inne

(9 wyników)
  • Inspirowany wątkiem w innym poście, postanowiłem napisać coś od siebie w osobnym poście na temat planowanych funduszy na "ścianę wschodnią" Zgadzam się, że zbyt duże pieniądze ładowane w jeden rejon (obojętnie gdzie) w bardzo krótkim czasie mogą dać efekty odwrotne do zaplanowanych. Ale trzeba zwrócić uwagę, iż "kresy wschodnie" przez co najmniej ostatnie 50 lat skazane były na etykietę regionu rolniczego (w zamyśle zacofanego), a w związku z tym nie opłacało się warszawce inwest...
  • Mam pytanie: czy możliwe jest podwyższenie kategorii we wniosku "Wynagrodzenia dla kadry zarządzającej" w trakcie trwania projektu - w sytucaji, gdy jest to uzasadnione zwiększeniem obowiązków (czego nie można było przewidzieć) i oszczędnosciami w innym kategoriach budŻetu. Wszkaże w wytycznych , ani nigdzie indziej nie wymiania się podwyżek jako kosztów niekwalifikowanych... czy ktos z Was zna przypadki przekonania IW do takiej propozycji? Pozdrawiam, Antonio
  • Witam, Mam wrażenie, że jesteś jednym z pomysłodawców (założycieli?) forum, a z pewnością jedną z najbardziej aktywnych osób na forum (które notabene ma 63 posty - więc bez szału...). Mam taki pomysł: chodzi mi o stworzenie forum wymiany poglądów i współpracy dla firm/osób przygotowujących wnioski. Sami wszyscy wiemy jakie są realia i z jakimi problemami się często borykamy, a nikt (z RIF-em na czele) nie może pomóc - wówczas warto przekonsultować swoje wątpliwości z kimś, kt...
  • Witajcie, nie wiem czy to właściwie miejsce na zadanie tego pytania, ale spróbuję. Otóż miałam, mieliśmy egzamin z projektowania dla UE, część teoretyczną i pojawiło się tam pytanie w teście: w jakim systemie działają fundusze strukturalne? Były trzy do wyboru: zdecentralizowanym, scentralizowanym, mieszanym. Ja i większa część osób wybraliśmy zdencentralizowany mniemając, iż chodzi o to, że są programy krajowe ale również i regionalne, więc rząd może przekazać do np.województwa...
  • Od lutego 2006 ruszyło Podyplomowe Studium w Wyzszej Szkole Kultury Społecznej i MEdialnej w Toruniu . Celem studiów ma być zdobycie umiejetności w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych , przygotowywanie projektów w róznych dziedzinach takich jak: rozwój małej i średniej przedsiębiorczości, ochrona środowiska, edukacja i oświata, , ochrona zdrowia, turystyka, rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich itp. tych klika ostatnich szczególnie interesujących dla bardzo bliskiej mi Zam...
  • Ostatnio tak sobie myslalam o tym rpo. Interesuja mnie dwie sprawy, chcialabym byc pewna. Po pierwsze: Czy dobrze mysle ze kwalifikowalne sa w ramach rpo nastepujace koszty: srodki trwale budowa lub zakup nieruchomosci zakup gruntu Dwa: Rozumiem, ze jesli ktos dokona tych czynnosci wymienionych wyzej wczesniej niz podpisze umowe to juz nie bede kwalifikowalne? Bo te watpliwosci mnie nurtuja.
  • Nie za bardzo wiem, czy można i wypada, ale chciałabym zachęcić do udziału w bezpłatnych szkoleniach z EFS, realizowanych przez ROSzEFSy. Na stronie www.koszefs.pl znajduje się lista takich ośrodków z całej Polski, które oferują za darmo szkolenia (moim zdaniem dobrej jakości, abstrahując od pewnego subiektywizmu tej wypowiedzi ;-). Wiem, że dużo osób i instytucji poszukuje informacji (najlepiej dostępnych za darmo) i akurat w EFS jest takie instytucjonalne wsparcie. Szkolenia są ...
  • projektów, wydaje się że całkiem sporo zarządzających firma prywatnymi, samorządowymi, rządowymi, rózniste agencje itp urządziły sobie eldorado. Chodzi to to, że pod pretekstem projektów wpisują sobie na konto zarządzania danym projektem całkiem spore pieniądze. A taka firma nie tylko w skali województwa ale i Polski może dostać np. kilka projektów do realizacji. I na pierwszym miejscu, a jakże często jako kierownik projektu czy koordynator figuruje prezes, dyrektor. A oprócz teg...
  • Nie wiem jak sie zabrac do czesci we wniosku z kalkulacja. pomozcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się