-
Córka ma 15 m-cy - wożę z tyłu, tyłem do kierunku jazdy, ale Wanda się wkurza strasznie, nudzi się po prostu. Jak siedzi ktoś koło niej i pokazuje książeczki czy gry na ipadzie lub opowiada wierszyki to jest ok.
Ale rano, do przedszkola wożę ją sama. Kładę jej na kolanach poduszkę jako "stoliczek" i na to książeczki różne, i do tej pory było ok, ale od tego poniedziałku ona od razu książeczkę wywala i krzyczy. Ja mam na przednim siedzieniu stos książeczek i jak jedną wywali albo jej spadn...
-
Mam problem, niedługo wybieram się w b. daleką podróż do kraju, w którym nie ma obowiązku przewożenia dzieci w fotelikach i szanse, że znajdę np. taksówkę wyposażoną w taki fotelik graniczy z cudem, a w zasadzie łatwiej wygrać 6-tkę w totka. Niestety na miejscu jestem skazana na podróż samochodem, stąd moje pytanie: czy zdarzało wam się zabierać ze sobą do samolotu nie tylko wózek, ale i fotelik samochodowy? Czy było to dla was szczególnie upierdliwe, czy w miarę do ogarnięcia? Dziecko nie je...
-
Jak długo Wasze dzieci jeżdżą w fotelikach?
Moja starsza ma 11 lat i jeździ jeszcze w foteliku,a np.jej koleżanki z klasy tylko na takim
podwyższeniu albo w ogóle.Ona jest już tak przyzwyczajona,że dla niej jazda w foteliku jest czymś oczywistym,ale może już za długo i pora z fotelika zrezygnować?
Aha,chcę poznać Wasze zdanie,a nie tego,abyście podejmowały za mnie decyzję.
-
no to rzucam temat i pytanie jednocześnie
czasami, tak raz, dwa razy w tygodniu lub rzadziej zabieram ze szkoły swoje dzieciaki i dzieci sąsiadów. nie ma takiej konieczności, by wracały z nami, bo kierowca i tak po nie przyjeżdża, ale dzeci chcą na zasadzie "towarzyskiej", kierowca wtedy wraca pustym samochodem.
czasem zatrzymuję się pod ich domem a czasem jeszcze po szkole do nas zachodzą.
i tak gdy pakuję tę czwrókę do auta, to mam dylemat - które upinać w siedziska(z fotelików już w...
-
Czy ktoś z doświadczenia może mi napisać, czy do Chevroleta Lacetti (hedgeback, 2004, isofix) pasuje fotelik Cybex Aton z bazą isofix lub Maxi Cosi Cabriofix z Familyfix?
-
Gdy w PL rozpoczęła się dyskusja o fotelikach samochodowych dla dzieci byłam mocno rozbawiona takim pomysłem i szczerze mówiąc nie potrafiłam sobie wyobrazić by dziecko było w stanie wysiedzieć w takich dybach długo.
Jestem z tego pokolenia co miało do dyspozycji całą tylną kanapę. Pierwsze auto z pasami z tyłu to była dla mnie duża ciekawostka a zagłówek przy siedzeniach był dla mnie wymyślną "poduszką"
-
mamy z mężem taki dylemat, czy kupić foteliki samochodowe (9-18/36kg) używane czy nowe, musimy teraz kupić naszym chłopcom i foteliki i spacerówki i krzesełka do karmienia więc trochę wydatków mamy..znaleźliśmy foteliki, które by nas interesowały na allegro w cenie 200zł a nowe kosztują ok 600zł (te są 9-18kg, chcąc kupić 9-36kg trzeba dać 800zł i nie ma używanych) mnożąc wszystko razy dwa to jest znaczna różnica ale słyszeliśmy głosy, że lepiej używanych nie kupować bo nigdy nie wiadomo czy ...
-
Pytam bo jestem w lekkim szoku. Mamy dobrych znajomych, co rok jeżdżą nad morze na wakacje samochodem (od nas to ok. 9 godzin jazdy autem więc daleko). Zawsze nas usilnie namawiają, żebyśmy jechali razem z nimi z naszymi dziećmi - ale dla nas jakoś to za daleka podróż. Oni mają jedną córkę i od 3 roku jej życia jeżdżą z nią nad morze co rok. Na moje pytanie ostatnio jak ich córeczka właściwie znosi tak długą podróż w foteliku samochodowym, uzyskałam odpowiedź, że oni jeżdżą zawsze nocą nad mo...
