foteliki

(63 wyniki)
  • Witam Mam pytanie odnośnie tego kiedy można wozić dziecko w takim zwykłam foteliku samochodowym?Mój synek ma 7,5 m w takim foteliku-nosidełku bardzo lubił jeżdzić ale od pewnego czasu gdy nic nie widzi,to strasznie się wierci i pręży,nóżki też mu z niego wystają,dużo podróżujemy i doszłam do wniosku,ze chyba trzeba mu kupić taki normalny fotelik(do jazdy przodem)ale oglądając je widzę,ze pozycja w nim jest już typowo siedząca(nawet te które można odchylić,to się tylko trochę odchylają)i bo...
  • Panie Pawle, Mój maluch ma 11 miesięcy, w samochodzie podczas jazdy jest śmiesznie bo nadal wozimy go w "kołysce"-czyli foteliku w którym jeździ od urodzenia, ale jest taki ciekawy że próbuje się podnieść zeby zobaczyć co się dzieje za szybą. Pytałam w kilku sklepach o fotelik w którym dziecko siedzi i jest montowany przodem do kierunku jazdy. W kazdym z tych sklepów otrzymałam odpowiedź że nie sprzedadzą mi takiego fotelika dla tak małego dziecka, że powinien wytrzymać w tym w którym jeźd...
  • Mój synek ma 8,5 miesiąca. Jest duży i ciężki (miesiąc temu miał 81 cm i 10,5 kg), ale jeszcze nie siada (ciutkę posiedzi podadzony, ale nie sadzamy go w zasadzie wcale), dopiero podnosi się do raczkowania. Z powodu swoich gabarytów wyrasta nam z pierwszego fotelika 0-13 kg. Już jest głową na styk z końcem fotelika i musimy wymienić go jak najszybciej. I tu pojawia się problem. Synek nie siedzi i dosyć młody jest, więc jakoś nie wyobrażam sobie wożenia go przodem (niby wagę ma odpowiednią, a...
  • Witam ponownie, nie wiem czy to dobre forum na takie pytanie. Córka ma 3 miesiące i praktycznie nie mogę jeździć z nią samochodem, ponieważ ulewa duże ilości mleka przy czym krztusi się strasznie. Podczas jazdy w foteliku samochodowym nie mam praktycznie możliwości ratowania jej, bo poprzypinana jest pasami :( (dodam, że nie prowadzę samochodu tylko jadę obok niej). Czy ktoś ma jakąś radę na to? Czy może mam kiepski fotelik i mała źle w nim siedzi? (mam x-landera) Jak ratować dziecko w ta...
  • Witam, Proszę o radę. Córeczka ma skończone 6 miesięcy, waży ok 7kg - jest malutka jak na swój wiek. Do tej pory nie kupowalismy fotelika samochodowego tzw. nosidełka 0-13kg, bo własciwie jej nie wozilismy samochodem. Teraz będziemy. Zastanawiamy się nad kupnem fotelika, ale myślimy od razu o tym większym: 9-18kg - by wystarczył na dłużej. Córeczka na razie nie siedzi. Czy można ją wozic w tym większym foteliku, mimo że nie dobiła jeszcze do wagi 9 kg i mimo że na razie nie siedzi? Może są j...
  • jaki jest najodpowiedniejszy fotelik rowerowy dla dziecka? Montowany z tyłu czy na ramie roweru? Szukam alternatywy na spacery wózkiem dla mojej 20 miesięcznej córy, a jednocześnie aktywnej formy wspólnego spędzania czasu. Będę wdzięczna również za uwagi dot. wpływu na kręgosłup dziecka i wygodny prowadzenia rodzica. pozdrawiam, Justyna
  • Witam, Moje dziecie (10 tygodni) od urodzeni preferuje pozycje "siedzaca" w foteliku samchodowym i w tymze foteliku spi mu sie najlepiej. W ciagu dnia w lozeczku przesypia max. godzine, po czym wybudzaja go gazy lub musi mu sie odbic. Najczesciej, w pozycji lezacej spi po 15 - 30 minut, po czym budzi sie z placzem wlasnie z powodu gazow lub "bekniecia". Nie ma problemow z ulewniem lub refluksem. Oczywiscie lozeczko i gondola wozka ustawione sa pod lekkim skosem. Co dziwniejesze, w no...
  • Wyczytałam juz, że są niewskazane dla dzieci w wieku ponizej 3 rż, że jazda po wertepach obciąża miednice, kręgosłup, że brak amortyzacji itd. W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań w celu uściślenia poruszonej kwestii, co tak na prawde stanowi problem i przynosi szkode dziecku: 1. Fakt jazdy po wybojach, gdzie dzieckiem rzuca (jesli tak, to czy po równej nawierzchni mozna jezdzic, tj. po asfalcie, czy drózkach rowerowych?) 2. Prosty kąt nachylenia oparcia fotelika, (jesli tak, to czy u...
  • Witam, Panie Pawle, mój synek ma 14,5 mies., waży ok. 16 kg i zaczął właśnie nosić ubrania w rozmiarze 98 (nie wiem dokładnie ile ma wzrostu). Ostatnio zauważyłam, że wyrósł już z obecnego fotelika (Maxi Cosi Priori)- wystaje mu 1/3 głowy i jest ogólnie ciasno. I teraz moje pytanie- czy mogę w ogóle rozważać zakup fotelika od 15 kg zapinanego tylko na pas samochodowy? Wiem, że trzeba przymierzyć czy pas nie będzie przechodził za wysoko- przy szyi, ale zastanawiam się czy ma to jakie...
