Forum Regionalne Mazowieckie Łomianki
ZMIEŃ
      miasteczko

miasteczko

(15 wyników)
    • Moi Drodzy rozpoczynam dyskusję , która wielokrotnie przewiaja się na naszym forum, na róznych spotkaniach-czy chcemy Łomianki przekszałcić w metropolię czy chcemy, aby została miasteczkiem. Takim małym zielonym jakich wiele w całej europie, bez szerokich ruchliwych ulic, bez dobudowywania osiedli na 30tyś mieszkańców. Czy mamy się gwałtownie rozwijać czy zachować obecny charakter zabudowy bez ingerencji deweloperów. Czy ruchliwe 60-70tyś miasto czy np. 25-35 tyś. miasteczko. Metr...
    • Witam, wszystkich forowiczów z Łomianek, a także miejscowych radnych w rękach których jest dobro Łomianek. Drodzy, jest źle a nawet bardzo źle. Obserwuje Łomianki od 4 lat i jestem załamany tym co widzę. Czy naprawdę nowa włdza nie jest w stanie nic zrobić?, Czy Wy ( radni, burmistrz) nie wiecie co to są środki unijne i do czego one służą?. Wstyd. Naprawdę wstyd. Mieliście burmistrza bardzo krytykowanego i zastąpiliście go drugim jeszcze gorszym. POdobno z platformy, fachowiec z ...
    • często spotykam na forum określenia Łomianek jak w tytule. A gdzie owa zieleń mogąca dać podstawę do powyższych? Pominąć chciałbym ogródki obok domów - to ni one świadczą o zieloności czy ogrodności. I jednocześnie - mając na myśli Łomianki myślę również o Dąbrowie (zwłaszcza tej zadrzewionej), która jednakże nie jest chyba w stanie przejąć na siebie ciężaru obrony jak w tytule. Mam zawsze, widząc określenia "zielone miasteczko" czy "miasto ogród", takie przykłady jak choćby Konst...
    • Re: Fajna restauracja :) kajetana_kinga 21.10.07, 01:58 Odpowiedz mi się marzy odpowiednik Jazz Caffe w Łomiankach i fajne niszowe koncerty tam. Mogłabym chodzić codziennie :) I księgarniokawiarnia i uwierz mi, byłoby w tym mieście od razu zupełnie inaczej. (i nie mam na myśli Empiku, z całym szacunkiem doń). Re: Fajna restauracja :) magister11 21.10.07, 12:07 Odpowiedz no wiesz, ale Łomianki to prawdziwa metropolia w porównaniu z Pruszkowem. Tam na pewno opłaca się utrzyma...
    • Dzisiaj prawie umarłam na poczcie na Kwiatowej, gdzie odbierałam przesyłkę poleconą, bo okazało się, że poczty łomiankowskie podzieliły się przesyłkami i uwaga ........... listy polecone moja ulica odbiera na Kwiatowej a paczki na Warszawskiej. A ja miałam w skrzynce oba awiza i dzięki temu zwiedziłam pół Łomianek. A może by tak poczty podzieliły sie ulicami? Widać jak na pocztę przystało logika boli. A druga rzecz to na Kwiatowej kładą chodnik z takiej kostki z dziurami i można...
    • restauracyjna macocha i frags - oni myślą... ... mijają powoli nocne godziny... ... oni myślą ... z przegrzanych mózgów bije swąd siarkowodoru i truje ptaki w gałęziach drzew... ... oni myślą... już poranek świta... oni myślą... MNIEJ NIŻ ZERO! Sołtys wsi Zadupie Dolne otwiera właśnie niedrogie kursy uczące myślenia. Wróćcie w rodzinne strony, a naprawdę wiele skorzystacie! Takiej okazji nie można przegapić! Aby mieć odpowiednią dla siebie zabawkę frags może też zabrać swoje w...
