Forum Zdrowie Zioła
ZMIEŃ
      herbaty

herbaty

(15 wyników)
    • Chcę się dowiedzieć, czy picie razem tych herbatek może przynieść jakieś negatywne (zdrowotne) konsekwencje. ?? Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew.
    • Witam. Kupiłam dziś w Kauflandzie czerwoną herbatę Pu ERh. Słyszałam o jej wspaniałych skutkach pod czas regilarnego jej picia. Ale nie wiem,czy taka herbata kupiona w supermarkecie przyniesie takie same efekty jak taka kupiona w herbaciarni. Jest wiele jej odmian. Z tyłu na opakowaniu pisze że: wspomaga metabolizm i odchudzanie wplywa korzystnie na poziom cholersterolu pomaga zapobiegac miazdzycy usprawnia dzialanie przewodu pokarmowego ma lekkie dzialanie uspokajające Jeśli ta...
    • Na forum zdrowie spotkałam taką wypowiedź: > HERBATA ANTYLIPIDOWA. reguluje ciśnienie, jest naturalnym, chińskim preparatem. Oczyszcza organizm, niektórzy szczupleją, poprawia krążenie, itd. Czy ktoś zna tą herbatkę,stosował ją? Czy ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
    • Poszukuję orginalej herbaty Ning hong. Czy ktoś wie, gdzie mogę ją kupić?? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna pozdrawiam
    • Herbata(7)

HERBATA · Cudowne właściwości zielonej herbaty Chińczycy i Japończycy znają już od 5 tysięcy lat. · Zielona i czarna herbata pochodzą z tego samego krzewu. Liście czarnej herbaty poddaje się procesowi fermentacji, a dopiero później suszy. Zielona herbata w dużej mierze zachowuje naturalną barwę i bogaty skład chemiczny, gdyż liście są suszone od razu po ich zebraniu. Każdy rodzaj herbaty ma specyficzny aromat i smak. · Napar z herbaty przyrządza się, zalewa...
    • Już jest dobry do zbierania czarny bez.Nadaje się do zrobienia soku p-ko przeziębieniu. Należy zbierać tylko dojrzałe owocki/zielone szkodzą/.Wkładamy oczyszczony bez do emaliowanego gara z niewielką ilością wody i zagotowujemy. Następnie przecedzić. Dodać cukier /ok 1/1/.Pozostałe owoce można przetrzeć przez sito na marmoladkę o takim samym znaczeniu. Dojrzewa głóg dwuszyjkowy. Owoce ususzyć i zamknąć w słoiku.Na herbatę wzmacniającą serce należy go zemleć w młynku do kawy. Jeszcze m...
    • Bardzo proszę o polecenie mi takich ziół, które działają rozgrzewająco. Bo moja ulubiona herbata z tego co wiem wychładza organizm, a coś pić muszę w te zimne jesienne dni. Na razie piję dziką różę z hibiscusem. Pozdrawiam
    • Czesc, Slyszalam o czerwonej pu-erh, ale producentow jest wielu i nie wiem, co wybrac. Interesuje mnie lisciasta herbata, nie ekspresowa, lecz sypana, bez zadnych dodatkow typu cytryna, grejpfrut itd. Podobnie z zielona. \ Jakich producentow w przystepnej cenie mozecie polecic? -- "Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli". Pozdrawiam, magia :)
    • A może można użyć mieszanki herbat, z dobrym skutkiem? Mam też i inne pytanie z zakresu zielarstwa, otóż mieszkam w okolicach, gdzie jest dużo lasów i jezior,ale nie znam ziół, czy może w lesie rośnie jakieś ziółko, które poprawiłoby sen, a moze trawienie? Myśle, ze czas na zbieranie ziół już sie zaczyna, jakie zioła polecacie na tę porę roku?
    • jaka kupic, jakiej firmy? bio-active ma duzo w swojej ofercie. dobre one sa? i lepiej sama czysta, czy np. z jakimis dodatkami (mieta itp.) czy to nie oslabia jej dzialania, i herbata nie traci swoich wlasciwosci? jak dlugo zaparzac? slyszalam cos o 3 minutach, i ze potem ta sama herbate zaparzac jeszcze kilkakrotnie. podzielcie sie, prosze, swoimi doswiadczeniami:)
    • Mam broszurkę o ziołach wydaną w Katowicach w 1929 roku. Książeczka, autorstwa zbiorowego kilku medyków, nosi tytuł "Lekarz ratujący zdrowie". Niektóre porady lekko trącą myszką, ale znacznie więcej tych wiecznie aktualnych. Bardzo interesująca lektura. Z rozdziału "Nasza apteczka domowa" (pisownia oryginalna): "STRĄCZKI FASOLI. Około 30-50 gr dojrzałych strączków (bez ziaren) gotuje się 3 do 4 godzin w litrach wody na wolnym ogniu potem przecedza sie przez gęste sitko albo ka...
    • Bardzo prosze o opinie nt czerwonej herbaty, Czy ktoś może próbował, jakie sa zalety picia i konsekwencje, jak długo trzeba pić, aby zauważyć jakieś zmiany? Dziękuje
    • moze wreszcie trafilam na wlasciwe forum a zielarstwie. co byscie polecali na depresje opocz dziurawca. moze jakies nalewki lub inne farmaceutyki sa? pozdrawiam serdecznie.
    • Imbir(7)

Imbir - lek i przyprawa, poniekąd w dwóch wcieleniach: świeże kłącze ma zupełnie inny smak i aromat niż suszone sproszkowane kłącze. Ostatnio dowiedziałam się o nietypowym zastosowaniu imbiru: odrobina sproszkowanego kłącza wsypanego do butów zapobiega w pewnym stopniu poceniu się stóp - no i jeszcze parę innych korzyści z tego wynika. Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się