Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      dobra

dobra

(860 wyników)
    • Czy są tu jakieś mamy które miały niespodziankę przy porodzie, tzn. zamiast widzianego na usg chłopca urodziła się dziewczynka lub na odwrót?
    • moja mała skończyła już 10 miesięcy i jej menu wygląda nastepująco:NIE CHCE JEŚĆ SZTUCZNEGO MLEKA ANI ŻADNEJ KASZKI-ma odruch wymiotny jak już to powącha. miedzy 6-7 rano po przebudzeniu ssie pierś około 8 -8.30 (od kilku dni) malutki kawałek bułki jasnej z masłem przed 10 125 g deserku owocowego BoboVita po 12- 50/ 60 ml mleka mojego z butelki (bo ja jestem w pracy) ok 14.30 wieksze pół słoiczka 190 g zupki lub obiadku BoboVita (co drugi dzień je w zupce pół żółtka) po 17 mleko moje ok...
    • moje Maleństwo jeszcze co prawda na spacerówkę za małe ale chciałabym dokonać jak najlepszego wyboru, bo z głębokim wózkiem mi nie wyszło :) szukam trójkołowej spacerówki, z dużym siedziskiem, rozkładanym na płasko, fajnie jakby miała regulowany podnóżek i koniecznie musi być dobrze amortyzowana, oczywiście lekka i stabilna będę wdzięczna także za wskazówki na co zwracać uwagę przy wyborze spacerówki
    • tak sobie poczytuje dyskusje o wyzszosci piersi nad butelka i odwrotnie i sobie mysle - pierwsze dziecko od poczatku butelkowe, drugie piersiowe prawie pol roku (no dobra - 4 miechy:) ) wtedy chwalilam sobie butelke i nie chcialam slyszec o cycku, to bolalo, bylo trudne i takie upupiajace kobiete. ostatnio wychwalalam piers - super sprawa, wiele ulatwia itd. itp. jestem zla czy dobra matka w koncu bo juz nie wiem?:D moje drogie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i tyle. dlat...
    • Czy mleko dobrze się rozpuści w wodzie o temp. pokojowej, czy koniecznie trzeba podgrzać wodę do temp. 40 st.C?
    • Poradźcie coś. Córka ma 2 miesiące, od 4 tygodnia podajemy jej Bobotic. Bączki bywały co chwilę, często. Jedne wypuszczała bez żadnych objawów, inne znów po męczarniach, stękaniach, płaczu. Od dwóch dni nie dajemy Boboticu, bo chcieliśmy zobaczyć czy jest jej potrzebny. Puszcza bardzo dużo. Męczy się przy tym, wierci, stęka. W dzień jakos ujdzie, w nocy jest gorzej. Bączki przeszkadzają jej ssać pierś, za każdym bączkiem przerywa jedzenie. Przeszkadzaja jej spać. Dzis np. od 1 w noc...
    • Witam! Mój pierwszy synek należał do tych śpiących źle, a wręcz koszmarnie źle. Nie znalażlam przez 2,5 roku metody aby spał lepiej aż w końcu sam się poprawił. Teraz córeczka śpi dość dobrze, zwłaszcza w nocy, chociaż budzi się raz lub dwa ale to nie jest dla mnie problem. W dzień różnie bywa, dzisiaj akurat kiepsko. I tak czasem aż czekam keidy tylko zacznie urządzać cyrki nocne jak syn, mam jakiś taki wkodowany strach że aż się boję nocek. Zastanawiam się czy wasze dzieci z ...
    • Synek ma tydzień. Apetyt dobry , brzuszek nie boli i miękki. Zastanawiam się czy robi "dobrą" kupę. Kolor ciemno żółty z ziadłym mlekiem ( taki twarożek ), ale prócz tego też taki twarożek ale mniejszy i czarny ( jest go trochę mniej jak połowa białego ). Czy to jest prawidłowa kupa ? Wychodzi łagodnie bez boleści i strzelania. Synek ma jeszcze łagodną żółtaczkę ( buzia i oczki ). Karmię piersią.
    • Witajcie. Wczoraj zwątpilam, bo gdzieś przeczytałam, że dziecku nie powinno się dawać codziennie mięsa. Wygląda na to że popełniam błąd. Mały ma prawie 9 miesięcy i na obiad dostaje tylko dania ze słoiczków, przy czym wszystkie przeznaczone dla niego zawierają jakieś mięso. Jadł już kurczaka, cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę, indyka i królika. Staram się codziennie dawać coś innego. Nie ma problemów trawiennych. Ale czy ja dobrze robię? Kurcze, no zwątpiłam. Poradźcie mi proszę. Pozdrawiam.
    • Mojemu synkowi (6 mcy i 2 tyg) w sobote 10tego wyszedł ząbek ;-) w niedziele dostał kataru a w poniedziałek to juz była katastrofa. katarek zamienił sie we flegme , gesta glajde której ani połknąć ani gruszką ani w ogóle niczym. Tak zatykało małego że nie mógł oddechu złapac siniał wywijałam go do góry nogami i pukałam po plecka odrywało sie i przy okazji okropny kaszej z wymiotami tego kataru. O 22.00 wieczorem wezwałam lekarza dostał Euphorbium do noska, Eurespal, wit C. Jakoś p...
