foteliki

(27 wyników)
  • czy wystarczy podkladka pod pupe? Przyjezdzam do mamy na wakacje-mam tam fotelik w mamy samochodzie, ale fotelik corki przejmuje mlodszy brat i na krotkie wyjazdy do sklepu nie chce mi sie kupowac kolejnego fotelika dla niej. Z prawnego punktu widzenia, co mowia przepisy, mozecie mi podpowiedziec, moze jezdzic na podkladce czy nie?
  • Czy można przewozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu? Chodzi o duże dziecko - prawie 9 letnie. I drugie pytanie: czy bez fotelika wozi się zależnie od wzrostu, czy jednak wieku też? Logicznie byłoby tylko od wzrostu. Czyli, jeśli 10-latek ma już te 151 cm wzrostu, to może jeździć tylko w pasach, tak? A jeśli 12 latek ma 145 cm? Co wtedy?
  • No właśnie. Czy ktoś wie czy dziecko 7 m-czne musi jechać w foteliku jadąc autobusem? Nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat. Pozdrawiam.
  • Czy mozna jeżdzic przodem w kierunku jazdy z takim fotelikiem?
  • Mam pytanie: jaka jest podstawa prawna nakazu używania fotelików samochodowych w Polsce? Do jakiego wieku dziecko musi jeździć w foteliku? Od jakiego wieku dziecko może jeździć na "podstawce" a nie w całym foteliku? Będę wdzięczna za podanie odpowiednich (akualnych) przepisów.
  • na weekend majowy rodzine Grubasów :-) wybiera sie nad morze (500km). bedzie 4 dorosłych i jeden 3 latek cięzko by nam było w 2 osoby z tyłu razem z fotelikiem i mysle czy można by ten fotelik przełozyc do przodu? i czy wtedy trzeba wyłączyc poduszke powietrzna(bo wiem ze w przypadku tych małych fotelików mocowanych tyłem to trzeba)?? No i nie wiem jak to z tymi przepisami jest? z góry dziekuje
  • czy ktos mi podpowie... fotelik Graco bral udzial w kolizji, samochod oberwal od strony fotelika dosc konkretnie. PZU odmawia wyplaty. Wydaje mi sie ze zaleca sie wymiane fotelika na nowy.... a moze jestem w bledzie? Nie widac uszkodzen.
  • no właśnie... niedawno robiłam prawo jazdy i w moim podręczniku nawet słowa na ten temat nie było, wiecie jakie reguły tym rządzą? wiek, wzrost dziecka?
  • znajomi muszą gdzieś jechać, nie mają jeszcze fotelika, dziecko ma miesiąc
  • Mój mąż upiera się że kupi dla dwulatka wiklinowy koszyk montowany na kierownicy. Mąż będzie musiał zrezygnować z przejażdżek z synkiem, bo prędzej sama chłopu łeb o beton rozwalę niż pozwolę wozić dziecko w takim krzesełku. Czy takich "fotelików" w ogóle można jeszcze używać? Są na to na pewno jakieś przepisy.
  • Dziewczyny powiedzcie czy w taksowkach trzeba miec swoj fotelik dla dziecka i czy jest to obowiazkowe? Przylatujemy z Kanady do Polski i nie usmiecha mi sie zabieranie dodatkowo jeszcze dwoch fotelikow. Moje dzieci sa w wieku 6 i 4 lat.
  • W końcu można czy nie można wozić dzieci w foteliku zamontowanym z przodu obok kierowcy??? W internecie znalazłam sprzeczne informacje... --- Monika - mama Inki
  • czy orientujecie się od jakiego wieku/wzrostu/wagi można przewozić dziecko w podstawce zamiast w foteliku?
  • Dziewczyny, czy to prawda ze dziecko nei może jechać PRZODEM DO KIERUNKU JAZDY na przednim siedzeniu w aucie z poduszkami? To że maluszki w najmniejszym foteliku tyłem do kierunku nei mogą to wiem. Ale zastanawia mne przypadek większego dziecka, 2,5 - 3 latka. Przecież w tej chwili są auta, które mają nawet po dwie poduchy dla psażeró na tylnych siedzeniach, to nei wiem gdzie wtedy mozńa przewozić dzieko, w bagażniku? Proszę Was o wypowiedzi, najchętneij poparte jakimś przepise...
  • Witam Mam pytanie. Po noworodka do szpitala lepiej pojechac z gondola z wozka, czy fotelikiem-nosidlem??? Co lepsze? BO jestem zielona.......Wozek mam z gondolka, leciutka wyciagana, a i fotelik-nosidlo o-13 kg tez mam. pozdr ___________ rumianek13
  • Drogie mamy otorz mam fotelik (0-9kg) ktory mozna zamontowac na przednim siedzeniu. Mamy takie auto (busik wlasniciwie) w ktorym pasy umozliwiajace prawidlowe zapiecie fotelika sa tylko na przednim siedzeniu obok kierowcy. Na instrukcji montazu tez jest napisane ze mozna go montowac na przednim siedzeniu. Tylko ze ja nigdy nie spotkalam sie z tym zeby wozik niemowle na przednim siedzeniu, wogole jest to prawnie dozwolone w Polsce?
  • Mam pytanko czy jest taki przepis, że jeżeli przewozimy malucha w foteliku to czy musi ktoś siedzieć obok i go pilnować? Pytam bo wczoraj zaprosiłam do siebie koleżankę, która oświadczyła, że może przyjechać tylko wtedy gdy mąż będzie miał wolne bo nie ma kto pilnować dziecka a takie są przepisy. Powiem szczerze, że zgłupiałam Mam dwoje dzieci i pierwszy raz o czymś takim słyszałam.
  • Mam dwa pytania dotyczace fotelikow samochodowych. Jedno stanie przede mna dosc szybko (a przynajmniej wszystko na to wskazuje) a drugie jest raczej przyszlosciowe, ale moze juz rozwiazywalyscie takie sprawy i wiecie co i dlaczego z tym zrobic. Otoz: moj syn jest dosc wysoki i chudy. Obecnie jezdzi w foteliku do 18 kg i - wg producenta - 101 cm. wzrostu. nastepna grupa zaczyna sie od 15 kg. Pytanie: co mam zrobic jesli moj syn wzrostowo zacznie wyrastac ze swojego obecnego fotelika a n...
  • Czy w polski kodeksie drogowym jest dozwolone przewożenie dziecka w gondoli od wózka? Gosia
  • Pytam, ponieważ mam chwilowo auto, w którym tylne pasy są bez napinaczy, więc nie mam jak przypiąć młodego. Czy mogę 5-latka wozić z przodu, na podkładce. Po mieście i do przedszkola, dalej nie planuję raczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się