nas

(141 wyników)
  • Od kilku dni, po dwumiesięcznej intensywnej kuracji antygrzybiczej, Natasza idzie do przodu. Wczoraj chciałam zabrać jej układankę, a ona do mnie "to moje". Potem rozebrałam do kąpieli, popatrzyła w lustro i mówi "goła". Przed chwilą podeszła do telewizora i mówi "chcę tubisie", a wszystko wyraźnie! Nieważne, że jeszcze czasem powtarza jak mantrę swoje "gegege", że siostra w jej wieku konwersację prowadziła, liczy się fakt, że wreszcie mowa rusza. Tylko boję się ponownego regresu, że znów się...
  • W końcu, u mojego syna mowa ruszyła i rozumienie również! Oczywiście nie osiągnęliśmy jeszcze poziomu adekwatnego do jego wieku (2,5 roku) ale i tak zrobiliśmy milowy krok do przodu - pojawiło się mnóstwo wyrazów, nawet czasowniki, wymowa staje się co raz wyraźniejsza choć jest jeszcze duuużo do poprawienia. A przede wszystkim zaczął rozumieć co do niego mówimy, tak w zakresie podstawowym ale w końcu możemy sensownie się dogadać. Zdarza mu się nawet wyrzucić z siebie jakieś proste zdanie, al...
  • co u nas(23)

Aż boję się zapeszyć,ale drgnęło, troszeńkę, ale drgnęło. Amelka próbuje powtarzać, wychodzi jej to bardzo nie wyraźnie, ale co najważniejsze CHCE. Powoli wprowadza nowe wyrazy do "mowy" potocznej. Np. kiedyś "AM" to było - jedzenie, jeść , pić, wszystkie artykuły spożywcze itd. Teraz jest "je", "pi"(-pić,pije), "siok", "ompot","upa"-zupa, "iź"(-ryż) itp. Ogólnie dużo nazywa i zastępuje wyrazy dźwiękonaśladowcze normalnymi. Troszkę łatwiej jest się porozumieć - dzisiaj wróciła drapnięt...
  • Moj syn mowi wciaz bardzo malo. Do logopedy chodzimy od roku, kiedys kazala mi zapisywac wszystkie wypowiedziane slowa na kartce, niby uzbieralo sie tego okolo 70 ale prawie wszystkie te wyrazy naleza do prostych, dwusylabowych. W dodatku w wiekszosci syn wypowiada je po swojemu, tylko my wiemy o co mu chodzi. Nawet na kotka mowi "tote" , mimo ze "k" potrafi wypowiedziec. Mieszkamy w UK, maly urodzil sie tutaj ale oboje jestesmy Polakami. Jednak tv, radio tylko po angielsku, dzi...
  • Kilka razy pisałam o moim dziecku, które od samego początku było "nieco" problematyczne. ONM, asymetria, potem opóźniona mowa. W wieku 1 roku nic, w wieku 2 lat ledwie 10 prostych słów. Zaczęłam intensywną pracę z logopedą, stymulację w domu, serię "Kocham czytać" przez chwilę SI, nootropil. Robiłam chyba wszystko, aby usłyszeć cokolwiek. Przełom nastąpił jakieś dwa miesiące temu, kiedy mała zaczęła nieśmiało pewne wyrazy powtarzać. Dotychczas nie było o tym mowy. Zaczęła składać zdania...
  • Witam, pytanie jak w temacie czy można podać ten syrop dla 2 latka? jeśli tak to 3 razy po 5 ml czy mniej? nie wiem? parę lat temu podawałam to starszakowi ale on miał wtedy 3 latka. Może ja za bardzo panikuję i jeszcze poczekać i nic mu nie podawać? już sama nie wiem. Generalnie maluch rozumie wszystko ale bardzo mało mówi ( mama, tata, baba, bum=auto, kiekiepa=traktor, ba=że coś spadło, krówka konik owieczka robi wg. niego beee a wszystkie ptaszki motylki itp robią ba ba ba. Maluch jest ba...
