Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      ludzie

ludzie

(716 wyników)
    • - to jeszcze im malo. Ja dzis na szybko zahaczylam m.in. artykulik, z ktorego zalozyl tu watek Misio i taki artykulik - . To postanowilam zalozyc ten drugi, o ktorym misio zapomnial. Nie wiedzialam o tym, albo raczej - nie wiedzialam, ze az tak, jak zwykle, naiwna easz.
    • Streep, 62, said most people had more in common with Thatcher than they would care to admit, pointing out that the former premier was in favour of abortion (...) www.guardian.co.uk/film/2012/feb/15/iron-lady-meryl-streep-thatcher-feminist Czy to nie dziwne, że Streep może swobodnie wypowiedzieć te słowa podczas rozdania nagród w Berlinie i nie budzi to powszechnego sprzeciwu i oburzenia? czyżby Streep miała rację, że większość ludzi podobnie jak była premier jest zwolennikami legalizacji a...
    • Mowa o jurorach z Top Model. Korwin-Piotrowskiej (ktorej takze nie lubie)nie podobalo sie wspominane juz na forum macanie uczestniczki i otrzymala nastepujace "odpowiedzi" od kolegow(pisownia oryginalna): Bardzo mi sie podoba, że Karolinka w końcu przyznała sie, ze nie pasuje tutaj - skomentował na Facebooku Michał Tyszka. I to nie produkcja programu ma szukać dla niej miejsca. Bierze kasę, powinna dać cos od siebie. Przede wszystkim trochę dystansu i poczucia humoru. Tego niestety zabrakł...
    • Witam Forumowiczki :) Jestem doktorantką 2. roku w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych UW i piszę pracę na temat ofiar handlu ludźmi w celu wykorzystywania seksualnego i ich relacji ze sprawcami. Badania do pracy będą opierały się w głównej mierze o wywiady z ofiarami tego przestępstwa. Ponieważ dotarcie do takich osób jest niezwykle trudne, zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jeśli znacie osoby poszkodowane w wyniku przestępstwa handlu ludźmi do uprawiania prostytucji lub...
    • Witam, Zajrzałem dzisiaj do kilku dyskusji na tym forum (zwłaszcza "Kiedy kończy się aborcja a kiedy zaczyna mord." i "Referendum") i musze przyznać, że bardzo się rozczarowałem merytorycznym poziomem dyskusji. Odniosłem wrażenie, iż adwersarze wypowiadają się na temat, na który nie mają zbyt wiele do powiedzenia, zatem posiłkują się fragmentaryczną wiedzą, próbując sklecać jakieś wydumane teorie, rzekomo poparte naukowymi dowodami. Włączyłem się w dyskusję "Kiedy kończy się......
    • "Wszyscy ludzie są sobie równi." - jak rozumiecie to zdanie? Ciągle w rozmowach z Wami się ono pojawia, ale nikt jeszcze nie wyjaśnił, co to tak naprawdę oznacza. Zapraszam do podzielenia się przemyśleniami na ten temat.
    • Człowiek może być nieprzytomny, może byc idiotą, może głosować na samoobronę, a nawet może otrzymać literacką nagrodę nobla. Tak sądzę. I dalej. Mamy dwie teorie: (1) Człowiek to takie coś, co się urodziło, a zatem, ponieważ mamy tu do czynienia z człowiekiem, należy tu już powiedzieć: ktoś. (2) Człowiek to takie coś, które posiada ludzkie DNA, a zatem, ponieważ mamy tu do czynienia z człowiekiem, należy tu już powiedzieć: ktoś. Uprzejmie proszę czytelników mojego postu o wybór k...
    • Witam wszystkich. Zastanawiam sie jaka jest wasza opinia. Byłabym wdzieczna, gdybyscie odpowiedzieli na przynajmniej jedno pytanie z ponizszych (jezeli nie chcecie tutaj na niusach, to na moje konto): - czy palenie przy dziecku to jest łamaniem praw człowieka? - czy palenie w ciąży lub niekarmienie piersią przez swój nałóg to łamanie prawa dziecka do zdrowia i najlepszej opieki? - co sądzicie o wprowadzeniu zakazu palenie w samochodach, ktorymi jadą dzieci i związane z tym kary dla do...
    • ... postępowego Znudzony rolą antyfeministy, konserwatysty i homofoba postanowiłem zostać na czas jakiś człowiekiem postępowym. Zainspirował mnie zwłaszcza wątek o akcji mającej nauczyć ciemny naród tolerancji wobec pełnych cnót wszelkich homoseksualistów. Mówi się czasem -takie głosy padały też w owej dyskusji - że jedynym czynnikiem ograniczającym ekspresję seksualną człowieka winna być reguła (zwana dalej regułą "p" - od permisywności): "co nie szkodzi innym, jest dozwolone"...
