Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      klucze

klucze

(31 wyników)
    • jestem mieszkancem wspolnoty mieszkaniowej mieszkam na drugim pietrze na zebraniu wspolnoty zadecydowano o zamykaniu drzwi wejsciowych na klucz w godzinach 22-6 na moja prosbe zeby najpierw zamontowac domofon wspolnota nie wyrazila na to zgody argumentujac to ze jezeli ktos bedzie chcial sie dostac do budynku w tych godzinach powinien uzyc telefonu komorkowego i ja moge zejsc i otworzyc drzwi to jest budynek 2 pietrowy jezeli ktos sie orientuje prosze napiszcie czy zamykanie drzwi...
    • Witam i o zdania pytam. Aktualnie (wg planu na ten rok) właściciele opłacają koszty utrzymania nieruchomości wspólnej wg udziałów (wszystkie). Niestety w tegorocznym planie (przygotowywanym przez poprzedniego administratora) nie ma kilku pozycji, które wg nas powinny znaleźć (i znajdą się) w planie na 2005 rok. Pytanie brzmi : czy rozliczać (jak Wy rozliczacie)poniższe pozycje wg udziałów czy na lokal : - przegląd ogólnobudowlany (dotyczy równie przeglądu 5-cio letniego) - przegl...
    • Mam problem i proszę o pomoc... Spółdzielnia wymieniła zepsuty zamek w drzwiach wejściowych ,do naszego bloku.Jednak dała tylko jeden klucz- i my jako lokatorzy mamy sobie sami dorobić. Płacę za obsługę domofonu i płacę fundusz remontowy w czynszu.Więc czy nie jest to obowiązkiem spółdzielni by dostarczyć lokatorom klucze? A nie zostawić jeden - na cały blok????
    • Czy macie jakieś sugestie, co zrobić z poprzednim zarządem wspólnoty w sytuacji, gdy jeden z byłych członków zawłaszczył mienie Wspólnoty??? Są o m.in. klucze do pomieszczeń wspólnych, pomieszczeń technicznych, skrzynek na listy do Wspólnoty, dokumentacja budynku itp.??? Dodam, że ta osoba jawnie wypiera się posiadania tych rzeczy, chociaż prawie wszyscy je u niej widzieli. Zależy nam na odzyskaniu przede wszystkim kluczy, gdyż koszt wymiany wkładek to kilka tysięcy PLN (nie chcemy...
    • Jako Wspólnota Mieszkaniowa chcemy zamontować w naszym bloku instalację domofonową. Ilu właścicieli musi się zgodzić i co z tymi, którzy zgody nie wyrażą i stwierdzą, że nie zapłacą? Czy wystarczy zwykła większość, czy też jest to inaczej rozwiązane. Blok ma 60 mieszkań z czego 58 to lokale mieszkalne a 2 lokale to lokale użytkowe należące do byłej Spółdzielni Mieszkaniowej i do Gminy. Mamy podjętą uchwałę, że decyzje podejmowane są nie metodą udziałów ale każdy lokal jeden gło...
    • Jestem najemcą lokalu komunalnego,w którym istnieje też wspólnota mieszkaniowa.Administrator domu-zarządca wspólnoty nawet bez porozumienia z pozostała częścią wspólnoty ciągle wymyśla nowe zakazy i nakazypytam czy ma do tego prawo działając w pojedynkę. Proszę o radę-czy mam prawo do własnego klucza od strychu(mam na głównym strychu schowek ,do którego chciałabym mieć nieograniczony dostęp.Aministrator w imieniu wspólnoty i ADM wystąpił o wyogzekwowanie jednego ,głównego klucza,...
    • Witam, dwa miesące temu odebrałem klucze do swojego "M". Do dnia dzisiejszego budynek nie ma odbioru techicznego, a co za tym idzie pozowolenia na zasiedlenie. Mimo to, jak wspominałem klucze dostałem dwa miesiące temu. Wczoraj otrzymałem informację z biura budowy (tymczasowego administratora) naszego osiedla, że naliczono nam czynsze i wystawiono faktury czynszowe za bieżący miesiąc. Bardzo proszę o radę Eksperta, czy pobieranie opłat czynszowych ma w takim wypadku uzasadnien...
    • W piwnicy mojej znajdują się pechowo wszelkie zawory ogrzewania,piony rur,kable kablówki telefonu internetu . Bywa ze przez wymianę jakaś maż spędza tydzień z pracownikami podwykonawcy w piwnicy, bowiem z jasnych przyczyn nie zostawi piwnicy samopas. Pomijam że panowie sie umawiają., nie przychodzą przychodzą na drugi dzien.Mąż pracujący znowu załatwia urlop, godziny itp. Nikt ze wspólnoty nigdy nie poinformował mnie choćby dnia wcześniej że zaistnieje taka sytuacja. Po prostu o 7 ra...
