Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      na emigracji

na emigracji

(4 wyniki)
    • Czy jesli ktos przebywa kilka lat za granica moze zapomniec jak sie mowi w ojczystym jezyku? Jesli przez ten czas sie nim nie poslugiwal?
    • Jestem w Stanach, srodek nocy i dopadly mnie wszystkie zmory emigracji. Zwlaszcza samotnosc. Mam kilku znajomych - Amerykanow, Polakow - ale to tylko znajomi, nie zadzwonie do nich w srodku nocy, a bez wzgledu na pore dnia, czy nocy nie bede sie im zwierzal ze swoich dolow. Niezla schiza. Dziewczyna w Polsce, w ciazy na dodatek - przeciez tez nie zadzwonie do niej, nie moge pokazac slabosci. Troche tesknie za Polska, za stabilizacja, za miejscem gdzie nawet obce czasami, wszystko jest...
    • 2,5 roku temu wyjechalem do UK/ W Polsce mialem dobra prace, przyjaciol, perspektywy awansu. Niestety, nie potrafilem sie uwolnic z toksycznego zwiazku i uzaleznienia od pewnego czlowieka. Tutaj jestem bardzo nieszczesliwy. Ci, ktorzy maja za soba to doswiadczenie, zrozumieja o czym mowie. Wracasz po pracy do 4 scian i..... no wlasnie. Ilez mozna siedziec przy komp. i rozmawiac przez gg. Tutaj Polacy albo daleko, albo mlodsi, albo zapracowani. Anglicy- inna mentalnosc, Siedze w domu c...
    • Podaję link do artykułu, dyskusja bwoeim nad nim jest automatycznie przypisywana do innego forum. Mały cytat: "Proponuję wszystkim sfrustrowanym pewne ćwiczenie intelektualne. Uznajmy kraj za własny, unikalny i wyjątkowy, a nie za niezbyt udaną kopię Wschodu i Zachodu. Kiedy zaakceptujemy go, włącznie z jego politykami i jego rządem, brzydką architekturą i paskudną pogodą - poczujemy się w nim lepiej i przestaniemy się go wstydzić. Warto wreszcie uświadomić sobie, że nie jeste...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się