    • mam 2 miesięcznego synka i karmie go butelką i mam pytanie jak wy podajecie dzieciom mleczko tak jak jest na opakowaniu podane? co ile wasze dzieci jedzą? i jak przybierają na wadze? moj je co 4 godziny po 150 ml to dobrze?
    • odkąd przyszła na świat moja śliczna Katarzynka zadaje sobie pytanie co to znaczy być dobrą mamą. jaki jest i czy w ogole jest wzorzec dobrej mamy. co powinna robic, czego absolutnie nie może a co moze zaniechac bez przykrych konsekwencji - dobra mama. jakie jest wasze wyobrażenie na temat tego jaka powinna byc dobra mama. nie pytam o milosc do dziecka - bo bez wątpienia każda z mam tutaj kocha swoje maleństwo nad swoje życie albo jesze bardziej. chodzi mi o jakiś kanon zachowań -...
    • dzis po raz pierwszy dokarmilam corke bebilonem papti zgodnie z instrukcja powinno sie dawac na 180 ml 6 lyzek mleka. ja na 90 dalam 3 (4 miesiace)i tak sie zastanawiam czy dobrze zrobilam? dolalam tez 50 ml mojego mleka. czy wszystko zrobilam ok?
    • witam forumowiczki ;) mój prawie 7 misięczny synuś karmiony piersią je już zupki z mięsem lub żóltkiem, deserki, od 2-3tyg pierś ssie tylko w nocy (5-6razy). w dzien nie ma mozliwosci zeby possał (czasem raz dziennie i to przez minutkę). przez to jego cudowanie wprowadziłam mu raz dziennie(rano) Nan 2HA z kaszką malinową (żeby miał chociaż jeden posiłek mleczny w dzien), wszystko je lyzeczką bo butelki nie toleruje wcale. Przez to jego nadrabianie nocne o mało sie nie wykończyłam bo co...
    • mój 7 tygodniowy maluszek lubi spać na brzuszku. gdy kładę go na plecyki to zaczyna płakać i się wygina. trochę się martwię bo jak przekładam plecyki to się przebudza i niemiłosiernie płacze. czy wszystko z nim jest ok??
    • Cześć dziewczyny. Zastanawiam się czy dobrze robię,nie wybudzając mojej 2-miesięcznej córki. Mała spi od 12-17.30 np w miedzy czasie podaje jej mleko na spiąco. Budzi się zmieniam pampersa,daje jeść. od 18 nic juz jej nie bawi widze że nadal jest spiaca. klade ja i troche sie meczy z usnieciem ale usypia na 20 minut. wstaje,zaczynam sie z nia bawic,klade na macie,trw to jakies 30 minut. Pozniej kapiel i o godzinie 19,30jest juz padnieta. idzie spac,troche trwa to jej zasypianie,z...
    • Proszę o opinie na temat tej buteleczki, czy faktycznie jest taka dobra i nie zniechęca dziecka do ssania piersi? Bożena
    • polecono mi inhalacje dla dziecka żeby rozetrzeć kilka ząbków czosnku, zalać wrzatkiem i postawić w pooju w którym śpi dziecko, podobno bardzo dobrze wpływa to na układ oddechowy u dzieci, jeszcze tego nie robiłam ale się przymierzam,dodam że uwielbiam czosnek i zapach jego również,czy któraś z was próbowała podobnych metod,smarowania plecyków dzieci masłem i czosnkiem (tylko trzeba uważać bo czosnek jest dość mocny dla nas a co dopiero dla niemowlęcej skóry),a może słyszałyście o paleniu zia...
    • Kochane mamy, wracam do Was po dłuższej przerwie przy kolejnym Hannowym rozwojowym punkcie zwrotnym, z którym nieodwołalnie wiążą sie moje schizy. Za 2 tygodnie wracam do pracy. Wiele z Was pisało to zdanie już przede mną, ale chyba trzeba znaleźć sie samemu w takiej sytuacji, żeby zrozumieć smutek i lęk z tym związany. Kochane, Hania bedzie miała skończone 4 miesiące, karmie ja tylko piersią, ale na czas bycia w pracy nie dam chyba rady naściągać mleczka. 100 ml ściągam prze...
    • Brat mojego partnera ma dziecko które ma 6,5 miesiąca. Obserwuję to dziecko (moje ma tydzień mniej) i już sama nie wiem czy się martwić? Chłopczyk ten urodził się z bardzo nierówną główką(ponieważ miał ciasno w brzuszku), Jego rodzice nic długi czas z tym nie robili, dziecko leżało tylko na jednej stronie(tej płaskiej) ponieważ na tej drugiej nie mógł utrzymać, odrobinę główka zaczęła się wyrównywać jakieś dwa miesiace temu po czym wszystko stanęło w miejscu. Do tego kiedyś zacz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się