    • Podoba mi się wątek o strategii i te wszystkie nicki. Czad! Pozdro dla twórcy (twórców)!!! Ponieważ sam mam tylko jednego nicka i nie stworzę większej całości, proszę o pomoc. Ja bym do strategii zapisał, żeby w Wesołym Miasteczku nie było kamieni. Zakazać im wstępu. Kamienie włażą w klapki i sandały, źle wyglądają i są nierówne. Niech Pszczoły coś z tym zrobią. Oszlifują, wyrzucą, albo nie wiem co. Niech myślą, jak są takie mądre! I referendum w tej sprawie oczywiście jak najb...
    • W fatalnym stanie jest ul.Chopina dziura na dziurze jak w miasteczku na dzikim zachodzie w XIX wieku w Ameryce Płn...na pewno nie jest to stan,który odpowiada normalnym standardom życia w XXI w w nowoczesnym miasteczku pod Warszawą stolica Polski...a jakie jest Wasze zdanie na temat stanu ul.Chopina ?
    • Mam podszywacza - kowailk22, kawalik22, i nie wiadomo, w co się jeszcze zmieni. Ponadto niejaki fragz kopiuje moje posty. Czasem w całości, a czasem je przerabia. Mam to w nosie. Ale współczuję wszystkim, którzy muszą to znosić. Mnie to nie zniechęci - to do wiadomości podszywacza, czy też podszywaczy.
    • Cytat z wywiadu GŁ z senatorem Niesiołowskim na temat referendum i obwodnicy Łomianek (...)przeprowadzenie trasy ekspresowej przez obrzeża puszczy i przez środek miasteczka - przy strumieniu samochodów, produkujących ogrom spalin, oznacza dewastację nie tylko tego miejsca, które jest przeznaczone pod trasę, ale i całego otoczenia. Sama budowa takiej arterii to już duża ingerencja w przyrodę. A poza tym z tego co wiem tu chodzi o Park Narodowy. Jeżeli jest park, to jest i jego...
    • Znalazłam dziś fajny wątek - bajkę. Cudowna. I w odcinkach;) Legenda miejska, świeżo w dawnych kronikach odnaleziona drabbu 30.11.05, 13:02 zarchiwizowany Jak wieść niesie, było ongiś - za siedmioma lasami, ale blisko Wisły i traktem ruchliwym na pół przecięte - miasteczko. Było ono jakich w Mazowieckiej Krainie dużo - miało drogi, ale wiele było krętych, dziurawych i pełnych kałuż. Miało akweduktów nieco - ale jeno nieliczni korzystać z nich mogli. Miało nawet powoz...
    • Podobno w Wielorybku uczą się w czasie wakacji, dzieci z Białoruskiego liceum? Wiecie coś na ten temat? Pomysł wydaje mi się fantastyczny zwłaszcza, że te dzieciaki u siebi mogą się uczyć tylko na tajnych kompletach. I tak podziwiam i dzieci i rodziców i nauczycieli za odwagę.
    • Ledwie człowiek się wyniósł na wieś a już kombinują ... ww2.tvp.pl/6723,20070603506938.strona
    • Do założenia osobnego wątka na wspomnienia o starych Łomiankach zainspirowały mnie Wasze posty nt. cukierni p. Ptaszka. Ja pamiętam Łomianki z przełomu lat 70 i 80-tych, przyjeżdżałam tu z mamą na zakupy do domu towarowego czy jak to sie tam nazywało a mieścił się w lokalu obecnego marcpolu. W porównaniu z Warszawskimi sklepami to był przybytek nieopisanego dobrobytu! Pewnie połowa mojej dziecięcej garderoby pochodziła z tamtąd (na szczęscie nie pamiętam jak to wyglądało). Ten dom...
    • Jak wieść niesie, było ongiś - za siedmioma lasami, ale blisko Wisły i traktem ruchliwym na pół przecięte - miasteczko. Było ono jakich w Mazowieckiej Krainie dużo - miało drogi, ale wiele było krętych, dziurawych i pełnych kałuż. Miało akweduktów nieco - ale jeno nieliczni korzystać z nich mogli. Miało nawet powozy własne, ale i te z coraz większym mozołem do stolicy kraju docierały. Mieszkańcy - ludzie skromni i nad wyraz pracowici - bardzo rzetelnie daniny swoje miejskiemu skar...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się