Forum Turystyka Europa Włochy
ZMIEŃ
      miasteczko

miasteczko

(85 wyników)
    • Witam, jedziemy z Dzieciakami na tydzień nad Gardę. jesteśmy raczej z tych niezwiedzających w klasycznym tego słowa znaczeniu tzn. nie interesuje nas zwiedzanie z przewodnikiem w ręku. Będziemy koło Limone więc poznamy to miasteczko, przepłyniemy do Malcesine, pojedziemy do tarasów grozy, Gardalandu. Jaką miejscowość "powinnismy" jeszcze zobaczyć ? Najchętniej nie b daleko od Limone. Dziękuję!
    • Proszę o radę, czy miasteczka położone wokół jeziora Garda lepiej jest zwiedzać pływając od jednego do drugiego statkiem, czy może lepiej jest poruszać sie własnym samochodem? Jak wygląda sytuacja z parkingami? Wybieram się poza szczytem sezonu, na przełomie maja i czerwca.
    • Czy znacie małe, fajne miasteczko z klimatem na włoskim wybrzeżu? Z góry dziękuję za Wasze propozycje.
    • [b][/b]na początku września wybieram się na Sardynię 1JAKICH miejsc należy unikac gdzie sa DUŻE wiatry ?? będziemy z 3latkiem 2 jakie miasteczka, wioski polecacie , które mają swój specyficzny sardyński klimat (urokliwe starówki itp) 3 jakie miejsca warte są wycieczek stateczkowych (np gdzie dokładnie w zatoce orosei, la madellana, ktre yatoki i jak sie do nich dostac) bardzo dziękuję za wszystkie pomocne uwagi :)
    • Witam wszystkich serdecznie... Na wstępie oświadczam, iż przeczytałem większość wątków tego forum co było dosyć czasochłonne... We Włoszech byłem z 10 lat temu na koloniach autokarem w Rimini i bardzo polubiłem ten kraj... Odkładałem przez cały rok pieniądze na wyjazd z narzeczoną, która nigdy nie była poza naszymi granicami - postawiłem na Rimini ze względu na że już tam byłem i wydawało mi się całkiem miłe. Na całą wycieczkę mam przeznaczone 14 dni - w tym 10 dni pobytu + 4 ...
    • Plan wyjazdu juz prawie gotowy, chciałabym się Was zapytać o takie małe miasteczka w Toskanii, które szczególnie Wam zapadły w pamięci, taki cudny klimat, zapach kawy no i to cos co sprawia, ze później często wracaliście pamięcią do tego miejsca :-) jakie polecacie :-)?? O tych dużych miastach perełkach już wyczytałam w przewodniku i dlatego szukam takich małych gdzie i turystów mniej i tego prwadziwego uroku jakby troche więcej :-)
    • Witajcie. W tym roku planuje pierwszy wyjazd do Wloch. Szukam malego cichego miasteczka, z mozliwymi do strawienia cenami noclegow ;) Czy znajde cos takiego? Zalezy mi na ciszy, spokoju i kawalku plazy. Rozwazam tez Slowenie i nie wiem, na co sie zdecydowac? Jada 2 osoby dorosle w drugim tygodniu wrzesnia. Bede wdzieczna za rady.
    • Proszę już o finalną odpowiedź. Wyjazd do Włoch na 1,5 tygodnia już prawie na 100%. I prosze abyście polecili mi miejscowości które was urzekły, Wybieram się z dziewczyną, wlasnym samochodem i szukam miasteczka położonego blisko jakichś miejsc gdzi emożna coś pozwiedzać. Na początku myślałem o miasteczku Terracina (niedaleko rzymu i neapolu), ale ponoć w morzu tyrreńskim jest brudna i nieprzejżysta woda.A zależy mi na nurkowaniu, takim amatorskim, może nawet płytkim z samym sprzęt...
    • Na wstępie witam wszystkich globtroterów. Ten rok to planowane wakacje we Włoszech wybrany region Toskania. Zarezerwowany dom w miejscowości Calci niedaleko Lukka. Mam pytania o najbliższe plaże dla dzieciaków w wieku 9lat najlepiej bezpłatne jeśli juz płatne to z mniejszą ilością ludzi( naczytałem się o Viareggio i tam to ostateczność bo drogo i dużo ludzi), ale nie tylko bo chcielibyśmy trochę zobaczyć. Interesują mnie Lukka właśnie, Pisa, Siena. Może ktoś podpowie co warto zobaczyć oprócz...
    • witam Na przełomie sierpnia/września ze znajomymi wybieram się do Sibari w Kalabrii. Nocleg mamy zarezerwowany w Sibari (podobnie jak kilka lat wstecz), jednakże teraz zależy nam dodatkowo na zwiedzeniu kilku okolicznych miasteczek właśnie w rejonie Kalabrii, tj. Tropea, Reggio di Calabria, Cosenza itp. I stąd moje pytanie, bowiem będziemy jedynie poruszać się pociągami i obawiam się, żeby nie było sytuacji, że gdzieś dotrzemy i będzie problem z powrotem ... Zatem czy pociągi k...