  • jak juz pisalam kiedys moje dziecko ma zaburzenia si...dopiero sie w to zaglebiam i dotarlam dzis do artykułu ktory jasno wyjasnia ze bierze sie to prawdopodnie z uszkodzen OUN.uszkodzenia te mogły byc wynikiem posocznicy w wieku niemowlecym( syn mial 4,5 tyg jak chorował i jak twierdzili lekarze cudem przezył).Wyczytlam tez dzis ze jak juz noworodek/niemowlak przezyje czesto wlasnie dochodzi do uszukodzen oun.Wiem ze Ty jestes w tym Guru i napewno wiesz jakie substancje..suplementy mogły by ...
  • Mój synek we wrześniu skończył 2 lata. W miejskiej poradni psychologoiczno-pedagogicznej stwierdzono całościowe zaburzenia rozwojowe oraz podwrażliwość integracji sensorycznej. Neurolog potwierdziła CZR, dała skierowanie na rezonans głowy, do poradni genetycznej. Jutro być może uda się nam zbadać Małemu słuch. Oprócz tego okazało się, że ma glistę, jest w trakcie leczenia. Coś tam niby mówi, ale raczej powtarza coś, co usłyszał. Nie reaguje na swoje imię, nie wykonuje poleceń. Kontakt wzrokow...
  • U nas rusza się MINIMALNIE, tak naprawdę to baaaardzo słabo. Jak u was?
  • Chciałabym się z Wami podzielić moimi przemyśleniami odnośnie przyczyny autyzmu. Czy braliście pod uwagę zakażenie cytomegalią w ciąży? Czy ktoś z was robił w ogóle takie badania? Z tego co wiem, to lekarze ich nie zalecają. Ja byłam w takiej sytuacji, gdzie zaszłam w ciążę niemal równocześnie z moją koleżanką, miałyśmy ten sam termin. Początkiem ciąży spotkałyśmy u mnie na pogaduchy, tydzień potem pęcherzyk z bijącym serduszkiem koleżanki umarł. DLACZEGO? Byłyśmy roztrzęsione. Koleżanka zrob...
  • po przeczytaniu na forum o tym płynie postanowiłam spytac neurologopedę o zdanie a ona stwierdziła że w naszym przypadku nie ma sensu (mój syn ma 2 latka mówi mama tata baba nie chce powtarzac ani nasladowac niczego)a co Wy o tym myślicie?
  • pod kątem logopedycznym uważam że jest to najbardziej przydatne narzędzie do rozwoju mowy u dziecka. na to jednak trzeba dużo cierpliwości. pierwsze efekty mogą się pojawić po miesiącu, ale na coś więcej liczyłbym dopiero po pół roku. my pół roku temu po dużej przerwie znów zaczeliśmy słuchanie płyt Wianeckiej ( Sylaby i rzeczowniki- 4 płyty CD ) 2 razy dziennie ( oczywiście tylko w słuchawkach inaczej nie ma to sensu ). i musze powiedzieć że dopiero tak od miesiąca syn załapał schemat mów...
  • Jakoś tak to nasze forum "kuleje" ostatnio. Pomyślałam, że założę taki wątek trochę nie o leczeniu, trochę obok tematu. Zdaję sobie sprawę, że opóźneinie mowy u każdego dziecka może wyglądac inaczej, może towarzyszyć innym problemom ale zarazem jest pewno coś wspólnego naszym dzieciom? U mojego synka np. kiepsko wyglądały relacje z rówieśnikami - on gazxdał jak nakręcony po swojemu, oni go nie rozumeili, on bawił się sam. Neurolo uważała, że nie ma związaku między mową a kontaktami z dzieć...
