ludzie

(818 wyników)
  • ... ma nieczyste sumienie - powiedział wczoraj filozof i etyk prof. Jan Hartman w wywiadzie dla GW. Nie zawsze zgadzam się z Hartmanem, czasem mnie on denerwuje, ale to zdanie wydaje mi się wyjątkowo mądre i trafne.
  • Ma ją tylko św. Łukasz (8, 26-39): Człowiek mieszkający "od dawna" w starych grobach w "Krainie Gergezeńczyków" (czy też "Gerazeńczyków", jak chcą starsze tłumaczenia) - na drugim (nieizraelskim) brzegu Jeziora Genezaret; rwący na sobie odzież w strzępy, że w końcu chodził nago; Człowiek opętany przez całe "wojsko" szatanów, rwący najsilniejsze łańcuchy, którymi usiłowano go spętać. Pan Jezus wyzwolił go z opętania, pozwalając szatanom wstąpić w pasące się opodal świnie (a te pobiegły na o...
  • Jaki jest Wasz stosunek do nowoczesności? W czym się przejawia nowoczesność człowieka? Czy jest to sprawa ważna dla Was? Czy chcecie być ludźmi nowoczesnymi? Ostatnio jakoś ta sprawa mnie nurtuje. Może tych kilka pytań na początek.:-)))
  • Mdr 7, 13 Rzetelnie poznałem Mądrość, bez zazdrości przekazuję i nie chowam dla siebie jej bogactwa. No tak, ale co innego Mądrość, a co innego wiedza. I tak sobie ostatnio myślę, że warto powstrzymać się od mówienia, od przekazywania wiedzy o człowieku. Że pozostawienie kogoś w niewiedzy na temat innej osoby daje możliwość czystego spojrzenia na człowieka. I jeszcze myślę (wiem), że nie jest łatwo dźwigać wiedzę o człowieku. Jest tutaj jeszcze sprawa ostrzeżenia przed ki...
  • Chiny, Korea Płn, Afryka... pewnie jeszcze w wielu miejscach. Przy cichym przyzwoleniu całego swiata. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach. zwracam uwagę na katalog "zbrodni". Zwłaszcza na karę śmierci za tęsknote za dziećmi. wiadomosci.onet.pl/1564978,2678,1,kioskart.html A ONZ i AI zajmuja się rzekomym nekaniem odmiennych orientacji seksualnych lub walką o prawo do aborcji.
  • Trzęsienie ziemi we Włoszech, a ktoś pisze, że jest to kara Boża za obozy pracy! Czy to nie podłe? Poza tym obozy pracy były na południu, a Abruzze jest w środkowej Italii!
  • Inaczej mówiąc: jakie jest Wasze zdanie na temat kremacji (już dopuszczalna w Polsce) - i późniejszego rozsypania popiołów przez Osoby bliskie Zmarłemu gdzieś w "plenerze" (czego prawo polskie jeszcze nie dopuszcza - ale co już praktykuje się w świecie)?
  • www.kwc.oaza.pl/
  • Aka21 mnie zainspirowała, bo to faktycznie ciekawy temat. Wklejam to co napisała Aka by nie musiała się męczyć drugi raz: "Myślę, że dobrze zrozumiałaś mnie. Właśnie o taki "strach" chodzi. Masz rację, że dla chrześcijan powinno to być naturalne, ale wiele zależy jaki mamy obraz Boga, kim On dla nas jest. Jak wszystko tu jest poukładane to nie ma problemu, ale wiem że w tej kwestii różnie bywa. Sama słyszałam w dzieciństwie, że Bóg mi już grozi, a to był obraz błogosławiącego Jezu...
  • podobno nie ma głupich pytań - na tej podstawie postanowiłam poprosić Was o odpowiedzi na pytanie j.w., bo bardzo mnie interesuje co na ten temat sądzicie, będę miała o czym myśleć dalej. Mnie do tego pytania impuls dała wiadomość wyczytana w którymś z postów tutaj zresztą, jak to św. Teresa od Dzieciątka Jezus, kiedy dowiedziała się, że ma gruźlicę, ucieszyła się, bo szybko umrze i pójdzie do nieba. Postać św. Teresy jest mi z innych względów bliska, więc informacja zapadła mi w pamięć...
  • Wanda Rutkiewicz: "Alpiniści zaś narażają się na niebezpieczeństwo z własnego wyboru. Nie wolno więc zakładać i żywić oczekiwań wobec innych, że w sytuacji zagrożenia życia narażą własne życie, by im pomóc. Nie powinni wnosić w góry własnej słabości, licząc na siłę i pomoc innych. Nie można swoim postępowaniem zmuszać ludzi do wyborów ostatecznych" Jakoś mnie ten tekst zasmucił. Wiem oczywiście, że nie można od innych (a od siebie?) wymagać heroizmu, ale z drugiej strony - przec...