  • Witam, naczytałam się wątków o fotelikach montowanych tyłem i mam pytanko. Córka kończy właśnie 3 latka, jeździ w fotelu 9-18kg montowanym przodem. I moje pytanie brzmi czy sądzicie, że warto zainwestować teraz w fotelik Maxi Cosi Mobi 9-25kg? Jak długo dzieciaki są w stanie jeździć tyłem, do ilu lat mniej więcej. Bo patrząc na wagę mojej córki to te 25kg osiągnie pewnie w wieku 7-8 lat. Piszecie, że w Szwecji dzieci jeżdżą do 4 lat w takich fotelach, a dlaczego nie dłużej, nie mieszczą się?
  • Mam pytanie dotyczące przewozu samochodem maluchów. Mój synek ma prawie dziewięć miesięcy. Do tej pory jeździ cały czas tyłem do kierunku jazdy. Fotelik, który aktualnie mamy jest od 0 do 18 kg. Od kiedy może skrzat jeździć przodem do kierunku jazdy? czy bezpieczniej jak będzie jeździć tyłem? Dodam, że aktualnie waży 9,5 kg.
  • Szanowny Panie Zawitkowski, mój syn ma skończone 8 mieś. i waży 10,5kg. Jeździ jeszcze w niemowlęcym foteliku, ale głowa jest już na równi z górną krawędzią, dzieć jest duży, ciasno mu, wrzeszczy podczas jazdy, wyrywa się do siadania w tym foteliku. Podróż z nim to koszmar. W związku z tym wszystkim jesteśmy zmuszeniu już mu zmienić fotelik. Uparliśmy się z mężem na fotelik montowany tyłem - ze względów bezpieczeństwa. Problem jednak w tym, że już w kilku sklepach sugerowano nam fotelik przo...
  • Witam, co sądzi Pan o foteliku Bebe Confort Axiss Up dla dziecka ze stwierdzonym dpm? Córka waży ok. 7,5 kg, ale jest długa i już nie chce jeździć w nosidełku. Będziemy wdzięczni za sugestie. Pozdrawiamy
  • Panie Pawle, szykujemy się do dłuższej podróży, chcemy by była ona jak najbezpieczniejsza. I mam problem. Dwie sprzeczne informacje. Pan- w swojej książce- pisze, że najbezpieczniejsze jest miejsce za fotelem kierowcy (s. 143). Na stronach fotelik. info ( fotelik.info/pl/faq/) znalazłam taką informację "Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpie...
  • Panie Pawle Zastanawiam się jakie są wyznaczniki, dzięki którym poznam że mogę bezpiecznie przesadzić dziecko do siedzącego fotelika samochodowego. Wystarczy że stabilnie siedzi? Moja prawie 4-miesięczna córcia jeszcze nie siedzi, ale już prawie się nie mieści w swoim foteliku (a w zimowym kombinezonie to już w ogóle masakra!!). Co mamy zrobić? Kupić jej nowy większy leżący fotelik, czy może można już jej kupić taki 9-18kg z regulowanym kątem nachylenia siedziska?
  • Mam pytanie odnośnie fotelików samochodowych, od jakiego wieku dziecko może jeżdzić przodem do kierunku jazdy i od kiedy może jeździć w foteliku od 9 kg? Czytałam, że od 9 mca czy to prawda? Czy jeszcze później? Drugie moje pytanie to mój synek ma 6 mcy i zaczął sam siedzieć tzn. nie siada z pozycji leżącej sam, ale jak go wkładam to wózka to się zapiera i siada i nie chce się położyć i siedzi stabilnie, jak się zmęczy to leci do przodu albo się kładzie. Zastanawiam się czy mogę mu pod...
  • Czy Pan doktor ma wiedzę lub dostęp do statystyk, która uwiarygodniłyby większe bierne bezpieczeństwo fotelika dla dzieci starszych (9-18/25kg) montowanego tyłem do kierunku jazdy nad tymi montowanymi przodem? Pomijam oczywiście filmiki na youtube, które mogą być de facto marketingowym zagraniem ze strony producetów.. niestety żyjemy w kraju tworzenia popytu na określone dobra... Córeczka ma 9mc i waży 9.5kg, do naszego starego fotelika w ciepłej kurcie wchodzi jak sardynka, d...
  • ...przesadzić do niego dziecko? moja córka ma 6 mcy, nie chce już jeździć w kołysce (pierwszy fotelik od 0 do 13 kg), nie lubi jeździć tyłem do kierunku jazdy i kopie nogami w oparcie, wygląda to tak, jakby miała za długie nogi i nie mogłaby swobodnie ich wyprostować, kupiłam fotelik 9-18 kg maxi-cosi i jest tam pozycja półleżąca, córka sama nie siada, ale jak ją posadziłam to siedzi sztywno i nawet długo, w wózku też nie leży już tylko półleży i nie opada na boki, w tym foteliku nowy...
  • Witam chciałam zapytać czy wożenie dziecka 2 mce w foteliku zamiast gondoli nie jest nie zdrowe dla kręgosłupa?
  • Witam Serdecznie! Mój maluch przestaje się już mieścić w pierwszym foteliku samochodowym, jego główka już nieco wystaje ponad krawędź oparcia. Chciałbym zmienić mu już fotelik na większy, ale nie wiem, czy wskazane jest aby był on ustawiony przodem do kierunku jazdy? Czytałem, że dla kręgosłupa dziecka jest bezpieczniej, jeśli siedzi tyłem do kierunku jazdy? Od jakiego wieku, lub od jakiej fazy rozwoju dziecka można używać fotelika ustawionego "z biegiem"? Moje dziecko m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się