klucze

(16 wyników)
  • Witam! Chcę wynająć mieszkanie rodzinie z dzieckiem ale ewentualny najemca życzy sobie by tylko i wyłącznie on miał klucze do mieszkania. Jeszcze nigdy mieszkania nie wynajmowałam, więc nie wiem, jaka jest ogólnie przyjęta praktyka w tej kwestji.Wydaje mi się że jako właścicielka powinnam też mieć własny komplet(nie planuję niezapowiedzianych "nalotów")bo wolała bym uniknąć wyważania drzwi w wypadku jakiejś awarii pod ich nieobecność itp. w związku z tym pytam jakie mają Państw...
  • Witam, wynajęliśmy z mężem mieszkanie grupie studentów. Umowa jest, ale nie została zgłoszona do skarbówki (z tego co wiem, mamy na to czas do końca roku). 10 lipca mieli zapłacić nam czynsz, ale od trzech dni nie odbierają telefonów (było ich 5 osób, więc raczej to nie przypadek, a sądząc po sygnale, część z nich jest za granicą). Mąż pojechał do mieszkania z zapasowym kluczem i zastał je puste. Na biurku leżała tylko ich kopia umowy. Zalegają nam czynsz do spółdzielni za 1 miesiąc, w...
  • Witam! Mam problem z osobą wynajmującą moje mieszkanie. 5 miesięcy temu spisaliśmy umowę najmu na czas określony. Termin umowy mija 2 grudnia. Wiem z pewnego źródła, iż osoba ta wyprowadziła się z tego mieszkania, nie oddając jednak kluczy ani nie rozliczając się z pieniędzy. Niestety nie jestem w stanie skontaktować się z tą osobą, gdyż nie odbiera ona moich telefonów a ja nie wiem pod jakim adresem obecnie zamieszkuje. W tej chwili chodzi mi już tylko o odzyskanie kluczy do mieszka...
  • Właśnie - mam taki problem. Umowa podpisana, pieniążki przelane, termin przekazania lokalu dziś. Ja: Przyjeżdzam po wcześniejszym umówieniu się. Sprzedający: wymeldował się, wyprowadził się, przekazał klucze. I tu zaczyna się problem... Podczas przekazywania kluczy stwierdził że "nie zdążył" powywozić swoich rzeczy z lokalu. Powiedział że zrobi to po świętach majowych. Mam "zaklepane" terminy ekip remontowych i jakoś nie na rękę mi takie przesuwanie terminów, poza tym chciałem mi...
  • witam, sprzedaję mieszkanie i mam taką wątpliwość - kiedy powinno nastąpić przekazanie mieszkania kupującemu? w chwili podpisania aktu notarialnego, czy w momencie przelania przez bank pieniędzy? (kupujący bierze kredyt) Kupujący ma przelać przed podpisaniem aktu 20 % kwoty transakcji, resztę przelewa bank. Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • kupuję mieszkanie i już niedługo nastąpi przekazanie kluczy czy w związku z tym należy sprządzić jakiś protokół przkazania, a co z licznikami gazu, energii, wody czy są na to jakies wzory ? jeśli ktoś ma to proszę o radę
  • W listopadzie 2007 byl odbior Budynku przez Nadzor Budowlany Urzedu Powiatowego !,w grudniu 2007 kupilam w tym budynku mieszkanie.,do dzis pekly juz sciany w 4-ch miejscach,pekniecia sa na "wskros" ,czy mam prawo zadac od dewelopera expertyzy co do przyczyny powstawania pekniec czy deweloper moze sobie te pekniecia zakleic jak chce? i kwita !
  • Witam wszystkich bywalców forum. Ok. pół roku temu kupiliśmy z mężem mieszkanie na kredyt. Czas starania się o nie był pełen nerwów, ale w końcu udało nam się podpisać akt notarialny i otrzymać klucze (rynek wtórny). Zgłosiliśmy się do naszej Wspólnoty, żeby zmienili dane właścicieli na nasze i żeby otrzymać rozliczenie opłat. Okazało się, że mamy ponosić opłaty nie od dnia przekazania nam kluczy do mieszkania, tylko od dnia podpisania aktu notarialnego. Wytłumaczono nam, że dla nich liczy si...