    • Zaliczki płacone w 2003 r. przez właścicieli na pokrycie kosztów zarządu nier. wspólną znacznie przewyższyły koszty. Na zebraniu nadwyżka ma być przekazana stosowną uchwałą na pokrycie kosztów w latach następnych.Właściciele dostaną przed zebraniem sprawozdanie Zarządu za 2003 r.w którym wykazana jest nadwyżka. Czy oprócz tego każdy właściciel powinien mieś rozbitą tę nadwyżkę na swój udział w nier. wspólnej, czy wystarczy rozliczenie całości? Pozdrawiam Ada
    • Teoretycznie od wydania rzeczy kupującemu. Czyli konkretnie od wydania kluczy do mieszkania? A jeśli w budynku jest 100 lokali, to od wydania 1-szych kluczy, siedemnastych, czy ostatnich ? A może alternatywnie: 1) Od decyzji o przekazaniu budynku do użytkowania 2) Od podpisania aktu notarialnego (1-go, ostatniego ?) Czy jest jakaś jednoznaczna odpowiedź na to pytanie, niepodważalna przez sąd ? Podstawa prawna określonej opinii ?
    • Jestem nowym wspólnotowiczem i już mam trudny problem wiec zwracam się do Was o pomoc w jego rozwiązaniu.Nabyłem z kolegą od Gminy dwa duże lokale mieszkalne stając się właścicielem 48% udziałów w budynku.Pozostałe 52% udziałów ma Gmina która wynajmuje pozostałych 10 mieszkań.Obecnie jest więc trzech właścicieli: Gmina 52% udziałów (10 mieszkań ) i " nas dwóch" 48% udziałów (2 mieszkania). W obecnej sytuacji uważamy,iż podział kosztów wg. udziałów w wielu pozycjach jest dla nas ...
    • jakieś 3lata temu do mojego bloku wprowadziło się starsze małżeństwo. od roku szaleje- płoszy dzieci z placu zabaw, etc. najobrzydliwszym pomysłem było zamykanie klatki na klucz w godzinach od 20 do rana. skutek: spóźniłam się na poranny pociąg, gości trzba eskortować 3 piętra w dół, jeśli zasiedzą się do 20.15, no a w razie pożaru zginiemy marnie. fakt, że istnieje coś takiego jak przepisy przeciwpożarowe nie dociera do pomysłodawców. co na to poradzić?
    • 3 lata temu Gmina przekazała w zarząd Wspólnoty jeden budynek, bez aktualnych wpisów o przeglądach. W br. Wspólnota wykonała wszystkie brakujące przeglądy na własny koszt( lepiej późno niz wcale),czy możemy żądać od Gminy zwrotu poniesionych nakładów? A jeżeli tak , to na jakiej podstawie? Nadmieniam, że w naszej Wspólnocie, jeszcze dwa mieszkania są własnością Gminy. Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedź. Ania.
    • W 2002 r. w czerwcu nastąpił techniczny odbiór naszego mieszkania. Niestety administrator budynku nie wywiązał się do końca z umowy. Wraz z odbiorem nie było możliwości zmiany wkładki w zakupionych drzwiach antywłamaniowych. Opóźnienie spowodowane było zaniedbaniem ( przyp. regulacja płatności ) ze strony administaratora budynku. W efekcie tych działań przez kolejne dwa miesiące w drzwiach zamontowana była wkładka budowalana, która umożliwiała dostęp do lokalu osób trzecich z pers...
    • Witam. Poszukujemy pomocy inżyniera budowlanego z doświadczeniem wykonawczym do odbioru budynku od deveolopera z okolic Gdańska. Gdzie można znaleźć wzór dobrego protokółu zdawczo - odbiorczego ? Z góry dzięki. Pozdrawiam
    • Przeczytałem na jednym z forum taki o to wpis: ""Całodobowy sklep przy ul. K... 35 od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora, pomimo czasem siarczystego mrozu, oblegany jest przez amatorów puszeczki piwa, zwanych w dawnych latach "filarami ustroju socjalistycznego". Ustrój dawno upadł, "filary" zostały i mają się dobrze. Po opróżnieniu kolejnej puszki chwiejnym krokiem udają się do pobliskiego boksu na wózki ze śmieciami w celu "wyrównania gospodarki wodnej organizmu". Ostatnio...
    • W bloku 10 piętrowym wubudowanym w latach 70-tych z dwoma klatkami schodowymi i długimi korytarzami - część właścicieli pozamykała te korytarze na niektórych piętrach wstawiając zamki w drzwiach wejściowych na korytarz i montując (lub nie) domofony. Pojawiają się problemy z dostępem do tych korytarzy - a to nie ma kto sprzątaczce owtorzyć, a to firma nie może się dostać, żeby wymienić okna. Pytanie do szanownych zarządców - na jaki konkretnie przepis się powołać, aby właścicieli zmusić do li...
    • Mieszkam we wspolnocie - ogrodzonej. Wszyscy obecnie płacimy na fundusz remontowy wg pewnego przelicznika (udział w gruncie za mieszkanie i garaż podziemny x pewna kwota). Mamy jeszcze miejsca postojowe na terenie wspólnoty - ogólnie dostępne dla mieszkańców i bezpłatne. Jeden garaż podziemny w ramach f. remontowego jest liczony jak prawie 25m2 mieszkania - tak więc każdy kto posiada taki garaż płaci za niego na fundusz remontowy jakby miał mieszkanie większe o te 25m2. Ponieważ n...
    • Witam ! W jaki sposób powinny być rozliczane koszty nowej inwestycji (np ogrodzenie) Wspólnoty mieszkaniowej? Czy wg udziałów, czy "na mieszkanie"? Jakie są w tym zakresie zasady. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się