nas

(43 wyniki)
  • Czesc Jego pamieci A.
  • Czy ktoś, tak jak ja na przykład, interesuje się piosenkami rosyjskimi układanymi i śpiewanymi przez żołnierzy Armii Czerwonej w Afganistanie w latach 1979 - 1989? Z różnych źródeł pościągałem sobie tych piosenek tyle, że wyszło 9 płyt w formacie audio. Niektóre są straszne, niektóre przesiąknięte ideologią tamtych czasów, ale większość jest po prostu o tęsknocie za mamą, za domem (wysyłali tam przecież dzieci; dzieci w beretach komandosów) lub o prawdziwej męskiej przyjaźni. Tak...
  • Drogie Forumowiczki,czy w Rosji istnieją tak fajne sklepiki typu- szmateksy?A jeżeli tak,to jak się nazywają?Czy mają jedną oficjalną nazwę,czy tak jak u nas:szmateksy,lumpeksy,ciuchbudy,itd.Pytałam moich znajomych Rosjan.Twierdzą,że stamtąd skąd pochodzą(głęboka Syberia)w momencie ich wyhazdu do Polski nie było takich sklepów.
  • fil'my(4)

у меня вопросик, может кто знает: 1) почему в Польше по телевизору иностранные фильмы &...
  • Napiszcie o mikołajowych pragnieniach. Niech będą bez ograniczeń co do wartości. Jedynym kryterium niech będzie rosyjskie pochodzenie oczekiwanego prezentu..... Piszcie. Na początek moje oczekiwanie mikołajowe.Chciałbym dostać jakąś limuzynę z lat 30-tych którą wozili Stalina. W 100% oryginalną.....:) Ot, takie pragnienie:)
  • "ROZSTAC SIE Z POLSKA "-ciekawy artykuł w światecznej Wyborczej prof.Marii Janion.Warto przeczytać i przemysleć,bo bardzo mądry-jak to u Niej. Spojrzenie od strony tych obsesji na naszą współczesną świadomość kulturalną pozwala rozszyfrować pewien obecny w niej zawiły wzór. Jesteśmy krajem postkolonialnym, który jednocześnie - co się nieraz zdarza - odczuwa wyższość wobec swego kolonizatora - Rosji. W tym punkcie czuliśmy się i czujemy Europą zmagającą się z azjatyckim barbarzyńs...
  • Godzina 17:30. Stypa na cześc zmarłego. Trup to FORUM: ROSYJSKA MUZA...... W związku z wyczerpaniem się formuły niniejszego Forum informuję tak zwanych "forumowiczów" że po długiej i ciężkiej chorobie Forum wczoraj wyzionęło ducha. Główną przyczyną śmierci był rak jelita grubego. Wtórną, schizofrenia. Przyznacie szanowni "forumowicze" że na dłuższy czas nie sposób wytrzymac w stanie rozdwojenia jaźni i słodzic sobie konfiturami gdy tymczasem np. 17 wrzesnia Ruscy na chama wmawi...
  • Nord-Ost(11)

