Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      indie

indie

(36 wyników)
    • "Indie chcą kontrolować internet" - cały?
    • Niedawno przeczytalam w prasie,ze liczba milionerow indyjskich jest wyzsza od ilosci milionerow w Europie.Natomiast kilka dni pozniej byl apel o pomoc dla biednych i glodujacych dzieci w Indiach.Nie dalam ani franka.Moze niech ta najwieksza demokracja w swiecie sama zacznie sie przejmowac swoimi obywatelami!!!!!!
    • Albo ma się przemysł i miejsca pracy dla zwykłych ludzi ale powietrze brudne albo ma się czyste powietrze i mnóstwo bezrobotnych i żadnego przemysłu .
    • "stracil jaja dla miksera", a nasze spoleczenstwo sie starzeje!
    • wspaniały materiał. wzruszyłem się. jestem lekarzem i zgadzam się w 100%. ujrzenie pełnego aspektu piękna umierania, cierpienia radości wzruszeń to paliwo dla mnie każdego dnia (jestem lekarzem ale mój ojciec i stryjowie byli fotografami). Przy pracy w domu starców obserwowałem i starałem się zawsze umożliwić jak najpiękniejsze umieranie. Oswojeni, bezpiecznie, z rodziną, odchodzili w ciszy i spokoju, niedługo już wiecznym.
    • Wielki kraj, trudny los, mądra kobieta. Powodzenia, bo wszak ten los jeszcze nie powiedział ostatniego słowa. I podziękowania dla p. Jagielskiego za artykuł. rs_
    • Jesteście śmieszni. Ten tekst jest na stronie BBC od grudnia 2006 roku.
    • Dlaczego autor zapomniał o pogromach chrześcijan w Indiach. Co chrześcijanin to nie człowiek. Wiem że ludzie "Gazety" chcieli by jak najbardziej zmarginalizować chrzescijaństwo, bo dla nich chrześcijanin kojarzy sie z nacjonalizmem i o. Rydzykiem, a to już duża ignorancja co normalne zreszta w tej gazecie
    • Nie mam najmniejszych wątpliwości, że te plemiona przegrają konfrontację z gigantycznym konsorcjum. Najlepiej to ukaże, że fabuła w Avatarze jest niestety tylko fikcją literacką.
    • A lewaccy wielbiciele komunistycznych dyktatur pieja jak zarzynane koguty z zachwytu nad Chinami a tu prosze taka niespodzianka - Indie. I to w dodatku strategiczny sojusznik znienawidzonych Stanow Zjednoczonych. To dopiero bol.
    • Może jakaś decyzja? Albo nowoczesna młodość, albo tradycyjny mąż.
    • To trochę uwstecznia Kościół luterański... Dotychczas luterańscy kapłani mogli przecież się rozmnażać, homoseksualni będą bezdzietni jak katoliccy księża... No jak większość z nich:D
    • Nie ;)
    • Indie i my mamy swoją poprawność polityczną. co można mówić o[b] o.M.M.Kolbe [/b]wyniesionego na ołtarze naszego Kościoła katolickiego ? "Mały Dziennik",wysokonakładowy pismo wydawane przez franciszkański Niepokalanów walczył przed 39 r. o "odżydzenie Polski". ile istot ludzkich kosztowała działalność o.M.M.Kolbe[b] ?[/b]
    • Cała idea mikrokredytów polega na poręczeniach i wsparciu ze strony grupy. To jest dość wyrafinowany system, ale żeby działał, trzeba spełnić wiele warunków. Jeśli banki wzięły z nich tylko jedną zasadę - mały kredyt dla biednego "na budowę chałupy", bez żadnego pokrycia i bez rozłożenia ryzyka to rzeczywiście nie ma sensu. Ale to nie za to założyciel Grameen banku dostał Nobla.
    • Zgadza się. Po miesięcznych odwiedzinach w Indiach, miałem koszmary, że to się rozleje na cały świat. Nawet Himalaje zajmują. Albo zgodzą się na politykę jednego dziecka, edukacji każdej dziewczynki, ograniczania urodzin, zniesienia religii nakazujących dominację rasową, klasową, seksulaną itp. albo odgrodzić murem i nie wypuszczać, chyba że milionerzy.
    • a najzabawniejsze w tym wszystkim,że Gilowska to była działaczka KLD,UW i PO i gdyby nie chciała załatwić miejsca w sejmie swojemu synusiowi nadal byłaby "siostrą" Tuska i być może nawet prezydentem,niestety 99% polityków w Polsce to obłudnicy i włazidupcy którzy bez wazeliny wejdą w każdy otwór swoich szefów partyjnych oraz biskupów
    • "Indie [u]pomogą[/u] Rosjanom zakończyć pracę nad T-50 i tylko na prace konstrukcyjne przeznaczą 300 mln dol." 300 mln dol. to może suma robiąca wrażenie w Polsce, ale w opracowaniu samolotu nowej generacji, to zbyt mały pryszcz, by określać to jako "pomoc". (Nota bene: dzisiaj Vesti podały, że trwająca rekonstrukcja Teatru Wielkiego w Moskwie pochłonęła miliard dolarów) Te 300 wielkich baniek należy określić raczej jako pierwszą wpłatę na konto zakupu, tym bardziej, że (według Rosjan) ...
    • Czy ktoś z Państwa miałby ochote umrzeć za Bombaj? Nie. To świetnie. Sprawa zamknięta.
    • Nikt(5)

polecam książkę "Bóg rzeczy małych" Arundhati Roy. Wspaniale napisana tragiczna historia rodziny, widziana oczami dzieci, pełna okrucieństwa, ale i ironii, zadumy nad ludzkim losem, namiętności i czaru. Odkrywa jadowity urok Indii. Wszystkie opisane w artykule sprawy znajdują w niej literacko genialne odzwierciedlenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna