-
Co to jest dobro? Czy dobro to jest brak zła?
Nie.
Pomiędzy złem i dobrem jest jeszcze wielki obszar, na którym mieści się przeważająca liczba ludzkich działań. Jest nim obojętność. Nie jest ona złem, może się o zło ocierać, ale na pewno nie jest dobrem.
Zło czyni ten, kto krzywdzi bliźniego.
Dobro - ten, kto mu pomaga.
Jednak większość ludzi przechodzi obok bliźniego zachowując po prostu obojętność.
Tam, gdzie nie ma dobra, jest albo zło, albo obojętność.
Potoczna definicja określa...
-
Znowu mam trudny okres. Zacznę od początku.
Dotyczy to mojej rodziny, powiedzmy,ze rodzina X, matka , ojciec, mała córeczka 4,5. (obecnie 6 latka).
Jest to rodzina w której rękę na pulsie trzymał ojciec,pracował, sprzątał, opiekował się małą.W domu robił wszystko, facet to bardzo dobry człowiek. Matka ladacznica, imprezy, alkohol, mężczyźni, narkotyki. Ojciec dziecka na pewno wiedział o większości wybrykach swojej żonki, ale dla dobra rodziny siedział cicho.
Półtora roku temu popełnił sam...
-
Inteligenckie wychowanie zakłada m.in. wspieranie dzieci w rozwoju, zarówno intelektualnym, jak emocjonalnym czy moralnym.
Mam znajomego. Sporo w życiu osiągnął (fajna rodzina, dwójka wartościowych dzieciaków, zrobil doktorat, pracowal parę lat za granicą). Pochodzi z bardzo prostej, ale też niewątpliwie zacnej rodziny. Sam w pewnym momencie zdecydował, że chce się uczyć, nie idzie do szkoły zawodowej, tylko do technikum. Rodzice nie bardzo byli go w stanie wspierać, wielu jego wyborów nie...
-
Bo czytam już w kolejnym wątku, że się nie podobało, że nie warto było.
A mnie się studniówka bardzo podobała :)
-
Ale zazdroszczę. Mam własnie taka parę na roku na studiach. Ona piękna, on piekny juz małżeństwo, młodzi bo po 23lata, pewni siebie, towarzyscy. Są już małżeństwem maja jeszcze ładniejszą córeczkę kiklumiesięczną- śliczna, piekne włosy, oczy, usta. Widać, że sie wdała w mamę. Obydwoje pochodza z zamoznych rodzin, już mają piekne dwupoziomowe mieszkanie. Są duszami towarzystwa, mili. Czemu zycie jest tak niesprawiedliwe?;) i niektórzy maja tak strasznie dobrze. Tak, zazdroszczę;). Chociaz przy...
-
to taka, ktora nie nalezy stale ani do paczki nieprzegrzewaczek ani do tych z frakcji kombinezonow od sierpnia. dosc dobra matka wie, czego potrzebuje jej dziecko i gleboko ma co inni pomysla o jej tendencji w ubieraniu dziecka. moje np w wozku lubi chlodniej, ale nie pozwole na to kiedy spi, a w nocy chce, zebym nalezala do frakcji kombinezonowej, wiec spi w cieplym pajacu i pod koldra, a z golymi stopami tylko jak byly upaly.
tak se napisalam, bo co dzis przegladam watki to jedna od d...
-
Sprawa taka.
Mój mąż, jest pokłócony z moimi rodzicami. Pracowali kiedyś razem, zaczely sie kwasy opoznienia w wypłaceniu pensji, lub pozniej... a pozniej to luzniej. Tłumaczenia bo wiesz jestes z rodziny to rozumiesz. I małż tolerował to ponad 2 lata.. a tu cienko przędliśmy.. w koncu ocknął sie.. i zmienił pracę ale w ramach zemsty nie powiedział moim chcial ich ukarać w ten sposób. Ja ich uprzedziłam by nie zostali na lodzie w koncu rodzina.
Świeta Wielkanocne spędziliśmy w chorym ...
-
Ktora ematka dobrze (najlepiej: bardzo dobrze) zna angielski? Potrzebna byłaby mi pomoc przy przetłumaczeniu kilku rzeczy. Ale chodzi o to, żeby przetłumaczyć to w emailu, wwolałabym nie na forum. Byłabym wdzięczna za odzew (podajcie gazetowy, bo ja tego aktywnego nie mam, ale napisze z prywatnej).
-
Czy macie jakiś sposób żeby wyglądać dobrze wcześnie rano ? Ja od zawsze mam ten problem bo niestety muszę sie pokazywac światu już od 7 rano. Mam to od dawna gdzieś gdy czekają mnie prozaiczne ,codzienne zajęcia ale wciąż problem gdy np mam ważne poranne spotkanie a moja twarz mimo makijażu , porannego zadbania absolutnie zawsze wygląda nieciekawie. Zupełnie inaczej niż popołudniem czy wieczorem. nie wiem dlaczego podkład nałożony o 6 rano wygląda na mojej twarzy zupełnie inaczej niż te...