  • Witam serdecznie ,mam prawie pięcioletnią córeczkę u której zauważono cechy autystyczne-jeśli chodzi o mowę-brak nam mowy spontanicznej,odpowiada rozumnie na pytania,trudno jej wysławiać się na przeróżne tematy,raczej omija budowania pełnych zdań,odpowiada krótko i konkretnie,pojawia się echolachia-coraz mniej,uczę ją czasowników-jesteśmy świeżo po zauważeniu cech i szukam jakiejś mamy ,specjalisty który poleciłby nam kupić do domku jakieś ciekawe pozycje książkowe w zakresie logopedii abym ...
  • Witam, zakładam nowy temat i nawet nie wiem, gdzie powinnam go zalożyć. Trafilam na to Forum z dzieci.org, tam dużo jest tematów ale tam pisuja mamy dzieci naprawde mocno zaburzonych i dla takich jak mój Damianek nie ma miejsca za bardzo. Sama nie wiem, czy ja jestem przerwazliwiona czy syn "osuwa' się w jakieś zaburzenie. Oczywiście wiem, ze tu nikt mi dziecka nie zdiagnozuje, jednak chce napisać o moich watpliwościach. Damianek ma 4 latka i 2 miesiące. Ciąża na podtrzymaniu, krwotoki...
  • mam pytanie...moje dziecko...3 lata 3 miesiace do tej pory niby oburaczne ale z duza przewaga lewej reki...rysowanie lewa..jedzenie lewa....a nagle zaczyna jesc zupe prawa...przy rysowaniu przeklada kredki do prawej...nie wiem co mam z tym robic...bo rysuje pol ta a pol ta....a logopedka zalecala by trzymac sie juz jednej reki ( mamy niedokonczony rozwoj mowy)...co ja mam teraz robic...przekladac do lewej?gest wskazujacy raz u lewej raz u prawej reki...do tej pory wszystko wskazywalo n...
  • kayla(6)

Nie wiem co myślec o tym co zrobił mały dziś. Powiedziałam do niego: ,, Zawołaj TATA!'' A on machnął głową że nie, że nie zawoła. Jak powiedziałam ,, powiedz tata/mama'' też machnął głową że nie, że nie powie. Tak jak by nie chciał tego powiedziec:/ Ogólnie umie mówic słowo mama i tata (wychodzi mu data), ale nie zwraca się do nas bezpośrednio.
  • jak długo mówiły po swojemu Wasze dzieci? moja córka - 27 mcy - od ponad roku mówi płynnie we własnym, bardzo skomplikowanym języku. ta płynność w wysławianiu się tak trudnych kombinacji to nawet wzbudza ogólną sensację i zadziwiła pediatrę już z pół roku temu. ona opowiada, prowadzi rozmowy przez swoje plastikowe komórki i co tam znajdzie zamiast, po swojemu czyta gazety i książeczki, zupełnie swobodnie udziela skomplikowanych odpowiedzi, niestety nie wiadomo co mówi:( zasób t...
  • Witam, Moja lekarka stwierdziłą, że Eye Q nie pownno się podawać w lato, ze względu na możliwość występowania pewnych ilości wit D i A w Eye Q. Chodzoło jej o lato czyli o miesiące najbardziej nasłonecznione. Czy używaliście Eye Q w lato? Czy rzeczywiście trzeba przerwać kurację? Szkoda by mi było, bo na córkę Eye Q wpływa rewelacyjnie.
  • Witam. Jestem na tym forum po raz pierwszy i z góry przepraszam,jeśli zadam pytanie, które przewija się w wątkach, bo jest tego tyle, że czytałabym godzinami. Moj syn ma teraz 4 lata i3 miesiące i od prawie dwóch lat szukamy przyczyny jego powolnego rozwoju mowy, a przede wszystkim rozumienia mowy. Trafialiśmy do rożnych specjalistów, tych dobrych i mniej dobrych, zaliczyliśmy diagnozę autyzmu, dziecięcego porażenia mózgowego i chyba tylko dzięki mojej determinacji ja jeszcze ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się