  • Sytuacja wyglada nastepujaco 8 maja kupiłam w drodze przetargu mieszkanie do kapitalnego remonu, zaplacilam gotowka 17 maja a spoldzielnie poinformowala mnie ze spotkanie u notariusz bedzie dopiero 30 czerwca i zarzadala zaplaty za czynsz ze stanem O osob zamieszkalych za polowe maja i caly czerwiec twierdzac iz mieszkanie jest moje.MOze jestem w bledzie ale wydaje mi sie ze mieszkanie dopiero bedzie moje po podpisaniu aktu notarialnego??? i myslalam ze skoro w tym mieszkaniu ni...
  • Witam serdecznie od jakiegoś czasu rozglądam się za mieszkaniem. Moja uwagę zwróciło mieszkanie w niezłym stanie, dobrej cenie, ale do przekazania za jakis czas. Na przeprowadzce na juz mi nie zależy, ale tak rozumiem, że umowę podpisuję już, już płacę a tamci ludzie mieszkają. Jak się zabezpieczyć by ci ludzie rzeczywiście się tego umówionego dnia wynieśli?? czy sama umowa kupna-sprzedaży określająca datę przekazania mieszkania w przyszłości wystarcza i mnie zabezpiecza? Co zawrzeć...
  • Kupilam mieszkanie.Kupilam je wraz z piecykiem gazowym w lazience. Wlasciciel otrzymal juz zaplate za mieszkanie teraz przed oddaniem mi kluczy chce wyludzic ode mnie kwote 500 zl jako doplacenie do piecyka gazowego ktorego raty jeszcze splaca. Nic mi nie bylo wiadomo na ten temat wczesniej. Jestem totalnie zaskoczona. Nie zgodzilam sie na rozwiazanie tej sprawy w ten sposob i powiedzialam ze piecyk ma tam byc bo ja go kupilam wraz z mieszkaniem. Przeciez to jest podstawowe wyposa...
  • Witam i proszę o opinię w następującej sprawie; Zamierzam sprzedać mieszkanie i znalazłam już potencjalnego kupca, który chciałby zawrzeć ze mną umowę kupna-sprzedaży mieszkania w formie aktu notarialnego na następujących warunkach: - w dniu podpisania aktu, wpłaca mi część należnej kwoty (w związku z koniecznością sprzedaży swojego mieszkania), - następnie ja wydaję jemu nieruchomość, - w określonym termine, zgodnie z zapisem w akcie notarialnym - np. w 30 dni po wydaniu nieruch...
  • Wynajmuję lokal pod dzialalnosc, wplacilam kaucje w wysokosci 1 miesiecznego czynszu. Umowa zostala zawarta na czas nieokreslony z zachwaniem 3-miesiecznego okresu wypowiedzenia. CZy jezeli zerwe umowe bez okresu wypowiedzenia przewidzianego w umowie i oddam lokal, to mogą mi wystawiac faktury za czynsz za 3 miesiace, czy maja na to tylko kaucje? Prosze o pomoc.
  • Witam, Jestem w trakcie sprzedaży mieszkania. Pojawił się klient zdecydowany na kupno. Po uzgodnieniu ceny przeszliśmy do ustalania warunków płatności. 20% gotówka 80% kredyt Warunki chyba standardowe, zdziwiłem się natomiast, bo przyszły nabywca nie chce podpisywać umowy przedwstępnej. Twierdzi, że jest mu niepotrzebna do uzyskania kredytu. czy jest to możliwe??? uzyska kredyt na zakup mieszkania, bez dostarczenia bankowi umowy przedwstępnej??? nie wiem, czy to banki z...
  • Proszę o radę. Wynajęłam mieszkanie na początku lutego b.r. Dostałam kaucję 1000zł i czynsz za luty 1500zł. Umowa jest na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia z dodatkowym zastrzeżeniem, że w przeciągu pierwszych 3 miesięcy od zawarcia umowy żadna ze stron jej nie wypowie. 27 lutego lokatora poinformowała mnie, że rezygnuje. Dała mi wybór. Albo rozstajemy się dzisiaj (1 marzec) i oddaję jej kaucję po odliczeniu opłat, albo będzie mieszkać do 17 marca a czynsz pok...
  • proszę pomóżcie mi, w czwartek odbiram klucze do mieszkania i kompletnie nie wiem co powinno zdajdować się w protokole odbiorczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się