-
Kochane co teraz czytacie i możecie polecić?
-
bo ja raczej nie za bardzo
ale to mnie porazilo
www.huffingtonpost.co.uk/2012/04/25/keira-rathbone-typewriter-artist_n_1451485.html
-
Witajcie
Zacznę od tego,że forum czytam bardzo często natomiast rzadziej się udzielam. Chciałam się jednak dziś podzielić z Wami sytuacją jaka mi się przydarzyła i prosić o radę bo jestem lekko podłamana całym tym zdarzeniem:-(
W skrócie: Jestem po rozwodzie 5 lat (a mam 28), mieszkam z rodzicami,pracuję, mam syna. Pół roku temu poznałam faceta, równolatka. Od razu poczuliśmy iskrę i po 3 tygodniach od spotkania postanowiliśmy ze sobą być. Naprawdę dobrze czuliśmy się w swoim towarzystwie. ...
-
Dowiedziałam się dzisiaj, że mój pan_szef zamierza zwolnić jedną ze swoich niewolnic, pracuję z dziewczyną już jakiś czas, nie mamy jakiś bardzo zażyłych kontaktów ale lubię ją. Gadamy na różne tematy, nie tylko służbowo, ale poza pracą się nie widujemy. Żadna przyjaźń czy bliskie koleżeństwo.
Nie wiem co z tą wiedzą teraz zrobić. Tzn decyzję już podjęłam, nie powiem jej o zwolnieniu, ponieważ taką mam naturę że jeżeli ktoś prosi mnie o poufność to nie przekazuję tego dalej. Poza tym taka sy...
-
"Najważniejsze w życiu to dobrze wybrać sobie rodziców."
Tak twierdzi polski miliarder cytując Oscara Wilde'a. Pierwszy kapitał na rozpoczęcie interesów Jan Kulczyk otrzymał od ojca.
Zgadzacie się z tym?
-
Bo ja wczoraj zostałam postawiona w takiej sytuacji. Pewna dziewczyna powiedzmy była klientka zwróciła się do mnie bym skłamała w pewnej sytacji niby dla ratowania związku jej i jej faceta. W tym celu poprosiła mnie jeszcze bym dała swój numer komórki, jej facet pewnie do mnie zadzwoni a ja miałabym mu odpowiedzieć zgodnie z wersją przedstawioną przez tą dziewczynę. Wszystko po to by on jej uwierzył i chciała z nią być.
Oczywiście odmówiłam i napisałam by nie wciągać mnie w jakiekolwiek pryw...
-
-
ostatnio intensywnie usiluje zmienic branze w pracy i widze jak na dloni, ze (chyba?) zupelnie nie umiem sie sprzedac. nie mam zbyt latwego zadania, bo musze przelozyc na "ludzki jezyk" umiejetnosci zdobyte w bardzo niszowym zawodzie, ale widze, ze radze sobie fatalnie, heh ;)
czytam poradniki w sieci, stosuje sie do wytycznych, ale mam wewnetrzny opor przed takim "chwaleniem sie" na potege... nie zmyslam, to co pisze w CV i LM jest prawdziwe, a jednak czuje sie przytloczona ta koniecznosc...
-
i wystraczajaca do przezycia na przyzwoitym poziomie, podaje kwoty brutto ofkors:
4000-6000
6000- 8000
8000-10000
10000- 12000
w gore....
-
Zadzwoniła przed chwila do mnie pijana tesciowa.Jest alkoholiczką odkąd
pamięta mój mąż.Tylko dopiero jak byłam w ciąży z moją dwuletnią córeczką po
tym jak my oboje ja i mąż przeszliśmy z nią krok po kroku 12 pytań
sprawdzajacych czy jest a ona na kazde tak odpowiedziała.To dopiero wtedy ale
trwało to dlugo i nie było proste przyznała się sama przed sobą i poszła się
leczyć.Zanim moja córeczka skończyła 2 miesiace znowu piła.Na chrzcie małej
miała rozwaloną głowe bo spadła ze schodów p...
-
Mam siostrę, która jest bardzo grzeczną, spokojną 12-letnią dziewczynką. Nie potrafi kłamać ani pyskować rówieśnikom. Ma koleżankę z klasy która od jakiegoś czasu namawia koleżanki aby drwiły z mojej siostry. Siostra często wraca do domu i płacze pocichu. Dziś przyszła cała spłakana i nie wytrzymałam tego - tak mi było przykro i czułam taką bezradność. Pojechałam do mamy tej koleżanki która dokucza mojej siostrze i poprosiłam aby porozmawiała z córką jeśli może na ten temat dokuczania.
Teraz...