nas

(76 wyników)
  • Człowiek bez powodu stawia się w pozycji nadrzędnej. Jesteśmy zwierzętami, a produkujemy sobie błędny obraz nas samych. Przepaść miedzy nami minimalizuje się, gdy wracamy do natury i próbujemy przeżyć bez „zdobyczy zachodniej cywilizacji”. W naturze ewolucja polega na gwarantującym przeżycie przystosowaniu do zmieniających się warunków w ekosystemie. Stawia na siłę i zdolność przetrwania. W naszej cywilizacji dobór biologiczny został wyparty przez kulturowy: ( media...
  • ONI i MY(62)

Jak piękny był czas, gdy dla wszystkich było jasne, kim są "Oni" i kim jesteśmy "My". ;) Obie strony żyły w błogim przekonaniu, że to co złe jest związane, przede wszystkim z "Ich" wpływem oraz "Ich" błędnym, egoistycznym, wrogim człowiekowi postrzeganiem świata. Obecnie tych "Onych", wszystkim zrobiło się więcej. Kogo za to obwiniać? Jak z tym żyć? Witek
  • Wrzuciałam taki temat (bez bicia przyznają, że przez pomyłkę, bo chciałam tu ;-) na 40+. Ale myślę, że może warto podyskutować i tutaj, chociaż pewnie czas letni nie sprzyja...Ogromnie jestem ciekawa, czy też na mnie napadniecie?;-) To nie będę już zagajać na temat, wrzucę link do tamtego :-) A w ogóle to miłego dnia! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=25927095&v=2&s=0
  • Ileż ciekawego można się dowiedzieć, mając rano nastawiony radio-budzik, zamiast zwykłego budzika :-)) Dzisiaj słuchałam opowieści o słowach - tabu. Takim słowem było imię zwierza, którego lud w obawie przed jego atakiem bał się nawet wymawiać. W wieczornych opowieściach zastępowano to "prawdziwe imię" różnymi omówieniami <<ten, który wie, gdzie miód - czyli mied'wied'; niedźwiedź>>; <<bury>>, albo po prostu <<ON>>. (Tak było we wszystki...
  • na Placu Konstytucji w Warszawie, wsrod wybuchow petard, wrzasku muzyki z glosnikow, figur tancerek z wielkiego ekranu, potegi glosu konferansjera prowarzacego impreze. tlumu ktory czulem na moich plecach, ktory tanczyl, spiewal i otwieral butelki szampana! WITAJ 2013! OBY NAM SIE DOBRZE DZIALO ZA TWOJEGO PANOWANIA!
  • Taki był temat dzisiejszej dyskusji, w której brałam udział (bardziej bierny niż czynny wprawdzie, ale zawsze ;-). Podobało mi się :-) Dyskusja (w najprawdziwszym "realu") była bardzo ożywiona. Ludzie - przeróżni. Konkluzja : sumienie nie kłamie. Ciekawa jestem, co Wy sądzicie?
  • Filtry (28)

Witam po dlugiej przerwie. Od niedawna zastanawia mnie sprawa w jaki sposob dokonujemy klasyfikacji rozmaitych kategorii ludzkich. W rozmowie ze znajoma na temat oceny nieznanych lub malo znanych nam personalnie ludzi z odrebnych kategorii kulturowych i rasowych uslyszalam takie zdanie " stopien potencjalnej krzywdy zalezy od tego jak filtr sie przyklada" . Czyli jezeli przyjmiemy filtr szeroki jak narodowosc lub rasa na przyklad twierdzac ,ze wszyscy Murzyni sa przestepcami ,( wie...
  • Czas wracać ,wystarczy tej zadumy . A jeżeli nie wystarczy , to podzielcie się z przyjaciółmi :-) swoimi przemyśleniami , w koncu bycie tutaj nakłada na nas jakieś obowiazki :-). Ciekaw jestem gdzie nasi teiści ulokowali Nieskończone Miłosierdzie Boże i to nie jest żadna kpina , to pytanie mojego wnuczka który już coś niecoś rozumie choć sądzi że zabrakło strojów supermena i spadochronów. Czy to są niestosowne żarty ? - nie , to prawdziwe wnioski dziecka . Jak mu na te pytan...
  • ...Kim się czujecie jako ludzie i jako konkretne osoby?
  • Koran(13)