  • no właśnie, po co? bo po co człowiekowi Bóg to ja mniej więcej czuję na własnej skórze. ostatnio z okazji różnych życiowych zawiłości naszło mnie takie właśnie pytanie i wlecze się za mną już od dni kilku. natknęłam się nawet na kilka cytatów w Biblii, ale chyba za fachowe były... jeszcze szukam odpowiedzi w jakiejś prostszej formie....
  • Że piękne są osoby, które kocham, to od dawna wiedziałam (najpiękniejsze rzecz jasna te, które urodziłam:) ). Ale że tyle ludzi jest pięknych... dziwię się i dziwię. W piątek miałam ważną rozmowę z uczennicą, która jest w ciąży. Wulgarna i wyzywająca. Ale gdy patrzyłam w jej twarz, zauważyłam, jaki ma piękny prosty nos, jak ładnie opadają jej zewnętrzne kąciki oczu, jaki w jej oczach wyraz zadziwienia - wbrew temu, co wypowiadają jej usta. Na konferencji przypatrzyłam się, jak ś...
  • No wlaśnie, macie takie konkretne osoby w swoim życiu? Jest u Was ktoś taki, że spotkanie z nim powoduje napływ sił, wiary i radości z faktu bycia dzieckiem Boga? Wlaśnie wrociłam ze spotkania z jedną zakonnicą, którą Bóg postawił na mojej drodze 4 lata temu. Siostra Teresa to jest właśnie taki ktoś, kto najpierw niepostrzeżenie wywrócił mi świat do góry nogami i ustawił go do pionu, a potem prowadzi za rękę jak małe dziecko. To taka osoba, która zawsze wysłucha, spokojnie poradz...
  • Pewna rzecz nie daje mi spokoju. Mowi się, że wiara jest łaską daną od Boga, że jest to dar dany wszystkim, ale nie wszyscy go przyjmują (poprawcie mnie jeśli się mylę). Z drugiej strony wiara jest definiowana (wielokrotnie w Biblii) jako akt wolnej woli człowieka. Bardzo ważny, bo determinujący jego dalsze życie, to tutaj i to przyszłe. Nie bardzo więc rozumiem gdzie tu jest ten element wspólny. Gdzie kończy się łaska, a gdzie zaczyna się ten wolny wybór, albo raczej gdzie one si...
  • Tylko się nie śmiejcie, że taki temat :-) Historia IV kl sz.p. - wyraźne rysunki ludzi podobnych do małp; określenie, że pierwotnie ludzie przypominali małpy. Pani na religii IV kl - małpy człekokształtne żyły ok 3500lat p.n.e, a naukowcy znaleźli szkielt ludzki, pochodzący z ok. 5000 lat p.n.e., co znaczy, że człowiek od małpy nie pochodzi ;-) Tak podyktował mi syn, więc musicie brać pod uwagę, że mógł coś pokręcić. Wiedzy mi brakuje. Liczę tutaj na mini wykład historyczn...
  • Byl watek o prezerwatywach. Oburza to niektorych. Ma prawo, ale jest tyle zla na swiecie, a my siedzimy cicho i nic nie robimy. Ludzie wciaz gina w Korei Pln w komorach gazowych. Morduja tam cale rodziny. Dlaczego caly swiat (chrzescijanski tez) milczy i nic nie robi? Ja juz nie moge siedziec cicho. Czy mozna cos wogole zrobic, zeby przestali? Czy mozna jakos przystopowac to prawdziwe zlo? Czy mozna zapobiec glodowi na swiecie? Boli mnie to bardzo, tak bardzo, ze nie moga juz sp...
  • Czy udaje się Wam to? Czy próbujecie chociaż? Przecież kto nie ma w nienawiści swojej matki, ten nie jest godzien Chrystusa. Abstrahując od tego, że tak być powinno, to dzisiaj uświadomiłam sobie, że byłoby to wygodne - z utylitarnego punktu widzenia. Wierzyć, że Bóg nigdy nie zawiedzie, Jego kochać nade wszystko - wszystkie inne sprawy są poniżej w hierachii. Nie smuci mnie wtedy choroba dziecka, bo to widocznie dla jego dobra. Nie smuci mnie, że coś mi nie wyszło - bo na pewno kied...
  • Czy nie marzylybyscie, zeby Wasze dzieciaki byly ludzmi sukcesu ? Wiem, ze moja mama zmeczona jest troche moim miotaniem sie miedzy rodzina, rozwojem duchowym a praca. Chyba wolalaby troche prostszy egzemplarz :) A Wy - co powiecie, jezeli Wasza zdolna corka zrezygnuje z kariery zawodowej ( albo wrecz z pracy) ? Albo Wasz zdolny syn miast bic sie o stanowisko dyrektora ew. czlonka zarzadu, wyjedzie na wies i zacznie pracowac z zaniedbana mlodzieza ? Nie bedzie Wam zal ?
  • Polecam ten artykuł, który pokazuje jak najczęściej przebiega ewolucja wiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się