Forum Kultura Książki ESD
ZMIEŃ
      nas

nas

(52 wyniki)
    • Zauważyłam, że wielu osobom nie podoba się Borejkowskie stanowisko polegające na tym, że uważają się za lepszych od reszty społeczeństwa, bo są oczytani, ukulturalnieni, inteligentni, myślący. Wręcz za zbrodnię się to tu uważa! Ja tutaj w dalszym ciągu nie widzę nic złego. My też tu na forum jesteśmy oczytani i myślący- no i chyba j e s t e ś m y w jakiś sposób lepsi od reszty społeczeństwa, prawda? Staramy się, podejmujemy wysiłek, by czytać ambitne książki, chodzić do teatru/filharmonii, in...
    • [i]Czwartek, 27. Września 2012 17:53 [i]Nawiedza nas tu uparcie pani [/i],[b] która , będąc mocno niezrównoważoną,[/b]strzela seriami- po kilka i nawet kilkanaście bezsensownych wpisów. No, ale te właśnie wpisy (to na nie się dziś natknęłaś, Edyto) spokojnie usuwamy, skoro ich autorka nie przyjmuje do wiadomości żadnych uwag. Musimy tu pilnować porządku, bo już nam kilka razy Księga Gości pękła w szwach.Dlatego prosimy o zwięzłość.[/i][ (Księga gości MM) Zastanawiam się, co to za wpisy, ...
    • ... to może by się MM skusiła na jakąś powieść o nie-nastolatkach? Ja bym chciała dalsze losy Ptaszkowskich, zwłaszcza Munia. Widziałam na forum, że moja miłość do Munia nie jest odosobniona), no i ta Patrycja i BAltona, już to kiedyś pisałam. Fajnie by było poczytać o swoich równolatkach wreszcie. A gdyby MM którejś nie wydała za mąż tuż po maturze za pierwszą miłość, to też mogłoby być ciekawie. Wiem, wydziwiam, ale tak się rozmarzyłam pod wpływem powtórnej lektury Żaby (i Mało...
    • Drogie Panie i Panowie Forumowi, Podczytuje sobie forum od jakiegos czasu i bardzo sie ciesze, ze na nie trafilam, poniewaz mimo ostatnich wpadek MM, ja nadal kocham Jezycjade calym moim juz niestety nie nastoletnim sercem. Stad tez moje pytanie: czy my tu troche nie przesadzamy aby? Zastanawiam sie czy (oprocz niektorych naprawde razacych przykladow co to byly juz wczesniej przytaczane I roztrzasane) nie rozszczepiamy tu wlosow nie tylko na czworo ale na czternascioro i wiecej? Jezycjad...
    • Mogłabym o tym co prawda napisać w wątku o irytacjach, ale jest on już b. b. długi, a ponadto zależy mi, żeby wyraźnie zaznaczyć sprawę, o którą mi chodzi. Przedtem jednak może się przywitam? Nie zrobiłam tego dotąd, bo sądziłam, że zaglądam tu przelotnie, ale - wciąga. Nb. dopiero w październiku, w okolicach McDusi odkryłam istnienie tego forum - nie wiedziałam, że istnieje takie miejsce, gdzie można swobodnie i nie na klęczkach porozmawiać o tych książkach, które były dla nas wszystkich ...
    • Chmielewczyki mię natchli. Non stop coś świętują, spotykają się, anonimy pisza, i w ogóle trudno sie do nich odezwać, bo głupio takiemu obcemu, ale to na marginesie. Natchniona otóż przez Chmielewczyków zaczęłam grzebać w archiwach, by dociec, jaki był pierwszy wątek na forum i kiedy zaistniał. Dokopałam się, że było to 4 lutego 2005. Czyli 4 sierpnia będzie trzy i pół roku, jak sie tu radośnie spotkamy. To znaczy, my jak my. W tym pierwszym wątku ze trzy nicki znane, reszta to w zasad...
    • A więc zaczynam... Ignacy siedział przy kuchennym stole, popijając herbatę z kubka z krasnalem.
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10003&w=72873722 Któraś z okładek? Kubek z krasnalkiem? Zdjęcie zmywarki? Zdjęcie kamienicy na Roosevelta 5? Czekam na propozycje :)
    • Trzecim bohaterem jest Bartek (Hycnar), przed którym – po studiach – otwiera się szansa na zrobienie naukowej kariery. Musi tylko zadecydować, czy chce wyjechać na stypendium, czy zostać z dziewczyną, która zaszła w ciążę... to fragment recenzji filmu "Drzazgi":)))) zachęciłam?
    • Znam Irenę Żak i Romę, wprawdzie Kowalską, ale fizycznie podobną do prawie imienniczki. Oraz kilka oób o nazwisku Kołodziej, oczywiście. A Wy? Tak a propos: Poznałam kobietę o nazwisku ___Małgorzata Wolan___. Mój zachwyt ją zdziwił <wytrzeszcz>
    • może mam paranoję, ale widzę, że nasz troll ciągle czyta forum i w związku z tym chcę coś zaproponować. nie wiem ja Wy, ale ja wolałabym nie zostawiać na publicznym forum wiadomości, kiedy jadę do jakiego miasta i której godzinie będę siedzieć w jakiej knajpie. właśnie z powodu trollów, dla których jesteśmy wrednymi feministkami, fanatyczkami politycznej poprawności, lewakami itd itp niepotrzebne skreślić. takie osoby które mogą różnie wykorzystać informację, gdzie się spotykamy. br...