    • Poszukujemy dwóch osób na wypad do Włoch w terminie 28 lipca - 4 sierpnia. Planujemy nocleg pod namiotem (znamy swietne pole namiotowe), dwa dni kąpieli w morzu i całe dwa dni szaleństw w najlepszym europejskim wesołym miasteczku - MIRABILANDII. Ma byc tanio i wesoło. Dysponujemy samochodem (z klimą:))i namiotem (z osobnymi sypialniami - więc bez skępowania...). jesteśmy parą (dziewczynka i chłopczyk:))Mamy 32-33 lata, ale duchem jesteśmy (chyba...) znacznie młodsi, więc poszukuje...
    • Witam! wybieram się w tym roku pod koniec lipca na wakcje, będzie to tydzień objazdówki koleją po kilku włoskich miastach + tydzień lenistwa na wybrzeżu. Muszę wybrać miejsce na ten drugi tydzień i zastanawiam się nad Lerici albo Vernazzą. Był ktoś może w którymś miasteczku? interesuje mnie czy wieczorem będzie gdzie wyjść ( nie chodzi mi o dyskoteki, czy jakieś wielkie imprezy, ale rynek czy uliczkę z pubami, czy czymś tego typu), i czy będzie gdzie zjeść jeśli nie upichci sie samemu, czy s...
    • Witam, pod koniec sierpnia wybieramy się do Toskani, lecimy samolotem, więc pobyt bardziej stacjonarny, początkowo myśleliśmy całe 2 tygodnie spędzić na Elbie,że jest śliczna, wiem, ale taka trochę komercyjna i zatłoczona wydaje mi się, obawiam się czy nie przypomina okolic Amalfii lub Ligurii (5 tere), tam też widoki piękne, ale o powrocie nie marzę, podsumowując chcielibyśmy dla kontrastu parę dni spędził w czymś zdecydowanie spokojniejszym, o takim lokalnym charakterze, znalazłam ta...
    • mam propozycje wyjazu wakacyjnego do tego miasteczka. Nie mam samochodu, nie wiem więc, jak tam sie dostać (z Florencji, Mediolanu, Pizy), czy to duże miastaczko, czy będzie 2 tygodnie tam co robić? Proszę, doradźcie.
    • Bardzo proszę o jakieś informacje na temat włoskich wsi i małych miasteczek. Jak juz wczesniej pisalam, pragne wyjechac do Włoch na stałe lub co najmniej na dluzszy okres. Mam nadzieje jakos sie tam urządzic i znalezc prace. Chodzi mi przede wszystkim o małe miejscowości, bez turystów i w jakimś cieplym regionie, najlepiej przy morzu. Zastanawia mnie tez prawdopodobiestwo deportacji w małych miasteczkach oraz znalezienia pracy. Za wszelkie info bedę bardzo wdzięczna.
    • wybieramy się na przełomie wrzesnia/październik na tydzień do włoch - przelot do Rzymu. Bardzo chciałabym zwiedzić: Sienę, San Gimignano, Asyż. Proszę doradźcie, jak zaplanować trasę (jesteśmy bez auta), w jakiej kolejnosci zwiedzać i może coś jeszcze ująć w planach przy okazji, może mniejsze miasteczka np. Lukkę, Arezzo. Zależy mi raczej na spokojnym pobyciu w miejscach z tzw klimatem, dlatego tym razem chcę ominąć zatłocozną Florencję, Rzym. z góry dzięki za podpowiedzi. M.
    • mam problem. jadę na tydzien do Toskanii, mam samochód. co sądzicie o bazie noclegowej - czy lepsze jest lamporecchio czy monecatini terme? boję się ze do tego lamporecchio jedzie się jakąs górską drogą i będzie nam to codziennie zajmowalo duzo czasu a montecatini jest blisko autostrady. z drugiej strony chcemy wieczorem, po calodziennym zwiedzaniu isc gdzies na kolację i nie wiem jak to jest w tym montecatini, czy drogo, pod turystów? jak same miasteczka, które ladniejsze? co wybrać?
    • Wybieramy się juz kolejny raz na Sycylie - tym razem z naszym rocznym synkiem. Raczej nie nastawiamy się na zwiedzanie atrakcji turystycznych, a na włóczenie się po miasteczkach, popijanie kawek i winka, plazowanie, kolacje w tawernach i takie tam... Czy wobec tego warto zajrzec i spedzic kilka dni w Agrigento ? Czy samo miasteczko ma taki fajny klimat czy raczej pojechac dalej ? Czy mozecie polecic takie wlasnie klimatyczne miejsca (oprocz Taorminy, Erice, Cefalu, San Vito - bo tam wiemy, z...
    • Czy w miejscowościach Balestrate i Castellammare del Golfo na Sycylii da się pójść na plażę z wózkiem dziecięcym (nie niosąc go oczywiście ;))? A jeśli nie, to gdzie w okolicach Palermo jest to możliwe? Będę bardzo wdzięczna za informacje.
    • Chcielibyśmy z rodzinką spędzić w Toskani majowy długi weekend, który przedłużymy sobie do całego tygodnia - wyjazd 30 kwietnia. Proszę drogich forumowiczów o radę - jaką miejscowość polecacie dla 4osobowej rodziny - dzieci w wieku 11 i 13 lat? Pora roku taka, że tłumów się nie spodziewam, ale nie chcielibyśmy trafić do dziury, gdzie wszystko będzie kompletnie wymarłe i nie będzie gdzie wieczorem spróbować włoskich przysmaków. Jakiej pogody spodziewać się w tym sezonie? Czy jest szansa, ż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się