Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      miasteczko

miasteczko

(21 wyników)
    • Zdecydowałam się napisać - trochę licząc na wskazówki, trochę chcąc się wyżalić. Uznałam, że specjalistami od wesołych miasteczek są dzieci (może trochę starsze), zaś osobami zdolnymi się na ich temat wypowiedzieć - najpewniej rodzice tychże dzieci. Nie mam dzieci ani partnera/-ki i niegdy nie zamierzałam ich mieć, pozostaję natomiast 28-letnim dzieckiem. Myślę, że mam nieuleczalną skłonność do wesołych miasteczek. Przyznam, że miewam też skłonność do wywyższania się: JA świetnie...
    • W nawiązaniu do dzisiejszej rocznicy piękny wiersz Słonimskego. Nie masz już, nie masz w Polsce żydowskich miasteczek, W Hrubieszowie, Karczewie, Brodach, Falenicy Próżno byś szukał w oknach zapalonych świeczek, I śpiewu nasłuchiwał z drewnianej bóżnicy. Znikły resztki ostatnie, żydowskie łachmany, Krew piaskiem przysypano, ślady uprzątnięto I wapnem sinym czysto wybielono ściany Jak po zarazie jakiejś lub na wielkie święto. Błyszczy tu księżyc jeden, chłodny, blady, ob...
    • Drogie emamy... Szukam niani dla 2,5 letniego synka.Mieszkam w miasteczku-około 14-tysięcy ludności.I zastanawiam się ile powinnam zaproponować niani za opiekę nad dzieckiem,przez 6 godzin dziennie,od poniedziałku do piątku.Chciałabym zaprowadzać małego do niani,jedzenie i picie zapewnione przeze mnie. Proszę o radę.Pozdrawiam.
    • Duże masto czyli np. Poznań, Kraków, Wrocław itp Małe miasto czyli np. Olsztyn (a może to jest miasto średniej wielkości?)
    • gdzie nic sie nie dzieje i czas plynie leniwie. a dookola (np. w TV) silownie,baseny, kosmetyczki, knajpki,sklepy ... bardzo bardzo brakuje mi tego w moim malym miasteczku,czy Wy tez czujecie to samo? Nie macie wrazenia ze cos umyka, cos ucieka i przechodzi obok nas. Nie chodzi tylko o nas ale tez o nasze dzieci. One chyba tez dusza sie w swojej lokalnej spolecznosci,gdzie ani sensownego kolka zainteresowan,ani domu kultury( jakas sekcja tanca, sport). cale zycie mieszkalam w wielkim m...
    • e? Planuję mężowi w sierpniu zrobic supraise na 32 urodziny.Odleglosc od Chorzowa-okolo 100km. Mąż lubi takie extrime,znajomi się piszą.Wstęp na cały dzionek 50zeta. Dają radę?
    • na Zalesiu??? już teraz Weieniawskiego i Siemaszkowej są zapchane, a jak dojdzie drugie tyle studentów z których każdy ma szrotwagena???
    • ile tak naprawdę nas jest? Ciągle na forum Warszawa, Kraków... Wrocław. A mało się czyta o jakiś pipidówkach. Wstydzimy się czy nas nie ma?
    • niektórym trudno zrozumieć, że w Polsce istnieją miasteczka i wsie, w których brakuje kina, teatru , basenów i jakichkolwiek hali sportowych, w których można uprawiać wielorakie sporty ... a więc informują,że takie miejscowości istnieją, zyją tu szczęsliwi, normalni ludzie i mają się świetnie nawet bez tych atrakji, które owszem bardzo umilają ycie i których czasem brak. Jest np. aerobik, jest też klub dla puszystych ( odpłatny nie każdego stać ) są sztuki walki i mamy tu niezłą ka...
    • Moim zdaniem jeden z najlepszych seriali jakie kiedykolwiek powstały:)Rewelacja.Mąż na moje życzenie ściąga z netu ,być może do soboty będziemy mieli wszystkie odcinki,a wtedy nie wstaję z kanapy przez dwa dni. Bob to mój koszmar z dzieciństwa brrrrr nawet teraz ciarki mi po plecach przechodzą...
    • Niedawno ktos tu pisał o swoich znajomych, ktorzy nie odnaleźli się w Polsce po powrocie z emigracji i wyjechali z powrotem do Hiszpanii. Przyznaję, w Polsce tak dobrze nie mamy. U nas jest kryzys.:(
    • pomysł(8)