    • przeczyta "Żabę"? Ciekawe...:) fani Małgorzaty Musierowicz
    • Nareszcie nadeszły upragnione przez wszystkich wakacje. Oczywiście nie dla każdego... Może pogadajmy o wakacjach w Jeżycjadzie. Ja pamiętam jak Gaba czekała na Różę i Laurę, które poszły na zakończenie roku szkolnego. Były też pamiętne wakacje Laury & Róży & Nutrii & Nerwusa...
    • W duchu musierowiczowskiego optymizmu pomyślałam sobie, że obok rosnącego żwawo wątku irytacyjno-frustracyjnego może warto byłoby założyć wątek o rozmaitych miłych rzeczach mniejszych i większych, które nam się ostatnio zdarzyły, które dodały nam dobrej energii i którymi możemy się podzielić. ESD przyda się nam nie tylko w poniedziałki. Wspominałam już o takim energetycznym i ciepłym doświadczeniu, jakim było dla mnie niedawne wyjście do kina. A teraz, po tym jak skończył się rok ak...
    • Czytam, i czytam... materiał w Gazecie Wybiórczej (czemu odpowiada w pełni treść tego tekstu) i wychodzi na to, że należę do ortodoksyjnych czytelniczek książek Pani Małgorzaty. Wśród jej książek są takie, za którymi przepadam, są też takie do których wracam tylko dwa razy do roku ;-) i w końcu te, które czytam ponownie by sprawdzić, czy coś się zmieniło w moim (tych książek) odbiorze. Tak było z Kalamburką. Po pierwszym czytaniu byłam przestraszona (dlaczego tyle miejsca poświęconego M...
    • Witam Panie i Panów POdczytuje od dawna Wasze forum,lecz to co ostatnio tu sie wyprawia napawa mnie pewnym niesmakiem.Nikomu nie ujmując , ale zawsze byłyście neizbyt miłe,ale teraz to już w niektórych watkach przegięcie.Kiedyś przeczytałam jedno zdanie w dosyć kłótliwym poście,nie przytocze dokładnie,ale wspoamniane było do "...sprowadzania do parteru przez Was..."z wielkim szacunkiem,ale zgadzam sie TERAZ.Może trzeba faktycznie zastanowić sie nad zmianą nazwy forum,lub choćby milszym...
    • Weszłam tu sobie, żeby poprawić sobie humor, ale cholera nie mogę się otrząsnąć. Obejrzałam wczoraj (z głupoty, z głupoty) Jana Pospieszalskiego, z którym nie warto rozmawiać i już mi było przykro, a dziś najpierw przeczytałam o karach, które dostali ludzie za zabicie niedźwiadka w Tatrach, a potem o rolnikach, którzy zaszlachtowali psa w rowie, siekierą, na oczach nastoletnich właścicieli... Dlaczego ludzie są tacy wredni i nie mają umiaru? Ja naprawdę ani nie jestem idealistką jakąś ...
    • "Jeżycjadę" czytam już od wielu lat. Tym razem postanowiłam jeszcze raz ją sobie przeczytać, od "Szóstej klepki" do niedawno przeczytanej "Żaby" (aktualnie skończyłam "Pulpecję".) Czytam teraz to wszystko pod specyficznym kątem: chciałabym te jej książki jakoś "rozebrać" na części, zanalizować, i odpowiedzieć sobie na pytanie: jak pani Musierowicz to robi, że jej książki są takie wciągające i takie kochane? Czego młody, początkujący pisarz może się od niej nauczyć? Myślę, że MM...
    • Zastanawiałam się niedawno, dlaczego akurat od Jeżycjady oczekuję oferowania wzorców osobowych dla moich zdezorientowanych studentów, pocieszenia dla mniejszościowej młodzieży, dobrego słowa dla zdołowanych nauczycieli itd itp? Dlaczego tak bardzo upieram się, że chciałabym je widzieć w świecie MM, a nie, na przykład, w świecie Harry'ego Pottera czy w pratchettowskim świecie dysku? (Ten ostatni akurat jest pełen rozmaitych wzorców osobowych i polecam ksiązki Pratchetta tak studentom, jak i ni...
    • Własnie ukazał się nowy numet "Rymsa" - kwartalnika poświęconego literaturze dla dzieci i młodzieży ryms.pl/ "Sednem Rymsa" jest w tym numerze rodzina i otwiera go artykuł Moniki Graban - Pomirskiej "Jezycjada - za, a nawet przeciw". Cytuję: "... uczestniczki forum internetowego, wielbiace opowieści Musierowicz, ale nie bezwarunkowo, tak jakby inaczej. Przypomina się paradoks z "Ferdydurke" - to, co zachwyca, zarazem nie zachwyca." A dalej" "Zaryzykuje tezę, że "Jezycjada...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się