    • swojej żonie i swoich dzieciach. "Dla kobiety o wiele lepiej, gdy decyduje o niej mąż, którego sama sobie wybrała niż jakiś urzędnik/czka państwowy/a". cyt. JKM. www.se.pl/wydarzenia/opinie/jezeli-sie-nie-sprzeciwia-nie-musza-byc-zabijani_181009.html
    • Naczytawszy się do rozpuku postów osób głoszących iż człowieczeństwo płodu to "kwestia wiary", czy też "kwestia dyskusyjna" doszedłem do wniosku, że dokładnie to samo powiedzieć można o człowieczeństwie np. ateistów. Cóż bowiem robią zwolennicy "dyskusyjności płodu"? Ano tworzą sobie pewną definicję człowieka, przykładają do tej definicji płód i orzekają, że się on weń nie mieści. Twierdzą np, że płod nie wykazuje cech tak specyficznie ludzkich jak świadomość, wobec czego człowiek...
    • Zdaje mi się , że rozszyfrowałam proliafofców, czy jak ich się tam określa. Jest takie powiedzenie, że każdy sądzi drugiego człowieka podług siebie. Łatwo zrozumieć mężczyzn, źli z natury, pozbawieni jakichkolwiek możliwości zasmakowania w macierzyństwie, mogą polegać wyłącznie na swoich wyobrażeniach o kobietach. Myślą więc, że i one są zdolne do takiego zła, jak mężczyźni. (To się na przykład ujawniło w wątku o rzekomym okrucieństwie kobiet. Nie jeden stwierdził, że w śród kobie...
    • Pitcairn(29)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13940373,_Zapamietalem_tyle__Pitcairn_jest_miejscem_naturalnej.html#MT Czytam fragmenty tej książki i się zastanawiam czy tak powszechne, nieukrywane gwałty na młodych kobietach we własnej społeczności to wynik socjopatii (zamknięta, mała populacja z brakiem prawidłowych więzi emocjonalnych z bliskimi -> pierwsze kobiety, matki, na tej wyspie ofiary handlu ludźmi), czy też naturalna (w sensie spotykana w naturze i możliwa do wystąpienia) postać s...
    • edition.cnn.com/2013/01/26/us/colorado-fetus-lawsuit/index.html
    • Moim zdaniem jak laski nie są posłuszne chłopu, to takie laski mogą sobie iść w las bo mi się nie wydaje żeby było inaczej. A jak się babie wali we łbie to niech się zastanowi. Bo nie warto samej pracować. Lepiej jest jak chłop pracuje a nie baba. Laska ma siedzieć w domu. Bo jak nie siedzi w domu to chłopa zdradza. No i tyle wam ziomy powiem.
    • Interesującego zestawienia poglądów feministek (a może feministków, wszak płeć to sprawa umowna) na lud ich umiłowany i przeklęty zarazem, dokonał na swoim blogu Castaneda: castaneda.salon24.pl/888,index.html Otóż raz: "Konstytucja została przyjęta w wyniku referendum. Zmienianie jej poprzez ustawy byłoby wyrazem pogardy dla głosu większość obywateli. Protestujemy przeciwko skandalicznej arogancji władzy." By znów: "Sondaże opinii publicznej nie zawsze powinny być wskazówką dla rz...
    • Reuters donosi o bardzo ciekawych badaniach: "Dziewczęta są równie utalentowane w matematyce jak chłopcy. Badacze przeanalizowali wyniki testów z matematyki amerykańskich uczniów. Wyniki obalają wszelkie stereotypy na ten temat. "W dziedzinie matematyki różnica płci przestaje mieć znaczenie" - ogłosiła profesor psychologii z uniwersytetu Wisconsin-Madison, Janet Hyde. (...) Kolejne nurtujące badaczy pytanie brzmiało: która płeć przoduje wśród uczniów z najlepszym wynikiem ...
    • Wlasnie obejrzalem film na hbo johny q i wiem jedno ze nigdy nie dokonalbym aborcji, obojetnie jak trudna bym mial sytuacje finansowa. Glowny bohater sterroryzowal szpital i byl gotowy zabic sie by oddac serce choremu dziecku- swoje serce. Uswiadomilem sobie ze rodzice powinni oddac zycie za swoje dziecko a nie je zabijac. Do tej pory sie wahalem, teraz jestem pewny, nigdy bym nie zabil swojego dziecka, oddal bym za nie zycie. Jakimi trzeba byc ludzmi by mordowac swoje dziecko, obo...
    • Tzn. czy są oni ludźmi w sposób bezdyskusyjny? Wszak żaden jeszcze tego nie dowiódł? A może się mylę? (Dr Środa też nijak nie udowodniła tego, że Kościół nie przeciwdziała przemocy w rodzinie w takim stopniu, w jakim według niej powinien.)
    • Sejm pozbawił dziś imunitetu posła Łyżwińskiego. Prokuratura chce oskarżyć go o popełnienie - przed laty - gwałtów. Łyżwiński nie wygląda na kogoś zdolnego do gwałtu, ale - mniejsza już o to. Chodzi o coś innego. Jak mogą po latach wyglądać "dowody" gwałtu? Otóż, prawdopodobnie chodzi o ... zeznania kobiet, które mówią coś w stylu "pięć lat temu Łyżwiński mnie zgwałcił", wparte - ewentualnie - zeznaniami koleżanek tych pań (w stylu: "pięć lat temu Ania powiedziała mi, że Łyżwiński ją zg...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się