Witam Mam możliwośc, otworzyc swój mały biznes.Butik,sklepik cos w tym stylu,mam kilka pomysłów i niewiem co wybrac.Mieszkam w małym miasteczku.Wokół pełno jest "lumpeksów"także odpada,niewiem co by mogło być opłacalne. Pomysły:sklep zabawkowy,komis z rzeczami dziecięcymi typu bujaczki,rowerki itp.. Podrzuccie jakies pomysły:)
    • Mam sporo ciuchów swoich, które odkładam cały czas, bo może jeszcze kiedyś założę (a nigdy nie zakładam, a przynajmniej to 'kiedyś' jakoś nie nadchodzi;) ), po dzieciach, zajmują mi tylko niepotrzebnie miejsce. Córa moja wpadła na genialny pomysł, żeby gdzieś się z tym majdanem ustawić i posprzedawać, jakiś grosik by z tego miała, a przestrzeń osiągnięta w szafach...-bezcenna;) Mieszkam w centrum niedużego miasteczka, myślałam, żeby zrobić taką wyprzedaż, wzorem hamerykańskich rodzin- a'la g...
    • Odbyłam burzliwą rozmowę z koleżankami na temat szans, rozrywek i życia codziennego w małych miastach (małe to dla mnie, powiedzmy, raczej Żyrardów, Strzelno czy Nałęczów niż Olsztyn, żeby nie było wątpliwości). Jak się żyje z dzieckiem w małym mieście? Gorzej niż w dużym? Lepiej? Ktoś może ma porównanie? Czy łatwiej być matką? Czy trudniej? Czy faktycznie każy wszystko wie o każdym i zagląda w okna czy to mit?
    • Dwa i pół roku temu zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania w okolicy miasta, gdzie mój mąż pracuje, ja studiuję (obecnie już kończę), córeczka chodzi do przedszkola. Byliśmy umęczeni wynajmowaniem coraz to nowych mieszkań, marzyliśmy o własnym i kiedy pojawiła się okazja skwapliwie z niej skorzystaliśmy. Okazało się, że ta decyzja nie była zbyt dobrze przemyślana: strasznie się zadłużyliśmy i do dziś nie wyszliśmy na prostą. Poza tym lokalizacja i otoczenie również nie bardzo nam ...
    • Przypomniał mi sie przy okazji Labiryntu FAuna inny film o dziecku podczas wojny i dyktatury Franco - VIVA LA MUERTE. ktos go jeszcze pamieta? wydawał mi sie wtedy genialny, teraz jednak pamietam tylko chlopca śniacego jak stoi na wieży kosciola posrodku swego miasteczka i siusia, na miasteczko spada wodospad, woda (a raczej CIECZ) porywa z sobą osoby, ktorych chlopec nie znosi - na pewno byli tam jacys nauczyciele. ---------------------------- "Kocham Polskę, to jedyny znany mi kraj, w k...
    • Bardzo bym prosiła o pomoc w napisaniu wierszyka, który zaczyna sie tak: W pięknym niedużym miasteczku Między drogą, lasem a rzeczką Mieszkał Paweł z siostrą Haneczką Co sukienkę nosiła z wstążeczką ...
    • by sie z niego nie wyprowadzila? zainspirowal mnie watek o kobietach , ktore wola wies i juz nawet zasnac nie moga gdy sa w miescie ze wzgledu na halas. moim zdaniem miasto to nie tylko okropne bloki z plyty i nie tylko halas i smrod. uwielbiam duze miasto. choc przyznam czy lato czy zima 3 razy w miesiacu jade do lasu za miasto. dla przyrody i spokoju. ale na co dzien moge spac przy otwartym oknie, u mnie akurat jest cicho.i zieleni tez nie brakuje. do sklepu blisko, do kina, do ...
    • Cześć dziewczyny! Mam pytanie do dziewczyn z Poznania, otóż chodzi o to, że mamy się tam przeprowadzić a nie znam nikogo kto by mi powiedział jak tam się mieszka. Teraz mieszkamy w małym miasteczku 90km. od Poznania, mężowi zaproponowali pracę w Poznaniu za lepsze pieniądze niż tutaj (nie żadna fortuna, ale trochę lepiej)Powiedzcie mi proszę ile kosztuje wynajęcie małego mieszkanka w Poznaniu, i ile tam wydaje się na życie. Mamy 1,5 rocznego synka, myślę, że na początek starczył...
    • Okolice Krakowa, Zakopanego, Wisły, Żywiec - te rejony Razem we dwójkę, dziekco na wakacjach u teściów! POlećcie coś, żeby fantastycznie spędzić dwa dni razem ... dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się