tak jak sie go czyta i rozwaza, musial miec zaplecze myslicieli znajacych swoje narodowe przedkoranowe religie, w tym chrzescijanstwo. Np sadze ze arabscy przedkoranowi mysliciele znali chrzescijanstwo. Sa jakies opracowania na temat jak powstal Koran? Na pewno sa, i to niejedno, i na pewno maja te sama wade co wszystkie dawne opracowania, ze sa szczegolowe i nie segreguja materialu tak, aby szybko znalezc w nich to, czego sie szuka. Ale burza wlasnie przechodzi nad nami!(Polnocne Illi...
  • Niektórzy matematycy twierdzą, że mogą sobie wizualnie wyobrazić przedmioty w przestrzeni czterowymiarowej: czy nie są w tym podobni do mistyków?
  • W sąsiednim wątku Witek napisał: "Wydaje mi się, że od bardzo dawna nie było tak głębokiego, dotykającego nawet rodzin, podziału społeczeństwa w Polsce." To samo zauważyłam (a nietrudne to było, bo w najbliższej rodzinie mam zwolenników różnych partii politycznych). Sęk może nie w samej deklaracji poparcia (przekładającej się na głosy w wyborach) ile w braku akceptacji faktu, że ktoś inny może mieć inne (oczywiście - niesłuszne) preferencje. U mnie w domu (znaczy: na zjazdach rod...
  • Wklejam artykuł Wojciecha Szarańca - z nadzieją, że ktoś przeczyta, a może nawet się ustosunkuje :-)
  • Dodawanie świadomości komputerowi to taka poetycka skłonność nauki.(Można powiedzieć, że wręcz religijna skłonność)( Nie ma nic lepszego jak domieszanie do nauki odrobiny sztuki. Natomiast proces odwrotny jest zabójczy dla sztuki a może jednak nie?) Rozumiem, że już niektórym otwiera się w kieszeni brzytwa Ockhama, ale trzeba uważać z tym niebezpiecznym narzędziem, bo można sobie obciąć świadomość a to taka potrzebna metafora. Czy świadomość istnieje i czym jest? A jeśli jest to jak...
  • Jak bardzo przez ostatnie 500 lat zmieniła się nasza koncepcja "nieba". Teraz wygląda np. tak hubblesite.org/gallery/ Żyjemy w galaktyce Drogi Mlecznej , ale oczywiscie nie możemy na nią spojrzec z zewnatrz. Może przypomina coś takiego ? hubblesite.org/newscenter/newsdesk/archive/releases/2004/25/ Nasze Słońce powoli krąży wokół centrum galaktyki wraz ze 100 miliardami gwiazd z ktorych wiekszość ulokowana jest w spiralnych ramionach tego kosmicznego wiru. Nasze Słońce p...
  • Wątek w temacie - "kim jestem?" Nasza tożsamość jest wypadkową gier, które przegraliśmy w życiu. Spotkałem się z koncepcją, że życie to zasadniczo gra na postulaty (przekonania). Przegrana oznacza, że albo ktoś nie zaakceptował twojego postulatu i przegrałeś(aś), albo zmusił cię do zaakceptowania swojego postulatu, i też przegrałeś(aś). A zatem, jeśli wygrywasz, to nic się w tobie nie zmienia. Zmiana następuje dopiero, gdy przegrywasz. Jeżeli to ma sens, to wszyscy jesteśmy p...
  • Tytułem wstępu zachęcam do lektury felietonu Stommy (człowieka zdecydowanie różowego, acz z "zacnej" tradycyjnej polskiej rodziny: www.polityka.pl/polityka/index.jspplace=Lead05&news_cat_id=131&news_id=187631&layout=1&forum_id=5562&fpage=Thr eads&page=text (proszę połączyć link w jeden rządek, żeby dał się odczytać w sieci, albo odszukać samodzielnie: Tygodnik Polityka - Felietony - Stomma - Dwa muzea). A teraz wygłoszę tezy-horrory: 1. patriotyzm na sztandarach i ustach tan...
  • Jak powszechnie wiadomo, każdy człowiek ma jednakowe prawo do cudu. Główny Świadczeniodawca w Osobie Pana Boga ostatnio jednak kiepsko wywiązuje się ze swoich obowiązków. We wszystkich mediach coraz częściej pojawiają się wypowiedzi : "Wszyscy l i cz y l i na cud - ale cudu nie było! Gdzie ten Bóg??!" Gdyby jeszcze było wiadomo, że cuda nie dotykają nikogo - jakoś łatwiej byłoby to znieść. Ale nie - widać wyraźnie, że cudów doświadczają ci, którzy najmniej na to zasługują! Ludz...
  • Przepraszam za "wątkotfurczość" zbyt obfitą, ale po prostu MUSZĘ ;-) Po raz kolejny przeczytałam, że "już za późno na cośtam" i to "za późno" dotyczyło całego swiata/ludzkości (w dodatku na przestrzeni dziejów) No nie daje mi spokoju ta myśl wyrażona słowami przez Zbigniewa31 "gdyby te 2 tys. lat poświęcono na otwieranie ludzi na myślenie a nie zakuwano ich w kanony wyznań , to dziś nie byłoby takich pytań". Czy to jest tak, że każdy z nas uważa swoje życie za początek i koniec "p...
  • Ludzi wykazujących zainteresowanie filozofią podzieliłbym zasadniczo na dwa typy: pierwsi szukają w filozofii bezpiecznej przystani, ostatecznych odpowiedzi na pytania, rozwiązań praktycznych - tak czy inaczej interesuje ich bardziej cel podróży niz sama podróż. Są też tacy którym wystarcza sama podróż, poprzez krainy rozmaitych klimatów i zapachów - czysty ruch myśli a nie osadzenie myśli w konkretnym miejscu. Nawet zacumowani tymczasowo w porcie myślą już o następnej podróży. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się