Minął rok i kilka dni. Nie wiem, jakie uczucia wzbudza w was ta sprawa, ale ja jestem wściekła! Przede wszystkim na tą nieudolność, która panowała na Dubrowce od początku do końca. Kiedy dowiedziałam się o tym, że Czeczeni wzięli zakładników w teatrze, sądziłam, że to żart. Później sprawdzanie, czy nikt ze znajomych tam się nie znalazł. Śledzenie gazet, internetu, co się dzieje. W sobotę rano włączyłam telewizor - było po szturmie, pomyślałam sobie - dzięki Bogu, już po wszystkim...
  • "Ładunek 200" od 7 marca w Polsce + start nowego dystrybutora (filmów rosyjskich): www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=43200
  • wszystkiego najlepszego zdrówka pieniążków cierpliwości ciepla i zadowolenia a najbardziej tego co Wam zawsze sprawia radośc...! Andrzej
  • Bardzo ciekawy artykuł, całość tutaj: serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2979372.html Polak w Moskwie Jarosław Kamiński 24-10-2005 , ostatnia aktualizacja 21-10-2005 16:20 Czy Rosjanki to dobre kochanki? A polska reklama to plama? Wszystko odbyło się zgodnie z międzynarodowymi standardami. Samolot wylądował. Punktualnie. Bagaże doleciały. Nietknięte. Oficer straży granicznej wbiła pieczątkę do paszportu, uśmiechając się przyjaźnie, celnik leniwie spojrzał na stos walizek na moim wó...
  • MISTRZOWIE ROSYJSKIEJ ANIMACJI NOC ROSYJSKIEJ ANIMACJI filmowe wspomnienia z okresu dzieciństwa i socrealistycznej propagandy czasów PRL-u 2 października godz. 23:00 Zapraszamy serdecznie na cykl pokazów rosyjskich filmów animowanych z minionego półwiecza. Animacja rosyjska z rzadka pojawia się na ekranach polskich kin. Jest jednak znana i doceniana, wywołując w wielu z nas sentymentalne wspomnienia z dzieciństwa. W ramach imprezy w kinie Luna pokażemy bogatą kolekcję obsypanyc...
  • Sowieci(5)

Coś nie bardzo pamiętam, jak się kiedyś mówiło oficjalnie na obywateli Związku Radzieckiego, chyba Rosjanie? Teraz w radiu państwowym używa się słowa Sowieci i Związek Sowiecki (szczególnie panowie z IPN). Czy oni już mówią poprawnie, taka jest teraz oficjalna norma?
  • Lwów(13)

Kilka dni temu byłem we Lwowie. To już któryś raz, zatem nie mam zamiaru nudzic o zabytkach, Polskości, Łyczakowie i tym podobnymi.Chcę zwrócic uwagę na różnice pomiędzy Lwowiakami a Krakowiakami (sam nim jestem więc najprosciej o porównanie). Przepastną różnicę można zaobserwowac już na granicy (samochodowe przejście w Szegini). Polska odprawa krótka, sprawna, normalna, z odruchami ludzkiej sympatii. Potem zona niczyja i wjeżdżamy na Ukrainę.Pogranicznik-szeregowiec daje kartkę-...
  • ... pomnik upamiętniający ofiary to zdaje się ''żurawie przenoszące dusze do bogów'', czy takie odnieśienia do poganskiej symboliki sa czeste w Rosji.
  • Towarzysze! Zwracam się z pytaniem: czy przyszlibyście na imprezę (tańcowaną!), na której będzie się od czasu do czasu pojawiała muzyczka rosyjska? Myślę o zorganizowaniu takiego spotkanka, może uda się włączyć w to samorząd studencki Rusycystyki UW i Hybrydy. Powymyślałoby się jakieś konkursy, jakieś nagrody (książki, filmy albo płytki), może wy też rzucicie jakimiś pomysłami? Termin - może w listopadzie? Na pewno nie uda się w pt i sob, bo to zawsze najbardziej oblegane nocki, a...
  • [i]newsletteter SW Czytelnik:[/i] [b]Spotkania z Wiktorem Jerofiejewem[/b] Zapraszamy na spotkania ze znanym pisarzem rosyjskim, Wiktorem Jerofiejewem: 23 października (piątek), godzina 17.oo Warszawa, RONiK, ul. Belwederska 25 23-24 października (piątek-sobota) Ełk, Biblioteka Publiczna, ul. Armii Krajowej 17B Spotkanie odbędzie się w ramach festiwalu [i]"Kalejdoskop kultur - Rosja".[/i]
  • Chociaż na forum toczy się bardzo ożywiona dyskusja na podobny temat, wolałbym go tutaj ominąć by skupić się na aktualnej sytuacji politycznej, gospodarczej i społecznej.Co najbardziej przeszkadza a co można zrobić dla poprawy wzajemnych stosunków polsko-rosyjskich na zasadach równości i partnerstwa a nie dominacji lub lekceważenia?Jaki jest ich stan w rzeczywistości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się