-
Mam pilne pytanie czy można zapiąć fotelik pośrodku i tak przewozić
dziecko?Ktoś powiedział mojemy tacie ,że jest to karane
mandatem.Wiem ,że lepiej dla dziecka jest aby fotelik był za
fotelami kierowcy badz pasażera ,ale mnie intersuje czy można
pośrodu?
Proszę o pilną pomoc:))
-
jestem przed zakupem auta i tak sie zastanawiam, czy bardzo sie
umorduje wsadzajac przynajmniej 3 razy dziennie dziecko w fotelik (
od zimy juz pow 15 kg- zapiecie pasami) w takiej opcji- 3-drzwiowej.
Jestem dosc wyskoka osoba.
-
Mieszkam w niedużym mieście, w którym są 4 korporacje taksówkowe. Zadzwoniłam
dziś rano, żeby zamówić taksówkę z fotelikiem dla dziecka i wiecie czego się
dowiedziałam? Że nie mają, bo taksówki nie muszą ich mieć, nie ma obowiązku
wożenia dzieci w fotelikach w taksówkach.
Więc mam pytanie - czym różni się taksówka od samochodu osobowego? Czy w razie
wypadku jest bezpieczniejsza??? No szlag mnie trafił. Chyba mamy lukę prawną.
-
chcę zakupic niedrogi fotelik dla roczniaka i wzwyż. Większość chyba ma atesty, prawda? Więc skąd takie duże różnice w cenie, czy chodzi tylko o wybajerowanie, czy faktycznie jest różnica w poziomie bezpieczeństwa?
I jaką opcję byśce wybrały: używaną firmówkę z allegro czy tani a nowy? muszę prawdopodobnie kupic dwie sztuki, wiec naprawdę nie chce wydac majatku.
-
Tak się zastanawiam, skoro jeszcze parę dni wcześniej moje dziecko
przeleżało w moim brzuchu w mega-skłonie, z jedną nogą za uchem,
drugą gdzieś indziej fikajacą, to czy naprawdę taka [b]katorgą[/b]
jest przewożenie noworodka w fotoliku przez ok 1-2 godziny??
Bo zaraz po urodzeniu, to na płasko tylko można, bo nie daj Bóg,
kręgosłup uszkodzimy???
hę?
-
Od kiedy można wozić dziecko bez fotelika, tylko na samym tzw. podpupniku? Dziecko ma 7 lat, jest szczupłe i drobne, ale już wyrasta z fotelika w zakresie 15-36 kg (BTW, z tym 36 kg to chyba lekka przesada, nie wyobrażam sobie, jak takie duże dziecko może się jeszcze zmieścić w taki fotelik).
Możecie podać link do odpowiednich przepisów? Nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.
-
Wczoraj na stacji benzynowej widziałam taką sytuację - pan tankował
paliwo, w środku z tyłu siedziały dwie kobiety. Jedna z nich
trzymała na kolanach dziecko w wieku ok. 2 lat. Żadnego fotelika w
środku nie widziałam. Na przednim siedzeniu pasażera siaty z
zakupami. Sądząc po marce samochodu (bmw) rodziców raczej stać na
zakup fotelika, więc jego brak odbieram jako skrają niefrasobliwość
i głupotę.
Co robić w takiej sytuacji? Dzwonić na policję? Czy to coś da?
-
Bardzo jestem ciekawa, jak sobie z tym radzą inni rodzice i czy mają
na to jakiś sposób! Moja córeczka ma 4 lata, niedawno zmieniliśmy
jej fotelik na większy, dokładnie na Concord Evo Lift. Miał być OK,
córce w niej wygodnie, jest dużo miejsca itd., jest odrobinę
uchylny. Oglądaliśmy bardzo różne foteliki i żaden nie uchyla się
więcej niż ten (chyba jakiś chicco tak, ale nie mam przekonania do
tej firmy). No nieważne.
W każdym razie to jest raczej dobry fotelik, ale mimo to córe...
-
Jak wyżej. Znacie może choć jedną korporację w Warszawie, gdzie takowe mogą
być? Obdzwoniłam kilka i niestety...
Czy dalej jest to problem na skalę naszego pięknego kraju?
I na boku: jeździcie na pewno od czasu do czasu z dziećmi taksówką. Nie boicie
się?
-
fotelik.info/pl/news/niebezpieczne_foteliki,57.html
Wątek jest już na forum Wózki dziecięce. Warto wiedzieć w czym
dziecko wozimy.
-
Orientujecie się od kiedy dziecko może być w siedzisku? Czy to zależy od wagi
czy od wzrostu.
-
Po ktorej stronie montujecie foteliki w samochodach? my od poczatku
za fotelem pasazera,bo wydawalo nam sie to bezpieczniejsze,ale