-
Obejrzałem film dokumentalny The Doors historia nieopowiedziana. U nas recnzje
miał kiepskie, ale uważam, że warto. Czy ktoś z was widział?
-
Po raz kolejny zachwyciłem się tym filmem-musicalem. Samo dzieło jest jeszcze z fiftisów, ale film z Natalie Wood - już sixtiesy, dokł. 61. Taka trochę sentymentalna historyjka, ale jednak mocna, współczesna wersja Romea i Julii, wniosła ten pierwszy klimacik buntu, kontestacji no i miłości, która przezwycięża wrogość i agresję, jakby wstęp do epoki [i]flower power[/i]. No i świetne kompozycje: "Somewhere". "America", mistrzostwo Leonarda Bernsteina!
-
Ostatnio parę razy odsłuchałem sobie REVOLVER w wersji remastered, po paroletniej przerwie. Przypomniał mi się rok 66, moje szkolne lata. Oczywiście wszyscy szaleli na temat brytyjskiego rocka, z tym że to "wszyscy" oznaczało jakąś część głównie wielkomiejskiego małolactwa, choć też szał przenikał też wgłąb Narodu. Pięknie pokazał to film "Yesterday".
I już na początku 66 czuło się, że z tymi Bitelsami coś szykuje się nowego. Najpierw "Help" potem "Rubber Soul" oba albumy niby w tym samym s...
-
Czyli wspominki z burzliwych lat 80-tych.
Oj działo się, działo!
Bunt, wściekłość i wrzask.
Ale z tym rozsadzaniem komuny przez chłopaków z gitarami to lekka przesada.
Mogło tak być, że te anarchizująco-eskapistyczne rytmy nawet dyskretnie były
wspierane przez "system", bo odciągało małolaty od polityki. Gdyby tego
wspierania nie było, na pewno żadnego Jarocina by nie było.
Komuna nie upadła na pewno z powodu punk-rockowców. Po prostu mieli jej dość
wszyscy. Łącznie z samymi kom...
-
Obejrzałem sobie na płytce film z 1979 QUADROPHENIA. O latach 60-tych,
sfilmowany musical Pete'a Townsenda (THe Who). Mods v-s Rockers. Cuudo!
Do tego Sting na skuterku jako Mods! Ciekawym, czy oglądaliście i czy też z
takim zachwyceniem jako ja?
Maly cytacik muzyczny (oczywiscie the who głosy Rogera Daltreya i Keitha Ksiezyca)
www.youtube.com/watch?v=GD4u4sIjHmY&feature=related
-
Temu umarł. I tak skończyło się Joy Division. Zanim się na dobre zaczęło.
-
O! I tak się jakoś złożyło, że niepostrzeżenie mamy Krystynę Konarską onlajn!
konarskakrystyna.pl/
Pozdrawiam
Keep Rockin'
-
To nie jest OT!
Bo ja pamiętam, ze własnie w Boze Ciało w PRL TV pokazywała dużo atrakcyjnych nowinek. Też rockowych. Np. The Animals, Rolling Stones, Procol Harum, nawet takie rarytasy jak The Equals (kto pamięta?) - można było zobaczyć raz w roku: w Boże Ciało.
-
Cudna sekwencyjka z koncertem Yardbirds (na gitarach mamy panów Jima Page i Jeffa Becka - ten ktory rozwala gitarę), czyli musiało byc kręcone w 66 roku), a utwór nazywa się
-
Nie mogę się uwolnić od tego numeru ...
youtu.be/HZJ9ck4M6ys
Nawiasem mówiąc - ktoś dodał do tej piosenki równie wciągającą ilustrację filmową. Alan Bown Set i "Everything's gonna be all right".
Następny numer "The Killing Game" potwierdza reputację grupy, która jak wiele innych kapel, unikała gatunkowego przyszpilenia, balansując na styku wielu nurtów. Co my tutaj mamy? James Brown się odzywa, Wilson Pickett, ale i również - mamy psychedelię spod znaku The Deviants na przykład albo i s...