochani,mam takie pytanko.czy ktos z was zna ten osrodek?moze ktos chodził tam na terapie?prosze o jakiekolwiek informacje.z gory dziekuje
    • No wlasnie jak odbija sie nasza wrazliwosc/nadwrazliwosc na nasze jazdy. Ja byl czas, czulam sie zawsze gorsza, strofowana przez innych zasluzenie, czulam sie wszystkiemu winna i czekalam na kare. Jezdze ponad 4 lata - bezkolizyjnie ale z ta niepewnoscia roznie bywa. Jest duzo lepiej kiedy rozpoznaje skad ten dyskomfort w czasie jazdy sie bierze.
    • wiem że muszę zacząć chodzić na terapię dda chciałabym się dowiedzieć czy takie terapie pomogły komuś w odzyskaniu pewności siebie czy strach przed ludzmi zniknął po takich terapiach jak się czujecie psychicznie czy lepiej po nich?słyszałam że bezpłatne terapie nie dają za bardzo rezultatu a jak prywatnie to ile kosztuje i jaki polecacie ośrodek w warszawie(blisko centrum bo będę dojeżdżać pociągiem)z góry dziękuję
    • nie jest tajemnicą fakt, iż posiadamy cechy pozytywne. potwierdza to artykuł, który zapewne czytaliście, (ale jeżeli komuś nie było to dane, to znajdzie go tu: www.ozon.pl/tygodnikozon_2_21_701_2005_26_1.html). ale zauważyłam także, iż my-dda bywamy bardziej tolerancyjni. często słyszę z ust "normalnych" negatywne zdania na temat otaczających ich ludzi: "jaki on jest...", "on jest nienormalny, bo...", "takie zachowanie jest dziwne..." itp. jeżeli ktoś odstaje od stada to jest wytykany ...
    • (...) KIM JESTEŚMY? Dobrze opisuje to fragment książeczki "12 Kroków dla Dorosłych Dzieci z uzależnieniowych i innych rodzin dysfunkcyjnych": Dorastaliśmy w rodzinach dysfunkcyjnych. Ich środowisko wypaczyło nasze myślenie o nas samych i o otaczającym nas świecie. Widząc siebie w krzywym zwierciadle informacji i sygnałów dawanych nam przez naszych rodziców, uwierzyliśmy, że jesteśmy "nie w porządku". Zostaliśmy pozbawieni naszej autentycznej tożsamości i zaczęliśmy szukać sposobów na ...
    • jak dawno tu nie bylam... mozecie mi pomoc? chyba chcialabym znow zaczac chodzic na terapie ale nie bardzo wiem gdzie moge cos znalezc jesli chodzi o trojmiasto... najlepiej sopot albo gdynia...
    • Jestem dda, szukam pomocy,chce pojsc na terapie we Wrocławiu. Moze ktos poleci mi dobrego psychoterapeute? Dziekuje
    • chcialabym poradzic sie kogos .mam 22lata studiuje . moj tata pije pracuje ale pije w domu klotnie z mama nie dowytrzymania ale nieraz jest spokojnie. ja boje sie taty czasem chce mu powiedziec tato kocham cie nie pij prosze bo nas ranisz i meczysz. zal mi mojej mamy ktora nie moze zaprosic znajomych bo tata pijany i wstyd ona sama mowi ze nie wytrzymuje. a ja uciklam od problemo daleko na studia dzienne . czuje sie samotna boje sie ludzi rozmow nie lubie osob ktorymm wszystko sie udaj...
    • witajcie. mam 21 lat. przez 21 lat przyglądałam sie alkoholizmowi ojca. pil. cale życie pił. nie pamiętam wielu rzeczy z dzieciństwa oprócz kilku urywków. teraz jest juz lepiej ojciec pije ale mama juz nie krzyczy nie denerwuje sie nie wyzywa go myślę ze przyzwyczaila sie do tej sytuacji. a ja mam chlopaka, ktorego oklamuje mimo chodem. nienaiwdze jak wypije chociaz jedno piwo( on nie jest z rodziny alkoholowej) dostaje wtedy szalu, placze i krzycze. nie lubie jak wychodzi z kumplami b...
    • Czy jako DDA macie problem z wyluzowaniem się podczas współżycia? To pytanie przede wszystkim dla płci pięknej. U mnie to ogromny problem. Myślę że właśnie wynika on z problemu DDA.
    • Witam wszystkich! Czy ktos mi moze powiedziec jak sie leczy objawy dda?Np. jeden z objawow -brak pewnosci siebie,i co dalej? Afirmacje?- JA jestem pewna siebie??? Jak to wyglada w praktyce?bardzo prosze o odpowiedz.
    • witam. mam 20 lat. moj ojciec pije odkąd pamietam. wprawdzie jest wtedy nieszkodliwy. kładzie się spać i jest spokój. czasami najdzie go na głębsze rozmowy , pogada głupoty,pogada,i idzie do wyra. mama sama utrzymuje dom,bo on sie niedokłada do niczego.wydatków jest sporo: ja studiuje na dwoch kierunkach,z czego jeden zaoczny-a wiec platny, siostra jest ciezko chora ,koszt jej miesięcznego leczenie wynosi nawet ok 800zł.wykryto u niej borderline,teraz podejrzewają schozofrenie.j...
    • Powiedzcie mi czy taki związek ma szanse? Ja DDA z częstymi nastrojami depresyjnymi z niską samooceną, poczuciem winy, częstymi wyrzutami sumienia, że coś zrobiłam nie tak, czująca się wciąż gorsza od innych. On natomiast ma zawyżone mniemanie o sobie. To nie jest tylko moje zdanie. Tak twierdzą wszystkie osoby znające go. Twierdzi, że dokonuje najlepszych wyborów, jest urodziwy, inteligentny, zawsze ma rację itd. On wciąż przeżywa wzloty a ja upadki.
    • Witam. Bardzo zależy mi na moim chłopaku,spotykamy sie pół roku, lecz jest to bardzo trudny związek. Ojciec Szymona jest alkoholikiem, który gnębił matke i rodzenstwo.Nie miał żadnego oparcia w rodzinie.Gdy zaczeliśmy się spotykać czułam, że jestem dla niego najważniejszą osobą, sensem jego życia. Było wspaniale miedzy nami na początku. Jednak nie potrafie zrozumieć jego zachowania. Bardzo dużo czasu poświęca swoim kolegom z osiedla, którzy mają na niego zły wpływ (często te spo...
    • Hej, bardzo sie ciesze, ze odkrylam to forum. Czytam,czytam, czytam i rozumiem...moze skonczy sie na tym, ze wreszcie i siebie zrozumiem. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Jestem DDA i choc od 4 lat mieszkam za granica to, jak sie latwo domyslic, moje problemy przytargalam tu ze soba. Gdybym mieszkala w Polsce to na pewno bylabym juz po terapii (znam kilka osob, ktorym bardzo pomogla). Tutaj jakos nie moge znalezc odpowiedniego osrodka choc przeciez musza jakies istniec. Mam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się